
Μετά από μια συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας, το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε οριακά θετικά, με τη μεταβλητότητα να είναι το βασικό χαρακτηριστικό μιας αγοράς που προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες της μέσα στο διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,01% στις 1.582,59 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.557,53 μονάδων (-1,57%) και 1.594,82 μονάδων (+0,78%). Ο τζίρος ανήλθε στα 185,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 47 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 5,4 εκατ. τεμάχια αξίας 16,9 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,05% στις 3.888,27 μονάδες, ενώ στο +0,25% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.457,80 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,75% στις 1.425,66 μονάδες.
Σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης έχασε 0,93%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,90%, ενώ οι τράπεζες έχασαν 2,35%.
Δράμα, φόβος, ανακούφιση, αμφιβολία
Η χρηματιστηριακή εβδομάδα ήταν ιδιαίτερα ασταθής με δραματικές διακυμάνσεις ακολουθώντας τις δασμολογικές παλινωδίες του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Σε λίγες συνεδριάσεις η ψυχολογία μετακινήθηκε από το φόβο στην ανακούφιση και τώρα στην αμφιβολία.
Έπειτα από ένα ιστορικό ράλι ημερήσιων αποδόσεων που ενισχύθηκε και από κινήσεις κάλυψης ανοικτών θέσεων, οι επενδυτές παραμένουν σε θέση ανησυχίας για τους πιθανούς κινδύνους στους ρυθμούς ανάπτυξης που προκαλούν οι αμερικανικοί δασμοί και φυσικά τα αντίμετρα που έχουν ή πρόκειται να ανακοινωθούν.
Σε ένα περιβάλλον που τα πάντα βρίσκονται υπό αναθεώρηση είναι δύσκολο να επιχειρηθούν προβλέψεις και ως εκ τούτου η στροφή που παρατηρήθηκε στο ΧΑ είχε να κάνει με την επιλογή συντηρητικότερων επιλογών με γνώμονα την έκθεση σε δασμούς, επιδόσεις και μερίσματα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι επί του παρόντος η ελληνική αγορά θα παραμείνει εστιασμένη στο διεθνή παράγοντα ακολουθώντας με ανάλογο βηματισμό αποδόσεων.
Η συνεδρίαση της Δευτέρας έφερε τον Γενικό Δείκτη «προ των ευθυνών του» κλείνοντας κάτω από τον απλό κινητό μέσο των 200 ημερών (1.503 μονάδες)
Πιθανόν μια μερική στροφή ενδιαφέροντος αναμένεται να δώσουν τα εταιρικά κέρδη καθώς από την Παρασκευή έχει ξεκινήσει πρακτικά η περίοδος ανακοίνωσης των εταιρικών κερδών του πρώτου τριμήνου στις ΗΠΑ. Η αύξηση των κερδών του πρώτου τριμήνου προβλέπεται στο 7,8% που αποτελεί τον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων πέντε τριμήνων.
Ωστόσο, το Q1 αναμένεται να σηματοδοτήσει με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το χαμηλό σημείο αύξησης κερδών για το 2025, με την αύξηση των κερδών να εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί στο 10-12% τα επόμενα τρίμηνα με βάση τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς. Σε αυτή την εκτίμηση αναμένεται να σταθεί η επενδυτική κοινότητα αναπροσαρμόζοντας τις προβλέψεις –και ενδεχομένως την στάση της αγοράς- με βάση και τις νέες πληροφορίες από την επικοινωνία για την προοπτική των επόμενων τριμήνων.
Τεχνική εικόνα
Τεχνικά βρισκόμαστε μπροστά σε σημαντικές διαγραμματικές εξελίξεις σε μια εβδομάδα που το εύρος κίνησης έφθασε τις 202 μονάδες με υψηλούς τζίρους και αυξημένη ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα. Η συνεδρίαση της Δευτέρας έφερε τον Γενικό Δείκτη «προ των ευθυνών του» κλείνοντας κάτω από τον απλό κινητό μέσο των 200 ημερών (1.503 μονάδες) βάζοντας στο τραπέζι το ενδεχόμενο γυρίσματος της μακροπρόθεσμης τάσης σε πτωτική (bear market) για να ακολουθήσουν συνεχόμενες συνεδριάσεις ισχυρών διακυμάνσεων που πήραν μια απόσταση ασφαλείας από το εν λόγω κομβικό επίπεδο αντιστροφής.
Μάλιστα φαίνεται ότι η περιοχή του 200αρη αποτελεί –προς ώρας- το σημείο στήριξης της αγοράς ενώ στον αντίποδα ήταν χαρακτηριστική η αδυναμία υπέρβασης σε ημέρες ανοδικής αντίδρασης της ζώνης μεταξύ των δύο βραχυπρόθεσμων κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών. Ο Γενικός Δείκτης κινείται μέσα στο εύρος που οριοθετούν οι κινητοί μέσοι των 200 και 50 ημερών (1.603-1.505) και τα δεδομένα θα αλλάξουν με ένταση προς την κατεύθυνση εξόδου του Γενικού Δείκτη από τα όρια των δύο κινητών μέσων.
Το σενάριο της αποφόρτισης των διακυμάνσεων δίνει ένα μικρό προβάδισμα στους αγοραστές οι οποίοι «έσωσαν» την τάση την ύστατη ώρα αγοράζοντας χρόνο
Οι ταλαντωτές έχουν επιστρέψει σε ουδέτερες ζώνες ακόμα και στα μηνιαία διαγράμματα υποδηλώνοντας αποφόρτιση από τις πολύ έντονες υπερτιμήσεις που προηγήθηκαν το Μάρτιο. Η συρρίκνωση των διακυμάνσεων της Παρασκευής και η εποχικά ήσυχη εβδομάδα που προηγείται του Πάσχα (φέτος συμπίπτει με το Καθολικό) πιθανόν να δώσουν χρόνο στην αγορά να συσσωρεύσει και να κινηθεί πλάγια πριν μια ενδεχόμενη δυναμική διαφυγή.
Το σενάριο της αποφόρτισης των διακυμάνσεων δίνει ένα μικρό προβάδισμα στους αγοραστές οι οποίοι «έσωσαν» την τάση την ύστατη ώρα αγοράζοντας χρόνο για την ενσωμάτωση νέων πληροφοριών που θα βελτιώσουν το τοξικό κλίμα που δεν ευνοεί την παρουσία θεσμικών κεφαλαίων και άρα μια πιο συστηματική εισροή κεφαλαίων στις μετοχές, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Helleniq Energy έκλεισε με κέρδη 2,07%, με τις ΟΤΕ, Λάμδα, ΕΥΔΑΠ, ΔΑΑ, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ και Aktor να κλείνουν με άνοδο που ξεπέρασε το 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Coca Cola, Βιοχάλκο, Jumbo, Σαράντης, ΟΠΑΠ, Πειραιώς και Motor Oil.
Στον αντίποδα, η Optima Bank έχασε 4,11%, με τις Alpha Bank και Cenergy να κλείνουν με απώλειες 2,41% και 2,32% αντίστοιχα. Στο -1,04% έκλεισε η Τιτάν, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Eurobank, Aegean και Ελλάκτωρ.


Latest News

Χαμηλού... κόστους η διόρθωση στο ΧΑ με αντίσταση στις 1.650 μονάδες
Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με απώλειες 0,08%, στις 1.655,23 μονάδες

Βρίσκει στηρίξεις για να κρατήσει τις 1.650 μονάδες το Χρηματιστήριο
Πολλά χαρτοφυλάκια είτε «απέχουν» λόγω εορτών είτε αναμένουν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Υποκύπτει στην τραπεζική διόρθωση το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε δύσκολο περιβάλλον σαφώς η ελληνική αγορά δεν μπορεί να αυτονομηθεί πλήρως, αν και τις ημέρες των αναταράξεων υπάρχουν κάποιες άμυνες που βοηθούν τις στηρίξεις της

Με 4x4 έτρεξε το ΧΑ - Διαπέρασε και τις 1.650 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική του συνεδρίαση

Συντηρεί τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Χαμηλά ακόμη οι συναλλαγές
To Xρηματιστήριο Αθηνών δίνει το μήνυμα ότι χρειάζεται τις ήπιες συνεδριάσεις

Άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο - Προσεκτικοί οι αγοραστές
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,83% στις 1.639,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια

«Πράσινο» σε VIGOR και IOLCUS από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Το δ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την επέκταση της άδειας λειτουργίας των VIGOR και IOLCUS

Ισχυρό άλμα έφεραν οι «μεγάλοι» στο ΧΑ
Η ελληνική αγορά δείχνει να απορροφά τη μεταβλητότητα και να προσπαθεί να πατήσει γερά στα πόδια της

Συντηρεί στο 2% τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Ανοίγει ο ανοδικός διάδρομος
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 2,08% στις 1.615,45 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 66 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 14,7 εκατ. τεμάχια

Εξάρχου (AKTOR): Ψυχραιμία στο χρηματιστήριο
Ο κ. Εξάρχου τόνισε ότι χρειάζεται ψυχραιμία και επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία είναι προς το παρόν σε καλή θέση, υποδέχεται σημαντικές ξένες και ελληνικές επενδύσεις και οι εταιρείες της χώρας αναπτύσσονται