Η Κίνα πρέπει να αναθεωρήσει τις βιομηχανικές της πολιτικές εάν θέλει να αποφύγει περαιτέρω αντιδράσεις και να οικοδομήσει οικονομικούς δεσμούς διεθνώς, καθώς οι δασμοί Τραμπ ανατρέπουν το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα. Αυτήν τη σύσταση απευθύνει το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ στη χώρα, με τον πρόεδρό του Jens Eskelund να επισημαίνει: «βρισκόμαστε σήμερα σε μια κατάσταση κατά την οποία η Κίνα πρέπει πραγματικά να επανεξετάσει τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζεται με τον υπόλοιπο κόσμο».

Ο Eskelund μίλησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ενόψει της παρουσίασης μιας έκθεσης από το επιμελητήριο που εξετάζει τη ναυαρχίδα της βιομηχανικής πολιτικής του Πεκίνου «Made in China 2025». Η πρωτοβουλία βοήθησε να μεταφερθεί η οικονομία της χώρας στην υψηλή τεχνολογία και την προηγμένη κατασκευή – μια επιτυχία που συχνά είχε υψηλό κόστος στις ξένες αγορές που πλημμύριζαν από φθηνά κινεζικά προϊόντα.

Το επιμελητήριο, το οποίο αριθμεί περισσότερα από 1.700 εταιρείες μέλη, έχει ζητήσει εδώ και καιρό από την Κίνα να αναθεωρήσει πολλές βασικές βιομηχανικές και εμπορικές πρακτικές. Μεταξύ άλλων, ζητά να παρέχεται δίκαιη πρόσβαση στην αγορά για τις ευρωπαϊκές εταιρείες.

Με φόντο τους δασμούς Τραμπ

Η τελευταία έκκλησή του για επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο το Πεκίνο συνεργάζεται με άλλες χώρες έρχεται στον απόηχο των διαπραγματεύσεων Ουάσινγκτον – Βρυξελλών για τους δασμούς, με ορισμένους στην Ευρώπη να προτείνουν να υιοθετήσει η ΕΕ μια πιο ρεαλιστική στάση απέναντι στη συνεργασία με την Κίνα για τον μετριασμό του κινδύνου.

«Σε μια εποχή που οι ΗΠΑ προκαλούν μια άνευ προηγουμένου αβεβαιότητα για το μέλλον των παγκόσμιων οικονομικών αλληλεξαρτήσεων, θα ήταν προς το συμφέρον της Κίνας να αποδείξει στην ΕΕ ότι είναι πρόθυμη να οικοδομήσει μια μακροπρόθεσμη, αμοιβαία επωφελή οικονομική σχέση ΕΕ Κίνας», αναφέρεται στο κείμενο του επιμελητηρίου.

Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται η «απομάκρυνση από το άκρως συντονισμένο πλαίσιο βιομηχανικής πολιτικής» και την επιστροφή σε «τολμηρές μεταρρυθμίσεις προσανατολισμένες στην αγορά που θα επιτρέψουν στις κινεζικές και ξένες εταιρείες να ανταγωνίζονται με ίσους όρους ανταγωνισμού».

Η δεκαετής στρατηγική της χώρας της Κίνας «Made in China 2025» βοήθησε τη χώρα να κυριαρχήσει σε ορισμένες από τις πιο σύγχρονες βιομηχανίες του κόσμου, ενώ πυροδότησε εντάσεις με την Ουάσιγκτον.

Από πέρυσι, η Κίνα είχε κατακτήσει παγκόσμια ηγετική θέση σε πέντε από τις 13 βασικές τεχνολογίες που παρακολουθεί το Bloomberg, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών συλλεκτών, των σιδηροδρομικών σιδηροδρομικών ταχυτήτων και των μπαταριών λιθίου. Πλησιάζει γρήγορα σε άλλα επτά – μεταξύ αυτών φαρμακευτικά προϊόντα και τεχνητή νοημοσύνη.

«Υπάρχει μόνο μία κατασκευαστική υπερδύναμη στον κόσμο», είπε ο Eskelund. «Αυτή είναι η Κίνα».

Τι συστήνει το επιμελητήριο

Η Κίνα, αναφέρει το επιμελητήριο της ΕΕ, θα πρέπει να υιοθετήσει μια πιο στοχευμένη και βιώσιμη προσέγγιση για την τεχνολογική αυτάρκεια που ελαχιστοποιεί τις αρνητικές επιπτώσεις στο εξωτερικό. Οι συστάσεις της προς την κινεζική κυβέρνηση περιλαμβάνουν:

  • Αξιοποίηση των μεταρρυθμίσεων προσανατολισμένων στην αγορά, που οδήγησαν την επιτυχία της Κίνας τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, με λιγότερη χρήση βιομηχανικής πολιτικής από πάνω προς τα κάτω, κατευθυνόμενη από το κράτος
  • Αντικατάσταη των σχεδίων για την επίτευξη αυτάρκειας με εστίαση σε πιο ακριβείς ενέργειες
  • Ανάπτυξης μιας αγοράς στην οποία οι επιχειρήσεις με ξένες επενδύσεις θα μπορούν να αισθάνονται άνετα να κάνουν μακροπρόθεσμες επενδύσεις
  • Αποφυγή της αύξησης των εμπορικών ανισορροπιών ΕΕ-Κίνας και της επιδείνωσης των εμπορικών εντάσεων μέσω των απαιτήσεων “Made in China”. Το Πεκίνο θα πρέπει επίσης να εργαστεί σκληρότερα για να πείσει τους εταίρους σχετικά με τα οφέλη της συνεργασίας με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, σύμφωνα με τον Eskelund.

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου είπε ότι ορισμένοι από την κινεζική πλευρά συνειδητοποιούν ότι οι τρέχουσες εμπορικές ανισορροπίες δεν είναι βιώσιμες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
ΗΠΑ: Με δασμούς έως 245% κλιμακώνει επικίνδυνα ο Τραμπ τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα
Διεθνή |

Σοκ και δέος: Με δασμούς 245% απειλεί ο Τραμπ την Κίνα και φουντώνει τον εμπορικό πόλεμο

Η Κίνα αντιμετωπίζει τώρα δασμούς έως και 245% στις εισαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες ως αποτέλεσμα των αντίποινων ενεργειών της, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου