
Αν κάτι μοιάζει μάταιο κι ανώφελο στην παρούσα φάση του παγκοσμίου εμπορικού πολέμου είναι η προσπάθεια που θα έκανε κάποιος για να εξαγάγει ασφαλείς προβλέψεις ή έστω να εικάσει το μέλλον. Κι αυτό επειδή τα δεδομένα αλλάζουν από μέρα σε μέρα – αυτό είναι μέρος της στρατηγικής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ωστόσο, μετά την παράταση των 90 ημερών που έδωσε ο Τραμπ στους εμπορικούς του εταίρους προτού εφαρμόσει τις δασμολογικές του αποφάσεις ώστε να υπάρξει χρόνος για διαπραγματεύσεις, στο πεδίο των «θερμών» εμπορικών συγκρούσεων έχουν μείνει δύο δυνάμεις. Κι αυτές είναι οι μεγαλύτερες παγκοσμίως: οι ΗΠΑ και η Κίνα.
Η μέχρι τώρα απάντηση του Πεκίνου στις κινήσεις οικονομικού προστατευτισμού της Ουάσιγκτον μοιάζει ψύχραιμη και σθεναρή
Ψύχραιμοι
Η μέχρι τώρα απάντηση του Πεκίνου στις κινήσεις οικονομικού προστατευτισμού της Ουάσιγκτον (επέβαλε δασμούς 125% στις αμερικανικές εισαγωγές έναντι δασμών 145% στις κινεζικές εισαγωγές, που επέβαλε ο Τραμπ) μοιάζει ψύχραιμη και σθεναρή. Μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα αξιωματούχος της κινεζικής κυβέρνησης εξήγησε το γιατί: επειδή, όπως υποστήριξε, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έχει διαφοροποιήσει το εμπόριο της μακριά από τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.
«Ο ουρανός δεν θα πέσει στα κεφάλια μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής εκπρόσωπος των κινεζικών τελωνειακών αρχών Λιου Νταλιάνγκ στο πρακτορείο Xinhua. Πρόκειται για δηλώσεις τις οποίες ο βρετανικός «Guardian» συνέδεσε με την αισθητή, νέα ανάκαμψη που σημείωσαν τη Δευτέρα τα διεθνή χρηματιστήρια «εν μέσω ενδείξεων υποχώρησης του Τραμπ, με τις εξαιρέσεις δασμολόγησης σημαντικών για την παγκόσμια οικονομία ηλεκτρονικών συσκευών και εξαρτημάτων, όπως είναι τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, οι φορητοί υπολογιστές και οι ημιαγωγοί».
«Διαφοροποιηθήκαμε»
«Δεν θα καταρρεύσουν οι κινεζικές εξαγωγές. Οι τελευταίες εξελίξεις όχι μόνο υποστήριξαν την ανάπτυξη των δεσμών με τους εμπορικούς εταίρους μας, αλλά ενίσχυσαν και τη δική μας ανθεκτικότητα», εξήγησε ο Λιου, προσθέτοντας «ο τελωνειακός πόλεμος υποστήριξε επίσης την τεράστια εγχώρια αγορά της Κίνας».
Ο Κινέζος αξιωματούχος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η χώρα του «έχοντας επίγνωση των δυνατοτήτων της θα μετατρέψει την εγχώρια βεβαιότητα και αυτοκυριαρχία της σε ρυθμιστικό παράγοντα ασφαλείας έναντι της παγκόσμιας αστάθειας».
Ο Λιου Νταλιάνγκ υπενθύμισε τις προσπάθειες που καταβάλλει εδώ και χρόνια η Κίνα για να τονώσει την ιδιωτική κατανάλωση – δίχως εντυπωσιακά αποτελέσματα, θα διαπίστωνε κάποιος τρίτος παρατηρητής λαμβάνοντας υπόψη τον τεράστιο πληθυσμό των 1,4 δισ. καταναλωτών που την κατοικούν.
Τέλος, θα παρατηρούσε κανείς ότι οι εξαγωγές της Κίνας προς τις ΗΠΑ, οι οποίες με τα μέχρι τώρα (ασταθή και ευεπίφορα σε αλλαγές) δεδομένα θα τιμωρηθούν από τις ΗΠΑ με δασμούς 145%, αντιπροσωπεύουν σε αξία μόνο το 13% των συνολικών εξαγωγών της χώρας προς τους εμπορικούς της εταίρους. Δεν είναι μικρό το ποσοστό, αλλά η κινεζική νομενκλατούρα θεωρεί την απώλεια διαχειρίσιμη.
Το Πεκίνο δραστηριοποιείται έντονα για να συσφίξει τους εμπορικούς του δεσμούς πρωτίστως με τους εταίρους του στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της
Εμπορική διπλωματία
Εν τω μεταξύ το Πεκίνο δραστηριοποιείται έντονα για να συσφίξει τους εμπορικούς του δεσμούς πρωτίστως με τους εταίρους του στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας – με χώρες δηλαδή που επίσης έχουν εξοργίσει τον πρόεδρο Τραμπ λόγω του εμπορικού τους πλεονάσματος με τις ΗΠΑ.
Έτσι ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ μετέβη τη Μεγάλη Δευτέρα στο Βιετνάμ από όπου επέκρινε τη δασμολογική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ μεγάλη βιετναμέζικη εφημερίδα δημοσίευσε άρθρο του κινέζου προέδρου. Πρόκειται για μια «επίθεση φιλίας» της Κίνας προς το Βιετνάμ, με τον Σι να επισημαίνει ότι «ένας εμπορικός πόλεμος και πόλεμος δασμών δεν θα βγάλουν κανένα νικητή» και ότι «ο προστατευτισμός δεν θα οδηγήσει πουθενά».
«Το Βιετνάμ τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει η όγδοη μεγαλύτερη πηγή εισαγωγής αγαθών για τους καταναλωτές των ΗΠΑ, αλλά αντιμετωπίζει την απειλή της επιβολής δασμών 46% σε όλα τα προϊόντα του όταν λήξει το τρίμηνο της εμπορικής ανακωχής που αποφάσισε ο Τραμπ», γράφει χαρακτηριστικά η «Guardian».


Latest News

Το Χονγκ Κονγκ σταματάει την αποστολή δεμάτων στις ΗΠΑ, λόγω των δασμών Τραμπ
Οι ΗΠΑ είναι παράλογες, εκφοβίζουν και επιβάλλουν δασμούς καταχρηστικά, ανακοίνωσαν τα ταχυδρομεία του Χονγκ Κονγκ

Χαμηλότερος από τον αναμενόμενο ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Μάρτιο
Τι θα κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας με τα επιτόκια

Η Κίνα αντικαθιστά τον κορυφαίο διεθνή εμπορικό διαπραγματευτή της
Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής για την Κίνα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις - Τι σηματοδοτεί η αλλαγή

Η Nvidia θα «χάσει» 5,5 δισ. καθώς οι ΗΠΑ περιορίζουν τις πωλήσεις chip στην Κίνα
Η Nvidia ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι νέοι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση του κινδύνου χρήσης τσιπ H20 σε «έναν υπερυπολογιστή στην Κίνα»

Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες FMCG στην Ευρώπη - Έρευνα Circana
Η Circana δημοσιεύει σε συνεργασία με το περιοδικό ESM τις κατηγορίες προϊόντων που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τον τελευταίο χρόνο

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ στην Κίνα ζητάει από το Πεκίνο να αλλάξει εμπορική πολιτική
Τι ζητούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, στον απόηχο του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Τραμπ

Οι ΗΠΑ αντιδρούν, αλλά συνεχίζουν τις συζητήσεις για τον παγκόσμιο φόρο - Τι λέει ο ΟΟΣΑ
Περισσότερες από 135 χώρες υπέγραψαν τη μεγαλύτερη εταιρική φορολογική μεταρρύθμιση εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια πριν

Η PwC αποχωρεί από την Αφρική για να αποφύγει τα σκάνδαλα
Ο παγκόσμιος πρόεδρος της PwC, Mohamed Kande, αντιμετωπίζει τις συνέπειες των σκανδάλων σε πολλές ηπείρους από τότε που ανέλαβε τον ρόλο τον Ιούλιο

Και τα κρίσιμα ορυκτά στο έλεος των δασμών Τραμπ
Η έρευνα που ξεκινούν οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλεί να πυροδοτήσει έναν νέο κρίσιμο εμπορικό πόλεμο ορυκτών

Με ρυθμό 5,4% έτρεξε η κινεζική οικονομία το α' τρίμηνο
Η UBS εκτίμησε ότι λίγο λιγότερο από το 60% των εισαγωγών των ΗΠΑ από την Κίνα υπόκεινται σε μέγιστο δασμό 145%