Ήταν πριν από έξι χρόνια όταν ο δισεκατομμυριούχος διευθύνων σύμβουλος της LVMH Μπερνάρ Αρνό και ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκοψαν την κορδέλα των εγκαινιών σε ένα εργοστάσιο στο αγροτικό Τέξας που θα κατασκεύαζε τσάντες για τη Louis Vuitton.

Από τότε μέχρι σήμερα έχει περάσει ο καιρός, ο σκοπός όμως αυτής της κίνησης παρέμεινε σταθερός: να δημιουργήσει ο οίκος πολυτελείας το παραγωγικό του αποτύπωμα στις ΗΠΑ για να αποφύγει τους δασμούς του Τραμπ στα προϊόντα ευρωπαϊκής κατασκευής.

Οι προκλήσεις ωστόσο της κίνησης αυτής ήταν τεράστιες καθώς το εργοστάσιο αντιμετώπισε πλήθος προβλημάτων που περιόρισαν την παραγωγή, δήλωσαν στο Reuters πρώην εργαζόμενοι της Louis Vuitton.

Η τοποθεσία κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των χειρότερων επιδόσεων για τη Louis Vuitton παγκοσμίως, «σημαντικά» κάτω από τις επιδόσεις άλλων εγκαταστάσεων, καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα, όπως αποκάλυψε το Reuters και επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του ο Λουντβίκ Ποσάρ, βιομηχανικός διευθυντής της Louis Vuitton.

LVMH

Το ράντσο της LVMH στο Τέξας

Ο ρόλος του εργοστασίου της LVMH

Η εγκατάσταση της LVMH στο Τέξας, που βρίσκεται σε ένα ράντσο 250 στρεμμάτων, δυσκολεύτηκε λόγω της έλλειψης εξειδικευμένων εργατών δέρματος που μπορούν να παράγουν σύμφωνα με τα πρότυπα ποιότητας της μάρκας, γεγονός που σημαίνει πως ο όμιλος χρειάστηκε… χρόνια για να αρχίσει να παράγει τις απλές τσέπες της κλασικής τσάντας Neverfull της Louis Vuitton.

Τα λάθη που γίνονταν κατά τη διαδικασία κοπής, προετοιμασίας και συναρμολόγησης οδηγούσαν στη σπατάλη του 40% των δερμάτινων δερμάτων, την ίδια στιγμή που σε ολόκληρη τη βιομηχανία, τα τυπικά ποσοστά αποβλήτων για δερμάτινα είδη είναι 20%.

Αρκετοί πρώην εργαζόμενοι που μίλησαν στο Reuters περιέγραψαν ένα περιβάλλον υψηλής πίεσης. Για να αυξήσουν τους αριθμούς παραγωγής, οι προϊστάμενοι συνήθιζαν να κάνουν τα στραβά μάτια σε μεθόδους απόκρυψης ελαττωμάτων ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τις ενθάρρυναν, δήλωσαν τέσσερις πρώην εργαζόμενοι στο Reuters.

Ο Ποσάρ αναγνώρισε ότι υπήρξαν τέτοιες περιπτώσεις στο παρελθόν, αλλά δήλωσε ότι το ζήτημα είχε επιλυθεί. «Όλα αυτά χρονολογούνται από το 2019 και έναν συγκεκριμένο διευθυντή που δεν ανήκει πλέον στην εταιρεία», δήλωσε σχετικά.

Κακοφτιαγμένες τσάντες

Οι κακοφτιαγμένες τσάντες που κρίνονται ακατάλληλες για πώληση, τεμαχίζονται επί τόπου και μεταφέρονται με φορτηγά για αποτέφρωση.

Ένας πρώην προϊστάμενος παραγωγής που ταξίδευε συχνά στην τοποθεσία, ωστόσο, αποκάλυψε πως η Louis Vuitton χρησιμοποιούσε το εργοστάσιο στο Τέξας κυρίως για λιγότερο εξελιγμένα μοντέλα τσαντών, παράγοντας τα πιο ακριβά προϊόντα της αλλού.

Ο βιομηχανικός διευθυντής της Louis Vuitton επισήμανε πως η εταιρεία έκανε «υπομονή» με «ένα νέο εργοστάσιο».

«Κάθε τσάντα που βγαίνει από αυτό πρέπει να είναι τσάντα Louis Vuitton, φροντίζουμε να πληροί ακριβώς την ίδια ποιότητα», είπε. «Δεν γνωρίζω κανενός είδους ζητήματα που να υποδηλώνουν ότι η ποιότητα που έρχεται από το Τέξας είναι διαφορετική από εκείνη που έρχεται από την Ευρώπη».

H LVMH αξιοποίησε το κίνητρο μείωσης του φόρου ακίνητης περιουσίας κατά 75%, που υπόσχεται στην εταιρεία εξοικονόμηση 29 εκατομμυρίων δολαρίων

Made in USA

Σκαρφαλωμένες πίσω από έναν λόφο, οι δύο εγκαταστάσεις παραγωγής της Louis Vuitton χτίστηκαν σε έδαφος κοντά σε βοσκότοπους και μια πηγή φυσικού αερίου. Η εταιρεία ονόμασε την τοποθεσία Rochambeau, προς τιμήν ενός Γάλλου στρατηγού που έπαιξε κρίσιμο ρόλο στη γαλλοαμερικανική νίκη στην πολιορκία του Γιορκτάουν το 1781 κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Αμερικανικής Επανάστασης.

Οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο κατασκευάζουν εξαρτήματα και ολόκληρα μοντέλα τσαντών Louis Vuitton, όπως οι τσάντες Felice και οι τσάντες Metis – με ετικέτες «Made in USA» στο εσωτερικό τους. Τα αντικείμενα πωλούνται για περίπου 1.500 και 3.000 δολάρια σε μπουτίκ.

Οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις στο Τέξας, οι οποίες περιλαμβάνουν ειδικούς ορόφους για την κοπή και τη συναρμολόγηση, καθώς και μια αποθήκη, αμείβονταν αρχικά με 13 δολάρια την ώρα. Από το 2024, ο βασικός μισθός για μια θέση εργάτη δέρματος στο εργοστάσιο ήταν 17 δολάρια την ώρα. Ο κατώτατος μισθός στο Τέξας είναι 7,25 δολάρια την ώρα.

Ο Damien Verbrigghe, διεθνής διευθυντής παραγωγής της Louis Vuitton, παραδέχτηκε ότι κάποιοι στο εργοστάσιο του Τέξας επέλεξαν να αλλάξουν δουλειά ή να φύγουν εξαιτίας των αυστηρών απαιτήσεων ποιότητας.

«Υπάρχουν τεχνίτες που προσλαμβάνουμε, τους οποίους εκπαιδεύουμε και οι οποίοι, μετά από αρκετές εβδομάδες ή μήνες, συνειδητοποιούν, υπό το πρίσμα των προσδοκιών, του επιπέδου λεπτομέρειας που απαιτείται, ότι προτιμούν να εργαστούν σε άλλους τομείς, όπως τα logistics», σχολίασε σχετικά. «Κάποιοι επέλεξαν να μας εγκαταλείψουν, γιατί είναι αλήθεια ότι πρόκειται για μια δουλειά που απαιτεί πολύ savoir faire».

«Η γνώση ραψίματος σε δέρμα/καμβά είναι ένα πλεονέκτημα, αλλά δεν είναι απαραίτητη. Προσφέρουμε ολοκληρωμένη εκπαίδευση», ανέφερε η εταιρεία σε μια αγγελία για θέσεις εργασίας για τεχνίτες στο Alvarado που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπό της τον Ιανουάριο.

Ο Verbrigghe δήλωσε ότι η εκπαίδευση στο Τέξας είναι «ακριβώς το ίδιο πρόγραμμα που έχουμε σε όλα τα εργαστήριά μας», δηλαδή έξι εβδομάδες στη γραμμή εκπαίδευσης, όπου οι νέοι τεχνίτες δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να μαθαίνουν τις βασικές λειτουργίες και δεξιότητες πριν συνεχίσουν να εκπαιδεύονται στη γραμμή συναρμολόγησης. Εκεί, είπε, «συνοδεύονται και καθοδηγούνται συνεχώς από εκπαιδευτές». LVMH

Τα φορολογικά κίνητρα για τον κολοσσό της LVMH

Η LVMH έλαβε πλήθος φορολογικών ελαφρύνσεων και κινήτρων από την κομητεία Johnson County, συμπεριλαμβανομένης μιας δεκαετούς μείωσης του φόρου ακίνητης περιουσίας κατά 75%, που υπόσχεται στην εταιρεία εξοικονόμηση 29 εκατομμυρίων δολαρίων. «Ανυπομονούμε να εξυπηρετήσουμε αυτή την εξαιρετική εταιρεία», έγραφε το κορυφαίο στέλεχος της κομητείας, Ρότζερ Χάρμον, σε αλληλογραφία του 2017 που είδε το Reuters.

Στην επιστολή αίτησης του 2017 για τη μείωση του φόρου, η LVMH ανέφερε ότι είχε ως στόχο να προσλάβει 500 άτομα εντός των πρώτων πέντε ετών του σχεδίου. Κατά την τελετή των εγκαινίων το 2019, ο Αρνό δήλωνε: «Θα δημιουργήσουμε περίπου 1.000 θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης εδώ στο Rochambeau τα επόμενα πέντε χρόνια». Ωστόσο ο Verbrigghe μίλησε για έναν αριθμό εργαζομένων που κυμαινόταν λίγο κάτω από 300 τον Φεβρουάριο του 2025.

Ο Ποσάρ διευκρίνισε ότι οι αρχικές δυσκολίες πρόσληψης οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό στην πανδημία, προσθέτοντας ότι η μείωση της τοπικής ζήτησης έπαιξε επίσης ρόλο.

Εξορθολογισμός

Παρά τα προβλήματα, η LVMH σχεδιάζει να μεταφέρει ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας στο Τέξας. Η LVMH ανέφερε στην κατάθεσή της για το 2017 ότι η πρώτη της παραγωγική μονάδα στο Τέξας θα κόστιζε περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια. Μια δεύτερη κατάθεση από το 2022 στις τοπικές αρχές ανέβασε το κόστος του δεύτερου εργαστηρίου της, που ολοκληρώθηκε πέρυσι, στα 23,5 εκατομμύρια δολάρια.

Οι εργαζόμενοι σε μία από τις δύο εγκαταστάσεις παραγωγής στην Καλιφόρνια ενημερώθηκαν ότι θα κλείσει το 2028 και ότι θα μπορούσαν να μετακομίσουν στο Τέξας ή να παραιτηθούν.

Με τον Ποσάρ να επιβεβαιώνει ότι η Louis Vuitton σκόπευε να εξορθολογήσει τις δραστηριότητές της στην Καλιφόρνια και να μεταφέρει περισσότερους εξειδικευμένους τεχνίτες στο Τέξας – με περιορισμένη μέχρι στιγμής επιτυχία. Τα στελέχη της, είπε, «υποτίμησαν το γεγονός ότι το Τέξας απέχει πολύ από την Καλιφόρνια».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
ΕΚΤ: Ο εμπορικός πόλεμος έρχεται, η καταναλωτική εμπιστοσύνη φεύγει –  Τι δείχνει έρευνα
Διεθνή |

«Καμπανάκι» από έρευνα της ΕΚΤ - Ο εμπορικός πόλεμος έρχεται αλλά η καταναλωτική εμπιστοσύνη φεύγει

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη επιδεινώνεται όσο αυξάνονται οι φόβοι των γεωπολιτικών εντάσεων, δείχνει νέα έρευνα της ΕΚΤ. Πιο ανήσυχοι όλων οι Έλληνες.

OT Delphi Economic Forum X-Qubad Talabani: Το Ιρακινό Κουρδιστάν είναι ασφαλές και ανοιχτό σε επενδύσεις – Οι σχέσεις με την Ελλάδα
Διεθνή |

OT Delphi Economic Forum X-Qubad Talabani: Το Ιρακινό Κουρδιστάν είναι ασφαλές και ανοιχτό σε επενδύσεις – Οι σχέσεις με την Ελλάδα

ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν, Qubad Talabani, μιλώντας στο OT Delphi Economic Forum X, είπε ότι «έχουμε πολλά να μάθουμε από την Ελλάδα»