Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εξοικειωθούν και να προχωρήσουν με τις νέες τεχνολογίες, αλλά θα πρέπει και να θέλουν να μάθουν, τόνισε ο Κρίστιαν Χατζημηνάς, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, ιδρυτής και CEO της THEON Group, ιδρυτής ΕFA Group μιλώντας στο ΟΤ Delphi Economic Forum X.

«Θα πρέπει να γίνει μια επανεκπαίδευση των εργαζομένων σε ψηφιακές δεξιότητες και στην AI, που όμως θα είναι μια επανεκπαίδευση πιστοποιημένη, όπως γίνεται για παράδειγμα με τους λογιστικούς ελέγχους των εταιρειών», σημείωσε ο κ. Χατζημηνάς, τονίζοντας παράλληλα ότι βάσει αυτών των πιστοποιημένων επανεκπαιδεύσεων θα πρέπει να προχωρά και ο εργοδότης σε ανάλογες αυξήσεις αποδοχών ανάλογα με τις γνώσεις.

«Επικεντρωνόμαστε στον άνθρωπο και πρέπει να επενδύσουμε στον άνθρωπο», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών.

Πλάνο επενδύσεων στην Ελλάδα

Η EFA Group σχεδιάζει ένα πλάνο επενδύσεων 70 έως 100 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα, αποκάλυψε ο κ. Χατζημηνάς σημειώνοντας παράλληλα ότι «θα καλέσουμε και άλλους επενδυτές να μας ακολουθήσουν». Όπως σημείωσε θα «πρέπει να μπουν χρήματα σε startups γιατί υπάρχει παραγωγική διαδικασία τέτοιων εταιρειών από τα ελληνικά πανεπιστήμια» αναφέροντας χαρακτηριστικά τα πανεπιστημιακά ιδρύματα Πάτρας και Κρήτης γύρω από τα οποία έχει δημιουργηθεί ένας ευρύς κύκλος εταιρειών.

Στο σημείο αυτό τόνισε και την περίπτωση του ΕΛΚΑΚ (Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας) του οποίου τη σύσταση χαρακτήρισε ως «τομή» σημειώνοντας ότι ακολουθήθηκε το μοντέλο άλλων δοκιμασμένων λύσεων. «Αρχικά τα χρήματα είναι λίγα αλλά πιστεύω θα αυξηθούν» είπε, τονίζοντας ότι το ΕΛΚΑΚ προσπαθεί να βοηθήσει εταιρείες που έχουν «βγάλει κάτι» και πρέπει αυτό να κάνει ένα βήμα προς τη βιομηχανική παραγωγή.

«Φεύγουμε από διαγωνιστικές διαδικασίες και ανοίγει ο χώρος να αναπτυχθούν περισσότερες λύσεις», σημείωσε.

Για τις τεχνολογικές λύσεις διττού ρόλου, είπε ότι υπάρχουν λύσεις στην αμυντική βιομηχανία που μπορούν χρησιμοποιηθούν και σε επίπεδο πολιτικής προστασίας. Αναλύοντας περαιτέρω τη σκέψη του είπε ότι ο αμυντικός τομέας γενικά είναι ακριβός, άρα χρειάζεται «είσοδο» λύσεων και από τον πολιτικό τομέα. «Το περιθώριο συνεργιών είναι τεράστιο», κατέληξε.

Οι ευκαιρίες για την αμυντική βιομηχανία

Σε ερώτηση για τις ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει το ReArm Europe, ο κ. Χατζημηνάς αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Γερμανίας. Η γερμανική κυβέρνηση έχει εκμεταλλευθεί αυτά τα κεφάλαια για μεταφορά τεχνογνωσίας και σε άλλους κλάδους της γερμανικής οικονομίας, είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, αναφερόμενος στο γεγονός ότι τεχνογνωσία που αναπτύσσεται για αμυντικές βιομηχανίες «διαρρέει» σε άλλους τομείς όπως η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

«Αν αξιοποιήσουμε και εμείς αναλόγως αυτό το πρόγραμμα επενδύσεων θα έχουμε την ευκαιρία να μετεκπαιδεύσουμε πολλούς μηχανικούς», είπε ο κ. Χατζημηνάς.

Όπως επισήμανε ο ιδρυτής και CEO της THEON Group, η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει σωστά το πρόγραμμα ReArm Europe. Καταρχήν, όπως είπε, θα πρέπει να εφαρμοστεί αυτό που έχει ήδη ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή 25% συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας για κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Δεύτερον, να γίνεται εις βάθος προγραμματισμός των αμυντικών προμηθειών ώστε κατ’ επέκταση να γίνεται προγραμματισμός έργου και από την πλευρά της αμυντικής βιομηχανίας.

Τρίτο σημείο σωστής αξιοποίησης του ReArm Europe σύμφωνα με τον κ. Χατζημηνά είναι να μην επαναληφθούν τα λάθη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στην απορρόφηση πόρων. Όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν θα πρέπει να ξαναγίνουν τα λάθη της περιόδου 2000-2005, την περίοδο της τελευταίας μεγάλης εξοπλιστικής προσπάθειας της χώρας, όταν ορισμένες αμυντικές βιομηχανίες «αντί να χτίσουν συμμαχίες είδαν μόνο το εύκολο και γρήγορο κέρδος, τον τζίρο».

Αντίθετα, θα πρέπει οι ελληνικές βιομηχανίες να δώσουν έμφαση στην υπογραφή συμφωνιών με τους ξένους οίκους, που θα αναλάβουν μελλοντικά εξοπλιστικά προγράμματα, ώστε πέρα από το κατασκευαστικό έργο για αυτά τα προγράμματα να αναλάβουν ευρύτερο έργο για λογαριασμό αυτών των οίκων. «Να στηθούν συμφωνίες εις βάθος, ακόμη και πέρα από την εκάστοτε ελληνική προμήθεια», είπε ο κ. Χατζημηνάς.

«Να βρούμε αντικείμενα ώστε να αναγκάσουμε τις ξένες βιομηχανίες να μας χρειάζονται για την ανάληψη συγκεκριμένου έργου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος γενικότερα στην ελληνική αμυντική βιομηχανία ο Κρίστιαν Χατζημηνάς «λέει» ναι στη βαριά αμυντική βιομηχανία «αλλά μπορούμε να επικεντρωθούμε και στις έξυπνες τεχνολογίες και να εκμεταλλευτούμε τις ικανότητες των Ελλήνων μηχανικών». Αυτό μπορεί να γίνει καθώς ο κλάδος έχει απενεχοποιηθεί και «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Ελληνικές εξαγωγές: Τα 2+1 «όπλα» για να αποφύγουν τους δασμούς Τραμπ – Ο ρόλος της ομογένειας
Επιχειρήσεις |

Τα 2+1 «όπλα» των εξαγωγέων για να αποφύγουν τους δασμούς – Tρέχουν για το παράθυρο των 90 ημερών

Με δυο ισχυρά επιχειρήματα και ένα κρυφό άσσος οι ελληνικές εξαγωγές επιχειρούν να αποφύγουν τους δασμούς – Οι κινήσεις στο προσκήνιο και στο… παρασκήνιο

Motor Oil: Πατάει το «κουμπί» με ΔΕΗ για επένδυση 900 εκατ. ευρώ στα φωτοβολταϊκά 1,6 GW της Unagi
Επιχειρήσεις |

Η Motor Oil με τη ΔΕΗ πατάνε το «κουμπί» για επενδύσεις 900 εκατ. σε φωτοβολταϊκά

Ο Πέτρος Τζαννετάκης αναπληρωτής CEO της Motor Oil μιλώντας στους αναλυτές έκανε γνωστή τη λήψη της επενδυτικής απόφασης για τα φωτοβολταϊκά της Unagi στα οποία ο Όμιλος κατέχει το 51% και η ΔΕΗ το 49%