Ξεκινούν σήμερα οι πρώτες εμφανίσεις των διοικήσεων των τραπεζικών ομίλων ενώπιον μετόχων και επενδυτικής κοινότητας, μετά την αναστάτωση που προκάλεσαν στις αγορές οι ανακοινώσεις για τη νέα δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ.

Την τελευταία φορά που παρουσίασαν εκτιμήσεις για την πορεία των μεγεθών τους την ερχόμενη τριετία το κλίμα ήταν τελείως διαφορετικό.

Στο βασικό σενάριο τα κέρδη τους θα διατηρούνταν στα υψηλά της χρήσης του 2024, υποστηριζόμενα από την οργανική κερδοφορία, το χαμηλότερο κόστος πιστωτικού κινδύνου και την μεγέθυνση των ισολογισμών μέσω εξαγορών.

Αυτές οι παραδοχές ωστόσο τίθενται εν αμφιβόλω μετά τον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε η αμερικανική κυβέρνηση σε όλο σχεδόν τον πλανήτη.

Μπορεί τελικά να αποφάσισε τα πάγωμα των μέτρων για 90 ημέρες για όλες τις χώρες με εξαίρεση την Κίνα, η αβεβαιότητα ωστόσο παραμένει.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές «ένα πράγμα είναι σίγουρο. Οι μακροοικονομικοί και νομισματικοί κίνδυνοι για τις τράπεζες έχουν αυξηθεί. Μένει να φανεί λοιπόν ποιο θα είναι το αφήγημα που θα παρουσιάσουν οι διοικήσεις τους στο νέο πιο ασταθές περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί».

Τα «ραντεβού»

Η αρχή θα γίνει σήμερα με τον CEO της Πειραιώς Χρήστο Μεγάλου κατά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της, που πραγματοποιείται εφέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

Η απόφαση αυτή ελήφθη προκειμένου να ευθυγραμμιστούν τα οικονομικά ημερολόγια των ελληνικών τραπεζών με την υπόλοιπη Ευρώπη και οι διανομές μερισμάτων να ξεκινήσουν μέχρι το καλοκαίρι.

Ο επικεφαλής της διοικητικής ομάδας της Πειραιώς θα είναι ο πρώτος μεταξύ των ομολόγων του στους συστημικούς ομίλους, ο οποίος θα κληθεί να εκτιμήσει την επίδραση που θα έχουν οι παρενέργειες της νέας δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ, στα αποτελέσματά της.

Θα ακολουθήσει λίγες ημέρες αργότερα, στις 30 Απριλίου ο CEO της Eurobank Φωκίων Καραβίας, στο ετήσιο ραντεβού της διοίκησης της τράπεζας με τους μετόχους.

Για τη συνέχεια είναι προγραμματισμένες από τους τέσσερις μεγάλους του κλάδου οι παρουσιάσεις των οικονομικών καταστάσεων του α΄ τριμήνου, στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.

Μπορεί ο Τραμπ να αποφάσισε τα πάγωμα των μέτρων για 90 ημέρες για όλες τις χώρες με εξαίρεση την Κίνα, η αβεβαιότητα ωστόσο παραμένει

Ο κύκλος των δημόσιων τοποθετήσεων των τραπεζιτών θα κλείσει με την ομιλία του CEO της Alpha Bank, Βασίλη Ψάλτη, στη γενική συνέλευση των μετόχων στις 21 Μαΐου και του CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλου Μυλωνά, στις 30 Μαΐου.

Σε αυτή τη φάση η αγορά επικεντρώνεται περισσότερο στα ρίσκα μη επιβεβαίωσης των προβλέψεων για την εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεγεθών των συστημικών ομίλων, όπως αυτά παρουσιάστηκαν στα τριετή επιχειρησιακά πλάνα, προ διμήνου.

Επίσης, ερωτήσεις θα δεχθούν οι διοικήσεις τους για τις στρατηγικές κινήσεις που εξετάζουν, προς την κατεύθυνση μεγέθυνσης μέσω εξαγορών.

Θα τηρήσουν στάση αναμονής μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση προτού αποφασίσουν την περαιτέρω επέκτασή τους ή θα εκμεταλλευτούν την τρέχουσα συγκυρία μείωσης των αξιών για να πετύχουν ελκυστικότερες τιμές;

Η επίδραση στα business plans

Αναμφίβολα τα ρίσκα έχουν πλέον αυξηθεί και πλήθος παραγόντων θα μπορούσε να ανατρέψει την εξέλιξη των οικονομικών τους μεγεθών έως και το 2027.

Ενδεικτική της επίδρασης από ενδεχόμενη μη επιβεβαίωση των υποθέσεων των σχετικών business plans είναι η τελευταία έκθεση της Morgan Stanley.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της, πίεση στα καθαρά κέρδη του τραπεζικού συστήματος θα μπορούσαν να ασκήσουν τα ακόλουθα:

- Η μεγαλύτερου τους έως σήμερα αναμενόμενου μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Ανά 50 μονάδες βάσης περικοπής τους, τα καθαρά έσοδα από τόκους μειώνονται κατά 7% – 9%.

Τα ρίσκα έχουν πλέον αυξηθεί και πλήθος παραγόντων θα μπορούσε να ανατρέψει την εξέλιξη των οικονομικών τους μεγεθών έως και το 2027

- Η χαμηλότερη πιστωτική επέκταση, ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης του μακροοικονομικού περιβάλλον και της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, που θα προκαλέσει μείωση της ζήτησης για δανεισμό. Μία αύξηση των υπολοίπων στα δάνεια χαμηλότερη κατά 1% σε σχέση με τα προβλεπόμενα, οδηγεί σε μείωση των κερδών κατά 0,6%.

- Η ενίσχυση του κόστους για τον πιστωτικό κίνδυνο, λόγω της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας. Για κάθε 10 μονάδες βάσης αύξησης του σχετικού εξόδου, η επιβάρυνση στα καθαρά κέρδη είναι της τάξης του 3%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις