
Με μεγαλύτερες αγορές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου θα προσπαθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να κατευνάσει τον Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τους δασμούς.
Η ΕΕ σχεδιάζει να ανοίξει ξανά συνομιλίες για την ενίσχυση των αγορών LNG από τις ΗΠΑ και θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα του Τραμπ σε σχέση με το διατλαντικό εμπόριο, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους τους οποίους επικαλείται το Politico.
Συγκεκριμένα, η ΕΕ φέρεται να εξετάζει τρόπους για να συγκεντρώσει τη ζήτηση από τις χώρες μέλη, κάνοντας περισσότερες παραγγελίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χαμηλότερες τιμές.
Δεν είναι η πρώτη φορά
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ προσπαθεί να προσεγγίσει με μια τέτοια πρόταση την Ουάσινγκτον. Εχει επιχειρήσει και πάλι εδώ και μήνες να το κάνει, αλλά η προσέγγισή της έπεσε στο κενό. Τώρα, ωστόσο, τα δεδομένα έχουν αλλάξει: οι αγορές βρίσκονται σε αναστάστωση και οι επιχειρήσεις καλούν τον Τραμο να αλλάξει ρότα.
«Αυτές οι προτάσεις ήταν στο τραπέζι για λίγο, αλλά ελπίζουμε τώρα να υπάρχει μια ευκαιρία να σημειωθεί πρόοδος», είπε ένας από τους αξιωματούχους.
Από την εκλογή του τον περασμένο Νοέμβριο, ο Τραμπ έχει επανειλημμένα αξιώσει από την ΕΕ να αγοράζει περισσότερο αμερικανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο για να αποφύγει έναν εμπορικό πόλεμο.
Την Τρίτη είπε ότι η ήπειρος πρέπει να ξοδέψει 350 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον στην αμερικανική ενέργεια για να καλύψει το εμπορικό έλλειμμα. Παρά, ωστόσο, τη ρητορική Τραμπ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν στην πραγματικότητα μια σχετικά ισορροπημένη εμπορική σχέση όσον αφορά τα αγαθά και τις υπηρεσίες, γράφει το Politico.
Αργά την Τετάρτη, ο Τραμπ ανακοίνωσε παύση 90 ημερών στους περισσότερους παγκόσμιους δασμούς, επιμένοντας ότι οι εταίροι της Αμερικής διαπραγματεύονται τώρα για την εξάλειψη των εμπορικών φραγμών.
Η ΕΕ το εκλαμβάνει αυτό ως ένα ακόμη άνοιγμα για να προωθήσει την προσφορά για αγορά LNG. Οι αξιωματούχοι εμφανίζονται θετικοί απέναντι σε αγορές περισσότερων αμερικανικών καυσίμων, και ως έναν τρόπο να διακόψει η ΕΕ επιτέλους όλους τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία.
«Στο μέλλον, θα αγοράζουμε περισσότερο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Dan Jørgensen σε εκδήλωση της βιομηχανίας τις προηγούμενες μέρες, ενώ τόνισε ότι οι αγορές θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τους πράσινους στόχους του μπλοκ.
Προκλήσεις
Βέβαια, στο τέλος, οι εταιρείες είναι εκείνες που αγοράζουν LNG και όχι οι κυβερνήσεις. Και ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν δηλώσει ότι οι εταιρείες τους εισάγουν ήδη όσο το δυνατόν περισσότερο αμερικανικό LNG.
Επιπλέον, δεν είναι σαφές πόσο καλά θα λειτουργούσε ένα σύστημα συγκέντρωσης της ζήτησης. Η ΕΕ είχε ξαναπροσπαθήσει να το κάνει αυτό μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να κάνει μαζικές αγορές σε καλήτερες τιμές, όμως, τελικά λίγες ήταν οι εταιρείες που ανταποκρίθηκαν.
Οι ανησυχίες για τις τιμές του LNG κρέμονται επίσης από τις συνομιλίες.
Η ΕΕ απαιτεί από τις χώρες να γεμίζουν τις δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων στο 90% της χωρητικότητας έως την 1η Νοεμβρίου κάθε χρόνο, και οι κυβερνήσεις ανησυχούν ότι εάν βιαστούν να αγοράσουν προμήθειες μέσα στο καλοκαίρι —μεγάλο μέρος των οποίων αμερικανικές— θα τις πληρώσουν ακριβότερα. Οι χώρες της ΕΕ πιέζουν να χαλαρώσουν αυτούς τους κανόνες, ελπίζοντας ότι η ευελιξία θα τους επιτρέψει να ξοδέψουν συνολικά λιγότερα για LNG.


Latest News

Νέα συνάντηση της task force για αποφυγή black out το Πάσχα - Τι έδειξαν τα crash test
Η ανάγκη ρύθμισης της παραγωγής οφείλεται στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που αντλεί η χώρα μας από ΑΠΕ

«Παραθυράκια» για να σπάσει τις συμβάσεις για το ρωσικό αέριο αναζητεί η ΕΕ
Οι Βρυξέλλες λένε ότι η επίκληση της ρήτρας «ανωτέρας βίας» θα επέτρεπε τη λύση της σύμβασης χωρίς κυρώσεις

Ο εκβιασμός Τραμπ και το δίλημμα της ΕΕ - Θα επιστρέψει στο ρωσικό αέριο;
Πόσο μπορεί να εμπιστευτεί την αδιάλλειπτη προμήθεια σε φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ η ΕΕ; - Μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα ενεργειακή εξάρτηση;

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Πακιστάν - Τουρκία θα ερευνήσουν το 4ο μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογονανθράκων του κόσμου
Πακιστάν και Τουρκία υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα συμφωνία στο Ισλαμαμπάντ για να υποβάλουν από κοινού προσφορά για 40 υπεράκτια οικόπεδα

McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;
Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού και ο κλάδος της Ενέργειας στην Ελλάδα, καλείται να προσεγγίσει εκ νέου τις προτεραιότητές του, επισήμανε ο Λευτέρης Χαραλάμπους της McKinsey

Υπεγράφη η δεύτερη Υπουργική Απόφαση για τη Chevron
Η σημερινή Υπουργική Απόφαση για τη C\hevron έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές

Delphi Economic Forum X: Η Ελλάδα κόμβος ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή
O υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος μαζί με τον Geoffrey R. Pyatt, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέδειξαν τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής

Πρωτοβουλία Παπασταύρου στην ΕΕ για τις τιμές ενέργειας - Το στοίχημα του καλοκαιριού
Οι πέντε χώρες που ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μην παρατηρηθούν οι στρεβλώσεις το περασμένου καλοκαιριού

Μετά το Πάσχα η κρατική επιδότηση ρεύματος για τους μικρομεσαίους
Εντός των επόμενων εβδομάδων, θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις για δράσεις υποστήριξης των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας