Ο ρόλος της τεχνολογίας ως βασικού μοχλού για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων ήταν το θέμα του πάνελ με τίτλο «Tech Forward: The Future of Greek Business» στο πλαίσιο του φετινού Delphi Economic Forum X.

Τον συντονισμό της συζήτησης πραγματοποίησε ο Ανδρέας Αθανασόπουλος, CEO της Olympia Group, ενώ συμμετείχαν διακεκριμένοι ομιλητές από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπως ο Δημήτρης Παπαστεργίου, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Αντώνης Κοτζαμανίδης, CEO της Entersoft–SoftOne και ο Νίκος Χριστοδούλου, Partner και επικεφαλής του τομέα Technology & Transformation στη Deloitte Greece.

Η συζήτηση εστίασε σε κρίσιμα θέματα, όπως η ψηφιακή ωριμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και η προσαρμοστικότητα των επιχειρηματικών μοντέλων στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις.

«Οι επιχειρήσεις συμμορφώθηκαν με τις απαιτήσεις – τώρα πρέπει να τις βοηθήσουμε να επενδύσουν σε εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να περάσουν στην ανταγωνιστικότητα»

Αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων από τις ΜμΕ

Ο κ. Χριστοδούλου αναφερόμενος στα αποτελέσματα σύγχρονων ερευνών, σημείωσε πως παρά την αναγνώριση της ανάγκης για ψηφιακή μετάβαση αλλά και της ύπαρξης χρηματοδοτικών εργαλείων, πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις παραμένουν ανέτοιμες. «Υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία, αλλά δεν είμαστε εκεί που πρέπει» τόνισε χαρακτηριστικά.

Με τη σειρά του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, παρουσίασε τις προσεχείς κυβερνητικές πρωτοβουλίες ψηφιοποίησης, αναφερόμενος στην κατάργηση του πιστοποιητικού γέννησης και οικογενειακής κατάστασης. Επιπλέον, αναφέρθηκε στον μετασχηματισμό του ευρωπαϊκού δείκτη DESI (Digital Economy and Society Index) σε Digital Decade, υπογραμμίζοντας πως για πρώτη φορά η Ελλάδα καταγράφεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στις περισσότερες κατηγορίες ψηφιακής ωριμότητας. Η πρόκληση πλέον όπως ανέφερε είναι να ενισχυθούν οι ΜμΕ με ουσιαστικά εργαλεία, από την τεχνητή νοημοσύνη έως την κυβερνοασφάλεια, ώστε να είναι πραγμα-τικά ανταγωνιστικές.

Αναφερόμενος στην ανάγκη για στρατηγική καινοτομία, ο κ. Αντώνης Κοτζαμανίδης υπογράμμισε ότι η προηγούμενη φάση ψηφιοποίησης υλοποιήθηκε κυρίως μέσω κανονιστικής συμμόρφωσης, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ενσωματώνουν τεχνολογικά εργαλεία εντός ενός υποχρεωτικού πλαισίου. Όπως χαρακτηριστικά είπε «οι επιχειρήσεις συμμορφώθηκαν με τις απαιτήσεις – τώρα όμως πρέπει να τις βοηθήσουμε να επενδύσουν σε εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να περάσουν στην ανταγωνιστικότητα». Η μετάβαση αυτή απαιτεί ένα διαφορετικό σκεπτικό: όχι χρήση της τεχνολογίας ως αναγκαίο κακό, αλλά ως μοχλό για παραγωγικότητα, ανταγωνιστικότητα και αξιοποίηση των δεδομένων.

Οι τεχνολογίες AI σήμερα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό συγκεντρωμένες στα χέρια λίγων μεγάλων εταιρειών με πρόσβαση σε δεδομένα, υποδομές cloud και τεχνογνωσία

Εξειδίκευση ανθρώπινου δυναμικού και αξιοποίηση δεδομένων

Στη συζήτηση αναδείχθηκε και το ζήτημα της έλλειψης εξειδίκευσης του ανθρώπινου δυναμικό, με τον κ. Χριστοδούλου να επισημαίνει έλλειμμα στα ταλέντα και να τονίζει την ανάγκη για συστηματικές πρωτοβουλίες εκπαίδευσης και επανειδίκευσης. Από την πλευρά του ο κ. Παπαστεργίου συμφώνησε αναφερόμενος στα προγράμματα ψηφιακών δεξιοτήτων που τρέχουν. Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε την ανάγκη να αρθούν τα εμπόδια πρόσβασης στα δημόσια δεδομένα, επισημαίνοντας ότι η δη-μιουργία της Ειδικής Γραμματείας για τα Δεδομένα και την Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί καταλύτη για ένα νέο μοντέλο ανοιχτής, ανώνυμης και επαναχρησιμοποιήσιμης πληροφορίας, με στόχο να ενισχυθεί η επιχειρηματική και ερευνητική καινοτομία.

Ο κ. Αθανασόπουλος σχολίασε ότι αντίστοιχες παθογένειες παρατηρούνται και στον ιδιωτικό τομέα, όπου η εσωτερική αδράνεια ή ανταγωνιστικές λογικές συχνά εμποδίζουν τη ροή και αξιοποίηση των δεδομένων ακόμα και εντός του ίδιου οργανισμού.

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με υψηλή απορρόφηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης

Τεχνητή νοημοσύνη και επιχειρήσεις

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την τεχνητή νοημοσύνη, επισημάνθηκε ότι οι τεχνολογίες AI σήμερα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό συγκεντρωμένες στα χέρια λίγων μεγάλων εταιρειών με πρόσβαση σε δεδομένα, υποδομές cloud και τεχνογνωσία. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ένα σημαντικό χάσμα, καθώς οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις συχνά δεν διαθέτουν τους οικονομικούς ή τεχνικούς πόρους για να συμμετάσχουν ουσιαστικά σε αυτή τη νέα τεχνολογική πραγματικότητα. Ο κ. Αθανασόπουλος σημείωσε πως «το AI δεν πρέπει να αποτελεί προνόμιο λίγων».

Ο κ. Κοτζαμανίδης επεσήμανε ότι η νέα γενιά τεχνητής νοημοσύνης, και ιδιαίτερα το Generative AI, έχει τη δυναμική να λειτουργήσει ως εργαλείο εκδημοκρατισμού της πρόσβασης στις προηγμένες λειτουργίες. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία του ρόλου των παρόχων λογισμικού στο να απλουστεύσουν την πολυπλοκότητα και να προσφέρουν λειτουργίες προηγμένων τεχνολογιών σε μορφή προσβάσιμη και οικονομικά βιώσιμη για τις μικρές επιχειρήσεις, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαν να αποκτήσουν τέτοια εργαλεία.

«Η τεχνολογία δεν είναι πλέον πολυτέλεια ή μόδα, είναι αναγκαία υποδομή για την ανάπτυξη κάθε ελληνικής επιχείρησης»

Ο κ. Παπαστεργίου επεσήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με υψηλή απορρόφηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, όμως το επόμενο βήμα πρέπει να επικεντρωθεί στην ενσωμάτωση τεχνολογιών αιχμής στην παραγωγική καθημερινότητα των επιχειρήσεων στην Ευρώπη, με έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκε η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία EuroHPC, που στοχεύει στη δημιουργία ισχυρών υποδομών για την τεχνητή νοημοσύνη. Η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτή την πρωτοβουλία μέσω του «Δαίδαλου», που θα παρέχει σε επιχειρήσεις και φορείς προηγμένες υπολογιστικές δυνατότητες για την ανάπτυξη και δοκιμή λύσεων AI.

Κλείνοντας η συζήτηση, προέκυψε το εξής μήνυμα «Η τεχνολογία δεν είναι πλέον πολυτέλεια ή μόδα, είναι αναγκαία υποδομή για την ανάπτυξη κάθε ελληνικής επιχείρησης». Ο κ. Αθανασόπουλος έκλεισε επισημαίνοντας ότι «η πρόκληση είναι η ταχύτητα. Όχι απλώς να κάνουμε ψηφιακά πράγμα-τα, αλλά να τα κάνουμε εγκαίρως και με στρατηγικό όφελος για όλους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Μπιλ Γκέιτς: Πότε θα κυριαρχήσει η ΑΙ στον πλανήτη – Η πρόβλεψή του
Tεχνητή νοημοσύνη |

Πότε θα κυριαρχήσει η ΑΙ στον πλανήτη - Η πρόβλεψη του Μπιλ Γκέιτς

Ο Γκέιτς αναγνωρίζει ότι η ταχύτητα που αναπτύσσει η τεχνητή νοημοσύνη είναι πραγματικά τρομακτική και ότι πιθανότατα οι άνθρωποι θα δουν τις δουλειές τους να αντικαθίστανται πολύ σύντομα

Τεχνητή νοημοσύνη: Η προειδοποίηση της Ελλάδας στον ΟΗΕ – «Χωρίς κοινό ρυθμιστικό πλαίσιο η ΑΙ μπορεί να απειλήσει την ειρήνη»
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η προειδοποίηση της Ελλάδας στον ΟΗΕ: «Χωρίς κοινό ρυθμιστικό πλαίσιο η ΑΙ μπορεί να απειλήσει την ειρήνη»

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας, πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που επιφέρει η τεχνητή νοημοσύνη.