
Άπιαστο… όνειρο για ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού αποτελεί πλέον η αγορά και ενοικίαση ακινήτου. Κάτι που ήρθε να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα της έρευνας που δημοσίευσε χθες η Alpha Bank. Παρά τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, το πρόβλημα παραμένει έντονο.
Η προσφορά ακινήτων εξακολουθεί να υπολείπεται της ζήτησης και η ανάγκη να πέσουν στην αγορά περισσότερα ακίνητα είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία.
Τα κόκκινα ακίνητα που έχουν οι servicers
Παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως πέρα από την κατασκευή νέων κατοικιών, υπάρχει ένας παράγοντας που θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της προσφοράς. Και αυτός δεν είναι άλλος από τα ακίνητα που κατέχουν οι servicers. Δυο είναι οι κατηγορίες ακινήτων των servicers που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ανάσα για την αγορά.
– Η πρώτη κατηγορία αφορά το σύνολο των ακινήτων που έχουν οι εταιρείες διαχείρισης που υπολογίζονται περίπου στις 700.000.Τα ακίνητα αυτά για να μπορέσουν να βγουν στην αγορά χρειάζεται υποχρεωτικά η συναίνεση του δανειολήπτη. Άρα υπάρχει η περίπτωση της συναινετικής πώλησης που ήδη προτείνετε από τις εταιρείες διαχείρισης προς τους δανειολήπτες.
– Η δεύτερη κατηγορία ακινήτων είναι εκείνα που έχουν περιέλθει μετά τον πλειστηριασμό στα χαρτοφυλάκια των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων. Πρόκειται για περίπου 12.000-13.000 ακίνητα που θα μπορούσαν να βγουν στην αγορά. Το χαρτοφυλάκιο αυτό παρόλα αυτά δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση καθώς χρειάζεται η τεχνική και νομική ωρίμανση. Πολλά από αυτά τα ακίνητα έχουν πολεοδομικά ζητήματα, αυθαιρεσίες, νομικής φύσεως θέματα τα οποία θα πρέπει να τακτοποιηθούν. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει κοντά στο ενάμισι χρόνο γεγονός που δυσκολεύει τη γρήγορη ροή τέτοιων ακινήτων στην αγορά.
Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι των servicers υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στο κτηματολόγιο αλλά και σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου ενώ υπάρχουν καθυστερήσεις και στη περίπτωση των ανακοπών, καθώς η δικάσιμος για τις αιτήσεις ανακοπών καθυστερεί με αποτέλεσμα τα ακίνητα αυτά να μην μπορούν τελικώς να πωληθούν.
Οι servicers από την πλευρά τους έχουν ζητήσει γρήγορες διαδικασίες και για αυτές τις περιπτώσεις ώστε να ξεκαθαρίζει το συντομότερο δυνατόν η νομική εικόνα του ακίνητου και να επιταχυνθεί η διαδικασία πώλησης του.
Τι προτείνουν οι servicers
Οι servicers έχουν προτείνει επίσης στην κυβέρνηση να δοθεί η δυνατότητα στα funds να απαλλαγούν από την υποχρέωση τακτοποίησης των εκκρεμών νομικών και τεχνικών προβλημάτων και τη χρονοβόρα διαδικασία των ακινήτων που έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους και να την αναλαμβάνει ο αγοραστής του ακινήτου. O αγοραστής ως μπόνους θα έχει έκπτωση στην τιμή αγοράς.


Latest News
![Μετακόμιση: Ποια είναι τα κίνητρα και τα κριτήρια των Ελλήνων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_metakomisi-600x352.png)
Γιατί μετακομίζουν οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι – Οι νέες τάσεις [γραφήματα]
Τι δείχνει πανευρωπαϊκή έρευνα «European Housing Trend Report 2024» που πραγματοποίησε το κτηματομεσιτικό δίκτυο RE/MAX Europe για την μετακόμιση σε Ελλάδα και Ευρώπη
![Εξοχική κατοικία: Κέρδη από την αξιοποίηση στην Ελλάδα – Οι αποδόσεις των νεόδμητων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/paros-768x512-1-600x400.jpg)
Συμφέρει η επένδυση σε εξοχική κατοικία; - Τα κέρδη και οι αποδόσεις [γραφήματα]
Σε επενδυτικό «θησαυρό» αναδεικνύεται η εξοχική κατοικία στην Ελλάδα- Τι δείχνουν τα στοιχεία της Elxis – At Home in Greece

Νέα εποχή για το εμβληματικό Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας – Παραχωρείται στον Δήμο Πεντέλης
H παραχώρηση πραγματοποιείται με σκοπό ο Δήμος Πεντέλης να προβεί σε εργασίες μελετών, αδειοδότησης, αποκατάστασης και ανακαίνισης των εγκαταστάσεων του ακινήτου

Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές των ακινήτων - Πώς θα λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για την αγορά κατοικίας και τις προοπτικές της - Το 12% σχεδιάζει αγορά κατοικίας την επόμενη 2ετία - Το 64% των κατοικιών είναι άνω των 30 ετών

Ακάθεκτο το real estate κόντρα στις αναταράξεις – Το μήνυμα Dimand και Premia
Σε δημιουργικό αναβρασμό παραμένουν οι εγχώριες εταιρείες real estate κόντρα στην αβεβαιότητα που φέρνουν οι δασμοί Τραμπ – Οι ευκαιρίες που αναζητούν και οι προβληματισμοί για το κόστος

Ποσά 200 εκατ. ευρώ σε μελέτες για να «ξεκλειδώσει» η δόμηση εκτός σχεδίου
Σε φάση ελέγχου μελέτες καταγραφής πολεοδομικά αναγνωρισμένων οδών που θα δίνουν δικαιώματα δόμησης σε εκτός σχεδίου οικόπεδα στα νησιά. Μετά το Πάσχα οι ανάδοχοι για τις μελέτες στην υπόλοιπη χώρα.
![Σπίτι μου 2: Στο… ράφι τα δάνεια – Ακίνητα παλιά και ακριβά [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/akin4-1-600x399.jpg)
«Κρυμμένος θησαυρός» η αναζήτηση φθηνής στέγης - Τα εμπόδια στο Σπίτι μου 2
Η εξεύρεση ακινήτων εξακολουθεί να είναι το μεγάλο αγκάθι και για τη δεύτερη φάση του προγράμματος Σπίτι μου 2

Orilina Properties: Κέρδη ρεκόρ 19,27 εκατ. ευρώ για το 2024
Η προσαρμοσμένη ετήσια απόδοση επί της Eπιχειρηματικής Aξίας (Enterprise Value) του Ομίλου Orilina Properties ανήλθε σε 17,2%

Ανδριόπουλος (DIMAND): Σε 10 χρόνια θα λυθεί ουσιαστικά το πρόβλημα της κατοικίας
«Το πρόβλημα της κατοικίας είναι ένα ζήτημα που επιλύεται αν συνεργαστούν όλοι, υποστήριξε ο Δ. Ανδριόπουλος της DIMAND
![Ενοίκια: Σε ποιες περιοχές υπάρχουν προσιτές τιμές, πού έχουν εκτοξευθεί [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_enoikia24-600x352.png)
Γιατί ξέφυγαν οι τιμές των ενοικίων - Οι φθηνές και ακριβές περιοχές [πίνακες]
Δεν σταματά η άνοδος στα ενοίκια - «Άπιαστο όνειρο» αποτελεί η αναζήτηση κατάλληλου και προσιτού ακινήτου