
Roller coaster θυμίζουν οι τιμές του φυσικού αερίου, καθώς η αβεβαιότητα που πηγάζει από τις δασμολογικές παλινωδίες του Ντόναλντ Τραμπ ενισχύει τη νευρικότητα στην αγορά. Ενδεικτικές είναι οι τελευταίες δύο ημέρες: χθες το TTF υποχώρησε κάτω από τα 35 ευρώ/MWh, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Σεπτέμβριο και σήμερα εκτινάσσεται έως και κατά 8%, κοντά στα 36 ευρώ/MWh.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε παύση 90 ημερών στους υψηλότερους δασμούς, ενώ αύξησε τους δασμούς στην Κίνα στο 125%. Η κατάσταση ήρθε περίπου 13 ώρες μετά την έναρξη ισχύος των υψηλών δασμών σε 56 έθνη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που πυροδότησε αναταραχή στην αγορά και φόβους για ύφεση.
Η βουτιά στις τιμές των καυσίμων από τότε που ο Τραμπ ανακοίνωσε τα δασμολογικά του σχέδια πριν από μια εβδομάδα ήρθε σε μια κατάλληλη στιγμή για την αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης, με τα αποθέματα να εξαντλούνται μετά από έναν κρύο χειμώνα. Η ΕΕ έχει νομικούς στόχους για την αναπλήρωση χώρων αποθήκευσης και η προοπτική να χρειαστεί να αγοράσει περισσότερο φυσικό αέριο από ό,τι συνήθως είχε αυξήσει σημαντικά τα καλοκαιρινά συμβόλαια, καθιστώντας την αναπλήρωση των αποθηκών εξαιρετικά ακριβή.
Οι ΗΠΑ είναι ήδη ο μεγαλύτερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου στο μπλοκ, αντιπροσωπεύοντας το 45% των εισαγωγών τους
Παρά τις διακυμάνσεις, οι τιμές του φυσικού αερίου εξακολουθούν να διαπραγματεύονται περισσότερο από 10% χαμηλότερα από την αρχική ανακοίνωση του Τραμπ, παρά το άλμα της Πέμπτης. Είναι πιθανό οι υψηλότερες εισφορές κατά της Κίνας να αφήσουν περισσότερο διαθέσιμο φυσικό αέριο για την Ευρώπη, αλλά παραμένει ασαφές πώς θα εξελιχθεί η δυναμική του εμπορίου.
Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, οι ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες έχουν ξεκινήσει πρώιμες εγχύσεις σε χώρους αποθήκευσης φυσικού αερίου τις τελευταίες ημέρες, με όγκους που υπερβαίνουν τον μέσο όρο πέντε ετών.
Ωστόσο, οι traders αντιμετωπίζουν μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο αναπλήρωσης των αποθεμάτων φέτος, μετά από περιόδους ψυχρότερου και ξηρού καιρού που άφησαν τις εγκαταστάσεις γεμάτες σε ποσοστό κάτω από το 35%.
Το παζάρι Βρυξελλών – Ουάσιγκτον
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για θέμα ενέργειας υπογράμμισε ότι η ΕΕ θα ζητήσει από τις ΗΠΑ περισσότερο φυσικό αέριο, ενώ παράλληλα θα μειώσει τη γραφειοκρατία για να ενισχύσει τη χωρητικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας φέτος.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε παύση 90 ημερών και μείωσε τους περισσότερους δασμούς την Τετάρτη, λίγο μετά την έναρξη ισχύος τους.
Ο Τραμπ είχε προτείνει τη Δευτέρα στην ΕΕ να αγοράσει περίπου 350 δισεκατομμύρια δολάρια ενέργειας από τις ΗΠΑ για να μειώσει το εμπορικό της έλλειμμα, απορρίπτοντας ταυτόχρονα την ώθηση από τις Βρυξέλλες να συνάψουν μια συμφωνία «μηδέν προς μηδέν» για δασμούς σε βιομηχανικά αγαθά και αυτοκίνητα.
Οι ΗΠΑ είναι ήδη ο μεγαλύτερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου στο μπλοκ, αντιπροσωπεύοντας το 45% των εισαγωγών τους το 2024 σε αξία περίπου 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Υπάρχει δυνατότητα να αγοράσουμε περισσότερο LNG από τις ΗΠΑ, αλλά φυσικά πρέπει να είναι υπό συνθήκες που είναι επίσης σύμφωνες με την [πράσινη] μετάβασή μας», είπε ο Jørgensen, προσθέτοντας ότι έδωσε το σήμα στον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Κρις Ράιτ. Όμως, οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να κάνουν τίποτα παρά να ενθαρρύνουν τις εταιρείες να υπογράψουν συμβάσεις.
Τι θα κάνει η Κίνα
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία, που παρέθεσε το Bloomberg, εδώ και περίπου 60 ημέρες η Κίνα δεν εισάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ, το μεγαλύτερο διάστημα εδώ και πέντε χρόνια.
Η εταιρεία ανάλυσης, που παρακολουθεί δεδομένα πλοίων, Kpler αναφέρει ότι επί του παρόντος, καμία αποστολή από τις ΗΠΑ δεν κατευθύνεται προς την Κίνα.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου εμπορικού πολέμου του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η Κίνα δεν έλαβε αποστολή από τις ΗΠΑ για περίπου 400 ημέρες έως τον Απρίλιο του 2020.
Η τρέχουσα γεωπολιτική σύγκρουση αρχίζει να αποσυνδέει τον μεγαλύτερο πωλητή και αγοραστή LNG στον κόσμο. Το Πεκίνο επέβαλε δασμούς 15% στις αποστολές LNG των ΗΠΑ από τις 10 Φεβρουαρίου ως αντίποινα στις αμερικανικές εισφορές, οι οποίες επιδεινώθηκαν περαιτέρω την Παρασκευή από μια άλλη σειρά κινεζικών εισφορών σε όλες τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ.
Οι μακροπρόθεσμες συμβάσεις
Οι Κινέζοι αγοραστές LNG λαμβάνουν αποστολές από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο δεσμευτικών μακροπρόθεσμων συμβάσεων. Ο περασμένος ήπιος χειμώνας και τα ισχυρά αποθέματα σήμαιναν ότι η Κίνα δεν είχε απόλυτη ανάγκη για LNG, δίνοντας στους εμπόρους της χώρας μεγαλύτερη ευελιξία να μεταπωλήσουν την προμήθεια των ΗΠΑ σε ανταγωνιστές στην Ευρώπη και την Ασία.
Η κίνηση ήταν μια ανακούφιση για την Ευρώπη, η οποία χρειαζόταν περισσότερο LNG για να ξαναγεμίσει τα αποθέματα και να αντικαταστήσει την απώλεια των παραδόσεων φυσικού αερίου μέσω ρωσικών αγωγών.
Η Ευρώπη μπορεί να χρειαστεί έως και 250 επιπλέον φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου φέτος, με κόστος τουλάχιστον 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αναπλήρωση των εξαντλημένων αποθηκών φυσικού αερίου της πριν από τον χειμώνα, με την Ουκρανία να απαιτεί τουλάχιστον άλλα 30 φορτία, σύμφωνα με αναλυτές .
Η ζήτηση κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2024-25 ήταν υψηλότερη, με αποτέλεσμα οι αποθήκες της Ευρωπαϊκής να αδειάσουν γρηγορότερα.
Με βάση τους τρέχοντες στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχουν τεθεί για να βοηθήσουν στην αποφυγή ελλείψεων εφοδιασμού μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, οι χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ΕΕ πρέπει να είναι ξανά γεμάτοι κατά 90% έως την 1η Νοεμβρίου.
Με περισσότερο αέριο για αγορά και λιγότερες προμήθειες που έρχονται μέσω αγωγών, η Ευρώπη θα πρέπει να βασίζεται στο LNG που διακινείται παγκοσμίως και να πληρώσει ένα ασφάλιστρο για να προσελκύσει φορτία σε ανταγωνισμό με αγοραστές στην Ασία.
«Η Ευρώπη θα πρέπει να αγοράσει αρκετά επιθετικά αυτή την άνοιξη και το καλοκαίρι για να ξαναγεμίσει τα αποθέματα», δήλωσε σε ένα διαδικτυακό σεμινάριο ο Jason Feer, παγκόσμιος επικεφαλής επιχειρηματικής ευφυΐας στη χρηματιστηριακή εταιρεία ενέργειας και ναυτιλίας Poten and Partners.
Η επίτευξη του στόχου του 90% θα απαιτούσε 57,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα καθαρών εγχύσεων, 25,8 bcm περισσότερα από έτος σε έτος ή έως και 250 επιπλέον φορτίων LNG, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης Kpler.


Latest News

Υπεγράφη η δεύτερη Υπουργική Απόφαση για τη Chevron
Η σημερινή Υπουργική Απόφαση για τη C\hevron έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές

Delphi Economic Forum X: Η Ελλάδα κόμβος ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή
O υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος μαζί με τον Geoffrey R. Pyatt, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέδειξαν τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής

Πρωτοβουλία Παπασταύρου στην ΕΕ για τις τιμές ενέργειας - Το στοίχημα του καλοκαιριού
Οι πέντε χώρες που ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μην παρατηρηθούν οι στρεβλώσεις το περασμένου καλοκαιριού

Μετά το Πάσχα η κρατική επιδότηση ρεύματος για τους μικρομεσαίους
Εντός των επόμενων εβδομάδων, θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις για δράσεις υποστήριξης των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας

Παπασταύρου: Τέλος Απριλίου οι διαγωνισμοί για τα blocks που ζητά η Chevron
Ο Σταύρος Παπασταύρου, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλώντας στο Delphi Economic Forum εκτίμησε ότι οι διαγωνισμοί για τις έρευνες υδρογονανθράκων που διεκδικεί η Chevron Νότια της Πελοποννήσου και της Κρήτης θα έχουν ολοκληρωθεί τον Αύγουστο

Εκρηκτική αύξηση στη ζήτηση φυσικού αερίου - Η Ρεβυθούσα κύρια πηγή εισόδου
Καθοριστική είναι η συμβολή του φυσικού αερίου για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης ενέργειας στη χώρα

Το νέο διοικητικό συμβούλιο στον Σύνδεσμο Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Η ανάδειξη του νέου ΔΣ συμπίπτει με μια περίοδο έντονης ανάπτυξης της αγοράς φωτοβολταϊκών

Νέες αλλαγές στα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος – Τα ψιλά γράμματα στα μπλε
Σε διαβούλευση η επιβολή ρυθμιστικών μέτρων στην προμήθεια ρεύματος

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Θόδωρος Σκυλακάκης: Έρχεται βίαιη… πτώση τιμών στην ενέργεια
«Στην Ελλάδα θα έχουμε το φαινόμενο του decoupling στην ενέργεια που αναμένεται να ξεκινήσει από την άνοιξη και θα έχουμε μείωση των τιμών για τα επόμενα 2 χρόνια», είπε ο κ. Σκυλακάκης

Βουτιά στο TTF - Το «δωράκι» του Πεκίνου στην αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης
Το φυσικό αέριο διευρύνει τις απώλειές του, ενώ μέσω του χάους που έχει προκαλέσει ο δασμολογική πολιτική του Τραμπ