
Οι διακυμάνσεις της Wall Street συγκλόνισαν εκ νέου τις αγορές την Παρασκευή, με τις μετοχές να εξαλείφουν τις απώλειες και να διευρύνουν το μεγαλύτερο ράλι τους από το 2023, καθώς το ξεπούλημα των ομολόγων μειώθηκε.
Η μεταβλητότητα δείχνει ελάχιστα σημάδια αποκλιμάκωσης, καθώς οι ανησυχίες ότι η ταχέως εξελισσόμενη εμπορική πολιτική του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ όχι μόνο συγκλονίζει τον πλανήτη αλλά απειλεί το καθεστώς των ΗΠΑ ως το ασφαλές καταφύγιο του κόσμου.
Οι σπασμοί των μετοχών έχουν αναστατώσει τους συναλλασσόμενους, με τον S&P 500 να σημειώνει άνοδο 1%, αφού νωρίτερα είχε υποχωρήσει περίπου το ίδιο. Οι αποδόσεις των 30ετών κρατικών ομολόγων μειώθηκαν, ενώ εξακολουθούν να παραμένουν υψηλότερες κατά 45 μονάδες βάσης από την περασμένη Παρασκευή. Το δολάριο σημείωσε νέο χαμηλό έξι μηνών.
Ελάχιστη σαφήνεια…
Από την εποχή της πανδημίας Covid-19 δεν έχει υπάρξει τόσο λίγη σαφήνεια σχετικά με τις προοπτικές των οικονομιών και των κερδών, με την Κίνα να εξαπολύει αντίποινα και τον πρόεδρο των ΗΠΑ να διακόπτει ορισμένες εισφορές λίγες μόνο ώρες αφότου τέθηκαν σε ισχύ, αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.
Οι επενδυτές θα πρέπει να πουλήσουν σε τυχόν ράλι στον S&P 500 έως ότου οι ΗΠΑ και η Κίνα αποκλιμακώσουν τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο και παρέμβει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Μάικλ Χάρτνετ της Bank of America.
Ο στρατηγικός αναλυτής δήλωσε ότι οι δασμοί και η αναταραχή που προέκυψε στις αγορές οδηγούν σε «απόρριψη των ΗΠΑ». Συνιστά δε μια θέση short στις μετοχές – μέχρι ο S&P 500 να φτάσει τις 4.800 μονάδες – και ένα long ποντάρισμα στα διετή κρατικά ομόλογα. Ο δείκτης διαπραγματεύεται γύρω στις 5.340 μονάδες την Παρασκευή.
Οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων, οι χαμηλότερες μετοχές και το ασθενέστερο δολάριο «οδηγούν σε ρευστοποιήσεις παγκόσμιων περιουσιακών στοιχείων, πιθανότατα θα αναγκάσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να δράσουν», έγραψε ο Χάρτνετ σε σημείωμά του. Αλλά οι επενδυτές θα πρέπει να «πουλήσουν τα ρήγματα στα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου».
Οι ΗΠΑ συναλλάσσονται σαν αδύναμη χώρα
«Οι αμερικανικές αγορές δεν διαπραγματεύονται τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όπως το παραδοσιακό καθεστώς ασφαλούς καταφυγίου των αναπτυγμένων χωρών», δήλωσε ο Φίλιπ Κόλμαρ της MRB Partners. «Συναλλάσσονται περισσότερο σαν μια αδύναμη χώρα με αναδυόμενες αγορές. Βλέπουμε το δολάριο να διολισθαίνει πραγματικά και βλέπουμε την αγορά ομολόγων να απειλείται».
Η Παρασκευή έφερε ένα νέο μήνυμα ότι οι καταναλωτές ήταν ανήσυχοι ακόμη και πριν από την αλλαγή πολιτικής της Τετάρτης, με μια βουτιά στο κλίμα, καθώς οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό εκτινάχθηκαν σε υψηλά πολλών δεκαετιών.
Επέκταση του εμπορικού πολέμου
Με τους δασμούς σε επίπεδα που έχουν πλέον οριστεί να σταματήσουν το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, η ανησυχία τώρα είναι ότι η οικονομική μάχη θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλους τομείς. Η Κίνα αντέδρασε στους τελευταίους δασμούς του Τραμπ αυξάνοντας τους δασμούς σε όλα τα αμερικανικά αγαθά, ενώ χαρακτήρισε τις ενέργειες της κυβέρνησης «αστείο» και δήλωσε ότι δεν θεωρεί πλέον ότι αξίζει να τις αντιστοιχίσει.
Καθώς η Κίνα αυξάνει τους δασμούς σε όλα τα αμερικανικά αγαθά, οι μετοχές των κατασκευαστών τσιπ για λογαριασμό αμερικανικών brands σημείωσαν βουτιά. Η Tesla σταμάτησε να δέχεται παραγγελίες στην Κίνα για τα σεντάν Model S και τα σπορ οχήματα γενικής χρήσης Model X – και τα δύο εισάγονται από τις ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ, οι χρηματιστές της JPMorgan Chase είχαν εισπράξεις ρεκόρ, ενισχυμένοι από τις χαοτικές κινήσεις της αγοράς που προκλήθηκαν από τις ανακοινώσεις πολιτικής.
Αναταραχή στην αμερικανική αγορά ομολόγων
Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Τζέιμι Ντίμον, δήλωσε ότι αναμένει «μια αναταραχή» στην αγορά κρατικών ομολόγων που θα προκαλέσει παρέμβαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
«Θα υπάρξει μια αναταραχή στις αγορές του Δημοσίου λόγω όλων των κανόνων και των κανονισμών», δήλωσε ο Ντίμον την Παρασκευή σε μια ενημέρωση για τα αποτελέσματα της τράπεζας. Όταν συμβεί αυτό, η Fed θα παρέμβει – αλλά όχι πριν «αρχίσουν να πανικοβάλλονται λίγο», πρόσθεσε.
«Η συμπεριφορά της αμερικανικής αγοράς ομολόγων ήταν το πιο ανησυχητικό μέρος της δράσης των τιμών αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο Ajay Rajadhyaksha της Barclays . «Μέχρι να σταθεροποιηθούν τα κρατικά ομόλογα και να αρχίσουν να συμπεριφέρονται κανονικά, τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου θα αγωνίζονται, κατά την άποψή μας».
Μετά από μια εβδομάδα άγριων διακυμάνσεων στην αγορά ομολόγων, οι τοποθετήσεις της Κίνας σε κρατικά ομόλογα βρίσκονται όλο και περισσότερο υπό τον έλεγχο των αναλυτών σε όλο τον κόσμο.
Ορισμένοι έχουν φτάσει στο σημείο να υπονοούν -χωρίς αδιάσειστα στοιχεία- ότι οι πωλήσεις του Πεκίνου μπορεί να έχουν συμβάλει στην τροφοδότηση της μεγαλύτερης αύξησης των αποδόσεων των 30ετών τίτλων μετά την πανδημία και την επακόλουθη μεταβλητότητα. Άλλοι συζητούν αν η Κίνα μπορεί να στραφεί στο μέλλον στο ντάμπινγκ αμερικανικού χρέους ως απάντηση στους πιο απότομους αμερικανικούς δασμούς του αιώνα, καταλήγει το Bloomberg.
Μερικές από τις κύριες κινήσεις στις αγορές μέχρι αυτή την ώρα:
- Ο Nasdaq 100 αυξήθηκε κατά 1,3%
- Ο Dow Jones Industrial Average αυξήθηκε κατά 1%
- Ο MSCI World Index αυξήθηκε κατά 0,9%
Νομίσματα
- Ο Bloomberg Dollar Spot Index υποχώρησε κατά 0,7%
- Το ευρώ αυξήθηκε κατά 0,7% στα 1,1284 δολάρια
- Η βρετανική λίρα αυξήθηκε κατά 0,6% στα 1,3044 δολάρια
- Το ιαπωνικό γεν αυξήθηκε κατά 0,4% στα 143,93 δολάρια ανά δολάριο
Κρυπτονομίσματα
- Το Bitcoin αυξήθηκε κατά 3. 6% στα 82.726,1 δολάρια
- Το Ether αυξήθηκε 2,6% στα 1.569,67 δολάρια
Ομόλογα
- Η απόδοση των 10ετών αμερικανικών Treasuries αυξήθηκε κατά επτά μονάδες βάσης στο 4,50%
- Η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Γερμανίας μειώθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 2,57%
- Η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Βρετανίας αυξήθηκε κατά 11 μονάδες βάσης στο 4,75%
Εμπορεύματα
- Το αργό West Texas Intermediate αυξήθηκε κατά 1,3% στα 60,88 δολάρια το βαρέλι
- Ο χρυσός spot αυξήθηκε κατά 1,8% στα 3.233,15 δολάρια ανά ουγγιά


Latest News

Που επενδύει τώρα η μεγαλύτερη «αρκούδα» της Wall Street
Ο David Rosenberg ο γκουρού της Wall Street εμφανίζεται ιδιαίτερα προσεκτικός για την αμερικανική αγορά, καθώς οι επιπτώσεις των δασμών του Donald Trump θα είναι μεγάλες

Αντέδρασε με άνοδο η Wall Street στο κλείσιμο της πιο «άγριας» εβδομάδας της ιστορίας της
Μίνι ράλι στη Wall Street με τον Dow Jones να κερδίζει πάνω από 600 μονάδες μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι είναι ανοιχτός σε μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα

Αρνητικά και με έντονη μεταβλητότητα η Wall Street
Στο επίκεντρο σήμερα είναι και ο τραπεζικός κλάδος, καθώς άρχισε να ανακοινώνει τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου

Βουτιά 1000 μονάδων του Dow, χάθηκε ένα τμήμα του ιστορικού ράλι της Τετάρτης
Οι απώλειες στη Wall Street επιταχύνθηκαν αφού ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι ο σωρευτικός δασμολογικός συντελεστής στην Κίνα θα ανέλθει στο 145%

H Wall Street «χρεώνει» σε Ντίμον και Άκμαν τη μεταστροφή Τραμπ
Όταν ο Τραμπ άλλαξε ξαφνικά πορεία χθες, η Wall Street μεταπήδησε από την ελεύθερη πτώση στην εκτόξευση - ακόμη και αν λίγοι πίστευαν ότι αυτό θα έχει διάρκεια

Νέα βουτιά στη Wall Street, βαθαίνουν οι ανησυχίες για ύφεση
Στο επίκεντρο των πιέσεων στη Wall Street είναι οι Apple και Tesla, οι οποίες υποχωρούν περισσότερο από 7% και 11% αντίστοιχα, με πολλά χαρτοφυλάκια να παίρνουν μέρος των χθεσινών εντυπωσιακών κερδών

Διορθώνει μετά το ιστορικό ράλι η Wall Street
Ο Dow Jones σημειώνει απώλειες 1,92% στις 39.829 μονάδες

Ο Τραμπ «παγώνει» τους δασμούς και η Wall Street εκτοξεύεται - Σε ιστορικά υψηλά οι δείκτες
Ο Dow Jones σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδό του από τον Μάρτιο του 2020, ο Nasdaq Composite είχε τη δεύτερη καλύτερη συνεδρίαση όλων των εποχών ενώ ο S&P 500 σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από το 2008

Πάγωσε τους δασμούς ο Τραμπ… πρωτοφανές το ράλι στη Wall Street
Η Apple σημειώνει άνοδο 7%, η Nvidia κερδίζει 10% και η Walmart ενισχύεται κατά 9%

Άμυνες στην αβεβαιότητα βγάζει η Wall Street, ανησυχία για τα ομόλογα
Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης