
Η «εκεχειρία» των 90 ημερών στους δασμούς, άνοιξε το παράθυρο της διαπραγμάτευσης μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να δείχνει ξεκάθαρα την ελληνική θέση για μια συμφωνία win-win, η οποία ιδανικά θα μπορούσε να καταλήξει σε ένα πλαίσιο μηδενικών δασμών σε προϊόντα από και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το «μεγάλο παζάρι» για το εμπορικό καθεστώς ΗΠΑ – ΕΕ τώρα ξεκινά. Η Ελλάδα συντάσσεται με τις κινήσεις και τις αποφάσεις της Κομισιόν, ενώ ο λογαριασμός θα φανεί ύστερα από τρεις μήνες όταν θα λήξει η «εκεχειρία».
Στην Αθήνα το οικονομικό επιτελείο εστιάζει σε μια σειρά κινήσεων που πρέπει να γίνουν για την περαιτέρω θωράκιση της οικονομίας, η οποία απειλείται κυρίως από δευτερογενείς επιπτώσεις, δεδομένου ότι ο όγκος των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ είναι σχετικά περιορισμένος. Είναι κάτω του 5% των ελληνικών εξαγωγών, είναι 2,4 δισ. ευρώ, δηλαδή το 1% του ΑΕΠ και αφορούν τα αγροδιατροφικά προϊόντα κυρίως το ελαιόλαδο, τις ελιές και τη φέτα αλλά και το αλουμίνιο, το τσιμέντο και τα πετρελαιοειδή.
Οι δευτερογενείς επιπτώσεις, οι οποίες μπορούν να προκύψουν από μία αλλαγή στην παγκόσμια πολιτική οικονομία και στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, αφορούν τη διεθνή αβεβαιότητα που επιδρά στις επενδύσεις, το ενδεχόμενο ύφεσης σε μεγάλες οικονομίες (ΗΠΑ και Γερμανία) που θα έχει αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία και την εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις για τους δασμούς μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον.
Στην προσπάθεια θωράκισης της οικονομίας η κυβέρνηση βάζει σε πρώτο πλάνο τη δημοσιονομική σταθερότητα, την προσέλκυση ακόμα περισσότερων επενδύσεων, με αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου αλλά και την ενίσχυση της εξωστρέφειας με βασικό στόχο τη διείσδυση στις αγορές της Ινδίας και της Μέσης Ανατολής με κίνητρα και απλοποίηση τελωνειακών διαδικασιών για εξαγωγές. Για την ισχυροποίηση της επενδυτικής θέσης της χώρας, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής που συνεδρίασε την περασμένη Δευτέρα, συζήτησε μια σειρά μέτρων, που αντιστοιχούν στη στροφή στα θέματα της τόνωσης της επιχειρηματικότητας. Στο ΚΥΣΟΙΠ παρουσιάστηκαν οι δεσμεύσεις των υπουργείων έως το τέλος του 2025 και συμφωνήθηκε να εξετάζονται σε τακτική βάση και να διαπιστώνεται η πρόοδος.
Το καλάθι της ΔΕΘ
Παράλληλα με τις κινήσεις θωράκισης της οικονομίας, στην κυβέρνηση συνεχίζεται η συζήτηση για το καλάθι της ΔΕΘ. Ολα τα μέτρα θα μπουν στη δημοσιονομική ζυγαριά. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια φαίνεται να έχουν «κλειδώσει» ενώ υπό εξέταση είναι άλλες παρεμβάσεις όπως το επίδομα ενοικίου για νέους και η επιδότηση επιτοκίου για ευάλωτους δανειολήπτες.
Οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για τους δασμούς μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, η ρήτρα διαφυγής και τα έξτρα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής θα ορίσουν τον δημοσιονομικό χώρο για τις φοροελαφρύνσεις και παροχές που σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Το πακέτο της ΔΕΘ θα οριστικοποιηθεί στο τέλος του καλοκαιριού με το Μαξίμου που έχει στραμμένο το βλέμμα κυρίως στη μεσαία τάξη να διαμηνύει πως η εποχή του «δώσ’ τα όλα» έχει τελειώσει και να ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται θέμα επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο και της 13ης και 14ης σύνταξης.
Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται σενάρια που προβλέπουν:
1.Αλλαγές στη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων με στόχο την ελάφρυνση των φορολογουμένων που ανήκουν στη λεγόμενη μεσαία τάξη, με εισοδήματα δηλαδή μεταξύ 20.000 – 40.000 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται:
– Η προσθήκη ενός ενδιάμεσου συντελεστή στο κλιμάκιο εισοδήματος από τα 10.001 ευρώ μέχρι και τα 20.000 ευρώ, όπου ο συντελεστής φορολόγησης από 9% που εφαρμόζεται για εισοδήματα μέχρι και τα 10.000 ευρώ αυξάνεται απότομα στο 22%.
– Η αύξηση του εισοδήματος πάνω από το οποίο θα εφαρμόζεται ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής. Σήμερα ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 44% επιβάλλεται στο τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ.
2. Μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
3. Νέες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης με επιδότηση του επιτοκίου για ευάλωτους δανειολήπτες και επιδότηση ενοικίου για χαμηλόμισθους νέους και νέες και νέα ζευγάρια.
4. Κούρεμα κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης, με στόχο την εξάλειψη των στρεβλώσεων και τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.
5. Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% το 2026.
Πηγή: Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ


Latest News

Ακάθεκτο το real estate κόντρα στις αναταράξεις – Το μήνυμα Dimand και Premia
Σε δημιουργικό αναβρασμό παραμένουν οι εγχώριες εταιρείες real estate κόντρα στην αβεβαιότητα που φέρνουν οι δασμοί Τραμπ – Οι ευκαιρίες που αναζητούν και οι προβληματισμοί για το κόστος

Πάνω από 190 ευρώ το πασχαλινό τραπέζι – Ανατιμήσεις «φωτιά» στον οβελία
Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν οι καταναλωτές για το φετινό πασχαλινό τραπέζι - Εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές των αμνοεριφίων

Τι έδειξε το ταμείο των σούπερ μάρκετ το πρώτο δίμηνο - Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές
Τα τελευταία στοιχεία της Circana καταγράφουν αύξηση του τζίρου των σούπερ μάρκετ κατά 7,5% και άνοδο των τιμών κατα 1,9%

Πισσαρίδης (LSE): Η μάχη για την AI κερδίζεται με επενδύσεις και αλλαγές
Για την ανάγκη επενδύσεων στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ευρώπη ώστε να μη χάσει ακόμα περισσότερο έδαφος από τις ΗΠΑ, μίλησε ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, Regius Professor, London School of Economics and Political Science

Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία της εφαρμογής e-Peitharxika
Μετά την επιτυχημένη πιλοτική εφαρμογή της σε έξι καίριους φορείς τον Μάιο του 2023, το e-Peitharxika λειτουργεί πλήρως από τις αρχές του 2024

Ποσά 200 εκατ. ευρώ σε μελέτες για να «ξεκλειδώσει» η δόμηση εκτός σχεδίου
Σε φάση ελέγχου μελέτες καταγραφής πολεοδομικά αναγνωρισμένων οδών που θα δίνουν δικαιώματα δόμησης σε εκτός σχεδίου οικόπεδα στα νησιά. Μετά το Πάσχα οι ανάδοχοι για τις μελέτες στην υπόλοιπη χώρα.

Βήμα εμπρός... ή πίσω; - Το στοίχημα των αγορών της Ελλάδας και της Ευρώπης επί Τραμπ
Η Βασιλική Λαζαράκου και ο Γιάννος Κοντόπουλος μίλησαν στο OT Delphi Economic Forum X για τις ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ευρώπη

Αναγκαία η αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα των δασμών για ΕΕ και ΗΠΑ, λέει ο Πιερρακάκης
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι σε θέση να χρηματοδοτεί την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της

ΟΤ Delphi Economic Forum X – H τέταρτη ημέρα με αποκλειστικές συνεντεύξεις και ειδήσεις
Ο ΟΤ έδωσε το παρών στο Delphi Economic Forum X - Δείτε όλα όσα έγιναν την τέταρτη και τελευταία ημέρα του φόρουμ

Πιερρακάκης από ECOFIN: «Δεν θέλουμε εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ»
«Η Ελλάδα υποστηρίζει την αμυντική συνεργασία μεταξύ των μελών της ΕΕ - Χαιρετίζουμε την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής»