
Σε μικρή επί τα χείρω αναθεώρηση τόσο της ανάπτυξης όσο και του πληθωρισμού στην Ελλάδα για φέτος προχώρησε το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), όπως καταγράφηκε στην τριμηνιαία έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
Ειδικότερα, η ελληνική ανάπτυξη αναμένεται να αγγίξει το 2,2% (από 2,4% προηγουμένως), ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,8%, από 2,4% πριν, ως συνέπεια της επιβολής δασμών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Τι «βλέπουν» Ρέτσος και Βέττας για την Ελλάδα
«Εάν και εφόσον παγιωθεί κατάτασταση υψηλότερων δασμών στο διεθνές εμπόριο, αυτό αναπόφευκτα αυξάνει το κόστος για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες» τόνισε από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας για να συμπληρώσει «Μειώνει την δυνατότητα των καταναλωτών και των επιχειρήσεων». Ακόμη, συμπλήρωσε: «Το παραπάνω συνεπάγεται μια μείωση ευημερίας που μπορούμε να δούμε με άμβλυνση των ρυθμών μεγέθυνσης και υψηλότερο πληθωρισμό. Ακόμη και αν αυτό δεν συμβεί η μεγάλη όξυνση της αβεβαιότητας αναβάλλει επενδυτικές αποφάσεις και κυρίως τις μεσομακροπρόθεσμες και πιο παραγωγικές».
Αναφορικά με τον χρόνο της αναταραχής,ο κ. Βέττας σημείωσε ότι αυξάνεται το ρίσκο αναταραχών στις κεφαλαιαγορές και υπάρχει μια μεγάλη μεταβλητότητα σε συνέχεια μιας παγκόσμιας οικονομίας που έχει πέσει πολύ ρευστότητα.
Σχετικά με τη χώρα μας, ο ίδιος σημείωσε ότι «Έχουμε επιστρέψει σε προ κρίσης επίπεδα σε πολλά στοιχεία: Ανεργία, ακίνητα, τράπεζες, πιστοληπτική αξιολόγηση πάνω από τη γραμμή».
Ωστόσο, παραμένει το ερώτημα του κατά πόσο ανθεκτική είναι η ελληνική οικονομία απέναντι στις αναταραχές, αλλά και αν υπάρχει δυναμική ώστε να α μπορέσουμε να διατηρήσουμε την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Ιωάννης Ρέτσος εκτίμησε ότι αυτή η παγκόσμια αναταραχή δεν αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τον ελληνικό τουρισμό τουλάχιστον για φέτος. «Ίσα ίσα εκτιμώ ότι θα τα πάμε καλά» σημείωσε για να συμπληρώσει ότι ενδέχεται να δημιουργηθεί πρόβλημα στο μεσομακροπρόθεσμο μέλλον, εάν υπάρξει συνέχιση των δασμών, η οποία θα επηρεάσει το εισόδημα των Ευρωπαίων.
Οι βασικές προβλέψεις
Σχετικά με τις βασικές μακροοικονομικές προβλέψεις για την Ελλάδα οι κύριοι παράγοντες εξέλιξης του ΑΕΠ το 2025 περιλαμβάνουν θετικές συγκυρίες-ευκαιρίες, όπως τη διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής της κατανάλωσης (αν και με εμφανή σημάδια κόπωσης), το χαμηλότερο κόστος χρήματος, και την επιτάχυνση στην υλοποίηση του αναθεωρημένου Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και προκλήσεις-κινδύνους που απορρέουν κυρίως από τις διεθνείς εξελίξεις, όπως την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, την αβεβαιότητα ως προς τα δημοσιονομικά μεγέθη της ΕΕ (σχέδιο επανεξοπλισμού), και τη διατήρηση των γεωπολιτικών εντάσεων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή. Ειδικότερα:
• Εκτίμηση για εγχώρια ανάπτυξη της τάξης του +2,2% το 2025.
• Σημαντική ενίσχυση των πάγιων επενδύσεων (+9,5%) και οριακή επιβράδυνση της δυναμικής της ιδιωτικής κατανάλωσης (+1,2%).
• Οριακή βελτίωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κυρίως λόγω της προβλεπόμενης μεγέθυνσης. Οι εξαγωγές (+2,2%) αυξάνονται περισσότερο από τις εισαγωγές (+1,5%).
• Εκτίμηση για τον ετήσιο πληθωρισμό (ΕνΔΤΚ) στο +2,8% και το ποσοστό ανεργίας στο 9,3%


Latest News

Σε κίνδυνο φτώχειας 1 στους 4 Ελληνες - Πιο εκτεθειμένα τα παιδιά
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη φτώχεια στην Ελλάδα - Παιδιά, γυναίκες και μονογονεϊκές οικογένειες βρίσκονται πιο κοντά στη φτώχεια

Μειωμένος στο 2,2% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάρτιο στην ευρωζώνη - Στο 3,1% στην Ελλάδα
Οι υπηρεσίες αποτελούν η μεγαλύτερη συνιστώσα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 45,7% της τελικής νομισματικής καταναλωτικής δαπάνης
![ΤτΕ: Στα 4,1 δισ. ευρώ το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα το α΄ τρίμηνο [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/thumbnail_stocks_agores_merismata_xrimatistirio_shutterstock_-600x414.jpg)
ΤτΕ: Στα 4,1 δισ. ευρώ το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα το α΄ τρίμηνο [πίνακας]
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος

Ντόναχιου σε Μητσοτάκη: Εξαιρετική η επιτυχία της ελληνικής οικονομίας
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου στο Μέγαρο Μαξίμου

ΙΟΒΕ: Επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης - Βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών
Οι προσδοκίες στη Βιομηχανία βελτιώθηκαν σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, ενώ και σε ετήσια βάση διαμορφώνονται υψηλότερα, σύμφωνα με το δελτίο του ΙΟΒΕ

Η Ελλάδα αποκτά Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
Για πρώτη φορά σε επίσημο κείμενο της Ε.Ε. τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Πώς μπορεί να «φουσκώσει» ο κρατικός κουμπαράς – Θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα;
Τα εμπόδια και οι ευκαιρίες για να αυξηθεί το πλεόνασμα – Υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε η κυβέρνηση να δώσει κοινωνικό μέρισμα

Τρομακτική αύξηση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων
Πρωτοβουλία για κοινωνικό διάλογο γύρω από τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας ζητά από την κυβέρνηση η ΓΣΕΕ

Ο κίνδυνοι, η στάσιμη παραγωγικότητα και οι επενδύσεις – Τα «καμπανάκια» του ΙΟΒΕ
Αν ο κίνδυνος μιας έντονης κρίσης είναι πολύ μικρός (αναφορικά με τους δασμούς), δεν ισχύει το ίδιο για το ενδεχόμενο στασιμότητας στην ελληνική οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα πρώτα μαθήματα από το RRF – Τα συμπεράσματα των ευρωβουλευτών από την Αθήνα
Oι ευρωβουλευτές της Ομάδας Εργασίας για την εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας βρίσκονται από χθες στην Αθήνα