Με τις κινήσεις του γιογιό μοιάζουν οι αντιδράσεις των αγορών στην απρόβλεπτη δασμολογική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ. Η νέα στροφή του Αμερικανού προέδρου να βάλει στον πάγο για ενενήντα μέρες τους δασμούς σε περισσότερες από 70  χώρες αλλά να κλιμακώσει περαιτέρω την εμπορική σύγκρουση με την Κίνα, έδωσε μια ανάσα στα χρηματιστήρια παγκοσμίως, που είχαν διαγράψει τρισ δολάρια σε αποτιμήσεις.

Ωστόσο το σκαρφάλωμα των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων δεν πέρασε απαρατήρητο από τον Τραμπ, καθώς ο ίδιος και το οικονομικό επιτελείο του επικεντρώνεται στην αποκλιμάκωση της απόδοσης του δεκαετούς ομολόγου.

«Αυτός και εγώ επικεντρωνόμαστε στο 10ετές Treasury (αμερικανικό ομόλογο)» εξηγούσε ο Μπέσεντ σε συνέντευξή του στο Fox Business πριν έναν μήνα, όταν ρωτήθηκε για το αν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιθυμεί χαμηλότερα επιτόκια. «Δεν ζητά από τη Fed να μειώσει τα επιτόκια».

Οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις εκτινάχθηκαν στα ύψη. Το 10ετές Treasury σημείωσε το μεγαλύτερο τριήμερο άλμα από το 2001. Ο πρόεδρος αντιμετώπιζε το χειρότερο σενάριο: οι ψηφοφόροι που τον οδήγησαν στον Λευκό Οίκο λόγω του πληθωρισμού αντιμετώπιζαν τώρα τόσο τις αυξημένες τιμές όσο και το υψηλότερο κόστος δανεισμού.

«Ο κόσμος είχε αρχίσει να ζαλίζεται λίγο», επέτρεψε ο Τραμπ.

«Είναι μια καλή στιγμή για αγορά»

Νωρίτερα την Τετάρτη, πριν από την ανακοίνωση, ο Τραμπ προσπάθησε να καθησυχάσει τους επενδυτές, αναρτώντας στον λογαριασμό του στο Truth Social: “BE COOL! Όλα θα πάνε καλά. Οι ΗΠΑ θα είναι μεγαλύτερες και καλύτερες από ποτέ”! Αργότερα, πρόσθεσε: «ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ!!!».

«Σκέφτηκα ότι οι άνθρωποι πηδούσαν λίγο έξω από τη γραμμή, γίνονταν yippy, ξέρετε», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση της αναβολής των δασμών αναφερόμενος στη νευρικότητα που προκαλούν μερικές φορές οι αθλητές.

Η αντίδραση της Wall Street ήταν ένα πρωτοφανές ράλι. Περίπου 30 δισεκατομμύρια μετοχές «άλλαξαν χέρια», καθιστώντας την ημέρα αυτή ως την ημέρα με τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών στη Wall Street στην ιστορία, σύμφωνα με τα αρχεία των τελευταίων 18 ετών. Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν από τα προηγούμενα υψηλά και το δολάριο ανέκαμψε έναντι των νομισμάτων που αποτελούν ασφαλή καταφύγια.

Η ανακούφιση εξαπλώθηκε στις ασιατικές αγορές καθώς άνοιξαν την Πέμπτη, με τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei  να σημειώνει άνοδο 8%. Ακόμα και οι κινεζικές μετοχές αυξήθηκαν, στηριζόμενες από τις ελπίδες για κρατική στήριξη, αν και το νόμισμα γιουάν έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έδειχναν επίσης μεγάλα κέρδη, αλλά υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι το ράλι μπορεί να είναι βραχύβιο, καθώς τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών διαπραγματεύονταν χαμηλότερα. Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν επίσης περίπου 1%, παρατείνοντας μια ζοφερή περίοδο που τροφοδοτείται από τους φόβους ότι οι εμπορικές εντάσεις θα μπορούσαν να ωθήσουν την παγκόσμια οικονομία προς την ύφεση. δασμοί

Το Uturn της δασμολογικής τακτικής

Η τακτική του Αμερικανού προέδρου να επιβάλει δασμούς και μετά να ανακαλεί κάποιους από αυτούς την τελευταία στιγμή έχει μπερδέψει τις κυβερνήσεις παγκοσμίως και έχει τρομάξει τα στελέχη των επιχειρήσεων, αναφέρει το Reuters.

Σε δηλώσεις του ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις, υπογράμμισε  ότι ο Τραμπ πάντα σχεδίαζε να αποσύρει τα σαρωτικά σχέδια δασμών για δεκάδες χώρες λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωσή τους.

«Αυτή ήταν η στρατηγική του από την αρχή», δήλωσε ο Μπέσεντ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

«Θα μπορούσαμε ακόμη και να πούμε ότι ώθησε την Κίνα σε μια δύσκολη θέση», λέει ο Μπέσεντ, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Κίνα, η οποία επέβαλε αντίποινα, αντιμετωπίζει τώρα υψηλότερους αμερικανικούς δασμούς, ενώ άλλοι παίρνουν αναστολή.

Ο  ίδιος ο Τραμπ, ωστόσο, ανέφερε αργότερα ότι ο σχεδόν πανικός στις αγορές που είχε εκτυλιχθεί μετά τις ανακοινώσεις του στις 2 Απριλίου είχε συμβάλει στη σκέψη του.Παρά το γεγονός ότι επέμενε επί ημέρες ότι η πολιτική του δεν θα άλλαζε ποτέ, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη: «Πρέπει να είσαι ευέλικτος».

Διατήρησε όμως την πίεση στην Κίνα αυξάνοντας του δασμούς στο 125 % μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου να επιβάλει δασμούς 84% στις αμερικανικές εισαγωγές. αμέσως τον δασμό στις κινεζικές εισαγωγές στο 125% από το επίπεδο του 104% που τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα.

Οι κινεζικές εταιρείες που πωλούν προϊόντα στην Amazon ετοιμάζονται να αυξήσουν τις τιμές για τις ΗΠΑ ή να εγκαταλείψουν αυτή την αγορά λόγω του «άνευ προηγουμένου πλήγματος» από τις αυξήσεις των δασμών, δήλωσε ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ένωσης ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας.

Το κουβάρι των δασμών

Μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις ισχύει ο γενικός δασμός 10% σε όλες σχεδόν τις αμερικανικές εισαγωγές όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ενώ όπως φαίνεται παραμένουν σε ισχύ οι δασμοί στα αυτοκίνητα, τον χάλυβα και το αλουμίνιο.

Το πάγωμα των 90 ημερών δεν ισχύει επίσης για τους δασμούς που καταβάλλονται από τον Καναδά και το Μεξικό, διότι τα προϊόντα τους εξακολουθούν να υπόκεινται σε δασμούς 25% που σχετίζονται με τη φαιντανύλη, εάν δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες καταγωγής της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά. Οι εν λόγω δασμοί παραμένουν σε ισχύ προς το παρόν, με επ’ αόριστον εξαίρεση για τα εμπορεύματα που συμμορφώνονται με την USMCA.

Οι δασμοί του Τραμπ δημιούργησαν μεγάλη αναταραχή στις αγορές παγκοσμίως. Ο Καναδάς και η Ιαπωνία ανακοίνωσαν ότι θα παρέμβουν για να παράσχουν σταθερότητα εάν χρειαστεί, ένα έργο που συνήθως επιτελούν οι ΗΠΑ σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ξαφνική άνοδος των τιμών των μετοχών ενδέχεται να μην αναιρέσει όλη τη ζημία. Οι έρευνες διαπίστωσαν επιβράδυνση των επιχειρηματικών επενδύσεων και των δαπανών των νοικοκυριών λόγω των ανησυχιών για τις επιπτώσεις των δασμών, ενώ έρευνα του Reuters/Ipsos διαπίστωσε ότι τρεις στους τέσσερις Αμερικανούς αναμένουν αύξηση των τιμών τους επόμενους μήνες.

Η Goldman Sachs μείωσε την πιθανότητα ύφεσης στο 45% μετά την κίνηση του Τραμπ, από 65%, λέγοντας ότι οι δασμοί που παραμένουν σε ισχύ εξακολουθούν να είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αύξηση του συνολικού δασμολογικού ποσοστού κατά 15%.

Οι διαπραγματεύσεις

Στις διαπραγματεύσεις το σημείο αναφοράς  είναι ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ. Η  ατζέντα θα μπορούσε να περιλαμβάνει εκτός από τα οικονομικά θέματα και άλλα ζητήματα όπως η στρατιωτική συνεργασία. Ο υπουργός δεν έχει δεσμευτεί για το πόσο θα διαρκέσουν οι συνομιλίες με περισσότερες από 75 χώρες που τους έχουν προσεγγίσει.

Ο Τραμπ έχει συνομιλήσει με τους ηγέτες της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, ενώ αντιπροσωπεία από το Βιετνάμ συναντήθηκε με Αμερικανούς αξιωματούχους την Τετάρτη για να συζητήσουν εμπορικά θέματα, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος  δήλωσε ότι μια λύση με την Κίνα είναι επίσης πιθανή. Αλλά οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα δώσουν προτεραιότητα στις συνομιλίες με άλλες χώρες.
«Η Κίνα θέλει να κάνει μια συμφωνία», δήλωσε ο Τραμπ. «Απλώς δεν ξέρουν πώς ακριβώς να το κάνουν».

Ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι εξέταζε το ενδεχόμενο μιας παύσης εδώ και αρκετές ημέρες. Τη Δευτέρα, ο Λευκός Οίκος κατήγγειλε δημοσίευμα ότι η κυβέρνηση εξέταζε μια τέτοια κίνηση, χαρακτηρίζοντάς το «fake news».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Δυναστεία των Brenninkmeijers: Πώς μια οικογενειακή αυτοκρατορία 39 δισ. ευρώ «ανοίγεται» σε ξένους επενδυτές
Διεθνή |

Δυναστεία των Brenninkmeijers: Πώς μια οικογενειακή αυτοκρατορία 39 δισ. ευρώ «ανοίγεται» σε ξένους επενδυτές

Η δυναστεία των Brenninkmeijers, της αλυσίδας λιανικής C&A, απορρίπτει τη συνηθισμένη της μυστικότητα για να προσελκύσει περισσότερους εξωτερικούς επενδυτές, επιδιώκοντας τον διπλασιασμό των διαχειρίσιμων περιουσιακών της στοιχείων