Στα σημαντικότερα γεγονότα στην παγκόσμια οικονομία την εβδομάδα που έρχεται συγκαταλέγονται οι πρώτες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής από δύο μεγάλες κεντρικές τράπεζες της G7, οι οποίες έρχονται μετά από την αναταραχή που προκάλεσε στις αγορές ο εμπορικός πόλεμος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η Τράπεζα του Καναδά αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε μια ακόμα μείωση.

ΕΚΤ -Καναδάς: Τι θα αποφασίσουν οι κεντρικές τράπεζες

Καθώς η Federal Resrve θα συνεδριάσει στις 7 Μαΐου το βάρος  να στείλουν σήμα οι κεντρικοί τραπεζίτες για τις οικονομικές επιπτώσεις των πολιτικών του Τραμπ μετατίθεται στις συνεδριάσεις σε Φρανκφούρτη και Οτάβα.

Οι αγορές ταλανίστηκαν από την αστάθεια και την αβεβαιότητα την εβδομάδα που πέρασε. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι οι αξιωματούχοι παρακολουθούν την κατάσταση και έχουν διαθέσιμα εργαλεία καθώς η σταθερότητα των τιμών και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα συμβαδίζουν.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγο περισσότερο από δύο χρόνια που η ίδια και οι συνάδελφοί της προβληματίζονται την επόμενη κίνηση νομισματικής πολιτικής στον απόηχο της αναταραχής που προέρχεται από τις ΗΠΑ πριν από τη συνεδρίαση των φορέων χάραξης πολιτικής της Fed. Η προηγούμενη αφορούσε τη αναταραχή που προήλθε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Τότε ΕΚΤ επέλεξε να μην κάνει τα στραβά μάτια και προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα.

Αυτή τη φορά, η απόφαση της ΕΚΤ μπορεί να είναι πιο απλή, όπως αναφέρει το Bloomberg. «Η επόμενη απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια στις 17 Απριλίου γίνεται όλο και πιο εύκολη. Πέρα από το πιθανό άμεσο πλήγμα στην οικονομία της ευρωζώνης από τους αμερικανικούς δασμούς, το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει επίσης να λάβει υπόψη του τον αντίκτυπο ενός ισχυρότερου νομίσματος» τονίζουν οι οικονομολόγοι του Bloomberg Economics, David Powell και Simona della Chiaie

Την εβδομάδα που έρχεται αναμένονται οι συνεδριάσει επίσης κεντρικών τραπεζών από τη Νότια Κορέα ως την Τουρκία. Ακολουθεί το οικονομικό ημερολόγιο με τα σημαντικότερα γεγονότα που αναμένονται ανά περιοχή στην παγκόσμια οικονομία:

Οικονομία των ΗΠΑ

Μπορεί να μη συνεδριάζει η Fed αυτό το μήνα αλλά οι επενδυτές αναμένουν από τις προγραμματισμένες τοποθετήσεις των κεντρικών τραπεζιτών να δουν αν η επιθυμία τους για αποκλιμάκωση των επιτοκίων ενδέχεται να γίνει πραγματικότητα.

Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell  την Τετάρτη  θα μιλήσει ενώπιον του Economic Club of Chicago. Την ίδια ημέρα, οι περιφερειακοί πρόεδροι της Fed Τζεφ Σμιντ και Λόρι Λόγκαν θα συζητήσουν για την οικονομία και τις τράπεζες.

Τη Δευτέρα, ο διοικητής της Fed Κρίστοφερ Γουόλερ μιλάει για τις οικονομικές προοπτικές και η διοικητής της Fed Λίζα Κουκ θα κάνει παρατηρήσεις την Τρίτη.

Εν τω μεταξύ, οι λιανικές πωλήσεις του Μαρτίου την Τετάρτη αναμένεται να παρουσιάσουν σταθερή αύξηση, καθώς οι καταναλωτές έσπευσαν να προλάβουν τους δασμούς στα εισαγόμενα μηχανοκίνητα οχήματα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Η μέση πρόβλεψη σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων προβλέπει άλμα 1,4% στις πωλήσεις, τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τις αρχές του 2023.

Την Τετάρτη, τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή αναμένεται να δείξουν πιθανότατα μείωση 0,2% τον Μάρτιο, καθώς οι μέτριες θερμοκρασίες περιόρισαν την παραγωγή των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και η μεταποίηση επιβραδύνθηκε. Τα κυβερνητικά στοιχεία την Πέμπτη προβλέπεται να δείξουν μείωση στις ενάρξεις κατοικιών, καθώς οι κατασκευαστές επικεντρώθηκαν στη μείωση του αποθέματος νέων κατοικιών.

Ευρώπη

Πέρα από την συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 17 Απριλίου οι επενδυτές αναμένουν την ανακοίνωση οικονομικών στοιχείων από τη Βρετανία.

Την Τρίτη, η έκθεση για την αγορά εργασίας ενδέχεται να αποκαλύψει την ακόμη έντονη αύξηση των μισθών. Την επόμενη ημέρα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό  είναι πιθανό να δείξουν αποδυνάμωση τόσο στις δομικές όσο και στις υποκείμενες μετρήσεις, αν και οι πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να παραμένουν πολύ πάνω από το επίπεδο του 2% που έχει θέσει ως στόχο η Τράπεζα της Αγγλίας.

Στη ζώνη του ευρώ, οι οικονομικές εκθέσεις δεύτερης κατηγορίας μπορεί να βοηθήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ να καθοδηγήσουν την απόφασή τους την Πέμπτη. Η βιομηχανική παραγωγή του Φεβρουαρίου θα δημοσιευθεί την Τρίτη, όπως και η γερμανική έρευνα ZEW για το κλίμα των επενδυτών.

Ασία

Τα στοιχεία από την Κίνα, η οποία επωμίζεται επί του παρόντος το κύριο βάρος της παγκόσμιας δασμολογικής επίθεσης του Τραμπ, ενδέχεται να υποδηλώσουν εξασθένηση της δυναμικής της πριν από την αποκάλυψη των δασμών του Αμερικανού προέδρου.

Τα στοιχεία για τις εξαγωγές τη Δευτέρα είναι πιθανό να δείξουν επιβράδυνση τον Μάρτιο, ενώ οι αριθμοί για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου δύο ημέρες αργότερα αναμένεται να αποκαλύψουν ενδείξεις ότι η οικονομία χάνει την ορμή της. Σε έκθεση της Πέμπτης, ο αποπληθωρισμός των καταναλωτών διατηρήθηκε για δεύτερο μήνα.

A person walks past a screen displaying the Hang Seng stock index at Central district, in Hong Kong, China, April 3, 2025. REUTERS/Tyrone Siu

Παρά την πίεση που δέχεται, το Πεκίνο δεν έχει υποχωρήσει. Την Παρασκευή, η Κίνα αντέδρασε στους τελευταίους δασμούς του Τραμπ αυξάνοντας τους δασμούς σε όλα τα αμερικανικά αγαθά, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες της κυβέρνησης «αστείο» και λέγοντας ότι δεν θεωρεί πλέον ότι αξίζει να τις αντιστοιχίσει.

Τη Δευτέρα αναμένεται απόφαση για τα επιτόκια από τη Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης, με το Bloomberg Economics να αναμένει χαλάρωση. Την Πέμπτη, η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο το κόστος δανεισμού της.

Ινδία, Νέα Ζηλανδία και Ιαπωνία θα ανακοινώσουν στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Μέση Ανατολή, Αφρική

Ο ετήσιος πληθωρισμός του Ισραήλ ενδέχεται να παρουσιάσει επιβράδυνση στο 3,2% τον Μάρτιο. Αυτό θα εξακολουθούσε να είναι πάνω από το εύρος-στόχο της χώρας από 1% έως 3% και μπορεί να αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να περιμένει περαιτέρω επιβράδυνση πριν ξεκινήσει έναν κύκλο μειώσεων των επιτοκίων για να βοηθήσει την καταπονημένη από τον πόλεμο οικονομία.

Έχουν προγραμματιστεί αρκετές αποφάσεις για τα επιτόκια σε όλη την περιοχή:

Την Τετάρτη, η Ναμίμπια πιθανότατα θα αφήσει το βασικό της επιτόκιο στο 6,75%, σύμφωνα με την αμετάβλητη στάση της Νότιας Αφρικής τον περασμένο μήνα. Το δολάριο της Ναμίμπια είναι συνδεδεμένο με το ραντ και η πολιτική εκεί συχνά καθοδηγείται από τις ενέργειες του μεγαλύτερου γείτονά της.

Η Μποτσουάνα την Πέμπτη είναι έτοιμη να διατηρήσει το επιτόκιό της στο 1,9% για τέταρτη συνεδρίαση για να καταστείλει τον πληθωρισμό που βρίσκεται σε υψηλό έξι μηνών.

Την ίδια ημέρα, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Τουρκίας αντιμετωπίζει μια δύσκολη απόφαση καθώς συνεδριάζει για πρώτη φορά μετά από μια περίοδο αναταραχής στην αγορά που προκλήθηκε από την κράτηση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου. Οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν μια παύση στη χαλάρωση, αν και η Goldman Sachs είναι μεταξύ των λίγων τραπεζών που προβλέπουν αύξηση.

Η κεντρική τράπεζα της Αιγύπτου ενδέχεται να ξεκινήσει έναν κύκλο χαλάρωσης με μείωση των επιτοκίων την Πέμπτη. Μετά την πρόσφατη επιβράδυνση του πληθωρισμού, το πραγματικό επιτόκιο της χώρας είναι περίπου 15%, μεταξύ των υψηλότερων παγκοσμίως. Αλλά οι εκροές χρημάτων στον απόηχο των αμερικανικών δασμών θα μπορούσαν ακόμη να προκαλέσουν μια καθυστέρηση.

Η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας θα ανακοινώσει τη δική της απόφαση την ίδια ημέρα μετά την αύξηση των επιτοκίων κατά 1% τον περασμένο μήνα.

Λατινική Αμερική

Κατά το πρώτο έτος της θητείας του, ο πρόεδρος Χαβιέ Μίλεϊ πέτυχε δημοσιονομικό πλεόνασμα, το πρώτο της Αργεντινής εδώ και πάνω από μια δεκαετία, το οποίο ισοδυναμεί περίπου με 1,8% του ΑΕΠ  και 0,3% μετά τον συνυπολογισμό των πληρωμών τόκων.

Σε μια στιγμή-ορόσημο, η Αργεντινή κατέληξε την Παρασκευή σε συμφωνία ύψους 20 δισ. δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αφού ο Μίλεϊ προχώρησε σε σαρωτικές αλλαγές για να χαλαρώσει τους νομισματικούς ελέγχους της χώρας. Χαβιέ Μιλέι

Το Περού δημοσιεύει την Τρίτη τα στοιχεία για το ΑΕΠ του Φεβρουαρίου μαζί με την έκθεση για την αγορά εργασίας του Μαρτίου για την πρωτεύουσά του, τη Λίμα.

Η οικονομία της χώρας έχει επεκταθεί ταχύτερα από το αναμενόμενο για επτά συνεχόμενους μήνες και ο υπουργός Οικονομικών Jose Salardi λέει ότι το Περού μπορεί να αναπτυχθεί κατά 4% φέτος και κατά 5% το επόμενο έτος.

Οι αναλυτές που ερωτήθηκαν από το Bloomberg αναμένουν ανάπτυξη 3% φέτος, από 2,8% που προέβλεπαν τον Δεκέμβριο, λόγω των υψηλότερων τιμών των μετάλλων. Το Περού είναι ο νούμερο 3 παραγωγός χαλκού στον κόσμο και σημαντικός εξαγωγέας χρυσού.

Αφού έχασε κάποια δυναμική προς το τέλος του 2024, η οικονομία της Κολομβίας ανέκαμψε τον Ιανουάριο χάρη στα χαμηλότερα επιτόκια και τους υψηλότερους πραγματικούς μισθούς. Μια σειρά δεικτών την ερχόμενη εβδομάδα θα στηρίξει πιθανότατα την άποψη συναίνεσης ότι το ΑΕΠ του 2025 θα σημειώσει άνοδο για τρίτο έτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή