
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εξαιρέσει τα smartphone, τους φορητούς υπολογιστές και άλλα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης από τους «αμοιβαίους» δασμούς του, αλλά 46 από τα 50 είδη για τα οποία οι ΗΠΑ βασίζονται περισσότερο στην Κίνα εξακολουθούν να υπόκεινται σε δασμούς, όπως εξηγούν οι Financial Times.
Η ανάλυση ειδών των FT με συνολική αξία εισαγωγής άνω του 1 δισ. δολαρίων δείχνει τον πιθανό αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν τα νέα μέτρα στους καταναλωτές των ΗΠΑ.
Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των κονσολών βιντεοπαιχνιδιών, των συσκευών επεξεργασίας τροφίμων και των ηλεκτρικών ανεμιστήρων που εισήχθησαν στις ΗΠΑ πέρυσι κατασκευάστηκαν στην Κίνα. Όποιος ελπίζει να αγοράσει παιχνίδια θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει υψηλότερες τιμές. Η Κίνα παρήγαγε το 75% παιχνιδιών όπως κούκλες, αλλά και των τρίκυκλων, των σκούτερ και άλλων τροχοφόρων παιχνιδιών που παραδόθηκαν σε Αμερικανούς καταναλωτές από το εξωτερικό πέρυσι.
Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των κονσολών βιντεοπαιχνιδιών, των συσκευών επεξεργασίας τροφίμων και των ηλεκτρικών ανεμιστήρων που εισήχθησαν στις ΗΠΑ πέρυσι κατασκευάστηκαν στην Κίνα
Η Mattel, η βιομηχανία παιχνιδιών που βρίσκεται πίσω από την κούκλα Barbie, προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές των ΗΠΑ για να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο των δασμών – και αυτό ήταν πριν από την τελευταία κλιμάκωση του Τραμπ στον εμπορικό πόλεμο που έχει εγκαινιάσει λίγο μετά την εκλογή του.
Η εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια, η οποία κατασκευάζει επίσης τα αυτοκινητάκια Hot Wheels και το παιχνίδι με κάρτες Uno, είπε ότι το 40% των προϊόντων της κατασκευάζονταν στην Κίνα.

Η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να εξαιρέσει τα smartphone, τους δρομολογητές (ρούτερ), τον εξοπλισμό κατασκευής μικρτσίπ και ορισμένους υπολογιστές και φορητούς υπολογιστές από τους λεγόμενους αμοιβαίους δασμούς στην Κίνα, έρχεται μετά από μια εβδομάδα αναταράξεων στις αμερικανικές αγορές.
Το μέτρο της εξαίρεσης σε αυτά τα προϊόντα είναι μια μεγάλη νίκη για τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple, η Nvidia και η Microsoft, οι οποίες είδαν όλες τις τιμές των μετοχών τους να πέφτουν την περασμένη εβδομάδα. Οι φορητοί υπολογιστές και τα smartphone ήταν οι δύο υψηλότερες εισαγωγές από την Κίνα πέρυσι, συνολικής αξίας 74 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η εξαίρεση είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη από την Apple επειδή το μεγαλύτερο μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού της επικεντρώνεται στην Κίνα.
Οι δασμοί εντείνουν την ανησυχία
Ωστόσο, οι δασμοί του Τραμπ εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία για τους καταναλωτές που ελπίζουν να αγοράσουν αγαθά που εξακολουθούν να υπόκεινται σε εισφορές 125%. Ο Chad Bown, ανώτερος συνεργάτης στο Peterson Institute for International Economics, είπε ότι η ταχύτητα και η κλίμακα των μέτρων σήμαιναν ότι το κόστος ήταν πιο πιθανό να μετακυλίεται στους καταναλωτές.
Οι δασμοί στην Κίνα επιβάλλονταν «σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, με σημαντικά μεγαλύτερη ταχύτητα και σε πολλά νέα καταναλωτικά προϊόντα» που δεν επηρεάστηκαν κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, είπε ο Μπόουν.
«Υπάρχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα σημαντικής αύξησης των τιμών για τους καταναλωτές που αγοράζουν αυτά τα είδη προϊόντων σήμερα».
Ποια προϊόντα κινδυνεύουν με μεγάλες ανατιμήσεις
Οι δασμοί σημαίνουν ότι ακόμα και η λίγη δροσιά που προσφέρουν οι ανεμιστήριες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να αποδειχθεί ακριβή για τους Αμερικανούς που δεν είναι ήδη προετοιμασμένοι – εννέα στους 10 ηλεκτρικούς ανεμιστήρες που αγοράστηκαν από το εξωτερικό στις ΗΠΑ πέρυσι προέρχονταν από την Κίνα, όπως και το 40% των κλιματιστικών μονάδων. Η Κίνα κυριαρχεί στην παγκόσμια εξαγωγική αγορά και στις δύο αυτές κατηγορίες προϊόντων.
Οι Αμερικανοί που σκέφτονται να αγοράσουν ένα νέο φούρνο μικροκυμάτων θα αντιμετωπίσουν επίσης πιθανές αυξήσεις τιμών. Το 90% των εισαγόμενων στις ΗΠΑ πέρυσι προέρχονταν από την Κίνα και το Πεκίνο ελέγχει τα τρία τέταρτα της παγκόσμιας εξαγωγικής αγοράς.
Η κυριαρχία της Κίνας σε τόσες πολλές παγκόσμιες εξαγωγές σημαίνει ότι η εύρεση εναλλακτικών κατασκευαστών δεν θα είναι εύκολη, σύμφωνα με την πρώην αξιωματούχο του βρετανικού εμπορίου Allie Renison, τώρα στην εταιρεία συμβούλων SEC Newgate.
«Οι αμερικανικές και οι δυτικές επιχειρήσεις μεταφέρουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους από την Κίνα και σε άλλες ασιατικές χώρες τα τελευταία χρόνια», είπε. «Αλλά με τόσες πολλές κινεζικές πρώτες ύλες και εξαρτήματα που εξακολουθούν να εισέρχονται στα προϊόντα που συναρμολογούν, πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο αυστηροί είναι αυτοί οι συγκεκριμένοι κανόνες για το προϊόν και πόσο φιλικές είναι οι χώρες προς τις ΗΠΑ».
Πρόσθεσε: «Η πρόκληση αφορά λιγότερο την εύρεση εναλλακτικών προμηθευτών, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος της νοτιοανατολικής Ασίας έχει ήδη αυξήσει την παραγωγή βιομηχανικών αγαθών και περισσότερο σχετικά με το είδος των όρων που θα θέτουν οι ΗΠΑ στις συμφωνίες τους με αυτές τις χώρες».
Η μετακίνηση της παραγωγής εκτός Κίνας είναι ιδιαίτερα δύσκολη για ηλεκτρονικά προϊόντα, όπως κονσόλες παιχνιδιών και κινητά τηλέφωνα, λόγω των πολύπλοκων αλυσίδων εφοδιασμού τους και της ικανότητας που απαιτείται για την κατασκευή τους.
«Η ταχεία απεξάρτηση θα είναι αρκετά δύσκολη, ειδικά για αγαθά όπως τα smartphones όπου πρέπει να δημιουργηθεί πρόσθετη χωρητικότητα, να εκπαιδευτούν εργαζόμενοι και να δημιουργηθούν εναλλακτικές γραμμές ανεφοδιασμού για εισροές», δήλωσε ο Jason Miller, καθηγητής στο Κολλέγιο Επιχειρήσεων του Michigan State University.
Εάν η Apple δεσμεύσει ολόκληρη την παραγωγή iPhone της από την Ινδία για την αγορά των ΗΠΑ, θα κάλυπτε μόνο περίπου τα μισά από τα μοντέλα άνω των 50 εκατομμυρίων που στέλνει η εταιρεία στην Αμερική κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον αναλυτή της Bank of America, Wamsi Mohan.
Συνολικά, τέσσερα στα πέντε από τα smartphones και τις κονσόλες παιχνιδιών που εισήχθησαν στις ΗΠΑ πέρυσι κατασκευάστηκαν στην Κίνα. Ο Τραμπ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο εξαίρεσης ορισμένων αμερικανικών εταιρειών από τους αμοιβαίους δασμούς, αλλά η ανησυχία για τους αγοραστές είναι ότι άλλα προϊόντα μπορεί να μην είναι καθόλου διαθέσιμα.
«Η μεγαλύτερη ανησυχία για τους καταναλωτές είναι ότι οι εισαγωγείς, φοβούμενοι ότι δεν μπορούν να μεταφέρουν αυξήσεις στο κόστος των δασμών στους καταναλωτές, διακόπτουν τις εισαγωγές ορισμένων αγαθών από την Κίνα», είπε ο Μίλερ.


Latest News

Γιατί η Sony αυξάνει τις τιμές του PlayStation 5 στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο
Η Sony ανέφερε «ένα σκηνικό ενός δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού και των κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών»

Σε κρίση το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ιταλίας τρία χρόνια μετά την πώληση από τη Lukoil
Η αναφορά των Financial Times σε γνωστό Έλληνα εφοπλιστή -το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με τη Lukoil- και το ρωσικό πετρέλαιο.

Υποψίες για χειραγώγηση της Wall Street από τον Ντόναλντ Τραμπ
Δημοκρατικοί βουλευτές καταγγέλλουν χοντρό χρηματιστηριακό παιχνίδι με τα «είπα-ξείπα» του πλανητάρχη για τους δασμούς

Βουτιά στις πωλήσεις της LVMH - Προ των πυλών μεγάλη ύφεση στην αγορά πολυτελείας
Η LVMH ελέγχεται από τον γάλλο δισεκατομμυριούχο Μπερνάρ Αρνό, διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο του ομίλου,

Ηχηρό όχι Χάρβαρντ σε συμφωνία με την κυβέρνηση Τραμπ
Το Χάρβαρντ δεν θα «διαπραγματευτεί την ανεξαρτησία του ή τα συνταγματικά του δικαιώματα»

Τι ανησυχεί την Γέλεν
Αμφισβητείται «η ασφάλεια του θεμελίου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, δηλαδή των αμερικανικών ομολόγων», λέει η Γέλεν

Τρόμος στη Βρετανία για «πλημμυρίδα» κινεζικών προϊόντων μετά τους δασμούς Τραμπ
Οι εταιρείες στη Βρετανία σημαίνουν συναγερμό για τα φθηνότερα αγαθά που «ανακατευθύνονται» από τις ΗΠΑ προς άλλες αγορές

Η ΕΕ δίνει κινητά μίας χρήσης στο προσωπικό που ταξιδεύει στις ΗΠΑ
Η ΕΕ, φοβούμενη πιθανή κατασκοπεία από τις ΗΠΑ, άλλαξε τις ταξιδιωτικές οδηγίες για τους αξιωματούχους της, αναφέρουν οι FT

Σε δίκη ο δημιουργός της Meta - Γιατί εξαγόρασε Instagram και WhatsApp
Οι αμερικανικές αρχές επιβολής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας επιδιώκουν να ακυρώσουν τις συμφωνίες απόκτησης των Instagram και WhatsApp απο τη Meta

Σε αναστολή τα αντίμετρα της ΕΕ στους δασμούς Τραμπ - Ποια είναι τα επόμενα βήματα
Τα αντίμετρα της ΕΕ που μπαίνουν σε αναστολή καλύπτουν αμερικανικές εξαγωγές αξίας 21 δισ. ευρώ