Η Circana σε συνεργασία με το περιοδικό ESM παρουσιάζει τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες προϊόντων στην Ευρώπη για το 2025, με βάση την αύξηση της αξίας των πωλήσεων κατά το 2024. Η ανάλυση καλύπτει έξι ευρωπαϊκές αγορές — τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Circana, οι πωλήσεις των ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών (FMCG) σε αξία σε όλη την Ευρώπη ανήλθαν σε 680 δισ. ευρώ, με αύξηση 12,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Σε ποσοστιαία βάση, η ετήσια αύξηση ήταν 1,9% – σημαντική πτώση σε σύγκριση με την αύξηση του 8,8% που καταγράφηκε το 2023 και του 6,1% το 2022.

Circana: Οι τιμές δεν μειώνονται, παρά την υποχώρηση του πληθωρισμόυ

Παρά το γεγονός ότι οι καταναλωτές έχουν ανακτήσει σε κάποιο βαθμό την εμπιστοσύνη τους στις αγορές, ωστόσο πολλοί εξακολουθούν να προτιμούν μικρότερες συσκευασίες, να αναβάλουν αγορές ή να επιλέγουν φθηνότερες εναλλακτικές — όπως προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

«Από τα μέσα του 2022 έως τις αρχές του 2023, αρχίσαμε να βλέπουμε σημαντικές αυξήσεις στις τιμές, λόγω του πληθωρισμού», λέει στο περιοδικό ESM o Ανάντα Ρόι, Ανώτερος Αντιπρόεδρος Παγκόσμιας Ηγεσίας Σκέψης και Στρατηγικών Αναλύσεων της Circana. «Μέχρι το 2023, ο πληθωρισμός είχε φτάσει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Αυτό που έχουμε διαπιστώσει είναι ότι οι τιμές δεν έχουν πέσει, παρόλο που ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να υποχωρεί –  ο σωρευτικός πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός. Αυτό έχει επιπτώσεις στις πωλήσεις σε αξία: Η ανάπτυξή τους έχει μειωθεί, αντικατοπτρίζοντας την ομαλοποίηση των επιπέδων πληθωρισμού. Όμως, οι πωλήσεις σε όγκο δεν έχουν αυξηθεί όσο αναμενόταν.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Circana, οι συνολικές πωλήσεις σε όγκο αυξήθηκαν μόλις κατά 0,8% το 2024, έναντι μείωσης 0,8% το 2023 και 1% το 2022.

Η ανάλυση της Circana για την Ευρώπη δείχνει ότι, σε όλες τις μακρο-κατηγορίες, οι πωλήσεις σε όγκο αυξήθηκαν οριακά (+0,8%), γεγονός που αντικατοπτρίζει την ομαλοποίηση του πληθωρισμού. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα προηγούμενα δύο χρόνια, όταν ο πληθωρισμός κορυφώθηκε, οι πωλήσεις σε όγκο είχαν μειωθεί κατά -0,8% το 2023 και 1% το 2022.

Φρέσκα προϊόντα

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μακρο-κατηγορία σε αξία πωλήσεων. Στην κατηγορία των φρέσκων προϊόντων (γάλα, γιαούρτι, σαλάτες, μακαρόνια, σούπες, κρέας κτλ) δαπανήθηκαν πέρυσι στην Ευρώπη 196,4 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε αύξηση 2,9%. Οι πωλήσεις σε όγκο αυξήθηκαν κατά 2,2%, μετά από μια μείωση 0,7% το προηγούμενο έτος.

Η Ισπανία παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση σε αξία πωλήσεων (6,5%).

Προϊόντα κονσερβοποιημένα και συσκευασμένα (ambient products)

Η κατηγορία ambient (θερμοκρασία δωματίου) περιλαμβάνει κονσερβοποιημένα και συσκευασμένα προϊόντα, όπως δημητριακά, κονσέρβες κτλ. Η εν λόγω κατηγορία παρουσίασε πωλήσεις των 159 δισ. ευρώ, με αύξηση 2,1% σε σχέση με πέρυσι. Ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 0,8%, ενώ τον προηγούμενο χρόνο είχε παρατηρηθεί μείωση κατά 0,4%.

Η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν την καλύτερη απόδοση στην εν λόγω κατηγορία, με αύξηση των πωλήσεων κατά 4,3% και 2,9% αντιστοίχως.

Ποτά

Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη μάκρο- κατηγορία, η οποία παρουσίασε 76,2 δισ. ευρώ σε συνολικές πωλήσεις, με αύξηση 3% από πέρυσι. Ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 0,1%, κάτι που είναι θετικό, αν σκεφτεί κανείς ότι ήταν μειωμένος κατά 0,7% τον προηγούμενο χρόνο.

Η Ολλανδία είναι η «πρωταθλήτρια» για φέτος σε αυτή τη μακρο-κατηγορία, με αύξηση της αξίας των πωλήσεων κατά 7% σε σχέση με πέρυσι.

Αλκοολούχα ποτά

Μία από τις λίγες μακρο-κατηγορίες που εμφάνισαν μείωση της αξίας των πωλήσεων. Η αξία των πωλήσεων για το 2024 ήταν 68 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 1,3% σε σχέση με πέρυσι. Και ο όγκος πωλήσεων ήταν μειωμένος κατά 1,5% – είναι η τρίτη κατά σειρά χρονιά που παρατηρείται μείωση του όγκου στην εν λόγω κατηγορία.

Η Ιταλία ήταν η μόνη χώρα στην οποία η αξία των πωλήσεων των αλκοολούχων ποτών αυξήθηκε –  κατά 1,1%.

Είδη Οικιακής Φροντίδας

Η αξία των πωλήσεων ανήλθε στα 43 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 0,4%. σε σχέση με πέρυσι. Το 2022 και το 2023 η αξία των πωλήσεων είχε μειωθεί κατά 5,4% και 7,4% αντιστοίχως. Οι πωλήσεις σε όγκο αυξήθηκαν κατά 0,6%, ύστερα από διαδοχικά έτη κατά τα οποία οι όγκοι ήταν μειωμένοι.

Η Ισπανία ήταν χώρα που είχε καλη απόδοση σε αυτή την κατηγορία, με αύξηση της αξίας των πωλήσεων κατά 3,9%.

Είδη Υγείας και Ομορφιάς

Η αξία των πωλήσεων ανήλθε στα 41,5 δισ. ευρώ, με αύξηση 3,7% σε σχέση με πέρυσι. Ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 0,9% – ενώ πέρυσι είχε αυξηθεί κατά 0,4%.

Η Ιταλία ήταν η πρωταθλήτρια της κατηγορίας, με αύξηση της αξίας των πωλήσεων κατά 5,2%.

Κατεψυγμένα προϊόντα

Η αξία των πωλήσεων ανήλθε στα 41,2 δισ. ευρώ, με αύξηση 1,1% από πέρυσι. Ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 1,2%, ενώ πέρυσι είχε μειωθεί κατά 1,7% και το 2023 κατά 2,9%.

Η Ισπανία ήταν η χώρα που ξεχώρισε σε αυτή την μακρο-κατηγορία, με αύξηση 5% της αξίας των πωλήσεων.

Γλυκά και ζαχαρώδη προϊόντα

Η κατηγορία με τη μεγαλύτερη αύξηση σε αξία πωλήσεων — 6,5%. Δαπανήθηκαν συνολικά 33,1 δισ. ευρώ σε αυτή την μακρο-κατηγορία προϊόντων. Και πάλι όμως, η αύξηση αυτή ήταν μικρότερη από την εντυπωσιακη αύξηση του 11,9% που σημειώθηκε το 2023. Οι πωλήσεις σε όγκο μειώθηκαν κατά 1 %.

Όλες οι χώρες είδαν τις πωλήσεις των εν λόγω προϊοντων να αυξάνονται, με πρώτη την Ισπανία (+8,3%) και το Ηνωμένο Βασίλειο να ακολουθεί (+8,2%).

Προϊόντα για ζώα συντροφιάς (Pet)

H κατηγορία αυτή διακρίνεται σε δύο υποκατηγορίες. Η πρώτη υποκατηγορία περιλαμβάνει την τροφή των ζώων. Η αξία των πωλήσεων ανήλθε στα 12,3% δισ. ευρώ, με αύξηση 0,2%. Ο όγκος των πωλήσεων μειώθηκε κατά 1,6%. Η Ιταλία ήταν η πιο «δυνατή» χώρα σε αυτή την κατηγορία, με αύξηση της αξίας των πωλήσεων κατά 4%.

Η δεύτερη υποκατηγορία, τα μη τρόφιμα, παρουσίασαν αξία πωλήσεων 1,6 δισ. ευρώ, με αύξηση 0,1%. Ο όγκος πωλήσεων μειώθηκε κατά 0,1%.

Βρεφικά είδη

Πρόκειται επίσης για κατηγορία προϊόντων που διακρίνεται σε δύο υποκατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία αφορά σε προϊόντα που αφορούν την τροφή των μωρών, η οποία παρουσίασε αξία πωλήσεων 3,6 δισ. ευρώ. Οι πωλήσεις ήταν μειωμένες κατά 1,5% σε σχέση με το 2023. Όμως, μειώθηκε και ο όγκος πωλησεων κατά 2,2%.

Τα προϊόντα για μωρά που δεν αποτελούν τροφή παρουσίασαν αξία πωλήσεων 4 δισ. ευρώ με μείωση 3% σε σχέση με πέρυσι και όγκο πωλήσεων μειωμένο κατά 1,2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
ΗΠΑ: Με δασμούς έως 245% κλιμακώνει επικίνδυνα ο Τραμπ τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα
Διεθνή |

Σοκ και δέος: Με δασμούς 245% απειλεί ο Τραμπ την Κίνα και φουντώνει τον εμπορικό πόλεμο

Η Κίνα αντιμετωπίζει τώρα δασμούς έως και 245% στις εισαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες ως αποτέλεσμα των αντίποινων ενεργειών της, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου