
Πριν από λίγο καιρό, η πτώση των τιμών του πετρελαίου γιορτάστηκε ευρέως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η φθηνότερη βενζίνη σήμαινε περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα για τους καταναλωτές, χαμηλότερο κόστος μεταφοράς για τις επιχειρήσεις και ώθηση σε τομείς που βασίζονται στο πετρέλαιο ως εισροή. Αλλά το 2025, αυτή η απλοϊκή άποψη δεν ισχύει πλέον. Η οικονομική εξίσωση έχει αλλάξει δραματικά.
Όπως εξηγεί το Oilprice.com, το 2005, οι ΗΠΑ εισήγαγαν 12,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και τελικών προϊόντων την ημέρα. Εκείνη την εποχή, η πτώση των τιμών του πετρελαίου μεταφράστηκε σε σημαντική εξοικονόμηση πόρων στους λογαριασμούς των εισαγωγών. Τα καθαρά οφέλη για την οικονομία ήταν σαφή. Αλλά το 2025, η εικόνα αντιστρέφεται. Χάρη στην έκρηξη του fracking, οι ΗΠΑ είναι καθαρός εξαγωγέας περίπου 2,3 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων την ημέρα. Όταν οι τιμές του πετρελαίου πέφτουν, οι ΗΠΑ χάνουν πλέον περισσότερα από τις εξαγωγές παρά εξοικονομούν από τις εισαγωγές.
Εάν οι οικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν περαιτέρω, οι επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές και νέα παραγωγή θα επιβραδυνθούν
Αυτό σημαίνει ότι η πτώση των τιμών του πετρελαίου σήμερα επιδεινώνει στην πραγματικότητα το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ – αυτό ακριβώς που υποτίθεται ότι χρησιμοποιούνται για να διορθώσουν οι δασμοί. Υπάρχει ειρωνεία στο γεγονός ότι μερικοί από τους πιο δυνατούς υποστηρικτές των δασμών —που υποστηρίζουν ότι θα διορθώσουν την εμπορική ανισορροπία των ΗΠΑ— επευφημούν επίσης την πτώση των τιμών του πετρελαίου. Επικροτούν μια τάση που υπονομεύει την εξαγωγική δύναμη της χώρας και διευρύνει το έλλειμμα.
Δεν έχει σημασία μόνο η τιμή
Όπως γράφει στο Oilprice, ο Robert Rapier, χημικός μηχανικός στην ενεργειακή βιομηχανία, είναι επίσης σημαντικό να εξεταστεί γιατί οι τιμές του πετρελαίου μειώνονται. Οι τιμές πέφτουν όταν η προσφορά αυξάνεται, η ζήτηση μειώνεται ή οι αγορές αναμένουν οικονομικά προβλήματα. Το 2020, οι τιμές του πετρελαίου κατέρρευσαν – για λίγο ακόμη και έγιναν αρνητικές – όχι επειδή η οικονομία ανθεί, αλλά επειδή η πανδημία του COVID-19 είχε προκαλέσει παγκόσμιο κλείσιμο. Αυτή η πτώση των τιμών ήταν προάγγελος βαθιάς οικονομικής οδύνης.
Όταν οι τιμές του πετρελαίου πέφτουν απότομα, τα φορολογικά έσοδα μειώνονται, η απασχόληση συρρικνώνεται και τα εταιρικά κέρδη στον κλάδο υποφέρουν.
Fast forward στο σήμερα: οι τιμές του πετρελαίου πέφτουν ξανά, όχι επειδή κολυμπάμε σε φθηνή ενέργεια, αλλά επειδή το κλίμα της αγοράς μετατοπίζεται προς την πιθανότητα ύφεσης. Αυτά δεν είναι καλά νέα—είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι που αναβοσβήνει.
Εάν οι οικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν περαιτέρω, οι επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές και νέα παραγωγή θα επιβραδυνθούν. Οι ίδιοι άνθρωποι που φωνάζουν «drill, baby, drill» μπορεί να αναρωτιούνται γιατί οι εξέδρες μένουν σε αδράνεια, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες μειώνονται και οι θέσεις εργασίας περικόπτονται. Όταν οι τιμές πέφτουν κάτω από τα όρια κερδοφορίας, οι παραγωγοί υποχωρούν—και αυτό έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομία.
Η ενέργεια είναι ένας πυλώνας της οικονομίας των ΗΠΑ
Ενώ οι καταναλωτές επωφελούνται από τις χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου στην αντλία, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ο ενεργειακός τομέας αποτελεί πλέον βασικό μοχλό της οικονομίας των ΗΠΑ. Υποστηρίζει εκατομμύρια θέσεις εργασίας, στηρίζει τις οικονομίες ολόκληρων κρατών και συμβάλλει σημαντικά στο ΑΕΠ. Όταν οι τιμές του πετρελαίου πέφτουν απότομα, τα φορολογικά έσοδα μειώνονται, η απασχόληση συρρικνώνεται και τα εταιρικά κέρδη στον κλάδο υποφέρουν.
Ορισμένοι τομείς —όπως οι μεταφορές και ορισμένοι κατασκευαστές— ενδέχεται να επωφεληθούν από χαμηλότερο κόστος εισροών. Όμως ο καθαρός αντίκτυπος στην οικονομία των ΗΠΑ δεν είναι πλέον ευθέως θετικός.
«Έτσι, την επόμενη φορά που κάποιος ισχυριστεί ότι η πτώση των τιμών του πετρελαίου είναι «καλή για την οικονομία», σκεφτείτε την πληρέστερη εικόνα. Το 2005, ίσως αυτό να ήταν αλήθεια. Το 2025, είναι πολύ πιο περίπλοκο», υπογραμμίζει ο Robert Rapier.
Ο ενεργειακός κόσμος έχει αλλάξει. Η πτώση των τιμών του πετρελαίου μπορεί να εξακολουθεί να προσφέρει ανακούφιση στην αντλία βενζίνης – αλλά ως σήμα του τι συμβαίνει στην ευρύτερη οικονομία, είναι μια κόκκινη σημαία για επερχόμενο κίνδυνο.


Latest News

Ξεπέρασε τα 3.200 δολάρια ο χρυσός ενώ το αμερικανικό νόμισμα χάνει έδαφος
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,4% στα 3.253,20 δολάρια

Σπάει όλα τα ρεκόρ ο χρυσός - Σε ιστορικά υψηλά δια χειρός... Τραμπ
Η αβεβαιότητα λόγω δασμών και ο φόβος της ύφεσης ωθούν επενδυτές στον χρυσό - Την ίδια στιγμή, ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ υποχώρησε κάτω από το βασικό όριο του 100 για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2023
![Χρυσός: Ξανά κοντά σε νέα ρεκόρ [Γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gold-8218390_1280-600x400.jpg)
Κοντά σε νέα ρεκόρ ξανά ο χρυσός [Γράφημα]
Βαθαίνει η εμπορική κόντρα ΗΠΑ-Κίνας - Οι τιμές της Χρυσής Λίρας Αγγλίας από Τράπεζα της Ελλάδος

Nέα πτώση στο πετρέλαιο - Σενάρια για παγκόσμια ύφεση και βουτιά στα 50 δολ.
Ο Τραμπ αύξησε τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές στο 125% από 104%, ανατρέποντας το κλίμα για το πετρέλαιο

Γεν – Ελβετικό φράγκο: Κερδίζουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών ως ασφαλή καταφύγια
Ανοδικά ο χρυσός πλησιάζει το υψηλό επίπεδο ρεκόρ

Βυθίζονται οι τιμές των commodities στη σκιά του εμπορικού πολέμου
Η μεγαλύτερη πενταήμερη απώλεια για το πετρέλαιο από το 2022

Βουτιά τιμών πετρελαίου μετά τους δασμούς
Προϋποθέσεις για πτώση στις τιμές των καυσίμων για καταναλωτές και επιχειρήσεις

Βουτιά για τις τιμές του χρυσού - Επεσαν σε χαμηλό 3,5 εβδομάδων
Ο χρυσός χάνει τη λάμψη του ως ασφαλές καταφύγιο από τον ευρύτερο πανικό που επικρατεί στις αγορές

Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές του πετρελαίου - Πού προβλέπουν οι αναλυτές πως θα φτάσουν
Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας φουντώνει τις ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση και λιγότερη ζήτηση για πετρέλαιο

Ψάχνουν θησαυρούς σε παλιά κοιτάσματα - Το νέο «Ελ Ντοράντο» με τις κρίσιμες γαίες
Στόχος η προκήρυξη νέων διαγωνισμών από το ΥΠΕΝ για κρίσιμες γαίες με πρώτο τον μεταλλευτικό χώρο Κιμμέριων Ξάνθης