Σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας—λόγω δασμών, γεωπολιτικών γεγονότων, ή άλλων αναταράξεων στην αγορά—οι κίνδυνοι απάτης συνήθως αυξάνονται, όπως είναι και αναμενόμενο σε ένα ρευστό οικονομικό περιβάλλον. Είναι πιθανό επιτήδειοι με κακούς σκοπούς να επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, δρώντας σε διάφορους κρίσιμους τομείς, όπως προειδοποιεί η Kaspersky.

Ηλεκτρονικό εμπόριο

Καταρχάς, οι απάτες που αφορούν το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι πιθανό να αυξηθούν, αφού οι απατεώνες εκμεταλλεύονται την αυξημένη ζήτηση για αγαθά που αναμένεται να γίνουν πιο ακριβά. Μπορεί για παράδειγμα να δημιουργήσουν ψεύτικες ιστοσελίδες που μοιάζουν πολύ με τις πραγματικές ή να στείλουν ηλεκτρονικά μηνύματα, χρησιμοποιώντας τις πιο εξελιγμένες μεθόδους απάτης, για να προωθήσουν «εκπτώσεις πριν από τους δασμούς». Οι καταναλωτές που σπεύδουν να εξασφαλίσουν χαμηλότερες τιμές ενδέχεται να παραχωρήσουν άθελά τους οικονομικά στοιχεία σε απατεώνες, με αποτέλεσμα την απώλεια ποσών ή την κλοπή ταυτότητας.

Αλυσίδα εφοδιασμού

Δεύτερον, οι αναταράξεις στην αλυσίδα εφοδιασμού ενδέχεται να αναγκάσουν τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές γρήγορα, συχνά ακολουθώντας λιγότερο αυστηρές διαδικασίες ελέγχου. Αυτό μπορεί να διευκολύνει την είσοδο πλαστών προϊόντων στην αγορά, όπως και την προώθηση κακόβουλου λογισμικού μέσω πλαστών συσκευών από κυβερνοεγκληματίες.

Επενδυτικές απάτες

Τρίτον, η αναταραχή στην αγορά ανοίγει τον δρόμο για επενδυτικές απάτες. Οι απατεώνες μπορεί να μιμούνται νόμιμους οικονομικούς οργανισμούς, υποσχόμενοι “εγγυημένες” υψηλές αποδόσεις που βασίζονται σε δήθεν εσωτερικές πληροφορίες σχετικά με τους δασμούς. Μπορεί επίσης να πραγματοποιήσουν εκστρατείες phishing και να δημιουργήσουν ψεύτικες ιστοσελίδες ώστε να υποκλέψουν ευαίσθητες πληροφορίες. Για παράδειγμα, μια μη επαληθευμένη ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα για μια ενδεχόμενη αναστολή των δασμών προκάλεσε πρόσφατα μια προσωρινή άνοδο της αγοράς πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων πριν διαψευστεί—κάτι που είναι δηλωτικό του πόσο γρήγορα δρα η παραπληροφόρηση, ενισχύοντας τις λεγόμενες «επενδυτικές φούσκες» ή απάτες «pump-and-dump».

Πώς θα προστατευτείτε

Για να μειώσουν το ρίσκο, οι καταναλωτές θα πρέπει να επαληθεύουν τη νομιμότητα των πωλητών πριν πραγματοποιήσουν αγορές, να χρησιμοποιούν μεθόδους πληρωμής που προσφέρουν προστασία από απάτες και να είναι προσεκτικοί με προσφορές που φαίνονται υπερβολικά καλές για να είναι αληθινές.

Οι επενδυτές πρέπει να πραγματοποιούν εκτενή έρευνα, να βασίζονται μόνο σε αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης και να είναι επιφυλακτικοί με ανεπιθύμητες προσφορές που υπόσχονται υπερβολικές αποδόσεις.

Καθώς το οικονομικό τοπίο συνεχίζει να μεταβάλλεται, η οξυμένη επαγρύπνηση γίνεται όλο και πιο απαραίτητη. Η κατανόηση των απειλών αυτών μπορεί να βοηθήσει τόσο τους καταναλωτές όσο και τους επενδυτές να προστατεύσουν καλύτερα τον εαυτό τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Πισσαρίδης (LSE): Η μάχη για την AI κερδίζεται με επενδύσεις και αλλαγές
Tεχνητή νοημοσύνη |

Πισσαρίδης (LSE): Η μάχη για την AI κερδίζεται με επενδύσεις και αλλαγές

Για την ανάγκη επενδύσεων στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ευρώπη ώστε να μη χάσει ακόμα περισσότερο έδαφος από τις ΗΠΑ, μίλησε ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, Regius Professor, London School of Economics and Political Science

Παπαστεργίου: Ειδική γραμματεία για την AI στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Παπαστεργίου: Ειδική γραμματεία για την AI στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

«Η Ελλάδα είναι ένα τρένο που ξεκινάει σιγά σιγά και θα τρέξει γρήγορα. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενα προβλήματα για να μην χάσουμε χρόνο», σημείωσε ο κ. Ππαστεργίου