Με ένα τόξο διακύμανσης σχεδόν 300 μονάδων, οι δύο πρώτες εβδομάδες του Απριλίου επανέφεραν το χρηματιστήριο Αθηνών σε μια πραγματικότητα που είχε να ζήσει από τον Αύγουστο της προηγούμενης χρονιάς. Από τις 1.749 μονάδες στις 28 Μαρτίου, βρέθηκε ακόμη και στις 1.455 μονάδες ενδοσυνεδριακά στις 7 Απριλίου, αντανακλώντας το ρόλερ κόστερ που βίωσαν πρώτα και κύρια όλες οι μεγάλες αγορές του κόσμου.

Η ζημιά αυτών των δύο εβδομάδων αγγίζει τα 13 δισ. ήδη στη Λ. Αθηνών, η οποία έγινε ναρκοπέδιο για όλα ανεξαιρέτως τα χαρτοφυλάκια, καθώς ελάχιστοι ήταν οι τίτλοι που επιβίωσαν από τις ημέρες των μεγάλων sell off, με τους περισσότερους να έχουν αναιρέσει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του εντυπωσιακού πρώτου τριμήνου.

Άλλωστε οι 1.455 μονάδες, τα τοπικά χαμηλά, είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Δεκεμβρίου, από όταν δηλαδή άρχισε η σταθερή ανοδική πορεία της αγοράς. Και από τα 120 δισ. της κεφαλαιοποίησης της αγοράς στα υψηλά των 1.749 μονάδων, πλέον έχει υποχωρήσει κάτω από τα 108 δισ., με το άμεσο (τουλάχιστον) μέλλον να είναι αβέβαιο.

Άλλωστε, η γενικότερη ψυχολογία της αγοράς παραμένει εύθραυστη, οι ειδήσεις είναι απρόβλεπτες, ενώ οι περισσότεροι αναλυτές των μεγάλων οίκων αναθεωρούν ακόμη και εντός της ημέρας τις εκτιμήσεις και τους στόχους τους τόσο για τις επιμέρους οικονομίες όσο και για μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα και κάθε είδους asset.

Ποιοι «μεγάλοι» επλήγησαν

Αναμφισβήτητα, όπως άλλωστε επιρρωνύουν και οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές, έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο όπου η εμπιστοσύνη των επενδυτών θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να επανέλθει. Και όχι μόνο, καθώς για να «ξαναχτιστεί» ότι χάθηκε θα πρέπει να υπάρξει ορατότητα για το μεγάλο μέτωπο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, δίχως οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να επιδίδονται σε εμπορικές αψιμαχίες μηδενικού αθροίσματος. Μέχρι τότε, οι αγορές παγκοσμίως, με την ελληνική να μην εξαιρείται, θα περνούν τη βάσανο της μείωσης του ρίσκου.

Με τις απώλειες λοιπόν του γενικού δείκτη από τα υψηλά του Μαρτίου να ξεπερνούν το 8%, πάνω από τους μισούς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνουν απώλειες άνω του 10%, υποαποδίδοντας επί της ουσίας της αγοράς. Cenergy, ΕΛΧΑ και Πειραιώς είναι αυτές που πρωταγωνίστησαν στην πτώση, χάνοντας περί το 20%, ενώ άνω του 15% ήταν η πτώση σε Alpha Bank, Εθνική και Βιοχάλκο. Σε διψήφια ποσοστά ήταν και οι απώλειες σε Eurobank, Motor Oil, Aktor, Titan, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα, Metlen και ΔΕΗ.

Καλύτερη του γενικού δείκτη ήταν η επίδοση των Optima Bank, Aegean, Helleniq Energy, ΕΥΔΑΠ, Σαράντη και Jumbo, ενώ σημαντικό “damage control” έκαναν οι ΟΠΑΠ, ΔΑΑ, Coca Cola και ΟΤΕ, δίνοντας σημαντικά αναχώματα στην αγορά.

Κακό timing

Η περίοδος παγκόσμιας αβεβαιότητας συνέπεσε με την ανοδική κόπωση της αγοράς και την ανάγκη της εγχώριας αγοράς να αφομοιώσει το μεγάλο ράλι που προηγήθηκε. Τις στηρίξεις που έπρεπε να εκδηλωθούν δεν βοήθησε επίσης ούτε και η απόφαση του FTSE Russell να κρατήσει στη watchlist για πιθανή αναβάθμιση την ελληνική αγορά, διαψεύδοντας τις προσδοκίες.

Πέραν, λοιπόν, των αποτελεσμάτων που ενδεχομένως να παράσχουν κάποια στήριξη σε επίπεδο τίτλων, χαμηλά είναι και οι προσδοκίες για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor’s στις 18 Απριλίου. Άλλωστε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης ανακοίνωσε προ ημερών ότι επανεξετάζει όλες τις μακροοικονομικές του προβλέψεις μετά τους σαρωτικούς εμπορικούς δασμούς που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ, σε μια κίνηση που πιθανόν να τροφοδοτήσει ανησυχίες για νέο κύμα υποβαθμίσεων αξιόχρεου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Έλεγχοι σε χρηματιστηριακή από Οικονομική Αστυνομία και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Έλεγχοι σε χρηματιστηριακή από Οικονομική Αστυνομία και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Έφοδο στα γραφεία γνωστής χρηματιστηριακής έκαναν η Οικονομική Αστυνομία και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς – Στο μικροσκόπιο για χειραγώγηση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ισχυρό ενδιαφέρον από επενδυτές – Από Μάιο τα επόμενα ραντεβού των ελληνικών εισηγμένων
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στο ραντάρ των επενδυτών το ΧΑ παρά τις διεθνείς αναταράξεις - Τα επόμενα «ραντεβού»

Το Χρηματιστήριο Αθηνών εξακολουθεί να προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών εντός και εκτός Ελλάδας - Τι είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος στο OT Delphi Economic Forum X

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στο άρμα του διεθνούς ράλι, με άλμα 6%
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στο άρμα του διεθνούς ράλι και το Χρηματιστήριο - Άλμα 6% για τον Γενικό Δείκτη

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολουθεί με τη σειρά του το παγκόσμιο ράλι που πυροδότησε η τελευταία απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να «παγώσει» για 90 ημέρες τους δασμούς