
Το 2025 ξεκίνησε με έντονα θετικούς οιωνούς για τον τομέα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με την Jefferies, καθώς τα υπό διαχείριση κεφάλαια (AUM) αυξήθηκαν κατά 9% το πρώτο τρίμηνο, σημειώνοντας εντυπωσιακή ετήσια άνοδο της τάξης του 35%, παρά το ασταθές οικονομικό περιβάλλον ενόψει των επικείμενων δασμών.
Όσον αφορά τα μερίδια αγοράς — εξαιρώντας τα αμοιβαία κεφάλαια τρίτων — η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα ήταν οι μεγάλοι νικητές του πρώτου τριμήνου, καταγράφοντας αύξηση 80 μονάδων βάσης (μ.β.) η καθεμία από τις αρχές του έτους. Αντίθετα, η Alpha Bank παρουσίασε τη χαμηλότερη δυναμική. Η ενίσχυση των καθαρών πωλήσεων υπήρξε καθοριστική, με την Eurobank και την Πειραιώς να καταγράφουν τις υψηλότερες επιδόσεις.
Αυτά τα ισχυρά νούμερα είναι θετικά για τις προμήθειες των ελληνικών τραπεζών στα αποτελέσματα του α’ τριμήνου του 2025, αναφέρει η Jefferies.
Μερίδια αγοράς
Η Eurobank διατήρησε την ηγετική της θέση στην αγορά, όμως η Πειραιώς σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση μεριδίου κατά +90 μ.β., ξεπερνώντας την Alpha και κατακτώντας τη δεύτερη θέση. Η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει επίσης την ανοδική της πορεία, με το μερίδιό της να αγγίζει το 15%, ανεβαίνοντας σημαντικά σε σχέση με το τέλος του 2024 (14%) και του 2023 (11%). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Πειραιώς έχει ήδη υπερβεί τον στόχο των 5 δισ. ευρώ σε AUM για το τέλος του έτους.
Καθαρές πωλήσεις
Το πρώτο τρίμηνο του 2025 οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν καθαρές πωλήσεις αμοιβαίων κεφαλαίων ύψους 1,6 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 40% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Η Eurobank και η Πειραιώς ηγήθηκαν με 515 εκατ. ευρώ και 560 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ η Alpha Bank κατέγραψε την πιο συγκρατημένη επίδοση. Αναλογικά, οι καθαρές πωλήσεις ως ποσοστό του AUM ήταν ισχυρότερες για την Εθνική (14%) και την Πειραιώς (12%).

Κατανομή AUM και ο ρόλος των Μετοχικών Κεφαλαίων
Η συνολική αύξηση των AUM το α’ τρίμηνο οφείλεται κυρίως στις καθαρές πωλήσεις, όχι σε αποτιμήσεις αγοράς. Η Alpha και η Πειραιώς έχουν μεγαλύτερη έκθεση σε μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια, ενώ η Εθνική δίνει έμφαση σε ομολογιακά κεφάλαια. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αυτά καταγράφηκαν πριν τις πρόσφατες αναταράξεις στην αγορά, που συνδέονται με τις ανακοινώσεις των δασμών των ΗΠΑ.
Υπο-διείσδυση της Ελλάδας στην Αγορά Περιουσιακών Στοιχείων
Παρά την πρόοδο, η Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά των ευρωπαϊκών ομολόγων της όσον αφορά τη διείσδυση των προϊόντων διαχείρισης περιουσίας. Οι αμοιβές σε σχέση με τα AUM είναι χαμηλότερες από τον μέσο όρο της Νότιας Ευρώπης, ενώ το AUM ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώνεται περίπου στο 10% — αρκετά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 40%.
Επιπλέον, τα ελληνικά νοικοκυριά διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων τους σε ρευστά διαθέσιμα και καταθέσεις (50% έναντι 30% στην ΕΕ).


Latest News

S&P Global: Υψηλές οι αποδόσεις των ελληνικών τραπεζών – Οδηγός τα υψηλά κεφάλαια και η μείωση του κινδύνου
Όπως εξηγεί η Tedeschi, οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας θα επιστρέψουν περισσότερα κεφάλαια στους επενδυτές το 2025

Δεσμεύσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΒΙΠΕ
Δεσμεύσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης μετα την κοινοβουλευτική ερώτηση των βουλευτών Λευτέρη Αυγενάκη και Γιώργου Κοτρωνιά

Κρι Κρι: Στα 256 εκατ. ευρώ ο τζίρος το 2024, αυξημένος κατά 18,5%
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΡΙ ΚΡΙ πρότεινε τη διανομή μερίσματος μικτού ποσού 0,40 ευρώ ανά μετοχή

Alpha Trust Ανδρομέδα: Τη διανομή μερίσματος 0,32 ευρώ/ μετοχή ενέκρινε η ΓΣ
Η καταβολή θα αρχίσει την Παρασκευή 13.06.2025 και θα πραγματοποιηθεί μέσω της Τράπεζας Πειραιώς

ΔΕΗ: Κάτω του 5% έπεσε το ποσοστό της Helikon Long Short Equity Fund Master ICAV
Τι αναφέρει η επιχείρηση

Τεχνητή νοημοσύνη στη βιομηχανία και «έξυπνες» υποδομές, οι μοχλοί ανάπτυξης για τη Siemens
Για τον μετασχηματισμό της Siemens σε ηγέτιδα εταιρεία τεχνολογίας χάρη στην ισχυρή κουλτούρα καινοτομίας και την αξιοποίηση της τεχνολογίας, μίλησε ο Βασίλης Χατζίκος, CEO Siemens Ελλάδας, στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

AS Company: Ρεκόρ πωλήσεων το 2024 – Μέρισμα 0,17 ευρώ/μετοχή
Ο όμιλος AS Company διατήρησε την ηγετική του θέση στην αγορά παιχνιδιών, ενισχύοντας περαιτέρω το προϊοντικό του χαρτοφυλάκιο με επιτυχημένα καινοτόμα προϊόντα που συνδυάζουν υψηλή ποιότητα και ανταγωνιστική τιμή.

IDEAL Holdings: Στην OHA το 15% μετά την πρώτη της επένδυση 61,5 εκατ.
Τι αναφέρει η εταιρεία

Αύξηση κερδών κατά 37% το 2024 για τον ΟΛΘ - Προτείνει μέρισμα 2 ευρώ/μετοχη
Το προτεινόμενο μέρισμα θα είναι στα € 2 ανά μετοχή, αυξημένο κατά 54% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (1,3 ευρώ ανά μετοχή)

Μύλοι Κεπενού: Στα 1,2 εκατ. τα κέρδη προ φόρων το 2024
Οι καθαρές πωλήσεις της εταιρείας Μύλοι Κεπενού διαμορφώθηκαν στα 57,91 εκατ.