
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα παραστεί προσωπικά σε συνάντηση Ιαπώνων και Αμερικανών εμπορικών αξιωματούχων την Τετάρτη, μια αιφνιδιαστική κίνηση που υπογραμμίζει την προθυμία του να επιβλέψει τις διαπραγματεύσεις που προκάλεσε ο καταιγισμός δασμών στις παγκόσμιες εισαγωγές, αναφέρει το Reuters.
Το Τόκιο έστειλε τον υπουργό οικονομικής αναζωογόνησης Ριοσέι Ακαζάουα για να δώσει το έναυσμα για τις συνομιλίες, αναμένοντας να αντιμετωπίσει τον υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ του Τραμπ στην Ουάσινγκτον, και ήλπιζε να περιορίσει το πεδίο των συζητήσεων σε θέματα εμπορίου και επενδύσεων.
Όμως ο Τραμπ βάρυνε νωρίς την Τετάρτη, λέγοντας ότι θα ήταν επίσης εκεί για να καλύψει θέματα όπως το ποσό που καταβάλλει το Τόκιο για το κόστος της φιλοξενίας των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ιαπωνία, τη μεγαλύτερη υπερπόντια ανάπτυξη παγκοσμίως.
«Η Ιαπωνία έρχεται σήμερα για να διαπραγματευτεί τους Δασμούς, το κόστος της στρατιωτικής υποστήριξης και την »ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ«», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Truth Social.
“Θα παραστώ στη συνάντηση, μαζί με τους υπουργούς Οικονομικών & Εμπορίου. Ελπίζω ότι μπορεί να βρεθεί κάτι που να είναι καλό (ΜΕΓΑΛΟ!) για την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ”!
Ο Μπέσεντ θέλει επίσης να συζητήσει το ακανθώδες ζήτημα των συναλλαγματικών ισοτιμιών με την Ιαπωνία, μία από τις πρώτες χώρες που ξεκίνησαν πρόσωπο με πρόσωπο διαπραγματεύσεις αφότου ο Τραμπ ανακοίνωσε σαρωτικούς δασμούς σε δεκάδες χώρες -φίλες και εχθρούς- στις αρχές του μήνα.
Japan is coming in today to negotiate Tariffs, the cost of military support, and “TRADE FAIRNESS.” I will attend the meeting, along with Treasury & Commerce Secretaries. Hopefully something can be worked out which is good (GREAT!) for Japan and the USA!
From Donald Trump Truth…
— Donald J. Trump Posts From His Truth Social (@TrumpDailyPosts) April 16, 2025
Η Ιαπωνία έχει πληγεί με εισφορές 24% στις εξαγωγές της προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και οι συντελεστές αυτοί, όπως και οι περισσότεροι δασμοί του Τραμπ, έχουν ανασταλεί για 90 ημέρες. Όμως, ένας καθολικός συντελεστής 10% παραμένει σε ισχύ, όπως και ένας δασμός 25% για τα αυτοκίνητα, που αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας της Ιαπωνίας που βασίζεται στις εξαγωγές.
Ο αμερικανός υπουργος Εμπορίου Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε ότι υπάρχει ένα «πλεονέκτημα πρωτοπόρου», δεδομένου ότι η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι περισσότερες από 75 χώρες έχουν ζητήσει συνομιλίες. Ωστόσο, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σιγκέρου Ισίμπα δήλωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα του, στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, δεν θα βιαστεί να καταλήξει σε συμφωνία και δεν σκοπεύει να κάνει μεγάλες παραχωρήσεις.
Ο Ισίμπα απέκλεισε, προς το παρόν, τα αντίμετρα στους αμερικανικούς δασμούς.
«Η δυσκολία για την ιαπωνική ομάδα είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο ποσό μόχλευσης για τον εαυτό τους, μονομερώς», δήλωσε ο Κουρτ Τονγκ , διευθύνων σύμβουλος στο The Asia Group, μια συμβουλευτική εταιρεία με έδρα την Ουάσινγκτον.
Ο Αμερικανός πρόεδρος διαμαρτύρεται εδώ και καιρό για το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Ιαπωνία και άλλες χώρες, λέγοντας ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις μειονεκτούν από τις εμπορικές πρακτικές και τις σκόπιμες προσπάθειες άλλων χωρών να διατηρήσουν αδύναμα νομίσματα.


Latest News

Lazard: Προσλαμβάνει πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Αμερικανικής Βουλής
Το νέο απόκτημα της Lazard, Πάτρικ ΜακΧένρι, ήταν γνωστός ως σύμμαχος της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων στο Κογκρέσο

«Παζάρια» της Uber για την απόκτηση της τουρκικής πλατφόρμας delivery Trendyol Go
Η Uber Eats δραστηριοποιείται επί του παρόντος σε περίπου 45 χώρες και σε περισσότερες από 6.000 πόλεις, δημιουργώντας έσοδα 13,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024.

Το Plan B των πλούσιων Αμερικανών - Γιατί ανοίγουν μαζικά λογαριασμούς στην Ελβετία
Η ουδέτερη πολιτική της Ελβετίας, η σταθερή οικονομία, το ισχυρό νόμισμα και το αξιόπιστο νομικό σύστημα προσελκύουν πελάτες

Οι τουρίστες αποφεύγουν τις ΗΠΑ και... στριμώχνουν την αγορά πετρελαίου
Μια πτώση του τουρισμού προς τις ΗΠΑ φαίνεται στα στοιχεία για τη ζήτηση πετρελαίου

Μπορούν 1,6 τρισ. δολάρια να λύσουν το πρόβλημα του κρυφού χρέους της Κίνας;
Το πακέτο μέτρο που ανακοίνωσε η Κίνα τον Νοέμβριο για να στηρίξει τις υπερχρεωμένες τοπικές κυβερνήσεις είναι σε εξέλιξη

Θα μπορούσε ο Τραμπ να απολύσει τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας;
Στο προσκήνιο μετά από 90 χρόνια η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που έμεινε στην ιστορία ως «Εκτελεστής του Χάμφρεϊ εναντίον ΗΠΑ»

H δυναμική επιστροφή της Puma με αθλητικά τρεξίματος
Με το λανσάρισμα αυτό, στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, η Puma προσπαθεί να αναβιώσει το brand, σε ένα άθλημα που βοήθησε να διαδοθεί

Ελ Εριάν: Η οικονομία σε ένα επικίνδυνο ταξίδι σε αχαρτογράφητα νερά
Ο κορυφαίος οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν βλέπει τις ρωγμές στην οικονομική πολιτική των ΗΠΑ και

Η Coca Cola επαναλανσάρει το BodyArmor με στόχο την αναζωογόνηση των πωλήσεων
To προϊόν BodyArmor της Coca Cola θα αρχίζει να εμφανίζεται στα ράφια με τη νέα εφμάνιση αυτό τον μήνα

Προσεχώς και... Αudi θα κατασκευάζονται στις ΗΠΑ - Το σχέδιο της VW
Η παραγωγή αυτοκινήτων Audi στις ΗΠΑ θα αποτελέσει ένα βήμα ανάπτυξης στο πλαίσιο της στρατηγικής του ομίλου VW