![Δασμοί Τραμπ: Πώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας βλάπτει τους Αμερικανούς αγρότες [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/agrotis_1505.jpg)
Μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας με καμία από τις δύο πλευρές, όπως φαίνεται να μην είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει. Την ίδια στιγμή στη μέση της διαμάχης βρίσκονται οι Αμερικανοί αγρότες, οι οποίοι έχουν νωπή τη μνήμη από τις επιπτώσεις του προηγούμενου εμπορικού πολέμου το 2018.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε πρόσθετους δασμούς 145% σε όλες τις κινεζικές εισαγωγές παρά την πρόσφατη αναστολή των «αμοιβαίων» δασμών σε όλες τις άλλες χώρες. Ωστόσο, η Κίνα από την πλευρά της δεν υποχωρεί, δηλώνοντας ότι θα «παλέψει μέχρι το τέλος» εάν ο Τραμπ συνεχίσει να κλιμακώνει αυτό που έχει ήδη εξελιχθεί σε έναν πλήρη εμπορικό πόλεμο.
Η Κίνα αγοράζει κυρίως αγροτικά προϊόντα από τις ΗΠΑ, όπως σόγια, ελαιούχους σπόρους και δημητριακά
Τον τρόπο που οι δασμοί Τραμπ προς την Κίνα θα επηρεάσουν τον αγροτικό τομέα των ΗΠΑ αναλύει το CNN υπενθυμίζοντας τα αποτελέσματα του προηγούμενου εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών.
Για να αναλύσει ποια χώρα θα επηρεαστεί περισσότερο, το CNN επικεντρώθηκε στη μεγαλύτερη εισαγωγή της Κίνας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι η σόγια. Μάλιστα, εξετάζει εάν και πώς αυτή η ζήτηση θα μπορούσε να καλυφθεί αλλού, τι θα χάσουν οι αγρότες των ΗΠΑ και πολλά άλλα.
Το χάσμα
Και οι δύο χώρες είναι βαθιά συνυφασμένες μεταξύ τους στο εμπόριο, αν και η Κίνα πουλάει περίπου τρεις φορές περισσότερα στις ΗΠΑ από ό,τι αγοράζει. Το αποτέλεσμα είναι ένα σημαντικό εμπορικό έλλειμμα ύψους σχεδόν 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπέρ της Κίνας, ένα «χάσμα» που ο Τραμπ θέλει να κλείσει με δασμούς.

Η Κίνα αγοράζει κυρίως αγροτικά προϊόντα από τις ΗΠΑ, όπως σόγια, ελαιούχους σπόρους και δημητριακά. Οι εισαγωγές σόγιας, που χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον για ζωοτροφές, δέχθηκαν ήδη πλήγμα κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, όταν οι δύο χώρες μάχονταν σε έναν προηγούμενο εμπορικό πόλεμο.
Εκείνη την εποχή, η Κίνα προσπάθησε να διαφοροποιήσει την πηγή των εισαγωγών της και στράφηκε σε άλλες χώρες για αγροτικά προϊόντα, το οποίο αναμένεται να το ξανακάνει μετά την επιβολή δασμών 125% σε όλες τις εισαγωγές των ΗΠΑ.
Οι εξαγωγές σόγιας των ΗΠΑ στην Κίνα υπόκεινται πλέον σε συνολικό δασμό 135%, ως αποτέλεσμα ενός δασμού 10%, που επιβλήθηκε σε ορισμένα αγροτικά προϊόντα τον Μάρτιο συν το νέο δασμό 125%, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή.
Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, η Βραζιλία – ο κορυφαίος εξαγωγέας σόγιας στον κόσμο – αναδείχθηκε νικητής. Και αυτό γιατί οι εξαγωγές σόγιας από τη Βραζιλία προς την Κίνα αυξήθηκαν πάνω από 280% από το 2010, ενώ οι εξαγωγές των ΗΠΑ παρέμειναν σταθερές.
Μάλιστα, σύμφωνα με το CNN, τον περασμένο Νοέμβριο, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τσινπίνγκ πραγματοποίησε επίσκεψη στη Βραζιλία, η οποία είχε σκοπό να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Το 2024, η Κίνα ήταν ο κύριος προορισμός για τη βραζιλιάνικη σόγια, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 73% των συνολικών εξαγωγών σόγιας της χώρας.
Μάλιστα, φέτος η παραγωγή βραζιλιάνικης σόγιας αναμένεται να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ φέτος, γεγονός που επιτρέπει στην Κίνα να αυξήσει τις εισαγωγές της από τη Βραζιλία και άλλες χώρες της Νότιας Αμερικής όπως την Αργεντινή, η οποία είναι σήμερα η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός σόγιας χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο μετά τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ.
Τι σημαίνει αυτό για τους αγρότες των ΗΠΑ
Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου εμπορικού πολέμου το 2018, ο αγροτικός τομέας των ΗΠΑ έχασε περίπου 27 δισεκατομμύρια δολάρια, με το 71% των απωλειών να σχετίζονται με τη σόγια, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Σόγιας.
Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αγρότες, πολλοί από τους οποίους ζουν σε πολιτείες που ψήφισαν τον Τραμπ στις εκλογές του 2024, εξακολουθούν να παλεύουν με τις επιπτώσεις.
Εκτός από τη Βραζιλία, τώρα η Κίνα αναζητά περισσότερους συμμάχους για να αντιμετωπίσει τους δασμούς των ΗΠΑ, δηλώνοντας πρόθυμη να συνεργαστεί με την Ένωση χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση