
Με σημαντικά κέρδη «υποδέχονται» οι ευρωαγορές τις νέες δασμολογικές εξαιρέσεις που ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, οι οποίες αφορούν ορισμένα προϊόντα τεχνολογίας, αν και η αβεβαιότητα παραμένει για τις επόμενες αποφάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης.
Οι δείκτες
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 1,74%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 1,51% στις 8.084 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει κέρδη 1,85% στις 20.750 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 1,76% στις 7.230 μονάδες.
Οι δασμοί
Η ακραία και ταχέως μεταβαλλόμενη δασμολογική πολιτική του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, συνεχίζεται, αν και σήμερα υπάρχει στις αγορές μια ανακούφιση για τις εξαιρέσεις που ανακοινώθηκαν.
Τα smartphone, οι υπολογιστές και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές και εξαρτήματα εξαιρέθηκαν από τους δασμούς των ΗΠΑ — αν και μόνο προσωρινά, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Οι οδηγίες για τα τελωνεία και την προστασία των συνόρων των ΗΠΑ υποδεικνύουν ότι 20 κατηγορίες προϊόντων εξαιρούνται από τον δασμό 125% που επιβλήθηκε πρόσφατα από τον Τραμπ στις κινεζικές εισαγωγές και τον βασικό δασμό 10% στις εισαγωγές από άλλες χώρες, ενώ ο δασμός 20% σε όλα τα κινεζικά προϊόντα παραμένει σε ισχύ.
Παρόλα αυτά, οι εστίες αβεβαιότητας στις αγορές παραμένουν, σχετικά με το πόσο ακριβώς θα διαρκέσει η παύση του Τραμπ στο πλήρες σχέδιο των «αμοιβαίων δασμών» και πώς διάφορες χώρες θα επιδιώξουν ή θα μπορέσουν να διαπραγματευτούν χωρίς να αποφασίσουν τα δικά τους αντίποινα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέβαλε την περασμένη εβδομάδα τους δικούς της αντιδασμούς για 90 ημέρες προκειμένου να συμμετάσχει σε συνομιλίες.
Πάντως, ο γάλλος υπουργός Οικονομίας, Ερίκ Λομπάρ, δήλωσε σε συνέντευξή του στην καθημερινή εφημερίδα Ouest-France ότι η απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών να σταματήσει τους «αμοιβαίους δασμούς» για 90 ημέρες δείχνει ότι υπάρχει «περιθώριο για διαπραγμάτευση» με την κυβέρνησή του.
Ωστόσο, ο ίδιος προειδοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν πρέπει να κηρύξει τη νίκη» καθώς ορισμένοι δασμοί εξακολουθούν να ισχύουν. «Οι Αμερικανοί διατηρούν την αύξηση των δασμών κατά 10% σε όλα τα ευρωπαϊκά προϊόντα που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, για να μην αναφέρουμε τα μέτρα για τον χάλυβα και τα αυτοκίνητα, τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν. Γι’ αυτό η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει την πίεση», επεσήμανε.


Latest News

Στις αγορές με 10ετές ομόλογο βγαίνει το Δημόσιο
Το σχέδιο του ΟΔΔΗΧ για την επανέκδοση 10ετούς ομολόγου

Με 4x4 έτρεξε το ΧΑ - Διαπέρασε και τις 1.650 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική του συνεδρίαση

Νευρικότητα και ήπια κέρδη στη Wall Street
Η Wall Street αξιολογεί τη νέα δέσμη των εταιρικών αποτελεσμάτων

Συντηρεί τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Χαμηλά ακόμη οι συναλλαγές
To Xρηματιστήριο Αθηνών δίνει το μήνυμα ότι χρειάζεται τις ήπιες συνεδριάσεις

Άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο - Προσεκτικοί οι αγοραστές
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,83% στις 1.639,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια

Κέρδη στις ευρωαγορές - «Βαραίνει» το Παρίσι η LVMH
Παρά το θετικό κλίμα, η μετοχή της LVMH σημειώνει βουτιά 8%

Κέρδη στην Ασία, μικρές απώλειες στις αγορές της Κίνας
Μέσα στη μέρα αναμένεται να ανακοινώσει η Ινδία τα στοιχεία για τον πληθωρισμό για τον Μάρτιο

Ανοδική «ανάσα» για τη wall Street έφεραν οι εξαιρέσεις τους δασμούς - Η αβεβαιότητα παραμένει
Οι επενδυτές αναθάρρησαν μετά την εξαίρεση των έξυπνων κινητών τηλεφώνων και των υπολογιστών ωθώντας υψηλότερα τη Wall Street

Σε αχαρτογράφητα ύδατα οι διεθνείς αγορές και… το δολάριο
Τι αναφέρει η Deutsche Bank για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τη δυναμική των διεθνών αγορών

Φρένο στο πενθήμερο sell off των αμερικανικών ομολόγων
Οι αποδόσεις μειώθηκαν κατά 3 έως 8 μονάδες βάσης σε όλες τις διάρκειες