Διατείνεται ότι θέλει να κάνει την Αμερική και πάλι μεγάλη ο Ντόναλντ Τραμπ, μήπως όμως εκείνο που προέχει είναι να κάνουν παιχνίδι στη Wall Street όσοι έχουν το προνόμιο της εσωτερικής πληροφόρησης; Αμερικανοί βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος εγείρουν ερωτήματα σχετικά με πιθανή χειραγώγηση της αγοράς μετά την παγκόσμια αναταραχή που προκάλεσε η δασμολογική πολιτική της Ουάσιγκτον και η στροφή 180 μοιρών που έκανε Τετάρτη ο αμερικανός πρόεδρος.

Αφορμή για τις σκέψεις αυτές έδωσε στους Δημοκρατικούς βουλευτές η ανάρτηση που έκανε ο Τραμπ στις 9.37’ το πρωί της περασμένης Τετάρτης στη σελίδα του στο Truth Social ότι «αυτή είναι μια εξαιρετική στιγμή για να αγοράσετε!!!DJT». Όπου DJT είναι ο κωδικός με τον οποίο συναλλάσσεται στην αγορά του Nasdaq ο όμιλος Trump Media and Technology Group.

Λίγες ώρες αργότερα, στις 13.00’ για την ακρίβεια, ο Τραμπ ανακοίνωσε την αναστολή για 90 ημέρες της επιβολής των «ανταποδοτικών δασμών» που είχε εξαγγείλει εναντίον των όπου γης εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ – εξαιρούνταν μόνο οι Κινέζοι, με τους οποίους συνέχισε το παιχνίδι της αύξησης των ποσοστών δασμολόγησης.

Δουλευόμαστε;

Κύλησαν ακόμα λίγες ώρες και η αξία της μετοχής του ομίλου Τραμπ είχε εκτιναχθεί κατά 20% υψηλότερα. Παράλληλα βέβαια με τις των άλλων μετοχών των εισηγμένων στην αμερικανική κεφαλαιαγορά επιχειρήσεων, που κάλπαζαν. «Αναρωτιέμαι ποιο επιχείρημα μπορεί να προβάλει κάποιος για να αντικρούσει τον ισχυρισμό ότι αυτή η συμπεριφορά συνιστά χειραγώγηση της αγοράς», σημειώνει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο βουλευτής των Δημοκρατικών στην Καλιφόρνια Μάικ Λεβίν.

«Αν είσαι υποστηρικτής του Τραμπ και έκανες ό,τι είπε ο πρόεδρος και αγόρασες, τότε τα πήγες υπέροχα. Από την άλλη, αν είσαι συνταξιούχος ή ηλικιωμένος ή κάποιος στη μεσαία τάξη που δεν άντεχε να πάρει το ρίσκο και αποφάσισες να πουλήσεις, την πάτησες χοντρά», είπε ο Λεβίν. Ο βουλευτής δήλωσε περίεργος να μάθει «πώς ο Ντόναλντ Τραμπ πιστεύει ότι μπορεί απλώς να κάνει τέτοιες αναρτήσεις στο Truth Social, διότι αυτό είναι χειραγώγηση της αγοράς του χειρίστου είδους».

Παπαγαλάκια

Ο ανταποκριτής της ιρλανδικής «Irish Times» στην Ουάσιγκτον, Κιθ Ντάγκαν, έγραφε τη Δευτέρα ότι η βουλευτής της Νέας Υόρκης Αλεξάντρια Οκάζιο Κορτές αποκάλυψε ότι άκουγε «κάποιες ενδιαφέρουσες κουβεντούλες μέσα στην αίθουσα της Βουλής των Αντιπροσώπων». Η Οκάζιο Κορτές είπε στον Ντάγκαν ότι πρότεινε «όλα τα μέλη του Κογκρέσου που είχαν αγοράσει ή πουλήσει μετοχές εντός του 48ώρου που είχε προηγηθεί των αποφάσεων Τραμπ για τους δασμούς, να αποκαλύψουν πώς είχαν την έμπνευση αυτή».

«Ως τις 15 Μαΐου θα πρέπει να παράσχουν τις εξηγήσεις που οφείλουν. Ήρθε η ώρα να απαγορεύσουμε την ανταλλαγή εμπιστευτικών πληροφοριών στο Κογκρέσο», είπε η νεοϋορκέζα βουλευτής. Αλλά και ο συνάδελφός της, Ρεπουμπλικανός από το Κολοράντο Τζεφ Χερντ, δήλωσε επίσης αντίθετος με την πρακτική των βουλευτών να παίζουν στο Χρηματιστήριο διότι εκ των πραγμάτων έχουν το προνόμιο σε πληροφόρηση που δεν έχει ο κάθε πολίτης.

«Δεν το κάνω ποτέ αυτό», είπε ο Χερντ μιλώντας στην τηλεόραση του CNN. «Δεν νομίζω ότι είναι σωστό. Οφείλουμε οπωσδήποτε να εξετάσουμε εάν ισχύουν οι υποψίες για εσωτερική πληροφόρηση. Μέχρι να συμβεί αυτό όμως, ας αποφύγουμε τις εικασίες κι ας αφήσουμε τα γεγονότα να καθορίσουν τις ενέργειες και τις αντιδράσεις μας», πρόσθεσε.

Ψύλλοι στ’ άχυρα

Θυμάται όμως κανείς τι συνέβη όμως την περασμένη Τετάρτη στη Wall Street; Συνέβη το «έλα να δεις»! Εξέχοντα μέλη της κυβέρνησης Τραμπ και χρηματοδότες του προέδρου έσπευσαν να χαιρετίσουν ως «θρίαμβο της οικονομικής γνώσης του προέδρου την τρίμηνη αναβολή των δασμών, ώστε να δοθεί χρόνος για διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των εκατοντάδων εμπορικών τους εταίρων», γράφει ο ανταποκριτής των «Irish Times».

Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κυριάρχησε αγοραστική φρενίτιδα με τον δείκτη Dow Jones να κλείνει με άνοδο 7,9% συγκριτικά με το επίπεδο που είχε κλείσει την Τρίτη, τον δείκτη S&P 500 να εκτινάσσεται κατά 9,5% υψηλότερα και τον Nasdaq να εκτινάσσεται κατά…12,2% υψηλότερα.

«Ο όγκος των συναλλαγών ήταν άνευ προηγουμένου και η ανάκαμψη της αγοράς εκπληκτική. Ως εκ τούτου οι ειδικοί της αγοράς είναι επιφυλακτικοί ως προς τη δυναντότητα εντοπισμού, πόσω μάλλον οριστικής απόδειξης, συναλλαγών που βασίστηκαν σε εμπιστευτική πληροφόρηση», γράφει ο Κιθ Ντάγκαν.

Πυροτέχνημα

Την Τετάρτη 9 Απριλίου ο δισεκατομμυριούχος διάσημος διαχειριστής κεφαλαίων Μπιλ Άκμαν, ο οποίος είχε αρχικά εκφράσει την ανησυχία του για την δασμολογική πολιτική Τραμπ κρίνοντας ότι ωθεί τις ΗΠΑ στην ύφεση, δήλωσε ότι «ο ελιγμός ήταν εξαιρετικά εκτελεσμένος και σύμφωνος με το ‘Art of the Deal’». Όπου «Art of the Deal», δηλαδή «Η Τέχνη της Διαπραγμάτευσης», είναι ο τίτλος του βιβλίου με επιχειρηματικές συμβουλές που είχε δημοσιεύσει το 1987 ο Ντόναλντ Τραμπ.

Την Πέμπτη, όμως, το σκηνικό άλλαξε. Η εξαίρεση της Κίνας από το πάγωμα των δασμών και η κοκορομαχία που ξεκίνησε μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου με τις διαρκείς αυξήσεις των ποσοστών δασμολόγησης, που έφθασαν στο 145% για την πλευρά των ΗΠΑ και στο 125% για την πλευρά της Κίνας, συνέβαλαν ώστε να επιστρέψουν οι ανησυχίες στη Wall Street.

Έτσι ο Dow έκλεισε την Πέμπτη με πτώση 2,5%. Και «τις ημέρες που ακολούθησαν οι επενδυτές παρέμειναν τρομοκρατημένοι έπειτα από μια εβδομάδα κατά την οποία η αγορά είχε δει τρισεκατομμύρια δολάρια να διαγράφονται και να επιστρέφουν στα χαρτοφυλάκια», σημειώνει ο ανταποκριτής των «Irish Times».

Σε κάθε περίπτωση θα σκεφτόταν κανείς ότι «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται». Συμπεριλαμβανομένου ασφαλώς και του… «Λύκου της Wall Street». Η ηρεμία και η απόλυτη προβλεψιμότητα είναι κάτι που ουδείς επενδυτής θα ευχόταν, όλα όμως έχουν κάποιο όριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
ΗΠΑ: Οι δασμοί δεν θα φέρουν πίσω τις βιομηχανίες – Οι προειδοποιήσεις των αμερικανών επιχειρηματιών
Διεθνή |

Οι δασμοί δεν θα φέρουν πίσω στις ΗΠΑ την παραγωγή - Τι λένε οι αμερικανοί επιχειρηματίες

Η επαναφορά των αλυσίδων εφοδιασμού στις ΗΠΑ θα μπορούσε να διπλασιάσει το κόστος - Αντί για αυτό οι επιχειρηματίες προτιμού να αναζητήσουν χώρες με χαμηλούς δασμούς