Το παρών στο Delphi Economic Forum X από τις 9 μέχρι και τις 12 Απριλίου και δίνει φέτος ο Οικονομικός Ταχυδρόμος. Από τον χώρο του συνεδρίου μεταδίδει live όλες τις ειδήσεις και το παρασκήνιο από το μεγάλο οικονομικό συνέδριο.

Η δημοσιογραφική ομάδα του ΟΤ από του Δελφούς δίνει το βήμα σε κορυφαίους εκπροσώπους του πολιτικού και οικονομικού πεδίου της χώρας που συμμετέχουν στο Delphi Economic Forum X.

Με συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής επικαιρότητας αλλά με σχόλια και αναλύσεις ο ΟΤ σας μεταφέρει τον παλμό των γεγονότων από το Delphi Economic Forum X.

Δείτε τι έγινε τη δεύτερη ημέρα

Γιάννος Κοντόπουλος: «Το ΧΑ αντιδρά καλύτερα στον θόρυβο των αγορών»

Στην αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος αλλά και τα αμυντικά χαρακτηριστικά που παρουσιάζει το ελληνικό χρηματιστήριο εν μέσω των αναταράξεων στις διεθνείς αγορές αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιάννος Κοντόπουλος μιλώντας στον Οικονομικό Ταχυδρόμο στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum X.

Την ίδια στιγμή, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά, λέγοντας πως τα κίνητρα που δίδονται βοηθούν στην αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές από τον επόμενο Οκτώβριο.

Ο κ. Κοντόπουλος αρχίζοντας την τοποθέτησή του υπογράμμισε πως το ελληνικό Χρηματιστήριο αντιδρά καλύτερα στον «θόρυβο» που υπάρχει αυτή τη στιγμή στις αγορές διεθνώς και επισήμανε ότι έχει καταφέρει να διαφοροποιείται ελαφρώς τα τελευταία δυο με τρία χρόνια. Και αυτό, όπως τόνισε σχετίζεται άμεσα με την αποτίμηση της αγοράς ύστερα από την τραυματική εμπειρία της κρίσης, οπότε και είχαμε μείνει πίσω.

Αυτό, όπως έσπευσε να ξεκαθαρίσει, δεν σημαίνει πως σε μια γενική καταστροφή θα μείνει στο απυρόβλητο. «Είμαστε σε περίοδο αναμονής», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Γιώργος Μαργώνης: Εξάγουμε το 85% της παραγωγής – Εισφέρουμε πάνω από 1 δισ. στα κρατικά έσοδα

Επιβάλλεται να γίνονται συζητήσεις… out of the box, όπως αυτές που γίνονται στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών, το οποίο στηρίζουμε την τελευταία δεκαετία καθώς ήταν κάτι που έλειπε από το δημόσιο διάλογο, είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, Γιώργος Μαργώνης μιλώντας στο ΟΤ Delphi Economic Forum X.

«Η επιχειρηματικότητα πρέπει να είναι κοντά με τη διανόηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαργώνης. Αναφερόμενος στη χρονική συγκυρία διεξαγωγής του Φόρουμ, είπε ότι αυτή είναι πολύ σημαντική ακριβώς γιατί είναι πολύ απρόβλεπτο το μέλλον.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπε ότι η ανάκαμψη της ελληνικής βιομηχανίας είναι γεγονός, ειδικά σε σχέση με την περίοδο της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, καθώς σήμερα αντιπροσωπεύει το 13% του ελληνικού ΑΕΠ. «Από την άλλη πλευρά υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες στον τομέα ειδικά της μεταποίησης τις οποίες θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε περαιτέρω», είπε ο κ. Μαργώνης.

Μιλώντας γενικότερα για τον ελληνικό βιομηχανικό κλάδο, τόνισε ότι θα πρέπει να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση μείωσης της ανεργίας, να είναι προσανατολισμένος στην εξωστρέφεια, να αποτελέσει παράγοντα γεωστρατηγικής ισχύος για τη χώρα, να βοηθήσει ακόμη περισσότερο στην ανατροπή του αρνητικού εμπορικού ισοζυγίου και τέλος να στραφεί προς την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Παπαστράτος, ο κ. Μαργώνης επισήμανε ότι η πρώτη φάση του επενδυτικού πλάνου της εταιρείας ξεκίνησε το 2017, σε περίοδο οικονομικής κρίσης για τη χώρα, και σήμερα η εταιρεία έχει καταλήξει να διαθέτει το 85% της παραγωγής προς εξαγωγή. «Έχουμε τα συστατικά εκείνα που θα μας επιτρέψουν να βρούμε τις κατάλληλες επιχειρηματικές ευκαιρίες», είπε.

Η Παπαστράτος εκτελεί ένα ευρύ επενδυτικό πλάνο ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ από το 2017, το οποίο πλέον βρίσκεται στην 4η φάση του, είπε ο κ. Μαργώνης. «Πραγματοποιούμε εξαγωγές ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ και εισφέρουμε πάνω από 1 δισ. ευρώ στην Πολιτεία σε εισφορές και φορολογία», είπε.

Ξεκινήσαμε σε μια εποχή αβεβαιότητας αλλά πορευτήκαμε με γνώμονα την τόλμη να παρουσιάσουμε νέα προϊόντα, να έχουμε καλό σχδιασμό, να καταλάβουμε την ανάγκη των καταναλωτών και να είμαστε προσανατολισμένοι στην καινοτομία, είπε ο Γιώργος Μαργώνης. «Το σημαντικότερο είναι η δημιουργία μηχανισμών πρόβλεψης, μάθησης και εκτέλεσης ενός σχεδίου», κατέληξε.

Βασίλης Κικίλιας: Κλειστός διαγωνισμός 4 χρόνων για τις άγονες γραμμές

Στη μείωση κατά 50% των λιμενικών τελών από την 1η Μαΐου με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή αλλά και στον κλειστό διαγωνισμό τεσσάρων χρόνων για τις άγονες γραμμές της ακτοπλοίας αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο ΟΤ Delphi Economic Forum X.

Ο κ. Κικίλιας έκανε λόγο για οριζόντιο τρόπο συγκράτησης των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια καθώς όπως εξήγησε από 1/5/2025 η ΕΕ αλλάζει το μείγμα των καυσίμων καθιστώντας τα πιο ακριβά. Με τη μείωση των λιμενικών τελών στον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ και όλα τα άλλα λιμάνια της χώρας, το σχετικό ποσό θα εκπείπτει από την τιμή των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

«Δεν είναι πολυτέλεια οι Έλληνες να ταξιδεύουν στα νησιά μας, μια οικογένεια με το αυτοκίνητό της», ισχυρίστηκε ο υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε ότι το κλίμα στην αγορά είναι να υπάρξει σύμπλευση όλων των φορέων για προστασία των συμπολιτών μας.

Στο μεγάλο ζήτημα των λιμενικών υποδομών της χώρας και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές και ειδικά νησιωτικές, ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, το πιο φιλόδοξο και σημαντικό πρόγραμμα – ύψους 2,1 δισ. ευρώ- για την Πολιτική Προστασία της χώρας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, προχωρούν οι διαγωνισμοί για την ψηφιοποίηση, τα λιμάνια, τους λιμενοβραχίονες και τα αγκυροβόλια και τις μαρίνες.

Γιάννης Τσακίρης: Σε σωστή κατεύθυνση η ελληνική οικονομία

Για μια σοβαρή ανωμαλία στην παγκόσμια οικονομία έκανε λόγο ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης, μιλώντας στο ΟΤ Delphi Economic Forum X. Όπως εξηγεί, η παρούσα κατάσταση περιπλέκει ιδιαίτερα την εφοδιαστική αλυσίδα και δημιουργεί δυσκολίες ειδικά για την Ευρώπη, η οποία λειτουργεί ως μια ανοιχτή οικονομία.

Τα προβλήματα είναι ήδη εμφανή στα μακροοικονομικά μεγέθη της ευρωπαϊκής οικονομίας και, όπως τονίζει ο ίδιος, το βάθος και κυρίως η διάρκεια αυτής της κρίσης θα καθορίσουν και το μέγεθος των συνεπειών.

«Η οικονομία πάντα ισορροπεί», λέει, «όμως ο χρόνος που θα χρειαστεί για να φτάσει σε αυτή την ισορροπία θα αφήσει και τα ανάλογα τραύματα». Ένα ενδεχόμενο επακόλουθο είναι ο στασιμοπληθωρισμός, τον οποίο απεύχεται. Παρ’ όλα αυτά, παραμένει αισιόδοξος, επισημαίνοντας ότι η ευρωπαϊκή οικονομία είναι ισχυρή και πολυδιάστατη και έχει καταφέρει να ξεπεράσει κι άλλες κρίσεις στο πρόσφατο παρελθόν.

Στον τομέα της άμυνας, ο Γιάννης Τσακίρης εξηγεί ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με ομόφωνη απόφαση όλων των μετόχων της, μπορεί πλέον να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση έργων στον συγκεκριμένο τομέα. Διευκρινίζει ότι η ΕΤΕπ δεν χρηματοδοτεί όπλα άμεσα, αλλά στηρίζει τομείς όπως οι υποδομές και η κυβερνοασφάλεια, που συμβάλλουν ουσιαστικά στην ασφάλεια των κρατών και της ΕΕ συνολικά.

Στο ζήτημα της στέγασης, ο Γιάννης Τσακίρης τονίζει ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που υπέβοσκε για καιρό και αναδείχθηκε μετά την πανδημία. Το φαινόμενο είναι εμφανές στην Αθήνα, στα νησιά και στις φοιτητικές πόλεις. Η ΕΤΕπ δίνει πλέον έμφαση στη χρηματοδότηση προγραμμάτων «προσιτής στέγασης», δηλαδή ενοικίων που μπορούν να καλυφθούν από οικογένειες με βάση οικονομικά κριτήρια. Αυτό μπορεί να γίνει είτε μέσω εξειδικευμένων ιδιωτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αγορά αυτή, είτε μέσω προγραμμάτων ανακαίνισης παλαιότερων κατοικιών. Η Τράπεζα σκοπεύει να εμπλακεί ενεργά και στη φάση χρηματοδότησης του προγράμματος Κοινωνικής Αντιπαροχής.

Γεράσιμος Σιάσος: Το ΕΚΠΑ καταθέτει αίτηση για παράρτημα στην Κύπρο

Σημαντικό βήμα διεθνοποίησης για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποτελεί η απόφαση για τη δημιουργία παραρτήματος στην Κύπρο, ανακοίνωσε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, μιλώντας ΟΤ στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum X. Όπως δήλωσε, η σχετική αίτηση θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες και αφορά την ίδρυση παραρτήματος με οκτώ αρχικά τμήματα: Ψυχολογίας, Κλασσικών Σπουδών, Ιατρικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Οικονομικών Σπουδών, Ναυτιλιακών, Νοσηλευτικής και Παιδαγωγικών.

Πρόκειται, σύμφωνα με τον Πρύτανη, για ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα με στόχο την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας του ιδρύματος, ενώ σε δεύτερη φάση προγραμματίζεται η ανάπτυξη περαιτέρω προγραμμάτων σε συνεργασία, κυρίως, με δημόσια πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ο κ. Σιάσος επισήμανε επίσης την ανάγκη βελτίωσης του πλαισίου πρόσβασης των φοιτητών στα ξενόγλωσσα προγράμματα των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «είναι ένα ζήτημα που πρέπει να διορθωθεί», καθώς σήμερα ένας Έλληνας φοιτητής δεν έχει τη δυνατότητα να αιτηθεί συμμετοχής σε ξενόγλωσσο πρόγραμμα δημόσιου πανεπιστημίου της χώρας του – γεγονός που τον αποκλείει από σπουδές υψηλού κύρους.

Η διεύρυνση της πρόσβασης και η ενίσχυση των ξενόγλωσσων προγραμμάτων θα λειτουργήσει, σύμφωνα με τον ίδιο, προς όφελος όχι μόνο των Ελλήνων φοιτητών, αλλά και στην κατεύθυνση προσέλκυσης αλλοδαπών φοιτητών.

Ήδη, το ΕΚΠΑ προσφέρει τρία ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα και τριάντα πέντε μεταπτυχιακά, με το Υπουργείο Παιδείας να ενισχύει χρηματοδοτικά την ανάπτυξη κοινών εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων, σε συνεργασία με κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Ο Πρύτανης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «το Χάρβαρντ, το Γέιλ, το Κολούμπια και το Τζονς Χόπκινς είναι ήδη παρόντα στην Ελλάδα μέσω συνεργασιών» που μεταξύ άλλων αφορούν έρευνα, προγράμματα και εκπαίδευση καθηγητών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ενισχυθεί περαιτέρω το δημόσιο πανεπιστήμιο. Εμάς μας ενδιαφέρει η ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων που αποτελούν την ατμομηχανή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας», είπε.

Πάνος Τσακλόγλου: «Να μην ξανακάνουμε τις γαλαντομίες που στοίχισαν»

«Το κύριο χαρακτηριστικό είναι η αβεβαιότητα, οι αποφάσεις που αλλάζουν καθημερινά» ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής του ΟΠΑ και πρ. υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Πάνος Τσακλόγλου, μίλησε στο ΟΤ Delphi Economic Forum X.

Ο κ. Τσακλόγλου υπογράμμισε ότι είμαστε μπροστά σε μία φάση που ανατρέπει μια πορεία 80 χρόνων, και ακόμα παλαιότερα, θυμίζοντας ότι μετά την κρίση του 1929, πολλά κράτη ύψωσαν δασμολογικά τείχη, με αποτέλεσμα το κλείσιμο των οικονομιών να επιδεινώσει και να παρατείνει την κρίση. Σύμφωνα με τον ίδιον, αυτός ήταν ο λόγος που αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δημιουργήθηκαν διάφοροι θεσμοί (όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου), που σταδιακά μείωσαν τόσο τα δασμολογικά τείχη όσο και τη δασμολογική προστασία.

Υποστήριξε μάλιστα, ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο να βγουν από την ακραία φτώχια. «Σήμερα έχουμε ανατροπή αυτής της τάσης», ανέφερε, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στα όσα είπε -επίσης στους Δελφούς- ο διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, ότι «οι ΗΠΑ κάνουν διαπραγματεύσεις  με όλους εκτός από την Κίνα».

«Μακάρι να έχει δίκαιο και αυτό που γίνεται με την Κίνα να μην έχει συνέχεια», επεσήμανε ο κ. Τσακλόγλου.

Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις στην Ελλάδα από τη δασμολογική πολιτική του Τραμπ, ο κ. Τσακλόγου είπε ότι τρία είναι αποτελέσματα «ένα άμεσο, ένα έμμεσο κι ένα ακόμα πιο αργά».

Επεσήμανε ότι οι εξαγωγές μας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι τόσο μεγάλες ως ποσοστό του ΑΕΠ, αν και υπάρχουν κάποιοι κλάδοι που έχουν μεγαλύτερη έκθεση, όπως για παράδειγμα οι βρώσιμες ελιές, εκ των οποίων το 1/3 εξάγεται στις ΗΠΑ, αλλά και το αλουμίνιο: «Εκεί θα υπάρξει πρόβλημα, αν δεν βρουν άλλες αγορές», είπε.

Ο κ. Τσακλόγου μίλησε και για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας μας. Εξήγησε ότι έχουν γίνει κάποια πράγματα, η Ελλάδα άρχισε να ενσωματώνεται περισσότερο στις παγκόσμιες αλυσίδες παραγωγής, «τα δημοσιονομικά μας επιτέλους τα στρώσαμε» κι έχουν γίνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε διάφορους τομείς.

Θάνος Ντόκος: Θα αυξηθούν οι επιθέσεις στις ψηφιακές υποδομές

Για την Γραμματεία Εθνικής Ασφάλειας μίλησε ο κ. Θάνος Ντόκος, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού στο πλαίσιο του OT Delphi Economic Forum.

Ο κ. Ντόκος εξήγησε ότι πρέπει να αναπτυχθούν τρεις τομείς.

Πρώτα αναφέρθηκε στο στρατιωτικό σχεδιασμό και είπε ότι πρέπει να γίνεται ενημέρωση και επιμόρφωση των στελεχών (από τις ένοπλες δυνάμεις μέχρι τα τελωνεία). «Η προσέγγιση πρέπει να είναι ολιστική – ό,τι κάναμε και στον Έβρο – και να εμπλέξουμε και τον ιδιωτικό τομέα».

Δεύτερον, ο κ. Ντόκος εξήγησε ότι η υποστήριξη του ΚΥΣΕΑ πρέπει να γίνει με πιο ουσιαστικό τρόπο και τρίτον να εκτιμηθούν οι υβριδικές απειλές. «Όχι να μπούμε στα χωράφια υπουργείων», τόνισε με νόημα, προσθέτοντας ότι η γραμματεία θα έχει ρόλο σύνδεσης.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Ντόκος αναφέρθηκε σε έναν όρο που χρησιμοποιείται ευρέως στο ΝΑΤΟ, την «ανθεκτικότητα» του κράτους και είπε ότι πρέπει να αυξηθεί.

Εξήγησε τι είναι οι υβριδικές απειλές και είπε ότι συνδυάζουν τις φυσικές και τις ψηφιακές απειλές, προσθέτοντας ότι θα αυξηθούν οι επιθέσεις στις ψηφιακές υποδομές.

Frederiksen (AEC) – Σημαντικός ο ρόλος των Ελλήνων εφοπλιστών στην Αρκτική

«Εκπροσωπώ το Οικονομικό Συμβούλιο της Αρκτικής, όπου είμαι ο εκτελεστικός διευθυντής και είμαστε μια οργάνωση μελών επιχειρήσεων και έχουμε ελληνική παρουσία. Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών είναι μέλος της οργάνωσής μου. Κανονικά, αυτό που κάνουμε είναι να εκπροσωπούμε τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην Αρκτική». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε τη συνέντευξή του στο ΟΤ Delphi Economic Forum X.,  Mads Qvist Frederiksen, εκτελεστικός διευθυντής στο Arctic Economic Council (AEC)

Ο κ. Frederiksen αναφέρθηκε στις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η περιοχή της Αρκτικής, τις ευκαιρίες που ανοίγονται αλλά και τον ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας στην ανάπτυξη της περιοχής.

«Ο Αρκτικός Ωκεανός είναι 6 φορές μεγαλύτερος από τη Μεσόγειο Θάλασσα, αλλά υπάρχουν μόνο 4 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε αυτήν την περιοχή. Το 10% είναι αυτόχθονες. Αλλά αυτή η περιοχή έχει πολλά θαλασσινά για να ταΐσει τον κόσμο, πολλή ενέργεια, παραδοσιακά πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κρίσιμες πρώτες ύλες, που χρειάζονται για την πράσινη μετάβαση. Και για πολλά χρόνια, αυτά δεν ήταν προσβάσιμο ή οι άνθρωποι δεν ήξεραν ότι υπήρχαν ευκαιρίες. Αλλά αυτό αλλάζει τώρα», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για τον ρόλο των Ελλήνων στην περιοχή, ο κ.  Frederiksen έκανε ιδιαίτερη μνεία στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Φινλανδία τον περασμένο Δεκέμβριο «όταν ο καιρός στην Ελλάδα είναι πολύ πιο ήπιος».

Alec Russell (FT): «Ο Τραμπ είναι master του απρόβλεπτου»

Την ανησυχία του για το διεθνές περιβάλλον, το οποίο διαμορφώνεται, με την πολιτική την οποία ακολουθεί ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο μάλιστα χαρακτήρισε ως «μάστερ του απρόβλεπτου», εξέφρασε ο δημοσιογράφος και επικεφαλής των ξένων ανταποκριτών των Financial Times, Alec Russel, μιλώντας στον Οικονομικό Ταχυδρόμο στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum X.

«Ελπίζω να μην μπαίνουμε σε μία νέα εποχή Βαϊμάρης» τόνισε ερωτηθείς σχετικά, υπενθυμίζοντας ότι εκείνη η περίοδος ήταν που οδήγησε στην άνοδο των Ναζί. Ο κ. Russell αναφέρθηκε στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη: «Αν ανησυχώ για αυτό; Είμαι σίγουρα πολύ ανήσυχος», τόνισε.

«Αντιμετωπίζουμε πολλαπλές κρίσεις χωρίς παγκόσμια ηγεσία», είπε χαρακτηριστικά.

«Πρόκειται για ένα τεράστιο, τεράστιο πρόβλημα. Το βλέπουμε στη χώρα μου, τη Βρετανία, όπου ξαφνικά υπάρχει ένα λαϊκιστικό κίνημα που τα πάει πολύ καλά στις δημοσκοπήσεις. Πάνω απ ‘όλα, φυσικά, το έχουμε δει στις Ηνωμένες Πολιτείες,. Οι ΗΠΑ έχουν καταληφθεί από ένα πολύ δεξιό, πολύ εθνικιστικό, πολύ λαϊκιστικό κίνημα», υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι όλο αυτό μπορεί να έχει βαθιά αποσταθεροποιητικές συνέπειες για όλους.

Alwin Graykin: «Αυτή είναι η πραγματική απειλή της τεχνητής νοημοσύνης»

Στις σημαντικές  προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης και πώς αυτή μπορεί να διαμορφώσει την οικονομία και την εργασία, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Alwin Graykin, Technology Executive και συγγραφέας, μιλώντας στον Οικονομικό Ταχυδρόμο στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum X.

«Αν κοιτάξετε πίσω στην ιστορία, ουσιαστικά όλες οι τεχνολογίες μας έχουν κάνει πιο αποτελεσματικούς. Αλλά πριν η τεχνολογία λειτουργούσε πάντα ως εργαλείο όπου ένας άνθρωπος χειρίζεται ένα εργαλείο και κάνει κάτι καλύτερα και γρηγορότερα. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να βγάλει πραγματικά τον άνθρωπο από κάποιες δυσκολίες, έτσι ώστε για ορισμένες εργασίες θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε μια ανθρώπινη εργασία με μια μηχανή ή ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης και με αυτόν τον τρόπο θα δουλεύαμε ουσιαστικά λιγότερο επειδή μεγάλο μέρος της δουλειάς μας μπορεί να αντικατασταθεί πλήρως από μια τεχνητή νοημοσύνη», υπογράμμισε.

Ο Alwin Graykin, ανέφερε ότι αυτό αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλη πίεση σε ολόκληρο το οικονομικό σύστημα, επειδή η οικονομία μας γενικά τα τελευταία 200-300 χρόνια έχει να κάνει με την αξία δημιουργίας εργασίας. Και αυτή η αξία της εργασίας είναι αυτή που κινεί την οικονομία μας. «Και αυτός είναι επίσης ο τρόπος με τον οποίο δημιουργούμε εισόδημα και επιτρέπουμε στους ανθρώπους να είναι σε θέση να επιβιώσουν και να θρέψουν τις οικογένειές τους», τόνισε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Πιερρακάκης: Αναγκαία η αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα των δασμών για ΕΕ και ΗΠΑ
Οικονομία |

Αναγκαία η αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα των δασμών για ΕΕ και ΗΠΑ, λέει ο Πιερρακάκης

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι σε θέση να χρηματοδοτεί την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της

OT Delphi Economic Forum X: Σοφία Ζαχαράκη: «Οι εκπαιδευτικοί στην περιφέρεια βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής μας»
Οικονομία |

OT Delphi Economic Forum X- Ζαχαράκη: «Οι εκπαιδευτικοί στην περιφέρεια βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής μας»

Για τις πανελλήνιες εξετάσεις, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μίλησε - μεταξύ άλλων - η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

OT Delphi Economic Forum X-Χριστόδουλος Τοψίδης: Ιδιαίτερη η ανάγκη αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης
Οικονομία |

OT Delphi Economic Forum X-Χριστόδουλος Τοψίδης: Ιδιαίτερη η ανάγκη αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης

Ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνουν πιο ανταγωνιστικά τα Logistics της Περιφέρειας, μιλώντας στο OT Delphi Economic Forum X

Έλεγχοι σε χρηματιστηριακή από Οικονομική Αστυνομία και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Έλεγχοι σε χρηματιστηριακή από Οικονομική Αστυνομία και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Έφοδο στα γραφεία γνωστής χρηματιστηριακής έκαναν η Οικονομική Αστυνομία και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς – Στο μικροσκόπιο για χειραγώγηση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Delphi Economic Forum X-Παύλος Μαρινάκης: Βελτιωμένη η κατάσταση στη χώρα μας – Υπάρχουν όμως πολλές προκλήσεις
Οικονομία |

Παύλος Μαρινάκης: «Βελτιωμένη η κατάσταση στη χώρα μας- Υπάρχουν όμως πολλές προκλήσεις»

Για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα μας την τελευταία δεκαετία, συζήτησαν πολιτικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες στο Delphi Economic Forum X