
Οι ΗΠΑ δεν έχουν εγκαταλείψει τις προσπάθειες για τη διαπραγμάτευση μιας παγκόσμιας φορολογικής συμφωνίας ορόσημο παρά την έντονη κριτική που ασκεί πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για το θέμα αυτό, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Ματίας Κόρμαν είπε στους Financial Times ότι οι ΗΠΑ συμμετέχουν σε ενεργές συζητήσεις, συμπεριλαμβανομένων τεχνικών ανησυχιών για την εφαρμογή. «Συνεχίζουμε τη συζήτηση», είπε στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών στην Ελλάδα.
Τα σχόλια δείχνουν ότι η συμφωνία για το κλείσιμο των φορολογικών κενών για ομίλους Big Tech και πολυεθνικές θα μπορούσε να λάβει την υποστήριξη των ΗΠΑ.
Περισσότερες από 135 χώρες υπέγραψαν τη μεγαλύτερη εταιρική φορολογική μεταρρύθμιση εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια πριν, αλλά από τότε η μισή συμφωνία δεν έχει τεθεί σε ισχύ.
Αντιπρόσωποι από αυτές τις χώρες δήλωσαν ότι είχαν « εποικοδομητικές » συνομιλίες για τη συμφωνία στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, την περασμένη εβδομάδα.
Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον εχθρικό τόνο που υιοθέτησε ο Τραμπ σε ένα μνημόνιο που υπέγραψε την πρώτη ημέρα της θητείας του τον Ιανουάριο, το οποίο έλεγε ότι «η παγκόσμια φορολογική συμφωνία δεν έχει καμία ισχύ ή αποτέλεσμα στις ΗΠΑ».
Η ενημέρωση στον ΟΟΣΑ
Το σημείωμα του προέδρου είχε οδηγήσει πολλούς παρατηρητές στο συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ είχαν ουσιαστικά αποχωρήσει από τη συμφωνία του ΟΟΣΑ, αλλά ο Κόρμαν είπε ότι «δεν ήταν σίγουρος» ότι τα σχόλια του Τραμπ ισοδυναμούσαν με αποχώρηση.
Πρόσθεσε: «[Ο Τραμπ] εξέδωσε ένα μνημόνιο στις 20 Ιανουαρίου και αυτό λέει αυτό που λέει. Αλλά οι συνεχίζουμε τις συζητήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες».
«Ο ΟΟΣΑ ενημερώθηκε ότι οι όροι της παγκόσμιας φορολογικής συμφωνίας που συμφωνήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν είναι αποδεκτοί», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών. «Το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να αναζητά μια πορεία προς τα εμπρός που προστατεύει τα αμερικανικά συμφέροντα και τη φορολογική κυριαρχία των ΗΠΑ».
Ο πρώτος πυλώνας της μεταρρύθμισης – να υποχρεωθούν οι Big Tech όμιλοι και οι πολυεθνικές να πληρώνουν περισσότερους φόρους στα μέρη που δραστηριοποιούνται – δεν έχει συμφωνηθεί, είπε ο Κόρμαν, αλλά τόνισε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται. Προειδοποίησε ότι η αποτυχία επίτευξης πολυμερούς λύσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολλαπλασιασμό των μονομερών φόρων για τις ψηφιακές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο, ένα σενάριο που είπε ότι θα ήταν επιζήμιο για το παγκόσμιο εμπόριο και την ανάπτυξη.
Ο πρώτος πυλώνας απαιτεί να τεθεί σε ισχύ η υποστήριξη των ΗΠΑ, επειδή οι χώρες πρέπει να αλλάξουν τις διεθνείς φορολογικές τους συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, για να τις θέσουν σε ισχύ.
Ο δεύτερος πυλώνας, ο παγκόσμιος ελάχιστος φόρος, τέθηκε σε ισχύ από πέρυσι και έχει τεθεί σε ισχύ σε περισσότερες από 40 χώρες από τις 141 που έχουν υπογράψει. Δεν απαιτεί την υποστήριξη των ΗΠΑ, καθώς τα έθνη μπορούν να το εισαγάγουν μονομερώς. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι έχει θεσπιστεί σε ορισμένες πρωτεύουσες, οι χώρες του ΟΟΣΑ βελτιώνουν τις λεπτομέρειες, με τον οργανισμό να ενημερώνει τακτικά τις οδηγίες σχετικά με τους κανόνες.
«Τεχνικές ανησυχίες»
Ο Κόρμαν είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν εγείρει «συγκεκριμένες τεχνικές ανησυχίες » σχετικά με την εφαρμογή του δεύτερου πυλώνα που εισάγει έναν παγκόσμιο συντελεστή εταιρικού φόρου τουλάχιστον 15%. Είχε εγείρει ερωτήματα, μεταξύ άλλων σχετικά με έναν κανόνα για τα υποφορολογημένα κέρδη και τον τρόπο με τον οποίο οι εκπτώσεις φόρου για έρευνα και ανάπτυξη συνυπολογίζονται στους υπολογισμούς του πραγματικού φορολογικού συντελεστή. Ωστόσο, είπε ότι αυτά συζητούνται ενεργά.
Πρόσθεσε επίσης ότι η διεθνής φορολογική συνεργασία παραμένει ουσιαστική για την αποτροπή τόσο της διπλής φορολογίας όσο και της μη φορολόγησης. «Οι πολυεθνικές δραστηριοποιούνται διασυνοριακά — και το ίδιο ισχύει και για φορολογικά θέματα. Χωρίς συνεργασία, όλοι χάνουν».
«Εάν δεν μπορέσουμε να βρούμε μια ικανοποιητική πολυμερή λύση, τότε αυξάνεται ο κίνδυνος οι χώρες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους», είπε.
Ο Κόρμαν προειδοποίησε επίσης ότι οι σαρωτικοί νέοι δασμοί κινδυνεύουν να προκαλέσουν βραδύτερη παγκόσμια ανάπτυξη και υψηλότερο πληθωρισμό, προσθέτοντας στις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.
Οι πρόσφατες ανακοινώσεις για τους δασμούς – εάν εφαρμοστούν όπως περιγράφεται – θα συμβάλουν σε «περαιτέρω συρρίκνωση της παγκόσμιας ανάπτυξης και υψηλότερο πληθωρισμό», είπε, αν και δεν πρόβλεψε μια παγκόσμια ύφεση. Εξέφρασε παράλληλα, ανησυχίες για τον αυξανόμενο παγκόσμιο κατακερματισμό. «Ένας εμπορικός πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», είπε. «Η χαμηλότερη παγκόσμια ανάπτυξη οδηγεί σε χαμηλότερα εισοδήματα και υψηλότερες τιμές — συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ».
Περιέγραψε την τρέχουσα στιγμή ως μια κρίσιμη συγκυρία για την Ευρώπη και την πολυμέρεια ευρύτερα. «Είμαστε δεσμευμένοι να συνεργαστούμε με όλες τις δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις», είπε. «Η πολυμέρεια είναι δύσκολη – αλλά ποτέ δεν ήταν πιο ουσιαστική».


Latest News

Σοκ και δέος: Με δασμούς 245% απειλεί ο Τραμπ την Κίνα και φουντώνει τον εμπορικό πόλεμο
Η Κίνα αντιμετωπίζει τώρα δασμούς έως και 245% στις εισαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες ως αποτέλεσμα των αντίποινων ενεργειών της, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Τι υπόσχονται βιομηχανίες στον Τραμπ για να αποφύγουν το χάος των δασμών
Θα χρειαστούν χρόνια για να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους την ίδια ώρα που η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ παραμένει ασαφής

Το Χονγκ Κονγκ σταματάει την αποστολή δεμάτων στις ΗΠΑ, λόγω των δασμών Τραμπ
Οι ΗΠΑ είναι παράλογες, εκφοβίζουν και επιβάλλουν δασμούς καταχρηστικά, ανακοίνωσαν τα ταχυδρομεία του Χονγκ Κονγκ

Χαμηλότερος από τον αναμενόμενο ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Μάρτιο
Τι θα κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας με τα επιτόκια

Η Κίνα αντικαθιστά τον κορυφαίο διεθνή εμπορικό διαπραγματευτή της
Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής για την Κίνα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις - Τι σηματοδοτεί η αλλαγή

Η Nvidia θα «χάσει» 5,5 δισ. καθώς οι ΗΠΑ περιορίζουν τις πωλήσεις chip στην Κίνα
Η Nvidia ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι νέοι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση του κινδύνου χρήσης τσιπ H20 σε «έναν υπερυπολογιστή στην Κίνα»

Οι κατηγορίες «πρωταθλητές» στα ράφια των σούπερ μάρκετ
Η Circana δημοσιεύει σε συνεργασία με το περιοδικό ESM τις κατηγορίες προϊόντων που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τον τελευταίο χρόνο

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ στην Κίνα ζητάει από το Πεκίνο να αλλάξει εμπορική πολιτική
Τι ζητούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, στον απόηχο του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Τραμπ

Η PwC αποχωρεί από την Αφρική για να αποφύγει τα σκάνδαλα
Ο παγκόσμιος πρόεδρος της PwC, Mohamed Kande, αντιμετωπίζει τις συνέπειες των σκανδάλων σε πολλές ηπείρους από τότε που ανέλαβε τον ρόλο τον Ιούλιο

Και τα κρίσιμα ορυκτά στο έλεος των δασμών Τραμπ
Η έρευνα που ξεκινούν οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλεί να πυροδοτήσει έναν νέο κρίσιμο εμπορικό πόλεμο ορυκτών