Ο χρυσός εξακολουθεί να διατηρεί αυτούσια τη λάμψη του εν μέσω συνεχών εξελίξεων στο θέμα των δασμών και των ανησυχιών από τις διακυμάνσεις στις αποδόσεις ομολόγων και την ισοτιμία του αμερικανικού δολαρίου. Οι τιμές κινούνται ξανά κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, πάνω από τα 3.129 δολάρια η ουγγιά, στον απόηχο του θρίλερ με τους τεράστιους δασμούς που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στις περισσότερες χώρες και στην παράταση 90 ημερών που έδωσε για την επιβολή τους στη συνέχεια.

Η τιμή του χρυσού είχε ανέλθει στο υψηλό ρεκόρ των 3.168 δολαρίων ανά ουγγιά την προηγούμενη εβδομάδα ως απάντηση στις ανακοινώσεις του προέδρου των ΗΠΑ για τους δασμούς, αλλά στη συνέχεια είχε υποχωρήσει σημαντικά καθώς πολλοί παίκτες έσπευσαν να κατοχυρώσουν κέρδη τους.

Όπως ανέφερε η Commerzbank σε έκθεσή της για το πολύτιμο μέταλλο, το τελευταίο δεκαήμερο περίπου υπήρξαν έντονες διακυμάνσεις και στις τιμές του χρυσού με αυτές να υποχωρούν ακόμη και κατά 100 δολάρια από τα επίπεδα ρεκόρ. Δεν είναι ασυνήθιστο για τον χρυσό να δέχεται αρχικά πίεση σε περιόδους που οι επενδυτές αναζητούν λιγότερη έκθεση σε κίνδυνο. Αυτό συμβαίνει επειδή οι συμμετέχοντες στην αγορά συχνά ρευστοποιούν τις θέσεις τους σε χρυσό για να αντισταθμίσουν τις απώλειες αλλού, ανέφεραν οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας σύμφωνα με την FXstreet.

Επίσης ο χρυσός όπως και άλλα πολύτιμα μέταλλα είχαν εξαιρεθεί από τους δασμούς. Το αποτέλεσμα ήταν ότι δεν υπήρχε το τελευταίο διάστημα λόγος να αποστέλλεται χρυσός στις ΗΠΑ στον ίδιο βαθμό όπως πριν. Έτσι τα αποθέματα χρυσού παρέμειναν αυξημένα, σημειώνεται.

Η χρυσή λίρα

Οι τιμές αγοράς και πώλησης της χρυσής λίρας Αγγλίας είναι ενδεικτικές της ζήτησης που υπάρχει για το μέταλλο το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο Δελτίο Τιμών της Τράπεζας της Ελλάδος με ημερομηνία 10 Απριλίου 2025, η ΤτΕ αγοράζει λίρες Αγγλίας παλαιάς κοπής και Ελισάβετ προς 646,99 ευρώ το τεμάχιο. Τις πουλά από 751,17 μέχρι 758,19 ευρώ το τεμάχιο. Το κάθε γραμμάριο χρυσού αγοράζεται από την ΤτΕ προς 87,62 ευρώ και πωλείται προς 98,93 ευρώ σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία. Το τελευταίο Δελτίο Τιμών Χρυσού της ΤτΕ βρίσκεται εδώ.

Σταθερή λάμψη

Ο χρυσός σημείωσε άνοδο άνω του 1% σήμερα Πέμπτη 10 Απριλίου, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να κοιτούν προς ασφαλή καταφύγια μετά την αύξηση των δασμών στην Κίνα, τον κορυφαίο καταναλωτή μετάλλων, με τις ΗΠΑ να κλιμακώνουν τον ήδη θερμό εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο παρά την 90ήμερη παύση των δασμών για άλλες χώρες, σχολίαζε το Reuters.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη ότι θα αυξήσει τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές στο 125% από 104%. Ωστόσο αποφάσισε να μειώσει προσωρινά τους βαρείς δασμούς που επέβαλε πρόσφατα σε αρκετές χώρες.

«Αν εισέλθουμε σε περίοδο αργής ανάπτυξης, που είναι η βασικό μας σενάριο, πιστεύουμε ότι τα επιτόκια θα μειωθούν τελικά και θα ωθήσουν τον χρυσό ψηλά, καθώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό θα εξακολουθούν να μας απασχολούν για μεγάλο μέρος του έτους λόγω των επιπτώσεων των δασμών», δήλωσαν αναλυτές της Marex στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για τιμές χρυσού στα 3.200 δολάρια πιθανώς μέχρι το τέλος του μήνα, αν και πολλά εξαρτώνται από τις –συχνά πολύ απρόβλεπτες- εξελίξεις.

Ο χρυσός που θεωρείται ως σημαντική αντιστάθμιση έναντι παγκόσμιων αβεβαιοτήτων και του πληθωρισμού, αυξήθηκε περισσότερο από 18% το 2025, κυρίως λόγω των δασμών του Τραμπ, των προσδοκιών για μειώσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve), των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, τις συνεχιζόμενες ισχυρές αγορές του μετάλλου από τις κεντρικές τράπεζες και τις αυξημένες επενδύσεις σε χρηματιστήρια που διαπραγματεύονται χρυσό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities
Χρυσός: Σπάει όλα τα ρεκόρ – Σε ιστορικά υψηλά δια χειρός… Τραμπ
Commodities |

Σπάει όλα τα ρεκόρ ο χρυσός - Σε ιστορικά υψηλά δια χειρός... Τραμπ

Η αβεβαιότητα λόγω δασμών και ο φόβος της ύφεσης ωθούν επενδυτές στον χρυσό - Την ίδια στιγμή, ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ υποχώρησε κάτω από το βασικό όριο του 100 για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2023