
Εδώ και περισσότερο από ένα μήνα η Deutsche Bank προειδοποιεί για κρίση εμπιστοσύνης στο δολάριο. Και όπως διαπιστώνει, τα γεγονότα των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν αυτούς τους φόβους.
Σύμφωνα με τον George Saravelos, αναλυτή συναλλάγματος της γερμανικής τράπεζας, «γινόμαστε μάρτυρες μιας ταυτόχρονης κατάρρευσης της τιμής όλων των περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών, του δολαρίου έναντι του εναλλακτικού αποθεματικού συναλλάγματος και της αγοράς ομολόγων».
«Εισερχόμαστε σε αχαρτογράφητο έδαφος στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, γεγονός που καθιστά δύσκολο να προβλεφθεί η δυναμική της αγοράς τις επόμενες ημέρες», εκτιμά ο ίδιος.
Η αγορά αποδολαριοποιείται ραγδαία
Κατά την Deutsche Bank είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι διεθνείς αγορές χρηματοδότησης σε δολάρια και η βάση των συναλλαγματικών ισοτιμιών παραμένουν καλές. Σε ένα τυπικό περιβάλλον κρίσης, η αγορά θα συσσωρεύει ρευστότητα σε δολάρια για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την υποκείμενη βάση ενεργητικού της στις ΗΠΑ.
Αυτή η ανισορροπία του δολαρίου είναι αυτό που τελικά έχει ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση των γραμμών swap της Fed.
Η δυναμική όμως εδώ φαίνεται να είναι πολύ διαφορετική: η αγορά έχει χάσει την πίστη στα περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ, έτσι ώστε αντί να κλείνει την αναντιστοιχία περιουσιακών στοιχείων-παθητικού συσσωρεύοντας ρευστότητα σε δολάρια, πουλά ενεργά τα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ.
Ουσιαστικά η πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης ενθαρρύνει μια τάση προς την αποδολαριοποίηση, με τους διεθνείς επενδυτές να σπεύδουν να προστατευτούν από την υποτίμηση. Τώρα βλέπουμε αυτό το παιχνίδι σε πραγματικό χρόνο με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι θα περιμέναμε.
Μένει να δούμε πόσο τακτοποιημένη μπορεί να παραμείνει αυτή η διαδικασία. Ένα πιστωτικό γεγονός στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που απειλεί την παροχή βραχυπρόθεσμης ρευστότητας σε δολάρια είναι το σημείο της μεγαλύτερης ευπάθειας που θα έκανε τη δυναμική του δολαρίου πιο θετική, εκτιμά η Deutsche Bank.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενθαρρύνει το ξεπούλημα των αμερικανικών ομολόγων
Το πρώτο αποτέλεσμα της τρέχουσας πολιτικής είναι φυσικά η δημιουργία ενός μεγάλου αρνητικού σοκ από την πλευρά της προσφοράς που αυξάνει τον πληθωρισμό και καθιστά δυσκολότερο για τη Fed να μειώσει τα επιτόκια.
Υπάρχει φυσικά και το εμπόριο ομολόγων που ξετυλίγεται σταδιακά. Αλλά υπάρχει και κάτι μεγαλύτερο: ένας στόχος πολιτικής για τη μείωση των διμερών εμπορικών ανισορροπιών είναι λειτουργικά ισοδύναμος με τη μείωση της ζήτησης και για περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ.
Αυτό δεν είναι θεωρητικό, επισημαίνει η Deutsche Bank. Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, με διαπραγματευτικό στόχο τη συγκεκριμένη αναφορά στα επίπεδα νομισμάτων. Δεν πρέπει να αγνοηθεί ότι η Ιαπωνία είναι ο μεγαλύτερος επίσημος κάτοχος αμερικανικών ομολόγων. Ένας σιωπηρός διαπραγματευτικός στόχος μείωσης των αποτιμήσεων σε δολάρια ΗΠΑ συνεπάγεται τη δυνατότητα πώλησης αμερικανικών ομολόγων από το Υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας.
Είναι ξεκάθαρο, κατά την Deutsche Bank ότι ολόκληρο το πλαίσιο πολιτικής των ΗΠΑ ήταν ελαττωματικό επειδή επέβαλε θεμελιώδεις ασυνέπειες στους επιθυμητούς οικονομικούς στόχους της διοίκησης. Βλέπουμε τώρα αυτές τις ασυνέπειες να έρχονται στο φως.
Από τον εμπορικό στον οικονομικό πόλεμο
Στο επίκεντρο της κλιμάκωσης των τελευταίων ημερών βρίσκεται ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα. Η Κίνα φαίνεται όμως να διατηρεί την προαιρετική δυνατότητα να εργαλειοποιήσει το νόμισμα, ενώ σηματοδοτεί μια πολύ πιο υποστηρικτική εγχώρια οικονομική στάση. Με δασμούς 100%+ στην Κίνα, υπάρχει πλέον ελάχιστος χώρος για μια κλιμάκωση στο εμπορικό μέτωπο.
Η επόμενη φάση κινδυνεύει να είναι ένας ξεκάθαρος οικονομικός πόλεμος που περιλαμβάνει την ιδιοκτησία των αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων από την Κίνα, τόσο στο μέτωπο του επίσημου όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει νικητής σε έναν τέτοιο πόλεμο: θα βλάψει τόσο τον ιδιοκτήτη (Κίνα) όσο και τον παραγωγό (ΗΠΑ) αυτών των περιουσιακών στοιχείων. Ο χαμένος θα είναι η παγκόσμια οικονομία, εκτιμά η Deutsche Bank.


Latest News

Μικρή πτώση για τη Wall Street και «ξεκούραση» μετά τις φρενήρεις εβδομάδες - Ανάσα για δολάριο και ομόλογα
Η Wall Street ξεκουράζετε μετά από φρενήρης εβδομάδες μεταβλητότητας - Ανάσα για δολάριο και ομόλογα

Όλα τα σενάρια για το μεγάλο sell off στα αμερικανικά ομόλογα - Ο ρόλος του Κόκκινου Δράκου
Το μεγάλο sell off στα αμερικανικά ομόλογα δημιούργησε πλήθος ερωτήματα για τους πωλητές αλλά και την αξιοπιστία της ισχυρότερης αγοράς ομολόγων στον κόσμο

Δεύτερη μέρα ισχυρών κερδών για τον Stoxx 600 - «Στο πράσινο» οι ευρωαγορές
Οι κλάδοι των ακινήτων και των τραπεζών οδήγησαν την άνοδο

Στις αγορές με 10ετές ομόλογο βγαίνει το Δημόσιο
Το σχέδιο του ΟΔΔΗΧ για την επανέκδοση 10ετούς ομολόγου

Με 4x4 έτρεξε το ΧΑ - Διαπέρασε και τις 1.650 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική του συνεδρίαση

Νευρικότητα και ήπια κέρδη στη Wall Street
Η Wall Street αξιολογεί τη νέα δέσμη των εταιρικών αποτελεσμάτων

Συντηρεί τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Χαμηλά ακόμη οι συναλλαγές
To Xρηματιστήριο Αθηνών δίνει το μήνυμα ότι χρειάζεται τις ήπιες συνεδριάσεις

Άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο - Προσεκτικοί οι αγοραστές
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,83% στις 1.639,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια

Κέρδη στις ευρωαγορές - «Βαραίνει» το Παρίσι η LVMH
Παρά το θετικό κλίμα, η μετοχή της LVMH σημειώνει βουτιά 8%

Κέρδη στην Ασία, μικρές απώλειες στις αγορές της Κίνας
Μέσα στη μέρα αναμένεται να ανακοινώσει η Ινδία τα στοιχεία για τον πληθωρισμό για τον Μάρτιο