Σε διευκρινίσεις προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Βιομηχανικών Περιοχών μετά απο κοινοβουλευτική ερώτηση που κατατέθηκε απο τον πρώην υπουργό – βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη και το βουλευτή Φθιώτιδας Γιώργο Κοτρωνιά.

Οι δύο βουλευτές κατέθεσαν την ερώτηση σε συνεργασία με την Πανελλήνια Συνομοσπονδία Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών (ΠΑ.Σ.Ε.ΒΙ.ΠΕ.) και τους προέδρους των εγκατεστημένων επιχειρήσεων στις 22 ΒΙ.ΠΕ. της χώρας.

Η ερώτηση των βουλευτών είχε ως στόχο τη βελτίωση του νέου θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των Επιχειρηματικών Πάρκων, ζητώντας την επιτάχυνση της έκδοσης των απαραίτητων κανονιστικών αποφάσεων, καθώς και την αποσαφήνιση συγκεκριμένων άρθρων του νόμου, τα οποία είχαν προκαλέσει σύγχυση και ανησυχία στους επιχειρηματίες, με κυριότερο το άρθρο 24 που σχετίζεται με τις συμβάσεις εγκατάστασης.

Διευκρινήσεις

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης διαβίβασε έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, στο οποίο αποσαφηνίζονται κρίσιμα σημεία:

· Δεν απαιτείται νέα σύμβαση εγκατάστασης για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν ήδη εντός των ΒΙ.ΠΕ. πριν από την ψήφιση του Ν. 4982/2022,

· Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν ήδη συνάψει τις απαραίτητες συμβάσεις με τους φορείς διαχείρισης (Ε.Α.Δ.Ε.Π.),

· Άμεσα αναμένεται η έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου, για την επίσημη διευθέτηση των σχετικών ζητημάτων,

· Η διαδικασία έκδοσης των 9 απαιτούμενων κανονιστικών αποφάσεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου, καθώς αποτελεί ορόσημο πληρωμής για το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας.

Η κοινοβουλευτική ερώτηση

Οι κ.κ. Αυγενάκης και Κοτρωνιάς είχαν ζητήσει, με κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Θεοδωρικάκο, την επείγουσα αντιμετώπιση των ζητημάτων που προέκυψαν από την εφαρμογή του Ν. 4982/2022, ο οποίος αφορά το νέο πλαίσιο λειτουργίας των Επιχειρηματικών Πάρκων.

Ειδικότερα, ζητήθηκε:

· Η επίσπευση της έκδοσης των κανονιστικών αποφάσεων που απαιτούνται για την εφαρμογή του νόμου, με βάση και τις προτάσεις του ΠΑ.Σ.Ε.ΒΙ.ΠΕ.,

· Η αποσαφήνιση του άρθρου 24, ώστε να διευκρινιστεί αν απαιτείται νέα σύμβαση εγκατάστασης για τις ήδη εγκατεστημένες επιχειρήσεις,

· Η τροποποίηση κρίσιμων σημείων του νόμου, ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργικότητα, διαφάνεια και δίκαιη εκπροσώπηση στις ΒΙ.ΠΕ

Οπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου, η απάντηση αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα μιας ευρύτερης και συντονισμένης κοινοβουλευτικής και θεσμικής παρέμβασης. Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί συνάντηση του κ. Αυγενάκη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε., ενώ ακολούθησε διευρυμένη τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΠΑ.Σ.Ε.ΒΙ.ΠΕ., της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, προέδρων Επιχειρηματικών Πάρκων και Βουλευτών.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί σημαντική θεσμική επιτυχία και δείχνει πως η τεκμηριωμένη κοινοβουλευτική παρέμβαση μπορεί να επιφέρει άμεσα και ουσιαστικά αποτελέσματα, ειδικά όταν πρόκειται για την ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης και της εγχώριας επιχειρηματικότητας.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Siemens: Μοχλοί ανάπτυξης, AI στη βιομηχανία και «έξυπνες» υποδομές
Επιχειρήσεις |

Τεχνητή νοημοσύνη στη βιομηχανία και «έξυπνες» υποδομές, οι μοχλοί ανάπτυξης για τη Siemens

Για τον μετασχηματισμό της Siemens σε ηγέτιδα εταιρεία τεχνολογίας χάρη στην ισχυρή κουλτούρα καινοτομίας και την αξιοποίηση της τεχνολογίας, μίλησε ο Βασίλης Χατζίκος, CEO Siemens Ελλάδας, στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

AS Company: Ρεκόρ πωλήσεων το 2024 – Μέρισμα 0,17 ευρώ/μετοχή
Επιχειρήσεις |

AS Company: Ρεκόρ πωλήσεων το 2024 – Μέρισμα 0,17 ευρώ/μετοχή

Ο όμιλος AS Company διατήρησε την ηγετική του θέση στην αγορά παιχνιδιών, ενισχύοντας περαιτέρω το προϊοντικό του χαρτοφυλάκιο με επιτυχημένα καινοτόμα προϊόντα που συνδυάζουν υψηλή ποιότητα και ανταγωνιστική τιμή.