Σε μια ηχηρή συμφωνία προχώρησε η Ελλάκτωρ με την Dimand, με βασικό αντικείμενο τα τελευταία εμβληματικά assets της: τις Γούρνες στο Ηράκλειο της Κρήτης και το ακίνητο του «Καμπά» στην Κάντζα. Δυο projects, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα απαιτήσουν –υπό τον νέο σχεδιασμό- επενδύσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ.

Πληροφορίες της αγοράς θέλουν τα συγκεκριμένα έργα θα αρχίσουν έως τις αρχές 2026.

H Dimand με την παραπάνω κίνηση υπηρετεί τον στρατηγικό στόχο που έχει θέσει για τη δημιουργία ενός νέου κύκλου επενδύσεων από projects αξίας άνω του 1 δισ. Ευρώ (gross development value) για την περίοδο μετά το 2027. «Χτίζουμε τον καινούργιο κύκλο έργων. Φτιάχνουμε το προϊόν 2028 με 2031», σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας πρόσφατα στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Τα τελευταία assets της Ελλάκτωρ

Την ίδια στιγμή, η Ελλάκτωρ του Χένρι Χόλτερμαν της Reggeborgh βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση του κύκλου αποεπενδύσεων, μεταβιβάζοντας και τα τελευταία περιουσιακά στοιχεία.

Μάλιστα εάν η υποβολή της μη δεσμευτικής προσφοράς από τον όμιλο Aktor στην Ελλάκτωρ για την εξαγορά της Άκτωρ Παραχωρήσεις έχει θετική έκβαση, τότε ίσως να αποτελέσει και την τελευταία σελίδα του πάλαι ποτέ πανίσχυρου κατασκευαστικού ομίλου, ο οποίος υπό τον έλεγχο των οικογενειών Μπόμπολα, Καλλιτσάντση και του Δημήτρη Κούτρα κατά την περίοδο 1999 μέχρι και το 2020, μεσουρανούσε στον κλάδο των κατασκευών, των υποδομών, του περιβάλλοντος και ΑΠΕ.

Στην έξοδο και από τις παραχωρήσεις

Το περιθώριο που έχουν οι εταιρείες Aktor και Ελλάκτωρ για deal σε ό,τι αφορά την πώληση της Άκτωρ Παραχωρήσεις στον όμιλο των Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου είναι η 30η Απριλίου.

Στο διάστημα αυτό η πλευρά του ομίλου Aktor θα κάνει το due diligence στην Άκτωρ Παραχωρήσεις και θα προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάκτωρ για την τελική συμφωνία, η οποία θα συνοδευτεί με την κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς.

Ο Aktor επιδιώκει δεύτερο επενδυτικό χτύπημα στην Ελλάκτωρ αξιοποιώντας την ευκαιρία που του δίδει ο ισχυρός άντρας της Reggeborgh Χένρι Χόλτερμαν και η Motor Oil της οικογένειας Βαρδινογιάννη.

Η ολλανδική εταιρεία που ελέγχει αμέσως και εμμέσως πάνω από το 60% της Ελλάκτωρ φαίνεται να επιδιώκει την αποεπένδυση της και από τις παραχωρήσεις, ενώ η Motor Oil, η οποία κατέχει το 23,89% μετά από ειδική συμφωνία που έχει κάνει φαίνεται με τη σειρά της να αποχωρεί σταδιακά από τον όμιλο.

Η πώληση από την Ελλάκτωρ της Anemos και της Ηλέκτωρ

Οι Ολλανδοί της Reggeborgh ολοκλήρωσαν τον Ιανουάριο του 2024 το mega deal με τη Motor Oil για την πώληση του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ αλλά και την απόκτηση του 25% του ομίλου της Ελλάκτωρ. Μερίδιο που κατείχαν τότε εταιρείες συμφερόντων των Μπάκου και Καϋμενάκη. Μία συνολική συμφωνία ύψους 800 εκατ. ευρώ που έδωσε το χρυσό asset των 500 MW σε ΑΠΕ και χαρτοφυλάκιο έργων 1,5 GW στη Motor Oil. Ελλάκτωρ

Τον Ιανουάριο του 2025 κι επίσημα πλέον ένα ακόμη κερδοφόρο περιουσιακό στοιχείο της Ελλάκτωρ, η Ηλέκτωρ που δραστηριοποιείται στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων πέρασε με 114,7 εκατ. ευρώ στη Motor Oil.

Η Ελλάκτωρ μετά την πώληση των προαναφερόμενων assets μοιράζει χρήμα. Και υπολογίζεται πώς από τον Ιούλιο του 2025 μέχρι και σήμερα να επιστρέφει στους μετόχους περί το μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Για την ακρίβεια 470 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Ελληνικές εξαγωγές: Τα 2+1 «όπλα» για να αποφύγουν τους δασμούς Τραμπ – Ο ρόλος της ομογένειας
Επιχειρήσεις |

Τα 2+1 «όπλα» των εξαγωγέων για να αποφύγουν τους δασμούς – Tρέχουν για το παράθυρο των 90 ημερών

Με δυο ισχυρά επιχειρήματα και ένα κρυφό άσσος οι ελληνικές εξαγωγές επιχειρούν να αποφύγουν τους δασμούς – Οι κινήσεις στο προσκήνιο και στο… παρασκήνιο

Motor Oil: Πατάει το «κουμπί» με ΔΕΗ για επένδυση 900 εκατ. ευρώ στα φωτοβολταϊκά 1,6 GW της Unagi
Επιχειρήσεις |

Η Motor Oil με τη ΔΕΗ πατάνε το «κουμπί» για επενδύσεις 900 εκατ. σε φωτοβολταϊκά

Ο Πέτρος Τζαννετάκης αναπληρωτής CEO της Motor Oil μιλώντας στους αναλυτές έκανε γνωστή τη λήψη της επενδυτικής απόφασης για τα φωτοβολταϊκά της Unagi στα οποία ο Όμιλος κατέχει το 51% και η ΔΕΗ το 49%