Το παρών στο Delphi Economic Forum X από τις 9 μέχρι και τις 12 Απριλίου και δίνει φέτος ο Οικονομικός Ταχυδρόμος. Από τον χώρο του συνεδρίου μεταδίδει live όλες τις ειδήσεις και το παρασκήνιο από το μεγάλο οικονομικό συνέδριο.

Η δημοσιογραφική ομάδα του ΟΤ από του Δελφούς δίνει το βήμα σε κορυφαίους εκπροσώπους του πολιτικού και οικονομικού πεδίου της χώρας που συμμετέχουν στο Delphi Economic Forum X.

Με συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής επικαιρότητας αλλά με σχόλια και αναλύσεις ο ΟΤ σας μεταφέρει τον παλμό των γεγονότων από το Delphi Economic Forum X.

Δείτε τι έγινε την τρίτη ημέρα

Αλέξανδρος Εξάρχου: «Δεν επηρεάζονται AKTOR και Attica Bank από τον εμπορικό πόλεμο»

Τη διαβεβαίωση ότι ο Όμιλος AKTOR αλλά και η Attica Bank δεν επηρεάζονται από τον εμπορικό πόλεμο που μόλις ξεκίνησε… έδωσε ο Αλέξανδρος Εξάρχου μιλώντας στο ΟΤ Delphi Economic Forum X.

Ο Αλέξανδρος Εξάρχου ένας εκ των μεγαλομετόχων της AKTOR και της Attica Bank μίλησε στον ΟΤ και ουσιαστικά έστειλε το μήνυμα της ισχυρής κεφαλαιακής θέσης που έχουν αποκτήσει οι δύο εισηγμένες μετά τις γενναίες τοποθετήσεις κεφαλαίων αλλά και τα επιχειρησιακά σχέδια που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Ο πρόεδρος και CEO του Ομίλου AKTOR απαντώντας σε ερώτηση του ΟΤ σημείωσε ότι «η οικονομία είναι ρυθμοί, είναι ψυχολογία παρά αριθμοί. Άρα το κλίμα με την εκατέρωθεν ανακοίνωση δασμών δημιουργεί μία αρνητική αντίληψη».

Ο Αλέξανδρος Εξάρχου εμφανίστηκε συγκρατημένος ως προς το μέλλον: «Βέβαια, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση μπορεί το κλίμα να αναστραφεί μπορεί και να αναστραφεί το επενδυτικό ενδιαφέρον. Μένει», συμπλήρωσε, «να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις τελικές αποφάσεις της Ε.Ε. και των ΗΠΑ. Μέχρι τότε χρειάζεται ψυχραιμία», συνέστησε ο επιχειρηματίας.

Ο Αλέξανδρος Εξάρχου μίλησε και για το μέλλον του Ομίλου εταιρειών AKTOR αλλά και για πιθανές επιπτώσεις από τους δασμούς και συνολικά τον εμπορικό πόλεμο: «Ο Όμιλος AKTOR βρίσκεται στο στάδιο υλοποίησης του μετασχηματισμού. Προσπαθούμε να απεξαρτοποιηθούμε από τις κατασκευές με επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ύψους 2 δισ. ευρώ, 600 εκατ. ευρώ στα ακίνητα, ενώ είμαστε και σε συζητήσεις με την Ελλάκτωρ για την εξαγορά του τομέα Παραχωρήσεων της εταιρείας».

Κρίστιαν Χατζημηνάς (EΕNE): Οι ευκαιρίες από το ReArm για την ελληνική αμυντική βιομηχανία

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εξοικειωθούν και να προχωρήσουν με τις νέες τεχνολογίες, αλλά θα πρέπει και να θέλουν να μάθουν, τόνισε ο Κρίστιαν Χατζημηνάς, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, ιδρυτής και CEO της THEON Group, ιδρυτής ΕFA Group μιλώντας στο ΟΤ Delphi Economic Forum X.

«Θα πρέπει να γίνει μια επανεκπαίδευση των εργαζομένων σε ψηφιακές δεξιότητες και στην AI, που όμως θα είναι μια επανεκπαίδευση πιστοποιημένη, όπως γίνεται για παράδειγμα με τους λογιστικούς ελέγχους των εταιρειών», σημείωσε ο κ. Χατζημηνάς, τονίζοντας παράλληλα ότι βάσει αυτών των πιστοποιημένων επανεκπαιδεύσεων θα πρέπει να προχωρά και ο εργοδότης σε ανάλογες αυξήσεις αποδοχών ανάλογα με τις γνώσεις.

«Επικεντρωνόμαστε στον άνθρωπο και πρέπει να επενδύσουμε στον άνθρωπο», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών.

Η THEON Group σχεδιάζει ένα πλάνο επενδύσεων 70 έως 100 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα, αποκάλυψε ο κ. Χατζημηνάς σημειώνοντας παράλληλα ότι «θα καλέσουμε και άλλους επενδυτές να μας ακολουθήσουν». Όπως σημείωσε θα «πρέπει να μπουν χρήματα σε startups γιατί υπάρχει παραγωγική διαδικασία τέτοιων εταιρειών από τα ελληνικά πανεπιστήμια» αναφέροντας χαρακτηριστικά τα πανεπιστημιακά ιδρύματα Πάτρας και Κρήτης γύρω από τα οποία έχει δημιουργηθεί ένας ευρύς κύκλος εταιρειών.

Βασίλης Τσάιτας (HELLENiQ ENERGY): Πρώτο κύμα επενδύσεων με 600 εκατ. ευρώ μέχρι το 2030

Στη δεύτερη φάση του εταιρικού, ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού προχωρά ο Όμιλος HELLENiQ ENERGY έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία τον πρώτο κύκλο μέχρι το 2025.

Ο Βασίλης Τσάιτας CFO του Ομίλου HELLENiQ ENERGY μίλησε στο ΟΤ Delphi Economic Forum X για την πορεία του VISION 2025, του προγράμματος που εκτελεί η διοίκηση για την αναδιάρθρωση της στρατηγικής υιοθετώντας τις αρχές της βιωσιμότητας με «βασικό καταλύτη των εξελίξεων την ενεργειακή μετάβαση», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Με το VISION 2025, θέσαμε ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους όπως η μείωση των εκπομπών CO2 κατά 50% το 2030», τόνισε ο CFO του Ομίλου.

Ο Βασίλης Τσάιτας τόνισε στο ΟΤ Delphi Economic Forum X πώς «το VISION 2025 έκλεισε με επιτυχία και πετύχαμε τους στόχους».

Αναφέρθηκε στις επενδύσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ομίλου, αλλά και για εκείνες που αφορούν στο δεύτερο πυλών των δραστηριοτήτων του Ομίλου που είναι ο κλάδος του ηλεκτρισμού: «Επενδύσαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια πάνω από 500 εκατ. ευρώ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε αγορές όπως στην Κύπρο και τη Ρουμανία. Κοιτάμε και άλλες αγορές», ανήγγειλε ο Βασίλης Τσάιτας.

Δημήτρης  Παπαστεργίου: «Διακριτό πλέον το αποτέλεσμα από την επένδυση στην ψηφιοποίηση»

Για τη σημασία της ενσωμάτωσης των νέων τεχνολογιών  στην καθημερινότητα των πολιτών, τη συμβολή τους στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, όπως και για το ρόλο του κράτους στην καινοτομία και την προστασία των ανήλικων χρηστών του διαδικτύου, μίλησε στο ΟΤ Delphi Economic Forum X, ο Δημήτρης Παπαστεργίου, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

«Ως προς την επικαιρότητα, υπάρχει σχέση των δασμών που επιβάλλονται με την τεχνητή νοημοσύνη και οτιδήποτε ψηφιακό, καθώς θα μπορούσε να επηρεάσει το κομμάτι με το οποίο ασχολείται το υπουργείο μας», σχολίασε ο κ. Παπαστεργίου, προχωρώντας σε ένα «ακραίο σενάριο, να βάλουμε κι εμείς, η Ευρώπη, δασμούς στα προϊόντα τεχνολογίας. Ίσως και να έπρεπε να συμβεί κάτι τέτοιο, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν είναι έτοιμη η Ευρώπη για κάτι τέτοιο».

«Ο λόγος είναι απλός: για να επιβάλει τους δικούς της δασμούς, θα έπρεπε η Ευρώπη να έχει τη δυνατότητα και στην πράξη να παράξει δική της τεχνολογία. Δυστυχώς, το… πρώτο τρένο το χάσαμε πριν από δύο χρόνια, καθώς αντί να ασχολούμαστε με την παραγωγή μοντέλων, κάναμε ολόκληρη κουβέντα για τις ρυθμίσεις, προσπαθώντας εν τέλει να ρυθμίσουμε κάτι που δεν γνωρίζαμε πολύ καλά», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι στη συνέχεια «χτίσαμε υποδομές κομμάτι των οποίων είναι και ο Δαίδαλος, όπως και AI Factories παρέχοντας δωρεάν -αν και ακριβές- υποδομές, αλλά και επιχειρήσαμε να επαναχρησιμοποιήσουμε data».

Ως προς την ενσωμάτωση ΑΙ στην Ελλάδα, ο κ. Παπαστεργίου εξήγησε πως η χώρα «βρίσκεται πλέον σε πολύ καλό επίπεδο. Είναι διακριτό πλέον το αποτέλεσμα από την επένδυση όλων στην ψηφιοποίηση. Έχουμε ένα wallet εδώ και τρία χρόνια, που βγαίνει σε νέα έκδοση με ΑΙ, αποκτώντας ψηφιακό βοηθό, ενώ βγήκε και ένα ΦΕΚ που όμοιό του δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν: αφορά την κατάργηση των δύο πιο δημοφιλών πιστοποιητικών, οικογενειακής κατάστασης και γέννησης, που πλέον δεν θα εκδίδονται από τους πολίτες παρά θα πηγαίνουν αυτόματα από τις αρχές σε φορείς που τα ζητούν».

Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε ο κ. Παπαστεργίου, «υπάρχουν δυστυχώς ακόμη δαιδαλώδεις διαδικασίες ως προς την επιχειρηματικότητα, σε έναν τομέα όπου προσπαθούμε να σχεδιάσουμε νέες δράσεις αλλά και να διασφαλίσουμε την κυβερνοασφάλεια και να δούμε πώς μπορεί η ΑΙ να προσφέρει γρηγορότερα εργασία και πρόσβαση σε μικρές ή πιο μεγάλες επιχειρήσεις».

«Στήσαμε ένα πολυδαίδαλο ρυθμιστικό πρόγραμμα και τελικά πέσαμε μέσα. Για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, θα κάνουν τη διαφορά έρευνα και καινοτομία και κεφάλαια».

Γιώργος Πιτσιλής (ΑΑΔΕ): Έρχονται προσυμπληρωμένες δηλώσεις για τις εταιρείες

«Ανοίγουμε στην ώρα μας και κλείνουμε στην ώρα μας τις φορολογικές δηλώσεις», τόνισε μεταξύ άλλων ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στο ΟΤ Delphi Economic Forum X.,περιγράφοντας το νέο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί με τις φορολογικές δηλώσεις, και πλέον «δεν μιλάμε για παρατάσεις από τον πρώτο μήνα της υποβολής».

Ο κ. Πιτσιλής υπογράμμισε ότι έγινε πολύ σοβαρή δουλειά από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ώστε να συντονιστούν όλοι αυτοί οι φορείς, ενώ ερωτηθείς σχετικά τόνισε ότι μέχρι στιγμής πρέπει να έχουν υποβληθεί πάνω από 1,3 εκατ. δηλώσεις, αριθμός 2,5 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με πέρυσι και 4 φορές πάνω σε σχέση με πρόπερσι και τα προηγούμενα χρόνια.

Αυξημένη είναι -σύμφωνα με τον ίδιο- και η ανταπόκριση των ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς έχουν ήδη υποβληθεί πάνω από 300.000 Ε3.

Ο κ. Πιτσιλής σε ερώτηση αν οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις θα εφαρμοστούν και στους ελεύθερους επαγγελματίες, απάντησε: «Δεν είμαστε μακριά». Και εξήγησε ότι μέσω του mydata, μπορεί σύντομα να έχουμε προσυμπληρωμένα Ε3: «Πρέπει να το συζητήσουμε και με τους λογιστές για να δούμε αν κάτι μας διαφεύγει», ανέφερε.

Οι διοικητής της ΑΑΔΕ αποκάλυψε ότι επόμενος στόχος είναι τα εισοδήματα από ακίνητα, κάτι που συνδέεται με το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων . Εξήγησε ότι οι ιδιοκτήτες θα δηλώνουν στο μητρώο τις μισθώσεις, και από εκεί θα τα παίρνει η ΑΑΔΕ και  θα προσυμπληρώνει τις δηλώσεις.

Γιάννης Μπρατάκος (ΕΒΕΑ): Επιτακτική ανάγκη η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου

Εδώ και πολλά χρόνια γίνεται συζήτηση για την ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας αλλά πλέον σήμερα αποτελεί επιτακτική ανάγκη, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος μιλώντας στο ΟΤ Delphi Economic Forum X.

Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχιε περιθώριο αυτό να μείνει ένα τσιτάτο, αλλά να προχωρήσουμε άμεσα». Αυτή η ανάγκη ήρθε δραματικά στο προσκήνιο τόσο από τα αποτελέσματα της κακοκαιρίας Daniel όσο και με τους σεισμούς στη Σαντορίνη, και ότι αυτά και μόνο τα δύο παραδείγματα δείχνουν την ανάγκη η χώρα να αρχίσει να παράγει.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις με την επιβολή δασμών από τη διοίκηση Τραμπ στις ΗΠΑ, ο κ. Μπρατάκος επισήμανε ότι η ΕΕ κράτησε σωστή στάση και ότι πρόκεται για μια εξέλιξη που αλλάζει τα γεωπολιτικά δεδομένα. Στο τραπέζι δε πρέπει να τεθούν και άλλα δεδομένα όπως η κλιματική κρίση, ή η έναρξη αποπληρωμής τόκων για το ελληνικό χρέος, αλλά και οι επιπτώσεις από κλιματικά φαινόμενα όπως για παράδειγμα η κακοκαιρία Daniel που κόστισε στη χώρα μας 4,5 δισ. ευρώ ή ένα αντίστοιχο φαινόμενο που χτύπησε την Ισπανία, εκτόξευσε το κόστος αποκατάστασης στα 11,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Μπρατάκος υπογράμμισε επίσης και την ανάγκη για μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης ώστε να μπορεί η Ελλάδα να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις καθώς όπως είπε, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ρυθμό ανάπτυξης έως 1,5% έως το 2030, που προφανώς δεν αρκούν για να είναι θωρακισμένη η χώρα μας.

Aλεξάνδρα Παπαδοπούλου: Στις γεωπολιτικές αλλαγές πρέπει να αντιδράσουμε με ψυχραιμία και υπομονή

«Ασφαλώς ανησυχούμε, αλλά δε χάνουμε την ψυχραιμία μας, υπάρχουν πολλές προκλήσεις, αλλαγές που γίνονται με μεγάλη ταχύτητα, χρειάζεται να τις διαβάσουμε σωστά τις εξελίξεις», τόνισε η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, μιλώντας στο ΟΤ Delphi Economic Forum X.

H κα Παπαδοπούλου έκανε λόγο για γεωπολιτικές αλλαγές, αρνούμενη τον όρο “χάος”, εκτιμώντας ότι στις ΗΠΑ λαμβάνουν χώρα αλλαγές πολιτικής και διορθωτικές κινήσεις όπως είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στις ΗΠΑ αναζητούν συνθήκες που να εξυπηρετούν τα αμερικανικά συμφέροντα σήμερα.

Η υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε την ανάγκη να βρούμε λύσεις στην κατεύθυνση της διατλαντικής ενδυνάμωσης των σχέσεων  ΗΠΑ και Ευρώπης. Σχολιάζοντας τους δασμούς Τραμπ, σημείωσε πως είναι λογικό να τρομάζεις, αλλά στη συνέχεια προσαρμόζεσαι, ενώ εκτίμησε πως ο εμπορικός πόλεμος είναι ακόμα στην αρχή του και επομένως είναι νωρίς για συμπεράσματα. Όπως είπε, η αμερικανική πολιτική είναι σε φάση διαμόρφωσης και εμείς πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και σταθεροί.

Η κα Παπαδοπούλου σημείωσε πως “ασφαλώς ανησυχούμε, δε χάνουμε όμως την ψυχραιμία μας”.

Αναφερόμενη στις εξελίξεις στο Ουκρανικό ζήτημα τόνισε ότι σε αυτές πρέπει να έχει λόγο η Ουκρανία, καθώς επίσης και η Ευρώπη σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Τάσος Χατζηβασιλείου (ΥΦΥΠΕΞ): «Θέλουμε να βοηθήσουμε τον επιχειρηματία να ανοίξει τα φτερά του πιο εύκολα»

Για τα βήματα που γίνονται και τις συνέργειες που επιχειρούνται από την ελληνική κυβέρνηση μίλησε στο ΟΤ Delphi Economic Forum X, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τάσος Χατζηβασιλείου,  αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια.

Είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει πιθανές επιχειρηματικές ευκαιρίες και νέα πεδία συνεργειών – που μπορούν να φέρουν την ανάπτυξη – με την Τουρκία. Πρόσθεσε ότι αυτές οι ενέργειες αποτελούν τα σωστά βήματα για την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών, που επιχειρείται από την κυβέρνηση. Τόνισε ότι υπάρχουν πολλές τουρκικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό που επενδύουν, καθώς θα φέρουν την ανάπτυξη και την εγγύτητα στη συνέργεια.

Εξήγησε ακόμα ότι υπάρχει μια θετική ατζέντα για την Τουρκία που στοχεύει στο να λύσει καθημερινά ζητήματα αλλά και να χτίσει συνέργειες και έδωσε δύο παραδείγματα: Το πρώτο αφορούσε την εύκολη visa που έχει εφαρμοστεί για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και το δεύτερο, τη μείωση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι αυτές οι ενέργειες βοηθούν στο να πάει καλύτερα η επαναπροσέγγιση των δύο χωρών.

Ανησυχεί όταν αυξάνεται η ένταση; «Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Υπάρχουν πάντα και οι απρόβλεπτοι παράγοντες. Αν αυξηθεί όμως η ένταση θα είναι εις βάρος της Τουρκίας», σχολίασε με νόημα.

Τζορτζ Τσούνης: «Η Ελλάδα είναι σημαντική για τις ΗΠΑ»

Για τη σημασία της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, την πολιτική του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και την ανάγκη για την επένδυση της Ευρώπης στην άμυνά της, μίλησε στο ΟΤ Delphi Economic Forum X, ο Τζορτζ Τσούνης, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

«Η συγκυρία αποκαλύπτει ότι είναι δύσκολα παντού. Η Αμερική έχει καλύτερες ευκαιρίες από όλα τα υπόλοιπα κράτη, η αλήθεια είναι, όπως και το γεγονός ότι είναι λίγο πιο δύσκολα στην Ευρώπη. Ωστόσο βλέπουμε την περίπτωση της Ελλάδας που έχει κάνει τεράστια πράγματα τα τελευταία χρόνια και πόσα έχει πετύχει στον τομέα της οικονομίας», τόνισε ο κ. Τσούνης, ο οποίος σημείωσε πως επιθυμία και δική του και της αμερικανικής πλευράς είναι να ενισχυθεί η οικονομία και ο λαός, και να αισθάνονται όλοι ασφαλείς.

«Είναι ξεκάθαρο πώς θα γίνει αυτό. Βλέπω πως ως Έλληνας, που δεν ξεχνά τις ρίζες του κι επισκέπτομαι συχνά τη χώρα, έχουν επιτευχθεί πολλά. Και θεωρώ πως οτιδήποτε θέλει να κάνει κανείς -καλύτερα νοσοκομεία, σχολεία, άμυνα, κοινωνικό σύστημα, συντάξεις- όλα αυτά που θέλουμε για τη χώρα μας, έρχονται μέσα από μια καλύτερη οικονομία».

«Ο πρόεδρος Τραμπ έχει νομίζω πολύ ξεκάθαρες προτεραιότητες και πιέζει προς την πλευρά αυτή, δείχνει με κάθε τρόπο ότι πρέπει οι δασμοί να διέπονται από δικαιοσύνη. Φυσικά χρειάζεται συνεννόηση με όλα τα κράτη, διαφορετικά όσο πιο πολύ τραβήξει αυτή η αναταραχή, τόσο χειρότερα θα είναι τα αποτελέσματα», επισήμανε ο κ. Τσούνης.

Για το εάν η καλή σχέση προέδρου Τραμπ με τον Ερντογάν επηρεάζει τη σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Τσούνης ανέφερε πως «δεν υπάρχει κάποια αρνητική συσχέτιση. Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τι θα γίνει στο μέλλον, ωστόσο σε κάθε περίπτωση οι δύο χώρες πρέπει να έχουν πιο στενές και φιλικές σχέσεις, καθώς θα βγουν οι πολίτες τους ευνοημένοι».

Valentina Rina (Airbnb): Να στοχεύσουμε τους κερδοσκόπους της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Για τις σημαντικές προκλήσεις του Airnbnb, τη στεγαστική κρίση στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, τον υπερτουρισμό, αλλά και τους αμερικανικούς δασμούς μίλησε στο ΟΤ Delphi Economic Forum X,η Valentina Rina, Επικεφαλής Δημόσιας Πολιτικής της Airbnb για τη Νότια Ευρώπη

«Το θέμα της στέγασης είναι πολύ σημαντικό, το παίρνουμε πολύ σοβαρά και θέλουμε πραγματικά να είμαστε μέρος της λύσης της συζήτησης […] Αυτό που έχουμε δει με βάση τα δεδομένα είναι ότι η βραχυχρόνια μίσθωση έχει στην πραγματικότητα πολύ σημαντικό όφελος για την ελληνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες» υπογράμμισε, και πρόσθεσε: «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύουμε ότι η παροχή κινήτρων μπορεί να είναι μια αποτελεσματική πρόταση».

Σύμφωνα με την ίδια αυτό που βλέπουμε στην Ελλάδα είναι ότι υπάρχουν πολλά που διαφοροποιούν την ατομική φιλοξενία από τις εμπορικές δραστηριότητες στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς.  Επικαλέστηκε μάλιστα, τα στοιχεία που παρέθεσε στους Δελφούς ο καθηγητής Δουκίδης, ο οποίος είπε ότι το 70% των οικοδεσποτών που δραστηριοποιούνται στη βραχυπρόθεσμη ενοικίαση, δεν είναι αυτή η κύρια απασχόλησή τους.

Αντρέας Κιντλ: Χρειαζόμαστε τη συνεργασία με τις ΗΠΑ στην Ουκρανία

Για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γερμανική κυβέρνηση, τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στο Βερολίνο και τους κινδύνους από την άνοδο της ακροδεξιάς μίλησε, μεταξύ άλλων, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X, ο Πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα, Αντρέας Κιντλ.

«Ήταν πολύ σαφές ότι χρειαζόμασταν μια κυβέρνηση σύντομα και οι προσδοκίες από όλη την Ευρώπη προς μια ηγεσία που θα προέρχεται από τη Γερμανία ήταν επίσης πολύ σαφείς. Πιστεύω λοιπόν ότι οι ηγέτες των δύο κομμάτων αισθάνθηκαν αυτή την ευθύνη πολύ καθαρά. Είχαμε εκλογές τον Φεβρουάριο. Τώρα δύο μήνες αργότερα έχουμε τη συμφωνία συνασπισμού και θα έχουμε καγκελάριο πολύ σύντομα. Νομίζω ότι αυτό είναι σχεδόν ρεκόρ», εξήγησε.

Ο κ. Κιντλ εκτίμησε επίσης ότι μόλις ο κόσμος δει το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης, και αυτό αρχίσει να υλοποιείται, τότε η δυσαρέσκεια θα υποχωρήσει και τα ποσοστά της ακροδεξιάς θα πέσουν. Τόνισε δε, ότι και σε άλλες χώρες της Ευρώπης παρατηρείται το φαινόμενο να ενισχύονται τα κόμματα λαϊκιστικά κόμματα της ακροδεξιάς και της  ακροαριστεράς, τα οποία δίνουν «φθηνές υποσχέσεις».

Yanis Ben Amor: Το μέλλον της ΑΙ στην Ελλάδα – Οι κίνδυνοι και οι δυνατότητες της νέας τεχνολογίας

Για τις νέες δυνατότητες που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη από μια πιο αισιόδοξη ματιά μίλησε ο πρώην Εκτελεστικός Διευθυντής του Center for Sustainable Development του Columbia University και επικεφαλής της πρωτοβουλίας Artificial Intelligence and the Future of Work, Yanis Ben Amor, μιλώντας στο ΟΤ Delphi Economic Forum.

Ο Yanis Ben Amor, παραδέχεται πως η πρώτη του αντίδραση απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη και στα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLMs) ήταν επιφυλακτική. Όπως λέει, αρχικά ανησυχούσε ότι οι φοιτητές του θα τα χρησιμοποιούσαν για να παρακάμψουν τη διαδικασία της μάθησης και να “κλέψουν” στις εργασίες τους. Η τεχνητή νοημοσύνη, πίστευε τότε, θα τον εμπόδιζε να αξιολογήσει την πραγματική αποτελεσματικότητα της διδασκαλίας του.

Η στάση του, ωστόσο, άλλαξε ριζικά. «Έκανα μια στροφή 180 μοιρών», δηλώνει. Σήμερα, είναι ο ιδρυτής της διεθνούς πρωτοβουλίας Artificial Intelligence and the Future of Work, η οποία στοχεύει να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης σε καίριους τομείς της κοινωνίας: την υγεία, την εκπαίδευση, την ηθική, τα μακροοικονομικά και το νομικό σύστημα. Η δράση της πρωτοβουλίας εκτείνεται σε Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρώπη, Υποσαχάρια Αφρική και Νότια Ασία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Πιερρακάκης: Αναγκαία η αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα των δασμών για ΕΕ και ΗΠΑ
Οικονομία |

Αναγκαία η αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα των δασμών για ΕΕ και ΗΠΑ, λέει ο Πιερρακάκης

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι σε θέση να χρηματοδοτεί την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της

OT Delphi Economic Forum X: Σοφία Ζαχαράκη: «Οι εκπαιδευτικοί στην περιφέρεια βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής μας»
Οικονομία |

OT Delphi Economic Forum X- Ζαχαράκη: «Οι εκπαιδευτικοί στην περιφέρεια βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής μας»

Για τις πανελλήνιες εξετάσεις, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μίλησε - μεταξύ άλλων - η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

OT Delphi Economic Forum X-Χριστόδουλος Τοψίδης: Ιδιαίτερη η ανάγκη αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης
Οικονομία |

OT Delphi Economic Forum X-Χριστόδουλος Τοψίδης: Ιδιαίτερη η ανάγκη αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης

Ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνουν πιο ανταγωνιστικά τα Logistics της Περιφέρειας, μιλώντας στο OT Delphi Economic Forum X

Έλεγχοι σε χρηματιστηριακή από Οικονομική Αστυνομία και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Έλεγχοι σε χρηματιστηριακή από Οικονομική Αστυνομία και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Έφοδο στα γραφεία γνωστής χρηματιστηριακής έκαναν η Οικονομική Αστυνομία και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς – Στο μικροσκόπιο για χειραγώγηση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Delphi Economic Forum X-Παύλος Μαρινάκης: Βελτιωμένη η κατάσταση στη χώρα μας – Υπάρχουν όμως πολλές προκλήσεις
Οικονομία |

Παύλος Μαρινάκης: «Βελτιωμένη η κατάσταση στη χώρα μας- Υπάρχουν όμως πολλές προκλήσεις»

Για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα μας την τελευταία δεκαετία, συζήτησαν πολιτικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες στο Delphi Economic Forum X