
Το 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. κατέχει πλέον η Abu Dhabi Future Energy Company PJSC – Masdar, ηγέτιδα στην καθαρή ενέργεια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης και της διαδικασίας εξαγοράς του υπολοίπου 30% του μετοχικού κεφαλαίου, έναντι τιμήματος 20 ευρώ ανά μετοχή.
Η Masdar απέκτησε το 70% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ τον Νοέμβριο του 2024 από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και άλλους μετόχους, σε μία συμφωνία που αποτίμησε την εταιρεία στα 3,2 δισ. ευρώ – τη μεγαλύτερη ενεργειακή συναλλαγή στην ιστορία του Χρηματιστηρίου Αθηνών και μία από τις σημαντικότερες στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ε.Ε.
Με διευρυμένο χαρτοφυλάκιο
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ως κορυφαίος παίκτης για περισσότερα από 25 έτη στον κλάδο των ΑΠΕ της Νοτιανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, διατηρεί το μεγαλύτερο και πιο διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο στην Ελλάδα, με έργα σε Βουλγαρία και Πολωνία, και διαθέτει σταθερές προοπτικές ανάπτυξης. Η κορυφαία εταιρεία ΑΠΕ της Ελλάδας αναπτύσσει και λειτουργεί έργα καθαρής ενέργειας που αξιοποιούν τον άνεμο, τον ήλιο, τη βιομάζα και το νερό, ενώ στην Αμφιλοχία υλοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα αντλησιοταμίευσης στην Ευρώπη, ισχύος 680 MW. Από το σύνολο των 1224 MW εγκατεστημένης ισχύος στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τα 102 MW βρίσκονται στην Πολωνία και τα 30 MW στη Βουλγαρία. Η εταιρεία συνεχίζει την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της με την κατασκευή 197 MW φωτοβολταϊκών σε Ελλάδα και Βουλγαρία.
Οι μετοχές της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαγραφούν από το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της δημόσιας πρότασης και της εξαγοράς του συνόλου των μετοχών, η Masdar θα κινήσει τις διαδικασίες διαγραφής των μετοχών της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ από το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατόπιν έγκρισης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Επενδύσεις
Η συναλλαγή αναμένεται να τροφοδοτήσει με σημαντικές επενδύσεις κεφαλαίων την Ελλάδα και ευρύτερα την Ευρώπη, ενισχύοντας την συμβολή της εταιρείας στην επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) και του στόχου της Ε.Ε. για μηδενικές εκπομπές έως το 2050. Επίσης, καταδεικνύει τα φιλόδοξα αναπτυξιακά σχέδια της Masdar στην περιοχή και θεμελιώνει τη θέση της ως αξιόπιστου εταίρου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως για κυβερνήσεις, επενδυτές, παραγωγούς και κοινότητες διεθνώς.
Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της εταιρείας, Γιώργος Περιστέρης, καθώς και άλλα μέλη της ανώτατης διοικητικής ομάδας, διατηρούν τους ηγετικούς τους ρόλους, στηρίζοντας τη Masdar και την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στην επόμενη φάση ανάπτυξής τους.
Ο Mohamed Jameel Al Ramahi, Διευθύνων Σύμβουλος της Masdar, δήλωσε: «Με την απόκτηση του πλήρους ελέγχου των μετοχών, μπορούμε πλέον να ενσωματώσουμε πλήρως την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στις παγκόσμιες δραστηριότητές μας καθώς και να επιταχύνουμε την υλοποίηση του κοινού μας οράματος για την ανάπτυξη των ΑΠΕ σε Ελλάδα και την ευρύτερη Ευρώπη, καθιστώντας την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ως τη ναυαρχίδα μας στην περιοχή. Η μακρά τεχνογνωσία της Masdar θα δώσει ιδιαίτερη ώθηση στα αναπτυξιακά σχέδια της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου για παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύ 100 GW έως το 2030. Η εξαγορά αυτή υπογραμμίζει τη δέσμευση της Masdar να ηγηθεί της ενεργειακής μετάβασης στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης, η Masdar αποκτά τον πλήρη έλεγχο της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, έχοντας εξαγοράσει πέρυσι το 70% της εταιρείας
Ο Γιώργος Περιστέρης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, δήλωσε: «Η ολοκλήρωση της εξαγοράς της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ από τη Masdar σηματοδοτεί την πλήρη ενσωμάτωση των δύο εταιρειών. Η κοινή μας δέσμευση για καθαρή, προσιτή και εγχώρια παραγόμενη ενέργεια δημιουργεί γερά θεμέλια για ταχύτερη ανάπτυξη. Ως μέλος του παγκόσμιου οικοσυστήματος της Masdar, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να ενισχύσει την ηγετική της θέση στις ΑΠΕ στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή».
Η Rothschild & Co. ενήργησε ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Masdar, ενώ οι Simmons & Simmons και Bernitsas Law ως νομικοί σύμβουλοι στο πλαίσιο της συναλλαγής.


Latest News

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων

Ομάδα Task Force από την Messaritis Ανανεώσιμες για έργα της Ομάδας Β
Tην Κυριακή 6 Απριλίου, η Messaritis Ανανεώσιμες κλήθηκε να αποκόψει περί τους 80 σταθμούς και το κατάφερε με επιτυχία

Η Μελόνι ζητά αναθεώρηση της ευρωπαϊκής πολιτικής για το περιβάλλον
Η ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, προτίθεται να ζητήσει αναθεώρηση των ιδεολογικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας

Συνεργασία Schneider Electric-Dimand για πιο βιώσιμα και ενεργειακά αποδοτικά κτίρια
Μέχρι σήμερα, οι δύο εταιρείες έχουν συνεργαστεί, τόσο σε νέα κτίρια, όσο και σε ανακαινισμένες εμβληματικές δομές που αναβαθμίζουν το αστικό τοπίο της Αθήνας και του Πειραιά

Αυξημένη επιφυλακή για μπλακ άουτ στο ρεύμα – Ζητά περικοπές σε φωτοβολταϊκά ο ΑΔΜΗΕ
Κατάσταση αυξημένης επιφυλακής για το ηλεκτρικό ρεύμα κήρυξε ο ΑΔΜΗΕ – Γιατί ζητά να βγουν από την «πρίζα» φωτοβολταϊκά

Οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν - Έρχονται μέτρα για την Καθαρή Ενέργεια στη βιομηχανία
Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της ΕΕ - Tα μέτρα για την μετάβαση στην καθαρή ενέργεια