
Η πλατφόρμα e-Peitharxika ήρθε για να κάνει πιο διαφανή τη διαδικασία πειθαρχικών διαδικασιών του Δημοσίου, αλλάζοντας σε έναν τομέα που παραδοσιακά χαρακτηριζόταν από αδιαφάνεια και γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.
Η πλατφόρμα προσφέρει άμεση παρακολούθηση της εξέλιξης των υποθέσεων, δυνατότητα στατιστικής ανάλυσης και αποτελεσματικό σχεδιασμό θεσμικών παρεμβάσεων βάσει τεκμηριωμένων δεδομένων.
Μετά την επιτυχημένη πιλοτική εφαρμογή της σε έξι καίριους φορείς τον Μάιο του 2023, το e-Peitharxika λειτουργεί πλήρως από τις αρχές του 2024. Όλα τα αρμόδια όργανα έχουν πλέον την υποχρέωση να καταχωρούν συστηματικά τα σχετικά δεδομένα, με αναδρομική ισχύ από το 2021, διασφαλίζοντας την ολοκληρωμένη ψηφιακή διαχείριση των πειθαρχικών υποθέσεων.
Στην εφαρμογή οι πληροφορίες για όλα τα επιμέρους στάδια τόσο της πειθαρχικής διαδικασίας, όσο και της πειθαρχικής προδικασίας, για πρώτη φορά, βρίσκονται συγκεντρωμένες σε μια ενιαία βάση δεδομένων, παρέχοντας τη δυνατότητα εξαγωγής βασικών αναφορών και στατιστικών στοιχείων για την άντληση συμπερασμάτων σχετικά με την ορθή λειτουργία του συστήματος διερεύνησης των πειθαρχικών ευθυνών.
Τα πρώτα στοιχεία
Από την επεξεργασία των δεδομένων που έχουν ήδη καταχωρισθεί στην πλατφόρμα (με ημερομηνία εξαγωγής τους την 9η Απριλίου 2025), γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι έχουν γίνει ήδη κάποια βήματα στην κατεύθυνση της ταχύτητας απονομής της πειθαρχικής δικαιοσύνης μέσω των βημάτων ψηφιοποίησής της, καθώς έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των υπαλλήλων για τους οποίους, είτε ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη, είτε έχει εκδοθεί πειθαρχική απόφαση, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.
Από το 2021 μέχρι και τις 9 Απριλίου 2025, ειδικότερα, 6.796 δημόσιοι υπάλληλοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με πειθαρχική δίωξη εκ των οποίων 697 το 2021, 1644 το 2022, 1778 το 2023, 2005 το 2024 και 672 το 2025.
Το ίδιο διάστημα στην έκδοση πειθαρχικής απόφασης οδηγήθηκαν 3.165 υποθέσεις (369 το 2021, 951 το 2022, 933 το 2023, 779 το 2024 και 73 το 2025) ενώ έχουν ήδη εκδοθεί αποφάσεις που επιβάλλουν πειθαρχικές ποινές σε 1.852 υπαλλήλους 169 το 2021, 508 το 2022, 581 το 2023, 536 το 2024 και 58 το 2025).
Από τα καταχωρημένα δεδομένα εντοπίζονται επίσης αρκετές υποθέσεις υπαλλήλων (συνολικά 224) για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση αναστολής της πειθαρχικής διαδικασίας λόγω εκκρεμούς ποινικής δίωξης υποδεικνύοντας ένα πιθανό πεδίο παρέμβασης από την Πολιτεία.
Στην ίδια κατεύθυνση, αυτή δηλαδή της ανάγκης παρέμβασης από το κράτος, συντείνει και η παρατήρηση ότι υπάρχουν περί τις 700 ενστάσεις και προσφυγές από τη Διοίκηση (Εθνική Αρχή Διαφάνειας-ΕΑΔ και όργανα των φορέων) διαχρονικά, γεγονός που επιβεβαιώνει και με στοιχεία πλέον το φαινόμενο που συναντάμε τελευταία στην επικαιρότητα, δηλαδή αυτό της επιβολής «ήπιων» ποινών σε σοβαρές υποθέσεις.
Να σημειωθεί ότι δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η καταχώριση του συνόλου των στοιχείων, ειδικά από τα όργανα και τους φορείς που εξετάζουν μεγάλο αριθμό υποθέσεων.
Πολλές οι εκκρεμείς υποθέσεις
Παρά την επιτάχυνση στην απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης που επέφερε η ψηφιοποίηση της διαδικασίας, παραμένει εξαιρετικά μεγάλος ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων γεγονός που οδηγεί την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών σε νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή το προσεχές διάστημα. Οι αλλαγές αυτές έχουν ως στόχο τη βελτίωση της ταχύτητας, αλλά και της ποιότητας απονομής της πειθαρχικής δικαιοσύνης, αλλά και την ενίσχυση της ακεραιότητας και της λογοδοσίας στο δημόσιο τομέα.
Σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία εκκρεμούν σήμερα περισσότερες από 2.500 υποθέσεις σε 92 πειθαρχικά συμβούλια, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ο χρόνος ολοκλήρωσης των διαδικασιών μπορεί να ξεπερνάει και τα πέντε έτη.
Η υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη επισημαίνει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ πως «το γεγονός ότι υπάρχει ακόμα και σήμερα πολύ μεγάλος αριθμός εκκρεμών υποθέσεων αποτέλεσε άλλωστε και έναν καταλυτικό παράγοντα για την επικείμενη ριζική αναμόρφωση των σημερινών πειθαρχικών οργάνων με την συγκέντρωση αυτής της αρμοδιότητας σε ένα κεντρικό όργανο που θα αποτελείται από έμπειρους λειτουργούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι οποίοι θα έχουν αποκλειστική απασχόληση και θα μπορούν να κάνουν χρήση των όλων των δυνατοτήτων που παρέχουν οι σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών ήδη στα δικαστήρια, με πλήρη σεβασμό πάντα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων αλλά και των δικαιωμάτων των διωκόμενων».
Η νέα αυτή αρχή θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την εκδίκαση των υποθέσεων, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη συνέπεια, ταχύτερη διαδικασία και ουσιαστικότερη απονομή πειθαρχικής δικαιοσύνης.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα δημιουργήθηκε από μια ομάδα δημοσίων υπαλλήλων, στελεχών της ΕΑΔ και του υπουργείου Εσωτερικών χωρίς κανένα κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο.
Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία (ν. 4807/2021), μάλιστα, καθίσταται υποχρεωτική η καταχώρηση στοιχείων πειθαρχικής προδικασίας (προκαταρκτική εξέταση, ΕΔΕ), πειθαρχικών αποφάσεων, τυχόν ενδίκων μέσων κατά αυτών και εκτέλεσης των ποινών μεταξύ άλλων για το σύνολο των φορέων και υπηρεσιών της Γενικής Κυβέρνησης, ενώ εξαιρείται το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
Οι πειθαρχικές υποθέσεις καταχωρίζονται ανά υπάλληλο, με εξαίρεση τις υποθέσεις που αφορούν προκαταρκτικές εξετάσεις και Ε.Δ.Ε., οι οποίες μπορεί να αφορούν περισσότερους από έναν υπαλλήλους.


Latest News

Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές των ακινήτων - Πώς θα λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για την αγορά κατοικίας και τις προοπτικές της - Το 12% σχεδιάζει αγορά κατοικίας την επόμενη 2ετία - Το 64% των κατοικιών είναι άνω των 30 ετών

Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού στον κλάδο των μεταφορών
Ο αιφνιδιαστικός έλεγχος διενεργείται κατόπιν καταγγελίας

Πιερρακάκης: Τέλη Απριλίου η εκταμίευση 3,1 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης
Η Ελλάδα θα υποβάλει το αίτημα αναθεώρησης του σχεδίου (όπως και τα άλλα κράτη-μέλη) και στα τέλη του Μαΐου με αρχές Ιουνίου, όπως το 6ο αίτημα εκταμίευσης ύψους 3,6 δισ. ευρώ

ΕΥ Ελλάδος: Πώς διαμορφώνεται το φορολογικό τοπίο για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα
Η συμμόρφωση με τις τεχνολογικές απαιτήσεις της φορολογίας στην Ελλάδα, η κορυφαία προτεραιότητα για την επόμενη τριετία, για το 51% των ερωτηθέντων στελεχών
![ΤτΕ: Στο 2,3% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2025 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/oikonomia-768x536-1-600x419.jpg)
«Βλέπει» ανάπτυξη στο 2,3% για το 2025 η ΤτΕ [γράφημα]
Ο πληθωρισμός υποχώρησε ταχέως από την κορύφωσή του το 2022 λόγω της πτώσης των τιμών ενέργειας το 2023, αλλά παρέμεινε σχετικά αυξημένος στο 3%, σύμφωνα με την ΤτΕ

Ακάθεκτο το real estate κόντρα στις αναταράξεις – Το μήνυμα Dimand και Premia
Σε δημιουργικό αναβρασμό παραμένουν οι εγχώριες εταιρείες real estate κόντρα στην αβεβαιότητα που φέρνουν οι δασμοί Τραμπ – Οι ευκαιρίες που αναζητούν και οι προβληματισμοί για το κόστος

Πάνω από 190 ευρώ το πασχαλινό τραπέζι – Ανατιμήσεις «φωτιά» στον οβελία
Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν οι καταναλωτές για το φετινό πασχαλινό τραπέζι - Εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές των αμνοεριφίων

Τι έδειξε το ταμείο των σούπερ μάρκετ το πρώτο δίμηνο - Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές
Τα τελευταία στοιχεία της Circana καταγράφουν αύξηση του τζίρου των σούπερ μάρκετ κατά 7,5% και άνοδο των τιμών κατα 1,9%

Πισσαρίδης (LSE): Η μάχη για την AI κερδίζεται με επενδύσεις και αλλαγές
Για την ανάγκη επενδύσεων στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ευρώπη ώστε να μη χάσει ακόμα περισσότερο έδαφος από τις ΗΠΑ, μίλησε ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, Regius Professor, London School of Economics and Political Science

Ποσά 200 εκατ. ευρώ σε μελέτες για να «ξεκλειδώσει» η δόμηση εκτός σχεδίου
Σε φάση ελέγχου μελέτες καταγραφής πολεοδομικά αναγνωρισμένων οδών που θα δίνουν δικαιώματα δόμησης σε εκτός σχεδίου οικόπεδα στα νησιά. Μετά το Πάσχα οι ανάδοχοι για τις μελέτες στην υπόλοιπη χώρα.