Σε περίπου δύο εβδομάδες οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, αλλά και οι προμηθευτικές επιχειρήσεις θα γνωρίζουν αν ο «κορσές» στο μικτό περιθώριο κέρδους που έχει επιβληθεί από το 2022 – την χρονιά έναρξης του ρωσο – ουκρανικού πολέμου – θα παραμείνει για άλλου τέσσερις ή έξι μήνες ή αν θα καταργηθεί τελικά.

Πρόκειται για την σημαντικότερη παρέμβαση στην αγορά, στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση, μετά από το ισχυρό κύμα ακρίβειας που «χτύπησε» αποφασιστικά το διαθέσιμο καταναλωτικό εισόδημα. Με βάση τα δεδομένα των τελευταίων μηνών, η κυβέρνηση έχει «κλείσει το μάτι» προς τις επιχειρήσεις πως στο τέλος του Απριλίου που λήγει η διάρκεια εφαρμογής της ρύθμισης, δεν πρόκειται να παραταθεί.

Φέτος η αγορά σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών, τρέχει με υψηλούς ρυθμούς τόσο ως προς το τζίρο των αλυσίδων των σούπερ μάρκετ, όσο και ως προς τον όγκο των πωλήσεων

Τα σούπερ μάρκετ στο μικροσκόπιο

Αν τελικώς επιβεβαιωθούν οι αισιόδοξες προβλέψεις της αγοράς, τότε η κατάργηση του συγκεκριμένου μέτρου θα συνοδευτεί από τις … δέουσες «απειλές» της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, πως το μέτρο θα επανέλθει εφόσον οι επιχειρηματίες δεν είναι εγκρατείς! Δηλαδή εφόσον εκμεταλλευτούν την απελευθέρωση του περιθωρίου κερδοφορίας των επιχειρήσεων τους και προχωρήσουν σε ανατιμήσεις.

Γι΄ αυτό ο Μάιος και ο Ιούνιος θα βρεθούν στο «μικροσκόπιο» της γενικής γραμματείας Εμπορίου. Παράλληλα φέτος η αγορά σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών, τρέχει με υψηλούς ρυθμούς τόσο ως προς το τζίρο των αλυσίδων των σούπερ μάρκετ, όσο και ως προς τον όγκο των πωλήσεων. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στην τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Circana, η αξία των πωλήσεων αυξήθηκε κατά 4%, ενώ ο όγκος του κατά 2,3%.

Με υψηλές ταχύτητες ο τζίρος το δίμηνο

Σε σχετικά υψηλούς ρυθμούς κινείται η αγορά στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου. Ομως τα ενδιαφέροντα στην προκειμένη περίπτωση, το οποίο έχει επισημάνει ο ΟΤ, είναι δύο βασικά στοιχεία: πρώτον, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας παρουσιάζουν μία μικρή «κούρσα» ανατιμήσεων – πρόκειται για προφανή προσπάθεια των αλυσίδων σούπερ μάρκετ να βελτιώσουν τα περιθώρια κερδοφορίας τους – και δεύτερον, ο ρυθμός ανάπτυξης τους, εν αντιθέσει με το 2024, είναι μικρότερος από τον ρυθμό ανάπτυξης των επωνύμων προϊόντων.

Ωστόσο με βάση τα στοιχεία του Φεβρουαρίου το μερίδιο τους ανέρχεται στο 26,8%. Εν τω μεταξύ από σήμερα οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ αποδύονται σε ένα σκληρό ανταγωνισμό με «ομοβροντία» προσφορών, προκειμένου να αποσπάσει η κάθε μία για τον εαυτό της το μεγαλύτερο δυνατό μερίδιο της πασχαλινής αγοράς. Και επίκεντρο αυτού του ανταγωνισμού θα είναι – ως συνήθως – τα αμνοερίφια και όλα εκείνα τα προϊόντα που συνθέτουν το πασχαλινό τραπέζι.

Μαχαίρι στις προσφορές

Κι όπως συμβαίνει κάθε χρόνο τα κρεοπωλεία θα είναι οι … «παράπλευρες απώλειες» αυτού του «πολέμου»! Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στη διάρκεια του Μαρτίου με την εφαρμογή του κώδικα δεοντολογίας για τις προσφορές, οι επιχειρήσεις – οι λιανέμποροι και οι προμηθευτές τους – προχώρησαν σε περιορισμό των προσφορών.

Αφού σύμφωνα με την σχετική διάταξη μία προσφορά πρέπει να είναι χαμηλότερη της τιμής ενός προιόντος των τελευταίων 30 ημερών. Ως εκ τούτου έκαναν «οικονομία δυνάμεων» για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν η κάθε μία επιχείρηση τη «δύναμη πυρός» που διαθέτει για την αγορά της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις