
Οι έμποροι διαμαντιών προειδοποιούν ότι ο κλάδος των 82 δισ. δολαρίων έχει «σταματήσει» λόγω των δασμών Τραμπ και του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου, με τις αποστολές μέσω του κόμβου εμπορίας πολύτιμων λίθων της Αμβέρσας να πέφτουν στο ένα έβδομο περίπου των συνηθισμένων επιπέδων.
Οι σαρωτικοί δασμοί του Τραμπ περιλαμβάνουν εισφορά 10% στις εισαγωγές διαμαντιών καθώς και προτεινόμενους μεταβλητούς «ανταποδοτικούς» δασμούς ανά χώρα προέλευσης, παρόλο που πολλά άλλα ορυκτά όπως ο χρυσός και ο χαλκός εξαιρούνται από τα μέτρα.
Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής διαμαντιών στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ήμισυ της παγκόσμιας ζήτησης, αλλά όλα εισάγονται καθώς δεν διαθέτουν εγχώρια αδαμαντορυχεία.
Ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος είναι πιθανό να πλήξει τη συνολική ζήτηση διαμαντιών, η οποία μόλις άρχιζε να αναδύεται μετά από αρκετά δύσκολα χρόνια
Αν και ο Λευκός Οίκος έχει «παύσει» τους λεγόμενους δασμούς αντιποίνων για 90 ημέρες, ο βασικός δασμός του 10% είναι παραμένει σε ισχύ. Η αβέβαιη προοπτική επηρέασε αρνητικά τους εμπόρους πολύτιμων λίθων, καθώς και στην τεράστια βιομηχανία στιλβώματος της Ινδίας.
Οι αποστολές διαμαντιών από την Αμβέρσα, που μαζί με το Ντουμπάι είναι από τα κυριότερα κέντρα διαμαντών στον κόσμο, «σταμάτησαν» αφού ο Τραμπ ανακοίνωσε τους νέους παγκόσμιους δασμούς αυτόν τον μήνα, όπως τόνισε στους Financial Times η Κάρεν Ρεντμίστερς, διευθύνουσα σύμβουλος του Antwerp Diamond Centre.
Είπε ότι «δεν έχει νόημα» τα διαμάντια να περιλαμβάνονται στους δασμούς των ΗΠΑ και συνέκρινε την αναταραχή στην εξαιρετικά παγκοσμιοποιημένη βιομηχανία με αυτή που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωναϊού.
Η Ρεντμίστερς υπολόγισε ότι οι καθημερινές αποστολές ήταν μόλις το ένα έβδομο των κανονικών επιπέδων. «Διαταράσσει τον κλάδο», είπε. «Όλα κυριολεκτικά σταμάτησαν».
Η βιομηχανία διαμαντιών βρίσκεται ήδη σε αναδίπλωση μετά από αρκετά δύσκολα χρόνια κατά τα οποία η πανδημία και ο ανταγωνισμός από τα εργαστηριακά διαμάντια έχουν μειώσει τη ζήτηση των καταναλωτών.
Τα διαμάντια πηγαινοέρχονται
«Η βιομηχανία διαμαντιών δεν είναι σε καλή θέση», δήλωσε στους FT ο Ρίτσαρντ Τσετγόουντ, βετεράνος του κλάδου και πρόεδρος της εταιρείας εξόρυξης Trustco Resources.
«Όταν επιβάλλετε ξαφνικά δασμούς σε αυτό, το σταυρώνετε», πρόσθεσε, λέγοντας ότι οι εισφορές στα διαμάντια δεν θα φέρουν την παραγωγή στις ΗΠΑ.
Ένα τυπικό διαμάντι διασχίζει πολλές φορές τον πλανήτη προτού καταλήξει στα χέρια ενός πελάτη, από χώρες παραγωγής όπως η Μποτσουάνα, εμπορικών κόμβων όπως το Ντουμπάι και κέντρων στίλβωσης στην Ινδία.
Το μόνο μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας που βρίσκεται στις ΗΠΑ είναι η διαδικασία πιστοποίησης. Ο μεγαλύτερος οργανισμός πιστοποίησης στον κόσμο, το Gemological Institute of America, εδρεύει στην Καλιφόρνια και απασχολεί 3.200 άτομα.
Η κανονική διαδικασία μεταφοράς διαμαντιών μέσα και έξω από τις ΗΠΑ για πιστοποίηση απειλείται πλέον.
Η Πριτές Πατέλ, διευθύνουσα σύμβουλος της GIA, δήλωσε ότι ενίσχυε τις υπηρεσίες της στο εξωτερικό στα οκτώ διεθνή γραφεία της λόγω των τιμολογίων.
«Επεκτείνουμε τις υπηρεσίες ειδικά στο Ντουμπάι και το Χονγκ Κονγκ για να αντιμετωπίσουμε μέρος των επιπτώσεων», δήλωσε η Πατέλ. «Οι δασμοί φέρνουν μεγάλη αβεβαιότητα σε όλη αυτή την αλυσίδα εφοδιασμού».
Στην Ινδία για στίλβωμα, στις ΗΠΑ για πιστοποίηση
Πρόσθεσε ότι η GIA μελετά εάν τα διαμάντια που εισάγονται στις ΗΠΑ καθαρά για πιστοποίηση θα μπορούσαν να λάβουν εξαίρεση από τους δασμούς μέσω ενός ομολόγου προσωρινής εισαγωγής ή μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου.
Ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος είναι πιθανό να πλήξει τη συνολική ζήτηση διαμαντιών, η οποία μόλις άρχιζε να αναδύεται μετά από αρκετά δύσκολα χρόνια, καθώς και να δημιουργήσει μεγάλες εξάρσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, σύμφωνα με αναλυτές.
Η Ινδία, της οποίας η τεράστια βιομηχανία στιλβώματος επεξεργάζεται περισσότερο από το 90% των διαμαντιών του κόσμου, θα μπορούσε να επηρεαστεί ιδιαίτερα.
Επειδή τα τελικά διαμάντια θεωρείται ότι «προέρχονται» από τη χώρα όπου γυαλίστηκαν, η βιομηχανία εξαγωγών διαμαντιών πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων της Ινδίας θα πληγεί από τα 27% δασμούς που προτείνουν οι ΗΠΑ σε ινδικά προϊόντα, εκτός εάν οι δύο χώρες καταλήξουν σε συμφωνία για την αποφυγή δασμών.
Για την παγκόσμια ζήτηση διαμαντιών, «η αβεβαιότητα είναι προβληματική», δήλωσε ο Πολ Ζιμνίσκι, ανεξάρτητος αναλυτής διαμαντιών. «Όταν οι άνθρωποι είναι αβέβαιοι, διστάζουν να αγοράσουν, διστάζουν να επενδύσουν. Νομίζω ότι θα υπάρξει κάποια επίδραση στα προϊόντα διακριτικής ευχέρειας των καταναλωτών όπως η πολυτέλεια, όπως τα διαμάντια».
Η ιδιοκτήτης τηςDe Beers, Anglo American, μείωσε την αξία του γίγαντα που παράγει διαμάντια κατά 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία δύο χρόνια λόγω των κακών συνθηκών της αγοράς. Η Anglo ετοιμάζεται να κάνει spin out την De Beers σε μια αρχική δημόσια προσφορά αργότερα φέτος.
Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης Signet Jewelers, η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης κοσμημάτων με διαμάντια στον κόσμο, επίσης παλεύει με τους δασμούς.
Η εταιρεία ενημέρωσε τους προμηθευτές της στις 4 Απριλίου ότι δεν θα πληρώσει «καθόλου» για τυχόν νέες δασμολογικές επιπτώσεις στις υπάρχουσες παραγγελίες, πράγμα που σημαίνει ότι θα απαιτήσει από τους προμηθευτές της στο εξωτερικό να πληρώσουν τους δασμούς.
Σε επιστολή που είδε οι FT, η Signet προέτρεψε επίσης τους προμηθευτές της να αποστείλουν τις υπάρχουσες παραγγελίες στις ΗΠΑ το συντομότερο δυνατό, «με έμφαση τον Απρίλιο και τον Μάιο».


Latest News

Η Harley-Davidson, μόνη, ψάχνει νέο... CEO
Γιατί ο Γιόχεν Ζάιτς σχεδιάζει να αποσυρθεί μετά από πέντε χρόνια στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Harley-Davidson

Πρώην αρχικατάσκοπος της CIA σε ρόλο κλειδί στην KKR
Η επενδυτική - διαχειριστές χρημάτων KKR προσέλαβε στο Ντέιβιντ Πετρέους για να επιβλέψει τομέα Από τον οποίο προσδοκά τεράστια ανάπτυξη
![F-35: Το ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/f-35-1-600x400.jpg)
Οι παραγγελίες του F-35 - Ενα ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]
Η συνολική παραγγελία της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας για τα αεροσκάφη F-35 προς την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, φτάνει τις 1.763 μονάδες

Οι δασμοί δεν θα φέρουν πίσω στις ΗΠΑ την παραγωγή - Τι λένε οι αμερικανοί επιχειρηματίες
Η επαναφορά των αλυσίδων εφοδιασμού στις ΗΠΑ θα μπορούσε να διπλασιάσει το κόστος - Αντί για αυτό οι επιχειρηματίες προτιμού να αναζητήσουν χώρες με χαμηλούς δασμούς

Η «βαριοπούλα» των δασμών συντρίβει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων - Τι λέει η ING
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο κόσμος βιώνει μια βόλτα με το τρενάκι του τρόμου, σημειώνουν οι αναλυτές της ING

Οργισμένοι επενδυτές της Stellantis για πληρωμή μαμούθ στον πρώην CEO
Ο πρώην CEO της Stellantis θα λάβει υπέρογκη αμοιβή την στιγμή που οι επενδυτές τον θεωρούν υπεύθυνο για σειρά αποτυχιών και μείωση κερδοφορίας

Το Netflix στοχεύει σε κεφαλαιοποίηση $1 τρισεκατομμυρίου
Το Netflix μοιράζεται στόχους οικονομικών επιδόσεων με το προσωπικό τονίζοντας την κυριαρχία της

Γιατί συρρικνώνονται τα σπίτια των Αμερικανών
Το αμερικανικό όνειρο της ιδιοκτησίας σπιτιού μειώνεται λόγω κρίσης οικονομικής προσιτότητας στις ΗΠΑ

Προειδοποίηση Ντίμον για τον εμπορικό πόλεμο - «Οι ΗΠΑ μπορεί να χάσουν την ηγετική τους θέση»
Ο Ντίμον εκτίμησε ότι ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να βλάψει την φερεγγυότητα των ΗΠΑ και κάλεσε σε προσέγγιση ΗΠΑ-Πεκίνου

Οι δασμοί θα φέρουν χάος στις παραδόσεις αεροσκαφών λέει ο CEO της Ryanair
Αεροπορικές εταιρείες και κατασκευαστές αεροπλάνων ετοιμάζονται να παλέψουν για το ποιος πληρώνει για τους δασμούς