
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια απλώνοντας τα «πλοκάμια» της σε όλους και περισσότερους κλάδους της οικονομίας.
Στον κόσμο των επιχειρήσεων η ζήτηση για AI δεξιότητες αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο δημιουργώντας νέους «ρόλους», ενισχύοντας την παραγωγικότητα και ενισχύοντας την αυτοματοποίηση, με ότι αυτό συνεπάγεται. Μετασχηματίζει την εργασία, απαιτώντας προσαρμοστικότητα και συνεχή μάθηση. Απειλεί ορισμένες θέσεις αλλά δημιουργεί και νέες ευκαιρίες για όσους επενδύουν σε δεξιότητες.
Μια έρευνα (2024) της Microsoft, με τη συμμετοχή 31.000 ατόμων σε 31 χώρες, έδειξε ότι το 66% των επιχειρήσεων δεν θα προσλάμβανε κάποιον χωρίς δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης και το 71% θα προτιμούσε να προσλάβει κάποιον υποψήφιο με μικρότερη εμπειρία που έχει όμως δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης. Μάλιστα, πλατφόρμες όπως το Coursera και το LinkedIn Learning βλέπουν αύξηση 40% σε μαθήματα AI.
Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) επηρεάζει σημαντικά την αγορά εργασίας, δημιουργώντας ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις – Οι εργαζόμενοι σε αναπτυσσόμενες χώρες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες προκλήσεις

Το 66% των επιχειρήσεων δεν θα προσλάμβανε κάποιον χωρίς δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης
Οι 10 χώρες με τα περισσότερα ταλέντα
Στα νέα δεδομένα που προκύπτουν στον κόσμο της εργασίας το LinkedIn δημοσίευσε πρόσφατα μια έρευνα «συγκέντρωσης ταλέντων τεχνητής νοημοσύνης», η οποία βασίζεται στα προφίλ των μελών του. Η επαγγελματική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης θεωρεί ως ταλέντα στην τεχνητή νοημοσύνη όσους έχουν δεξιότητες μηχανικής τεχνητής νοημοσύνης.
Η λίστα περιλαμβάνει τις εξής δέκα χώρες, με βάση τον «Δείκτη Συγκέντρωσης Ταλέντου στην Τεχνητή Νοημοσύνη»:
- Ηνωμένες Πολιτείες
- Κίνα
- Ηνωμένο Βασίλειο
- Καναδάς
- Γερμανία
- Ολλανδία
- Ιρλανδία
- Φινλανδία
- Σιγκαπούρη
- Νότια Κορέα
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Ινδία δεν βρίσκεται στη δεκάδα αλλά παρουσιάζει εκρηκτική αύξηση 252% στη συγκέντρωση AI ταλέντου από το 2016 έως το 2024 και 33,4% άνοδο στις προσλήψεις ειδικών AI το 2024, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ (24,7%) και τη Σιγκαπούρη (25%).
Η Ιρλανδία ανέβηκε τέσσερις θέσεις στην 7η, ενώ η Νότια Κορέα υποχώρησε τρεις θέσεις. Η Σιγκαπούρη ξεχωρίζει, καθώς οι εργαζόμενοι εκεί αφιερώνουν 40% περισσότερο χρόνο στην εκμάθηση δεξιοτήτων AI σε σύγκριση με άλλες ασιατικές χώρες.

Το 40% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως ενδέχεται να επηρεαστεί από την AI
Επιδράσεις στην εργασία
Η δυναμική που έχει αποκτήσει έχει αρχίσει να καταγράφεται έντονα:
- Η AI αυτοματοποιεί επαναλαμβανόμενες εργασίες (π.χ. data entry, γραμμή παραγωγής), επιτρέποντας στους εργαζόμενους να επικεντρωθούν σε δημιουργικές ή στρατηγικές δραστηριότητες.
- Σύμφωνα με το ΔΝΤ (2024), περίπου το 40% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως ενδέχεται να επηρεαστεί από την AI, με τις προηγμένες οικονομίες να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες αλλαγές.
- Δημιουργούνται νέοι ρόλοι, όπως AI trainers, data annotators, ethicists, και developers για generative AI.
- Επιχειρήσεις που ενσωματώνουν AI βλέπουν βελτίωση σε καινοτομία και λήψη αποφάσεων.
Παρατηρούνται όμως και ανισότητες:
- Οι χαμηλόμισθες θέσεις κινδυνεύουν περισσότερο από αυτοματοποίηση.
- Οι γυναίκες και οι εργαζόμενοι σε αναπτυσσόμενες χώρες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες προκλήσεις λόγω περιορισμένης πρόσβασης σε εκπαίδευση AI.

Η ανάγκη για κανονισμούς και ηθική χρήση AI θα δημιουργήσει θέσεις σε νομικούς και συμβουλευτικούς ρόλους
Στο μέλλον
Εξετάζοντας τις μελλοντικές τάσεις ειδικοί αναλυτές επισημαίνουν πως οι εργαζόμενοι θα συνδυάζουν τεχνικές και soft skills (κρίση, συνεργασία) με γνώσεις AI. Η ανάγκη για κανονισμούς (π.χ. EU AI Act) και ηθική χρήση AI θα δημιουργήσει θέσεις σε νομικούς και συμβουλευτικούς ρόλους. Η Ινδία και η ΝΑ Ασία δείχνουν ταχύτερη υιοθέτηση AI, με 33,4% αύξηση προσλήψεων στην Ινδία το 2024.
Πηγή: In.gr


Latest News

Οι start-ups που δημιουργούν εργαλεία παραγωγικότητας είναι το νέο μεγάλο στοίχημα της ΑΙ - Ποιες είναι
Οι επενδυτές ποντάρουν σε AI startups που αναπτύσσουν πρακτικές εφαρμογές της ΑΙ αναζητώντας μεγάλα κέρδη χωρίς τεράστιες δαπάνες

Τα 5 πράγματα που δεν πρέπει να μοιράζεστε ποτέ με την τεχνητή νοημοσύνη
To ChatGPT, όπως και άλλα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, εξελίσσονται χρησιμοποιούνται από όλο και περισσότερους ανθρώπους για μια ευρεία γκάμα αναζητήσεων

Η συμβολή της ΑΙ στην κατανόηση της σεισμικής κρίσης στη Σαντορίνη
Τα πρώτα αποτελέσματα της χρήση υψηλής τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης στην παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη

Alphabet και Nvidia επενδύουν στην εταιρεία του Σάτσκεβερ, συνιδρυτή της OpenAI
Σύμφωνα με το Reuters, Alphabet και Nvidia επενδύουν στην SSI του Ίλια Σάτσκεβερ που είχε αποχωρήσει πέρυσι από την OpenAI δημιουργό του ChatGTP

Πισσαρίδης (LSE): Η μάχη για την AI κερδίζεται με επενδύσεις και αλλαγές
Για την ανάγκη επενδύσεων στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ευρώπη ώστε να μη χάσει ακόμα περισσότερο έδαφος από τις ΗΠΑ, μίλησε ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, Regius Professor, London School of Economics and Political Science

Παπαστεργίου: Ειδική γραμματεία για την AI στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
«Η Ελλάδα είναι ένα τρένο που ξεκινάει σιγά σιγά και θα τρέξει γρήγορα. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενα προβλήματα για να μην χάσουμε χρόνο», σημείωσε ο κ. Ππαστεργίου

Η xAI του Μασκ προσλαμβάνει ειδικούς να χαλιναγωγήσουν το αθυρόστομο chatbot
Το Grok εκστομίζει ακατάλληλη φρασεολογία και ρατσιστικά σχόλια

Η επόμενη μέρα των ΜμΕ με όρους AI: Από τη συμμόρφωση στην ανταγωνιστικότητα
H τεχνητή νοημοσύνη και η ψηφιακή ωριμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων ήταν το θέμα του πάνελ με τίτλο «Tech Forward: The Future of Greek Business» στο Φόρουμ των Δελφών
![Data Centers: Η ΑΙ εκτοξεύει την παγκόσμια παραγωγή ενέργειας [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/datt-600x400.jpeg)
Η ΑΙ εκτοξεύει την παγκόσμια παραγωγή ενέργειας - Τα data centers οδηγούν τη ζήτηση [γράφημα]
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΟΕ, η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τα data centers αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum Χ-Yanis Ben Amor: Το μέλλον της ΑΙ στην Ελλάδα – Οι κίνδυνοι και οι δυνατότητες της νέας τεχνολογίας
Μιλώντας στο ΟΤ Delphi Economic Forum Χ, ο Yanis Ben Amor, αναφέρθηκε στο πως θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε με σωστό τρόπο την ΑΙ