Ξεπέρασε η κεφαλαιοποίηση της Hermès εκείνη της αντίπαλης LVMH, του ομίλου που προσπάθησε να αγοράσει τον κατασκευαστή της πολυπόθητης τσάντας Birkin σε μια μυστική επιδρομή που συγκλόνισε τον γαλλικό επιχειρηματικό κόσμο πριν από 15 χρόνια.

Η αποτίμηση της Hermès International SCA έφτασε τα 243,65 δισ. ευρώ (276,3 δισ. δολάρια) την Τρίτη, ξεπερνώντας για λίγο τα 243,44 δισ. ευρώ της LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton SE. Αυτό την εκτόξευσε στην πιο πολύτιμη εταιρεία του γαλλικού δείκτη αναφοράς CAC40 και στην τρίτη μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία στην Ευρώπη, πίσω από την εταιρεία λογισμικού SAP SE και την εταιρεία παραγωγής φαρμάκων για απώλεια βάρους Novo Nordisk A/S.

Άνοιξε το δρόμο, η πτώση της LVMH

Το εντυπωσιακό γύρισμα της τύχης έρχεται μετά την πτώση της LVMH κατά 8,4% στο Παρίσι, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου λόγω της επιβράδυνσης της ζήτησης στην Κίνα και τις ΗΠΑ και εν μέσω απειλών για κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου.

«Σε αβέβαιες συνθήκες, οι άνθρωποι τείνουν να αναζητούν την ποιότητα και την ασφάλεια, και νομίζω ότι στην πολυτέλεια η Hermès αντιπροσωπεύει σαφώς αυτό», επισήμανε στο Bloomberg η Jelena Sokolova, αναλύτρια της Morningstar. Hermes

Για την Hermès, η κίνηση αυτή σηματοδοτεί τη δικαίωση της στρατηγικής της να παραμείνει ανεξάρτητη μετά την αποκάλυψη το 2010 ότι ο μεγαλομέτοχος της LVMH και δισεκατομμυριούχος, διευθύνων σύμβουλος Bernard Arnault, είχε αποκτήσει αθόρυβα μερίδιο στον διάσημο κατασκευαστή μεταξωτών κασκόλ.

Η κίνηση του Arnault ώθησε τα μέλη της οικογένειας Hermès να ενώσουν τις δυνάμεις τους και τελικά οδήγησε τον άνθρωπο που ονομάστηκε «ο λύκος με το κασμίρι» για τις συχνά αδίστακτες εξαγορές του σε ιστορικές μάρκες κληρονομιάς, να πουλήσει τις μετοχές του λίγα χρόνια αργότερα.

Η LVMH, στην οποία ανήκουν brands όπως η Christian Dior και η Tiffany & Co, ανέφερε πωλήσεις ύψους 84,7 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2024 για λειτουργικά κέρδη 19,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Hermès είχε πωλήσεις 15,2 δισ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη 6,2 δισ. ευρώ την περίοδο αυτή. Hermes

Η στρατηγική της περιορισμένης διαθεσιμότητας

Η Hermès άντεξε καλύτερα από τους αντιπάλους της την ύφεση της ζήτησης για είδη πολυτελείας, απευθυνόμενη στους πλουσιότερους και καλλιεργώντας μια πολύ καλά βαθμονομημένη αίσθηση αποκλειστικότητας και ελεγχόμενης σπανιότητας.

Το επιχειρηματικό μοντέλο που βασιζόταν στην περιορισμένη διαθεσιμότητα εξασφάλισε ότι η ζήτηση για τις τσάντες της, όπως η Birkin – που πήρε το όνομά της από την αείμνηστη Βρετανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιό Jane Birkin – και η Kelly – εμπνευσμένη από την πριγκίπισσα Grace Kelly – ξεπερνά τις προσφερόμενες.

Οι τσάντες αυτές μπορούν να πωληθούν για περίπου 10.000 ευρώ στο Παρίσι και να πιάσουν πολύ υψηλότερες τιμές στην αγορά μεταπώλησης.

«Η Hermès θεωρείται πιο ανθεκτική σε ορισμένα περιβάλλοντα, τα οποία είναι πιο αβέβαια, και αυτό ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή», συμπλήρωσε η Sokolova της Morningstar.

Η αδυναμία της LVMH

Την ίδια στιγμή, η αποτίμηση της LVMH μοιάζει να πλήττεται από αυτό που οι αναλυτές χαρακτηρίζουν ως μια έκπτωση του ομίλου, με περιουσιακά στοιχεία όπως η Sephora να απολαμβάνουν χαμηλότερα περιθώρια κέρδους από το brand Louis Vuitton που αποτελεί την βασική πηγή εσόδων της.

Τη Δευτέρα, η LVMH δημοσίευσε αποτελέσματα πρώτου τριμήνου που ήταν πολύ χειρότερα από τα αναμενόμενα στη βασική μονάδα μόδας και δερμάτινων ειδών. Η Hermès θα δημοσιεύσει τις τριμηνιαίες πωλήσεις της την Πέμπτη.

Τον Φεβρουάριο, η αποτίμηση της Hermès ξεπέρασε για λίγο το συμβολικό όριο των 300 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά οι ανησυχίες για έναν εμπορικό πόλεμο έβαλαλ σε άλλη τροχιά τον ευρύτερο κλάδο της πολυτέλειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
ΗΠΑ: Οι δασμοί δεν θα φέρουν πίσω τις βιομηχανίες – Οι προειδοποιήσεις των αμερικανών επιχειρηματιών
Διεθνή |

Οι δασμοί δεν θα φέρουν πίσω στις ΗΠΑ την παραγωγή - Τι λένε οι αμερικανοί επιχειρηματίες

Η επαναφορά των αλυσίδων εφοδιασμού στις ΗΠΑ θα μπορούσε να διπλασιάσει το κόστος - Αντί για αυτό οι επιχειρηματίες προτιμού να αναζητήσουν χώρες με χαμηλούς δασμούς