Πάλι καλά

Μπορεί να έχουν καρδιοχτυπήσει αρκετοί με όλα αυτά που συμβαίνουν στις αγορές παγκοσμίως, και στη δική μας βεβαίως, αλλά το ότι το ελληνικό χρηματιστήριο κατάφερε να κλείσει με εβδομαδιαίες απώλειες που ήταν ελαφρώς μικρότερες του 1%, δεν το λες καθόλου άσχημο. Κινδυνεύεις να σκεφτείς ότι ήταν και στα όρια της φυσιολογικής διόρθωσης μάλιστα μετά το ράλι του πρώτου τριμήνου.

Τηρουμένων, μάλιστα, και των αναλογιών και αναλογιζόμενοι πόσα πάνω κάτω έγιναν.

Το ότι οι εγχώριοι αναλυτές συστήνουν ψυχραιμία δεν είναι τυχαίο.

Το να κυνηγά κανείς τις δραματικές διακυμάνσεις ακολουθώντας τις δασμολογικές παλινωδίες του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δεν είναι η καλύτερη στρατηγική.

Η θέση της Ελλάδας

Η στήλη δεν προχωρά επομένως σε συστάσεις, παρά μόνο σταδιακά οι θέσεις να είναι με βάση τα θεμελιώδη και την αξία κάθε τίτλου.

Είναι η στρατηγική που ποτέ δεν χάνει στις αγορές, ακόμη και σε τόσο δύσκολους καιρούς, όπως αυτοί που διανύουμε.

Επίσης να παρακολουθεί και την πορεία της ελληνικής οικονομίας για τυχόν «ραγίσματα» από τις διεθνείς αναταράξεις.

Επίσης, επίσης, να παρακολουθεί το έργο της κυβέρνησης όσον αφορά τη χρήση του μείζονος δίκτυ προστασίας που έχουμε στην παρούσα, που λέγεται «ευρωπαϊκά κεφάλαια».

—————————-

Χρειάζονται περισσότερα

Στα θετικά είναι ότι φέτος υλοποιείται το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα των τελευταίων ετών.

Το επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, η χώρα είναι στις πρώτες θέσεις στην απορρόφηση όλων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Βρίσκεται στη 2η θέση στην απορρόφηση κονδυλίων από το

ΕΣΠΑ και στις πρώτες 7 θέσεις στην απορρόφηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Παπαθανάσης

Αλλά…

Βέβαια, η στήλη θυμάται ότι η Ελλάδα ήταν στην πρώτη θέση απορρόφησης των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ.

Επί εποχής Γιάννη Τσακίρη, όταν ήταν υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ.

Άρα έχουμε πολλά περιθώρια ακόμη, όπως φυσικά και για το Ταμείο Ανάκαμψης.

————————

Εστίαση και στην Ελλάδα

Αυτό φίλες και φίλοι σκέφτηκα καθώς άκουγα με πολύ προσοχή τα σχέδια των Ελλήνων τραπεζιτών να δημιουργήσουν «βάσεις» στην Κύπρο, προκειμένου να έχουν καλύτερα κανάλια ανάπτυξης σε οικονομίες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας.

Δεν ήταν άλλωστε κάτι άγνωστο, αφού ήδη οι CEOs των ελληνικών τραπεζών έχουν επικοινωνήσει αυτά τα σχέδια.

Αλλά η στήλη εκτιμά ότι θα πρέπει να δοθεί μεγάλη βαρύτητα στην πιστωτική επέκταση στην ελληνική οικονομία, καθώς θα ενισχυθεί και το παραγωγικό δυναμικό.

Διαφορετικά κάποιος άλλος θα πάρει το μερίδιο αυτό, και δεν είναι και μικρό.

——————————

The art of competition

Την ώρα λοιπόν που ο Τραμπ εμφανίζεται ως μαιτρ των διαπραγματεύσεων, η δική μας Ελένη Βρεττού, η CEO της Attica Bank, με παρέμβασή της στο Delphi Economic Forum X, του δείχνει το δρόμο της ανταγωνιστικότητας.

Με κάτι πολύ απλό που έχουμε προφανώς ξεχάσει στην Ελλάδα.

Κατά την Βρεττού, «ανεξαρτήτως μεγέθους, κάθε επιχείρηση αξίζει σωστή, γρήγορη και ξεκάθαρη τραπεζική εξυπηρέτηση. Όχι να περιμένει 4 μήνες για μια απάντηση. Όχι να χρειάζεται ραντεβού.

Σε εμάς, σε 5 εργάσιμες ημέρες ο πελάτης ξέρει αν βλέπουμε το αίτημά του θετικά ή όχι και εάν προχωρήσει το δάνειό του, σε 6 εβδομάδες έχει προχωρήσει και η εκταμίευση».
Τώρα αν αυτό δεν είναι colpo grosso έναντι στον ανταγωνισμό των μεγάλων, δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να είναι.

Χώρος και για άλλες τράπεζες

Πάντως η CEO της Attica Bank εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι υπάρχει χώρος – όχι μόνο για πέμπτη τράπεζα στην Ελλάδα, αλλά και για έκτη και περισσότερες μικρότερες τράπεζες.

Σύμφωνα με την ίδια, «η Ιταλία, για παράδειγμα, έχει 250 τράπεζες που ελέγχουν το 80% της αγοράς και 39 συνεταιριστικές. Στη Γερμανία, λειτουργούν περίπου 4.700 τράπεζες.

Στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 1980 μέχρι και την κρίση, είχαμε 80 τράπεζες που λειτουργούσαν», είπε.

————————-

Ένας εφοπλιστής στα Γιάννενα

Την ίδιας άποψης μάλλον είναι και ο νέος επενδυτης της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου.

Η Capstone Capital, του εφοπλιστή Πέτρου Νομικού, με έδρα το Λονδίνο, θα επενδύσει 30 εκατ. ευρώ μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Και όχι τυχαία.

Διότι η σχεδιαζόμενη επένδυση αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τη μετατροπή της Τράπεζας Ηπείρου σε ανώνυμη εταιρεία.

Με πανελλαδική τραπεζική άδεια, βεβαίως βεβαίως.

———————-

Νέες εξελίξεις

Για να μείνω όμως στα τρόφιμα, η EOS Capital Partners ανακοίνωσε την πρώτη επένδυση του νέου της fund, EOS Hellenic Renaissance Fund II (EHRF II), με την απόκτηση μειοψηφικής συμμετοχής στην Megas Yeeros.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, πρόκειται για μια σύνθετη συμφωνία αξίας άνω των 15 εκατ. ευρώ που στοχεύει να υποστηριξει την αναπτυξιακή προοπτική της Megas Yeeros.

Απόστολος Ταμβακάκης

Η Megas Yeeros, με ισχυρή διεθνή παρουσία στον κλάδο των αυθεντικών ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων κρέατος έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πλέον αναγνωρίσιμους παίκτες στον κλάδο των ethnic τροφίμων, με κάθετη παραγωγή στην Ελλάδα και σοβαρή εργοστασιακή παρουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Όμιλος διαθέτει υπερσύγχρονες μονάδες παραγωγής στον Ασπρόπυργο Αττικής και στο Νιου Τζέρσεϊ (ΗΠΑ), εξυπηρετώντας κανάλια HoReCa και λιανικής σε 23 χώρες.

—————————–

Στα ακίνητα…

Μια άλλη συμφωνία είχαμε επίσης. Η Dimand συμφώνησε να αγοράσει από τη θυγατρική του Ελλάκτωρ, REDS, το χαρτοφυλάκιο ακινήτων που περιλαμβάνει το κτήμα Καμπά και το Project στις Γούρνες Ηρακλείου.

Τα δύο “φιλέτα” της REDS περνούν πλέον στην Dimand, με την αξία των ακινήτων να ορίζεται στα 85,6 εκατ. ευρώ.

Dimand

Το ερώτημα της επόμενης ημέρας

Μετά και την πώληση αυτών των δύο assets, όταν μάλιστα το Project στις Γούρνες είχε χαρακτηριστεί το «μικρό Ελληνικό» από την αγορά, επαναφέρουν το ερώτημα για την κατεύθυνση της στρατηγικής του Ελλάκτωρ.

Μιας εισηγμένης που ήδη έχει μοιράσει σημαντικό μέρος του ομολογουμένως μεγάλου ταμείου που είχε στους μετόχους, με τη μορφή μάλιστα επιστροφής κεφαλαίου.

Την ώρα μάλιστα που ο Αλέξανδρος Εξάρχου, πρόεδρος και CEO του Ομίλου AKTOR, μιλώντας στο ΟΤ Delphi Economic Forum X, αποκάλυψε ότι είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις με την Ελλάκτωρ για την εξαγορά του τομέα Παραχωρήσεων της εταιρείας

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες ο Ελλάκτωρ ετοιμάζεται να αγοράσει ένα πακέτο τουριστικών ακινήτων, ενώ έχει ήδη ένα στην Κέρκυρα.

——————————–

Οι αναμνήσεις του Τζαννετάκη

Ο Πέτρος Τζαννετάκης αναπληρωτής CEO της Motor Oil, ως γνωστόν, έχει ισχυρούς δεσμούς με την οικογένεια Βαρδινογιάννη, οπότε είναι σε θέση να γνωρίζει, κι ως εκ της θέσεως του στη διοίκηση, σημαντικές πτυχές της ιστορίας του Ομίλου.

Αλλά και της διαδρομής της νεότερης γενιάς των ιδρυτών και μετόχων.

Στη διάρκεια, λοιπόν, της χθεσινής παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων της Motor Oil για τη χρήση του 2024 στην αίθουσα του Χρηματιστηρίου Αθηνών επανήλθαν αρκετές μνήμες του…

Θυμήθηκε ότι η τελευταία φορά που έκανε δια ζώσης παρουσίαση στους αναλυτές στην ίδια αίθουσα ήταν το 2019.

Κοιτάζοντας δε, τα στελέχη που ήταν δίπλα του θυμήθηκε ότι η κυρία Ψυλλάκη (επενδυτικές σχέσεις) έχει οκτώ χρόνια στον όμιλο και προήλθε από την Εθνική.

Για τον Στράτο Πατσατζή σημείωσε ότι είναι νέο «απόκτημα» από τη VIOHALCO, ενώ για τον Γιάννη Δημάκη, σχολίασε πώς έχει ξεχάσει τα χρόνια που βρίσκεται στον όμιλο…

Ο Τζαννετάκης όμως θυμήθηκε επίσης ότι η LPC ήταν η πρώτη θυγατρική του ομίλου κι εκεί θήτευσε για πρώτη φορά επαγγελματικά στον όμιλο ο Γιάννης Βαρδινογιάννης.

Στη διάρκεια δε, της ενημέρωσης δεν ξέχασε να μνημονεύσει και τον Βαρδή Βαρδινογιάννη και συγκεκριμένα τη φράση του: «Στη γέφυρα του πλοίου κοιτάζεις πάντα μπροστά…»

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories