Για τον πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα της τεχνολογίας στην ελληνική άμυνα, την ευκαιρία του προγράμματος ReArm Europe και τη μεταρρύθμιση στο σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων, μίλησε, μεταξύ άλλων, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτρης Χούπης.

«Μπορεί να βλέπουμε πως με τη νέα διοίκηση Τραμπ συζητάμε την αμφισβήτηση των παραδοσιακών συμμαχιών και τη δημιουργία ενός γεωπολιτικού χάους, ωστόσο θα πρέπει να έχουμε όλοι στο μυαλό μας πως μέσα στο χάος υπάρχει και τάξη», επισήμανε ο στρατηγός Χούπης.

«Αυτό το γεωπολιτικό χάος σε πολλές περιπτώσεις θα νορμαλιστεί, τα συμφέροντα που υπάρχουν θα ορίσουν και τις συνεργασίες μέσα στα μεταβλητά νέα γεωπολιτικά δεδομένα και οι αποφάσεις θα προσαρμοστούν στα δεδομένα. Θεωρώ εξάλλου πως τα συμφέροντα και οι συνεργασίες έχουν μνήμη κι αυτό θα ωφελήσει την Ελλάδα».

Η αξία του ReArm

Για τη μεγάλη ευκαιρία που αποτελεί το πρόγραμμα ReArm για την Ελλάδα μίλησε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, καθώς «αναμένεται να δώσει νέα πνοή στην αμυντική βιομηχανία και την ευρωπαϊκή άμυνα ευρύτερα. Όλοι, και ο πρωθυπουργός και το υπουργείο μας, έθεσαν ως υψηλή προτεραιότητα την άμυνα και το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ένα κρίσιμο στοιχείο αποφάσεων, προκειμένου να καταρτιστεί ένας χάρτης με στόχους και προτεραιότητες και να βασίζεται στην ελπίδα – όπως έχω πει εξάλλου η ελπίδα δεν είναι στρατηγική».

«Την ίδια στιγμή είναι μεγάλη η πρόκληση για την Ελλάδα και θετική η προστιθέμενη αξία για τους εξοπλισμούς, καθώς θεωρούμε ότι θα ανακινήσει την αμυντική παραγωγή και την ενίσχυση της αμυντικής τεχνολογίας», σχολίασε ο στρατηγός Χούπης, υπενθυμίζοντας πως η κρίση μείωσε 30% το ΑΕΠ, γεγονός που είχε καταλυτικό ρόλο και στις Ένοπλες Δυνάμεις.

«Η κρίση στέρησε πόρους και φτάσαμε στο σημείο να λειτουργούμε με αντιπροσώπους για την άμυνά μας από το εξωτερικό. Πλέον δεν χρειάζεται και δεν θέλουμε να συμβαίνει κάτι τέτοιο».

Κλειδί, η καινοτομία

«Δεν έχουμε βαριά βιομηχανία, αλλά η έννοια και το σκέλος της καινοτομίας μέσα από το ΕΛΚΑΚ και το υπουργείο συντείνουν στη νέα τεχνολογία. Γι’ αυτό πρέπει να δοθούν οι λύσεις που χρειάζονται μέσα από το πρίσμα των start ups και των επιστημόνων που θα πρέπει να μείνουν στην πατρίδα. Πάντα να ξέρετε ότι η τεχνολογία κάνει τον πολλαπλασιαστή ισχύος», υπογράμμισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

«Το ΕΛΚΑΚ εξάλλου δίνει τη δυνατότητα το υπουργείο να θέσει το επιχειρησιακό πρόβλημα και να δοθούν λύσεις με μεγάλο προστιθέμενο σκέλος, προσελκύοντας παραδοσιακούς επενδυτές που θα έρθουν να δώσουν τις λύσεις αυτές».

Τα «παράθυρα» προς ΗΠΑ και Τουρκία

Ειδικά για τις ΗΠΑ και συγκεκριμένες διμερείς σχέσεις, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο των εξοπλισμών. Η μεγάλη πρόκληση για την ΕΕ είναι να αποκτήσει σιγά σιγά αυτόνομη αμυντική βιομηχανία, γι’ αυτό και προέκυψε το πρόγραμμα ReArm, σύμφωνα με τον στρατηγό Χούπη.

«Η Τουρκία έχει επενδύσει πάρα πολύ σε μια αμυντική βιομηχανία, που εκμεταλλεύτηκε πολλά από τις σχέσεις της, προς ίδιον όφελος. Η ΕΕ ή οι σύμμαχοί μας δεν αντιληφθούν ότι η συγκεκριμένη κίνηση αποσκοπεί στο εαυτό της και όχι στο καλό όλων, ώστε να μην γίνει το ReArm Europe, ReArm Turkey».

Κανόνες και όρια σε νέα όπλα

«Νομίζω ότι η τεχνολογία έχει αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις ότι είναι ένας καταλυτικός παράγοντας για την εξέλιξη των επιχειρήσεων. Ωστόσο θα πρέπει να συνδυάζεται και με τα παραδοσιακά συστήματα αλλά και τη στρατηγική», εξήγησε ο στρατηγός Χούπης, εξηγώντας πως χρειάζεται να γίνουν σαφή τα όρια στην τεχνολογία, ώστε να λειτουργεί κερδοφόρα και πολλαπλασιαστικά. Σήμερα, όντως αξιοποιείται a la carte, ώστε αυτός που την αναπτύσσει να έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα – αποδείχθηκε εξάλλου στην Ουκρανία».

Μεταρρύθμιση στις Ένοπλες Δυνάμεις

Στους πυλώνες που βασίζεται το νέο εξοπλιστικό που παρουσιάστηκε στη Βουλή, αναφέρθηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ. «Μιλήσαμε για την απόκτηση νέων μονάδων για να αναταχθεί η περιορισμένη διαθεσιμότητα και παλαιότητα λόγω κρίσης, για το σημαντικό εκείνο σκέλος των απαραίτητων δραστηριοτήτων για τη συνεχή υποστήριξη οπλικών συστημάτων που δεν ήταν διαθέσιμα το προηγούμενο διάστημα, για τις υποδομές και τα παρεπόμενα με την καινοτομία και την τεχνολογία, μέσα από πλατφόρμες και οπλικά συστήματα, αλλά και για τη νέα φιλοσοφία που μας δίνει ένα δυνατό γεωοπολιτικό αποτύπωμα»

«Το προσωπικό νομίζω ότι ήταν η πρώτη προτεραιότητα στην πολιτική ηγεία που βρέθηκε στο επίκεντρο. Και εκείνη ήταν η πρώτη που αγκάλιασε ύστερα από πολλά χρόνια αυτό το σκεπτικό. Οι παραιτήσεις αξιωματικών-υπαξιωματικών-στελεχών έχουν να κάνουν με το ζητούμενο της αξιοπρεπούς διαβίωσης αλλά και με τις συνθήκες μέσα στο ίδιο το στράτευμα», σχολίασε ο στρατηγός Χούπης.

«Υπάρχουν φωνές που έχουν να κάνουν με τη μεταρρύθμιση και την εγκατάλειψη πλέον αγκυλώσεων 50-60 ετών. Θέλουμε τον αξιωματικό να είναι ταγμένος, να καταλαβαίνει ότι είναι η επιλογή και το πεδίο όπου θα μπορέσει να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα, ότι πρόκειται για λειτούργημα, με μια αξιοπρεπή διαβίωση. Για μας η φιλοπατρία είναι συνδεδεμένη με το νικηφόρο αποτέλεσμα, δεν έχουμε καμία δημοσιοϋπαλληλική σχέση με το λειτούργημά μας», κατάληξε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Δημοσκόπηση: Σκηνικό πολιτικής ρευστότητας
Επικαιρότητα |

Σκηνικό πολιτικής ρευστότητας - Τι καταγράφει νέα δημοσκόπηση

Εικόνα ανάκαμψης της ΝΔ, ανοδική τάση για την Πλεύση Ελευθερίας που παγιώνεται στη δεύτερη θέση και νέα πτώση για το ΠΑΣΟΚ καταγράφει η νέα πανελλαδική δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega