Η τεχνητή νοημοσύνη έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια απλώνοντας τα «πλοκάμια» της σε όλους και περισσότερους κλάδους της οικονομίας.

Στον κόσμο των επιχειρήσεων η ζήτηση για AI δεξιότητες αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο δημιουργώντας νέους «ρόλους», ενισχύοντας την παραγωγικότητα και ενισχύοντας την αυτοματοποίηση, με ότι αυτό συνεπάγεται. Μετασχηματίζει την εργασία, απαιτώντας προσαρμοστικότητα και συνεχή μάθηση. Απειλεί ορισμένες θέσεις αλλά δημιουργεί και νέες ευκαιρίες για όσους επενδύουν σε δεξιότητες.

Μια έρευνα (2024) της Microsoft, με τη συμμετοχή 31.000 ατόμων σε 31 χώρες, έδειξε ότι το 66% των επιχειρήσεων δεν θα προσλάμβανε κάποιον χωρίς δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης και το 71% θα προτιμούσε να προσλάβει κάποιον υποψήφιο με μικρότερη εμπειρία που έχει όμως δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης. Μάλιστα, πλατφόρμες όπως το Coursera και το LinkedIn Learning βλέπουν αύξηση 40% σε μαθήματα AI.

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) επηρεάζει σημαντικά την αγορά εργασίας, δημιουργώντας ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις – Οι εργαζόμενοι σε αναπτυσσόμενες χώρες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες προκλήσεις

Το 66% των επιχειρήσεων δεν θα προσλάμβανε κάποιον χωρίς δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης

Οι 10 χώρες με τα περισσότερα ταλέντα

Στα νέα δεδομένα που προκύπτουν στον κόσμο της εργασίας το LinkedIn δημοσίευσε πρόσφατα  μια έρευνα «συγκέντρωσης ταλέντων τεχνητής νοημοσύνης», η οποία βασίζεται στα προφίλ των μελών του.  Η επαγγελματική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης θεωρεί ως ταλέντα στην τεχνητή νοημοσύνη όσους έχουν δεξιότητες μηχανικής τεχνητής νοημοσύνης.

Η λίστα περιλαμβάνει τις εξής δέκα χώρες, με βάση τον «Δείκτη Συγκέντρωσης Ταλέντου στην Τεχνητή Νοημοσύνη»:

  • Ηνωμένες Πολιτείες
  • Κίνα
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Καναδάς
  • Γερμανία
  • Ολλανδία
  • Ιρλανδία
  • Φινλανδία
  • Σιγκαπούρη
  • Νότια Κορέα

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Ινδία δεν βρίσκεται στη δεκάδα αλλά παρουσιάζει εκρηκτική αύξηση 252% στη συγκέντρωση AI ταλέντου από το 2016 έως το 2024 και 33,4% άνοδο στις προσλήψεις ειδικών AI το 2024, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ (24,7%) και τη Σιγκαπούρη (25%).

Η Ιρλανδία ανέβηκε τέσσερις θέσεις στην 7η, ενώ η Νότια Κορέα υποχώρησε τρεις θέσεις. Η Σιγκαπούρη ξεχωρίζει, καθώς οι εργαζόμενοι εκεί αφιερώνουν 40% περισσότερο χρόνο στην εκμάθηση δεξιοτήτων AI σε σύγκριση με άλλες ασιατικές χώρες.

Το 40% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως ενδέχεται να επηρεαστεί από την AI

Επιδράσεις στην εργασία

Η δυναμική που έχει αποκτήσει έχει αρχίσει να καταγράφεται έντονα:

  • Η AI αυτοματοποιεί επαναλαμβανόμενες εργασίες (π.χ. data entry, γραμμή παραγωγής), επιτρέποντας στους εργαζόμενους να επικεντρωθούν σε δημιουργικές ή στρατηγικές δραστηριότητες.
  • Σύμφωνα με το ΔΝΤ (2024), περίπου το 40% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως ενδέχεται να επηρεαστεί από την AI, με τις προηγμένες οικονομίες να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες αλλαγές.
  • Δημιουργούνται νέοι ρόλοι, όπως AI trainers, data annotators, ethicists, και developers για generative AI.
  • Επιχειρήσεις που ενσωματώνουν AI βλέπουν βελτίωση σε καινοτομία και λήψη αποφάσεων.

Παρατηρούνται όμως και ανισότητες:

  • Οι χαμηλόμισθες θέσεις κινδυνεύουν περισσότερο από αυτοματοποίηση.
  • Οι γυναίκες και οι εργαζόμενοι σε αναπτυσσόμενες χώρες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες προκλήσεις λόγω περιορισμένης πρόσβασης σε εκπαίδευση AI.

Η ανάγκη για κανονισμούς και ηθική χρήση AI θα δημιουργήσει θέσεις σε νομικούς και συμβουλευτικούς ρόλους

Στο μέλλον

Εξετάζοντας τις μελλοντικές τάσεις ειδικοί αναλυτές επισημαίνουν πως οι εργαζόμενοι θα συνδυάζουν τεχνικές και soft skills (κρίση, συνεργασία) με γνώσεις AI. Η ανάγκη για κανονισμούς (π.χ. EU AI Act) και ηθική χρήση AI θα δημιουργήσει θέσεις σε νομικούς και συμβουλευτικούς ρόλους. Η Ινδία και η ΝΑ Ασία δείχνουν ταχύτερη υιοθέτηση AI, με 33,4% αύξηση προσλήψεων στην Ινδία το 2024.

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Πισσαρίδης (LSE): Η μάχη για την AI κερδίζεται με επενδύσεις και αλλαγές
Tεχνητή νοημοσύνη |

Πισσαρίδης (LSE): Η μάχη για την AI κερδίζεται με επενδύσεις και αλλαγές

Για την ανάγκη επενδύσεων στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ευρώπη ώστε να μη χάσει ακόμα περισσότερο έδαφος από τις ΗΠΑ, μίλησε ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, Regius Professor, London School of Economics and Political Science

Παπαστεργίου: Ειδική γραμματεία για την AI στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Παπαστεργίου: Ειδική γραμματεία για την AI στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

«Η Ελλάδα είναι ένα τρένο που ξεκινάει σιγά σιγά και θα τρέξει γρήγορα. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενα προβλήματα για να μην χάσουμε χρόνο», σημείωσε ο κ. Ππαστεργίου