Για 70 χρόνια η Δυτική Μακεδονία έδινε ρεύμα σε όλην την Ελλάδα με τον λιγνίτη που εκμεταλλευόταν ο Όμιλος ΔΕΗ.

Ο Όμιλος ΔΕΗ αλλάζει πλέον το εθνικό μας καύσιμο και την πρωτοκαθεδρία παίρνουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η ηλιακή ενέργεια είναι ο νέος πυλώνας ηλεκτροδότησης και το ρεύμα που θα παράγουν φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 2,13 GW θα ξεκινά πάλι από τη Δυτική Μακεδονία.

Ο Όμιλος ΔΕΗ υπό τη διοίκηση του προέδρου και CEO Γιώργου Στάσση με το νέο στρατηγικό σχέδιο ξεδιπλώνει επενδύσεις ύψους 2,1 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας στις εκτάσεις των πρώην ορυχείων.

Ο Όμιλος ΔΕΗ και η συμμαχία με την RWE

Στο μετασχηματισμό της Δυτικής Μακεδονίας σημαντικό ρόλο παίζει και ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός, η RWE.

Η κοινή εταιρεία που έχτισαν ο Όμιλος ΔΕΗ με την RWE, η ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή έλαβε την επενδυτική απόφαση για την κατασκευή δύο μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκών έργων στη Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Τα φωτοβολταϊκά έργα «Κοτύλι» και «Νέο Συρράκο» θα έχουν συνολική ισχύ 567 MWp (518 MWac). Η έναρξη της κατασκευής τους αναμένεται φέτος την άνοιξη και η λειτουργία τους υπολογίζεται να ξεκινήσει το 2027. Η εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή ενέργειας των δύο έργων αναμένεται να επαρκεί για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών περισσότερων από 140.000 νοικοκυριών.

Όμιλος ΔΕΗ

Για την επένδυση ύψους 418 εκατ. ευρώ, εξασφαλίστηκαν 175 εκατ. ευρώ από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και τα υπόλοιπα κεφάλαια θα χρηματοδοτηθούν με τραπεζικό δανεισμό ύψους 169 εκατ. ευρώ καθώς και με τη συνεισφορά των μετόχων.

Μαζί, η RWE Renewables Europe & Australia (51%) και ΔΕΗ Ανανεώσιμες (49%), έχουν ήδη ηλεκτρίσει πέντε φωτοβολταϊκά έργα, συνολικής ισχύος 210 MWp, και έχουν ολοκληρώσει την κατασκευή ενός ακόμα έργου, συνολικής ισχύος 315 MWp, το οποίο αναμένεται να ηλεκτριστεί το επόμενο διάστημα. Η κατασκευή άλλων τριών κοινών φωτοβολταϊκών έργων, συνολικής ισχύος 625 MWp, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025. Τα εννέα αυτά φωτοβολταϊκά έργα έχουν συνολική ισχύ 940 MWp (870 MWac) και βρίσκονται στη Δυτική Μακεδονία, εντός των ορίων του πρώην υπαίθριου λιγνιτωρυχείου Αμυνταίου.

Άλλοι τέσσερις φωτοβολταϊκοί σταθμοί

Ο Όμιλος ΔΕΗ εκτός από τη συμμαχία με την RWE αναπτύσσει άλλους τέσσερις φωτοβολταϊκούς σταθμούς στη Δυτική Μακεδονία: Όμιλος ΔΕΗ

  1. Ο φωτοβολταϊκός σταθμός «Φοίβη», ισχύος 550 MW, κατασκευάζεται σε περιοχές του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (πλησίον της Ποντοκώμης). Η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμάται σε 880 GWhe, η οποία μπορεί να καλύψει τις ανάγκες περίπου 196.000 νοικοκυριών και να αποτρέψει την εκπομπή σχεδόν 440 kt CO2 ετησίως. Η ονομαστική παραγωγή του εν λόγω σταθμού αντιστοιχεί στο 1,8% της εγχώριας παραγωγής του ελληνικού διασυνδεμένου συστήματος.
  2. Ο φωτοβολταϊκός σταθμός «Ηλιακό Βέλος 1», ισχύος 200 MW, κατασκευάστηκε σε περιοχές του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (πλησίον της Πτολεμαΐδας). Η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμάται σε 320 GWhe, η οποία μπορεί να καλύψει τις ανάγκες περίπου 71.000 νοικοκυριών και να αποτρέψει την εκπομπή σχεδόν 160 kt CO2 ετησίως.
  3.  Ο φωτοβολταϊκός σταθμός «Εξοχή 7», ισχύος 80 MW, κατασκευάζεται σε περιοχές του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας. Η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμάται σε 122 GWhe, η οποία μπορεί να καλύψει τις ανάγκες περίπου 27.000 νοικοκυριών και να αποτρέψει την εκπομπή σχεδόν 61 kt CO2 ετησίως.
  4. Ο φωτοβολταϊκός σταθμός «Ακρινή», ισχύος 80 MW, κατασκευάστηκε πλησίον του χωριού Ακρινή του Δήμου Κοζάνης. Η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμάται σε 122 GWhe, η οποία μπορεί να καλύψει τις ανάγκες περίπου 27.000 νοικοκυριών και να αποτρέψει την εκπομπή σχεδόν 61 kt CO2 ετησίως.

Τα έργα αποθήκευσης ενέργειας με αντλησιοταμιευτικά και μπαταρίες

Εξάλλου, ο Όμιλος ΔΕΗ υλοποιεί και επενδύσεις ύψους 940 εκατ. ευρώ σε έργα αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 860 MW στη Δυτική Μακεδονία. Όμιλος ΔΕΗ

Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη δύο αντλησιοταμιευτικών έργων, αξιοποιώντας τις φυσικές διαφορές υψομέτρου των ανενεργών λιγνιτικών ορυχείων και αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερες από 1.300 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή, καθώς και εκατοντάδες μόνιμες θέσεις κατά τη λειτουργία.

Πέραν αυτών ο Όμιλος ΔΕΗ προχωρά και επενδύσεις σε έργα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες συνολικής ισχύος 300 MW.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Ελληνικές εξαγωγές: Τα 2+1 «όπλα» για να αποφύγουν τους δασμούς Τραμπ – Ο ρόλος της ομογένειας
Επιχειρήσεις |

Τα 2+1 «όπλα» των εξαγωγέων για να αποφύγουν τους δασμούς – Tρέχουν για το παράθυρο των 90 ημερών

Με δυο ισχυρά επιχειρήματα και ένα κρυφό άσσος οι ελληνικές εξαγωγές επιχειρούν να αποφύγουν τους δασμούς – Οι κινήσεις στο προσκήνιο και στο… παρασκήνιο

Motor Oil: Πατάει το «κουμπί» με ΔΕΗ για επένδυση 900 εκατ. ευρώ στα φωτοβολταϊκά 1,6 GW της Unagi
Επιχειρήσεις |

Η Motor Oil με τη ΔΕΗ πατάνε το «κουμπί» για επενδύσεις 900 εκατ. σε φωτοβολταϊκά

Ο Πέτρος Τζαννετάκης αναπληρωτής CEO της Motor Oil μιλώντας στους αναλυτές έκανε γνωστή τη λήψη της επενδυτικής απόφασης για τα φωτοβολταϊκά της Unagi στα οποία ο Όμιλος κατέχει το 51% και η ΔΕΗ το 49%