
Πτωτικά κινείται για μία ακόμα ημέρα το πετρέλαιο, καθώς οι παλινωδίες στη δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ τροφοδοτούν την αβεβαιότητα, με αποτέλεσμα οι traders να προσπαθούν να σταθμίσουν τον πιθανό αντίκτυπο του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας στην οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση ενέργειας.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent μειώθηκαν κατά 18 σεντς, ή 0,3%, στα 64,49 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate υποχώρησε 16 σεντς, ή 0,3%, στα 61,17 δολάρια. Και οι δύο δείκτες αναφοράς υποχώρησαν 0,3% την Τρίτη.
Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί με τον χαμηλότερο ρυθμό της εδώ και πέντε χρόνια το 2025 και η αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ θα μειωθεί επίσης, λόγω των δασμών του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στους εμπορικούς εταίρους, και των αντιποίνων που ακολουθούν.
«Οι επενδυτές συνεχίζουν να αγωνίζονται για να βρουν έναν καταλύτη που θα οδηγήσει σε μια πιο ουσιαστική ανάκαμψη, καθώς η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται ευρέως να επιβραδυνθεί με τους δασμούς των ΗΠΑ, γεγονός που θέτει τη ζήτηση πετρελαίου σε κίνδυνο», σχολιάζει το Reuters, ο Yeap Jun Rong, στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην IG.
«Η πτωτική τάση για τις τιμές του πετρελαίου παραμένει ανέπαφη και μπορεί να περιμένουμε ότι η αρχική αισιοδοξία σχετικά με τις επιστροφές δασμών θα εξασθενίσει και οι υποκείμενοι μακροοικονομικοί άνεμοι για τα επερχόμενα οικονομικά δεδομένα θα μπορούσαν να επαναφέρουν τις αγορές σε μια πιο απογοητευτική πραγματικότητα», πρόσθεσε ο Yeap.
Προβληματισμός για την παγκόσμια ζήτηση στο πετρέλαιο
Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου φέτος αναμένεται να αυξηθεί κατά 730.000 βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, από 1,03 εκατομμύρια bpd που αναμενόταν τον περασμένο μήνα. Η μείωση είναι μεγαλύτερη από μια περικοπή που έκανε τη Δευτέρα ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών.
«Όπως τόνισε ο IEA, η αύξηση της ζήτησης πιθανότατα θα παραμείνει μέτρια και η ανισορροπία μεταξύ της παγκόσμιας προσφοράς και ζήτησης αργού πετρελαίου επιβαρύνει την αγορά», δήλωσε ο Tetsu Emori, Διευθύνων Σύμβουλος της Emori Fund Management.
«Εάν το χρηματιστήριο – αυτή τη στιγμή υπό την πίεση των δασμών – ανακάμψει, θα μπορούσαμε να δούμε ένα ράλι στις τιμές του πετρελαίου να ωθήσει το WTI πάνω από τα 65 δολάρια. Αλλά χωρίς αυτήν την υποστήριξη, οι τιμές πιθανότατα θα παραμείνουν στα χαμηλά $60», υποστήριξε.
Οι ανησυχίες για την κλιμάκωση των δασμών του Τραμπ, σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+, έναν όμιλο που αποτελείται από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους παραγωγής του, όπως η Ρωσία, έχουν ήδη σύρει τις τιμές του πετρελαίου προς τα κάτω κατά περίπου 13% μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα.
Η αβεβαιότητα γύρω από τις εμπορικές εντάσεις έχει οδηγήσει πολλές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των UBS, BNP Paribas και HSBC , να μειώσουν τις προβλέψεις τους για τις τιμές του αργού.


Latest News

Ακάθεκτος ο χρυσός - Νέο ρεκόρ πάνω από τα 3.300 δολ.
Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε 0,4% έναντι των αντιπάλων του , καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό για άλλους κατόχους νομισμάτων

«Καλπάζει» προς τις 4.000 δολάρια ο χρυσός- Τι προβλέπουν Goldman Sachs και UBS
Οι υψηλότερες εκτιμήσεις είναι αποτέλεσμα της ανόδου της τιμής κατά 6,6% την περασμένη εβδομάδα - Νέο ρεκόρ σημείωσε ο χρυσός τη Δευτέρα

Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές του πετρελαίου - Η πρόβλεψη της Goldman Sachs
Οι αγορές ανησυχούν ότι η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου θα μειώσει τη ζήτηση για πετρέλαιο

Σε νέο ιστορικό ρεκόρ ο χρυσός - Ξεπέρασε τα 3.245 δολάρια η ουγγιά
Οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά τις κινήσεις μεγάλων κεντρικών τραπεζών

Γιατί η πτώση των τιμών του πετρελαίου δεν είναι πάντα «καλά νέα»
Η οικονομική εξίσωση έχει αλλάξει δραματικά - Το 2025 δεν είναι 2005

Ξεπέρασε τα 3.200 δολάρια ο χρυσός ενώ το αμερικανικό νόμισμα χάνει έδαφος
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,4% στα 3.253,20 δολάρια

Σπάει όλα τα ρεκόρ ο χρυσός - Σε ιστορικά υψηλά δια χειρός... Τραμπ
Η αβεβαιότητα λόγω δασμών και ο φόβος της ύφεσης ωθούν επενδυτές στον χρυσό - Την ίδια στιγμή, ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ υποχώρησε κάτω από το βασικό όριο του 100 για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2023
![Χρυσός: Ξανά κοντά σε νέα ρεκόρ [Γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gold-8218390_1280-600x400.jpg)
Κοντά σε νέα ρεκόρ ξανά ο χρυσός [Γράφημα]
Βαθαίνει η εμπορική κόντρα ΗΠΑ-Κίνας - Οι τιμές της Χρυσής Λίρας Αγγλίας από Τράπεζα της Ελλάδος

Nέα πτώση στο πετρέλαιο - Σενάρια για παγκόσμια ύφεση και βουτιά στα 50 δολ.
Ο Τραμπ αύξησε τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές στο 125% από 104%, ανατρέποντας το κλίμα για το πετρέλαιο

Γεν – Ελβετικό φράγκο: Κερδίζουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών ως ασφαλή καταφύγια
Ανοδικά ο χρυσός πλησιάζει το υψηλό επίπεδο ρεκόρ