Για μια εβδομάδα, το στοίχημα της Silicon Valley στον Ντόναλντ Τραμπ φαινόταν να γίνεται ταχύτατα πολύ δυσάρεστο. Το πλήγμα σε σύνθετες αλυσίδες εφοδιασμού ηλεκτρονικών ειδών κατέταξε τις Apple, Nvidia και Tesla μεταξύ των μεγαλύτερων θυμάτων από την επίθεση του Τραμπ στο παγκόσμιο σύστημα εμπορικών συναλλαγών. Και με τους δυνητικά καταστροφικούς δασμούς να διαφαίνονται σε συστήματα υπολογιστών που ενσωματώνουν GPU – τα τσιπ που τροφοδοτούν την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης – ήταν δυνατό να φανταστεί κανείς την εκπαίδευση των πιο προηγμένων μοντέλων AI να φεύγει εκτός ΗΠΑ.

Η προσωρινή αναστολή της εκτέλεσης οδήγησε σε ένα μνημειώδες ράλι ανακούφισης που πρόσθεσε 1 τρις ​​δολάρια στην αξία των Apple, Nvidia και Tesla. Ωστόσο, η νέα πίεση στις μετοχές της τεχνολογίας την Πέμπτη ήταν μια υπενθύμιση ότι τα ζητήματα πίσω από την εμπορική αναταραχή παραμένουν άλυτα, τονίζουν οι Financial Times.

Η αμερικανική βιομηχανία τεχνολογίας μεγάλωσε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και διαμορφώθηκε πλήρως από αυτήν. Πάντα έμοιαζε με κίνδυνο για μερικούς από τους πιο εξέχοντες ηγέτες της να ταυτιστούν με το κίνημα MAGA, του οποίου τα εθνικιστικά και απομονωτικά ένστικτα συγκρούονται άμεσα με πολλά από τα συμφέροντα της Big Tech.

Big Tech

Σε κίνδυνο οι αλυσίδες εφοδιασμού της Silicon Valley

Αυτό υπερβαίνει κατά πολύ τις αλυσίδες εφοδιασμού ηλεκτρονικών ειδών που κινδυνεύουν πιο άμεσα από έναν εμπορικό πόλεμο. Η ανοιχτή πρόσβαση στις ψηφιακές αγορές σε όλο τον κόσμο, μαζί με τις δωρεάν διεθνείς ροές δεδομένων, συνέβαλαν στην αμερικανική κυριαρχία του καταναλωτικού Διαδικτύου και του υπολογιστικού νέφους. Το εμπορικό πλεόνασμα των ΗΠΑ σε υπηρεσίες τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών, για παράδειγμα, διαμορφώθηκε στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, ενώ το πλεόνασμα του σε όλες τις ψηφιακά παραδοτέες υπηρεσίες παρήγαγε καθαρό όφελος 267 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Και αυτό δεν λαμβάνει υπόψη τα τεράστια κέρδη που αποκομίζουν οι αμερικανικοί τεχνολογικοί όμιλοι από πωλήσεις στο εξωτερικό που δεν αποτυπώνονται στα επίσημα εμπορικά δεδομένα, όπως τα περιθώρια κέρδους της Apple στα iPhone που πουλά στην Κίνα ή τα διαφημιστικά έσοδα της Google από αναζητήσεις στο διαδίκτυο στην Ευρώπη. Η εμπορική κρίση τα έκανε προφανή στόχο για αντίποινα – ένας κίνδυνος που αναπόφευκτα θα επανέλθει με οποιεσδήποτε μελλοντικές εμπορικές εντάσεις.

Κάποια άλλα ενδιαφέροντα της τεχνολογίας έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το κίνημα που έβαλε τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Η Silicon Valley έχει εδώ και καιρό ωφεληθεί από τη δυνατότητα να προσελκύει πολλούς από τους πιο έξυπνους επιστήμονες υπολογιστών στον κόσμο. Μια πολύ δημόσια διαφωνία για τη μετανάστευση νωρίτερα φέτος μεταξύ του Ίλον Μασκ και του υπέρμαχου του MAGA, Στιβ Μπάνον, υπενθύμισε ότι αυτό το ζήτημα απέχει πολύ από το να έχει διευθετηθεί.

Η Silicon Valley έχει επίσης διακινδυνεύσει να χάσει την πολύ σημαντική ήπια ισχύ της από τη στενή της ευθυγράμμιση με τις πιο διχαστικές πολιτικές του Τραμπ. Η ζημιά που προκλήθηκε στις πωλήσεις της Tesla από την προθυμία του Μασκ να ρισκάρει την προσωπική του επωνυμία μπορεί να είναι μια ακραία περίπτωση, αλλά είναι μια αυστηρή προειδοποίηση για το τι διακυβεύεται.

Οι τεχνικοί στοιχηματίζουν ότι μπορούν να κατευθύνουν τον Τραμπ προς όφελός τους και θα αισθανθούν κάποια δικαίωση από την υπαναχώρηση του στους δασμούς. Αλλά το πάτημα του κουμπιού παύσης 90 ημερών δεν θα λύσει τα υποκείμενα ζητήματα που προκάλεσαν την κρίση, ούτε θα αποτρέψει τη μακροπρόθεσμη ζημιά από αυτό που έχει συμβεί.

Ολοκληρωτικός εμπορικός πόλεμος

Η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο έχουν προχωρήσει γρήγορα σε έναν ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο που θα ανησυχούσε πολύ τους επενδυτές τεχνολογίας, αν δεν είχε προηγηθεί η πολύ πιο καταστροφική προοπτική των «αμοιβαίων» δασμών. Μια περαιτέρω αποσύνδεση μεταξύ των δύο χωρών θα προσθέσει επίσης στις ανησυχίες της Silicon Valley ότι η Κίνα θα επιταχύνει τις προσπάθειες να μειώσει τις εναπομείνασες εξαρτήσεις της από την αμερικανική τεχνολογία. Οι εκπληκτική πρόοδος του DeepSeek χρησιμεύουν στα στελέχη τεχνολογίας των ΗΠΑ ως προειδοποίηση για το πόσο γρήγορα οι κινεζικές εταιρείες που λιμοκτονούν από την αμερικανική τεχνολογία μπορούν ακόμα να γίνουν ανταγωνιστικές παγκοσμίως.

Ίσως το πιο επιζήμιο είναι ότι η επίθεση του Τραμπ στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα είναι πιθανό να αποδυναμώσει τη μακροπρόθεσμη εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ ως σύμμαχο και εταίρο. Οι διεθνείς πελάτες της Silicon Valley θα προσπαθήσουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις αμερικανικές τεχνολογίες που πιστεύουν ότι είναι στρατηγικά σημαντικές για την εθνική ασφάλεια.

Η Ευρώπη αναζητούσε ήδη τρόπους για να προωθήσει εναλλακτικές λύσεις στην υποδομή υπολογιστικού νέφους που κυριαρχείται από τις ΗΠΑ. Η Κίνα ήθελε εδώ και καιρό να σπάσει την ηγεσία των ΗΠΑ στον καθορισμό παγκόσμιων προτύπων τεχνολογίας. Ελπίζει να τις αντικαταστήσει με πρότυπα που θα ευνοούσαν τις δικές της εταιρείες τεχνολογίας. Στο μέλλον, θα υπάρχει μια πιο έτοιμη διεθνής αγορά για αυτόν τον εξοπλισμό, καθώς οι παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τους προμηθευτές τεχνολογίας τους.

Τα αφεντικά της τεχνολογίας και οι επενδυτές που παρατάχθηκαν πίσω από τον Τραμπ αναμφίβολα θα συνεχίσουν να λένε ότι εξακολουθούν να έχουν κάνει το σωστό στοίχημα. Μια δημοκρατική κυβέρνηση θα μπορούσε να τους έδενε με ρυθμίσεις, καθιστώντας δύσκολο να ξεπεράσουν την Κίνα.

Ίσως ένας πιο κατακερματισμένος, συγκρουσιακός κόσμος ήταν αναπόφευκτος, ακόμη και χωρίς τις προκλήσεις του Τραμπ. Αλλά τέτοια ευχολόγια είναι εκτός θέματος: καλώς ή κακώς, αυτός είναι ο κόσμος που βοήθησαν να δημιουργηθεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία