
Τα νέα κεφάλαια του κληρονομικού δικαίου που αφορούν την εξ αδιαθέτου διαδοχή, δηλαδή το «μοίρασμα» της περιουσίας όταν δεν υπάρχει διαθήκη, έχει ξεκινήσει να συντάσσει η Ομάδα Εργασίας που συγκροτήθηκε με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης για να προχωρήσει σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, με στόχο μέχρι το τέλος Ιουνίου να έχει παραδώσει το σχέδιο νόμου που θα αποτελέσει τη βάση για τις αλλαγές έπειτα από σχεδόν οκτώ δεκαετίες στο συγκεκριμένο πεδίο του δικαίου.
Οι αλλαγές στο κληρονομικό δίκαιο, που λόγω της φύσης των δικαιωμάτων που περιλαμβάνει αφορά το σύνολο των πολιτών, κρίθηκαν αναγκαίες, καθώς έχουν επέλθει μεγάλες μεταβολές σε δημογραφικό και κοινωνικό επίπεδο, αλλά και στον ίδιο τον θεσμό της οικογένειας.
Με το κύρος και τις επιστημονικές τους γνώσεις δικαστικοί λειτουργοί, καθηγητές πανεπιστημίου και συμβολαιογράφοι που απαρτίζουν την Ομάδα Εργασίας υπό τον επίτιμο καθηγητή του ΕΚΠΑ Απόστολο Γεωργιάδη, ξαναγράφουν το κληρονομικό δίκαιο αφουγκραζόμενοι τις αλλαγές και σεβόμενοι τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Με αφετηρία το κεφάλαιο των διαθηκών και με τη «ζυγαριά» να έχει γείρει οριστικά πλέον υπέρ της διατήρησης των ιδιόγραφων διαθηκών, έχουν ξεκινήσει τη διατύπωση συγκεκριμένων διατάξεων που θα αποτελέσουν και την «πυξίδα» με βάση την οποία θα κινηθούν για τη σύνταξη και τη σταδιακή ολοκλήρωση του τόσο σημαντικού σχεδίου νόμου.
Υπό αυτό το πρίσμα, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», για πρώτη φορά με ρητή διάταξη και στο πλαίσιο του κληρονομικού δικαίου ο επιζών σύντροφος με σύμφωνο συμβίωσης εξομοιώνεται πλήρως με τον σύζυγο από γάμο στις περιπτώσεις εκείνες που ο κληρονομούμενος δεν άφησε διαθήκη, ενώ δεν καταργούνται τα κληρονομικά δικαιώματα των γονέων και οι τάξεις – ρίζες στη διαδοχή των κληρονομικών δικαιωμάτων.
Επιπλέον, στην εξ αδιαθέτου διαδοχή εξετάζεται το ενδεχόμενο να αυξηθεί το κληρονομικό μερίδιο του συζύγου από γάμο ή του συντρόφου από σύμφωνο συμβίωσης στην περιουσία του κληρονομούμενου. Αντίθετα, σε περίπτωση που έχει κατατεθεί αγωγή διαζυγίου για βάσιμο λόγο πριν από τον θάνατο του κληρονομούμενου ή έχει μεσολαβήσει λύση του συμφώνου συμβίωσης, ο επιζών σύζυγος ή σύντροφος αποκλείεται από το μοίρασμα της περιουσίας του διαθέτη.
Ξεχωριστό κεφάλαιο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι αυτό που αφορά δικαιώματα όσων έχουν αναλάβει τη φροντίδα ηλικιωμένων
Στο τραπέζι της Ομάδας Εργασίας τέθηκε, επίσης για πρώτη φορά, και ένα ακόμα κρίσιμο ζήτημα προς συζήτηση που αφορά τα κληρονομικά δικαιώματα που μπορεί να έχει το πρόσωπο εκείνο, ανεξαρτήτως φύλου, που συζούσε σε ελεύθερη σχέση με τον κληρονομούμενο. Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, η ελεύθερη ένωση, χωρίς να περιβάλλεται οποιονδήποτε τύπο, θρησκευτικό ή πολιτικό γάμο, σύμφωνο συμβίωσης, είναι ένα «μοντέλο» οικογένειας που μπορεί κανείς να αγνοήσει στο πλαίσιο μιας τόσο εμβληματικής μεταρρύθμισης που θα πρέπει να αντέξει στον χρόνο.
Έτσι λοιπόν, κατά τις ίδιες πληροφορίες, εξετάζεται τι είδους κληρονομικά δικαιώματα μπορεί να έχει και ένα πρόσωπο, ανεξαρτήτως φύλου, που ζούσε σε ελεύθερη ένωση με τον θανόντα. Μια τέτοια ρύθμιση μελετάται και τίθεται υπό συζήτηση με στόχο, μετά τον θάνατο του ενός εκ των δύο μελών της ελεύθερης ένωσης, να μην επέλθει αιφνίδια αλλαγή στη ζωή του επιζώντος, αλλά να μπορεί για ένα χρονικό διάστημα, που δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, να κάνει χρήση των συγκεκριμένων αντικειμένων, όπως είναι η οικοσκευή, ή ακόμα και να διαμένει στο σπίτι όπου ζούσαν μαζί.
Ξεχωριστό κεφάλαιο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, που ακουμπά μία ακόμα πτυχή της σύγχρονης κοινωνίας, είναι αυτό που αφορά δικαιώματα όσων έχουν αναλάβει τη φροντίδα ηλικιωμένων, που μπορεί να είναι συγγενείς ή τρίτα πρόσωπα. Σε αυτό το κομμάτι εξετάζεται το ενδεχόμενο ο κληρονομούμενος να καταλείπει, για παράδειγμα, ένα χρηματικό ποσό σε φροντιστές, οι οποίοι αποδεδειγμένα διέθεταν χρόνο και χρήμα στη φροντίδα ηλικιωμένων για ικανό χρονικό διάστημα, χωρίς ανταλλάγματα όσο εκείνοι ήταν εν ζωή. Ωστόσο, όπως εκτιμάται από νομικούς, τέτοιες υποθέσεις ενδέχεται να… γεννήσουν δικαστικές διαμάχες ανάμεσα σε κληρονόμους και διεκδικήσεις φροντιστών που θα κληθούν να λύσουν τα δικαστήρια, γι΄ αυτό και κάθε βήμα σχεδιάζεται με μεγάλη προσοχή, όπως απαιτείται να γίνεται σε κάθε νομοθετική μεταβολή.
Οι συνθήκες
Στόχος της Ομάδας Εργασίας για τις αλλαγές στο κληρονομικό δίκαιο πάντως, όπως επισημαίνει σε δήλωσή της στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου και Δωδεκανήσου (ΣΣΕΑΠΑΔ) Ελένη Κοντεογεώργου, είναι να ενταχθούν όλες οι αλλαγές με ομαλό τρόπο στο οικογενειακό δίκαιο λαμβάνοντας υπόψη τις κοινωνικές, οικονομικές, επιχειρηματικές και δημογραφικές συνθήκες, όπως και τις αλλαγές στην ελληνική οικογένεια, ώστε οι νέες διατάξεις να συμβαδίζουν με τα ισχύοντα σε όλα τα επίπεδα.
Πηγή: Premium έκδοση Τα Νέα


Latest News

Ρεκόρ υποβολής των δηλώσεων - Τρέχουν οι φορολογούμενοι για την έκπτωση 4%
Πάνω από τις προσδοκίες οι φορολογικές δηλώσεις - Με διαδικασίες εξπρές οι επιστροφές φόρου

Ο «μεγάλος αδελφός» της ΑΑΔΕ πηγαίνει σε βαπτίσεις, γάμους και δεξιώσεις
Πρόκειται για το «ψηφιακό μάτι» ή το ψηφιακό πελατολόγιο από την ΑΑΔΕ, το οποίο ενεργοποιήθηκε από την περασμένη Δευτέρα

Αυξήθηκαν οι καταγγελίες για βία και παρενόχληση στην εργασία - Οι κλάδοι
Σε υψηλό επίπεδο το ποσοστό επίλυσης των εργατικών διαφορών βίας και παρενόχλησης στην εργασία - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας

Φακέλωμα και κυνήγι οφειλετών με καταιγίδα κατασχέσεων
Στενό μαρκάρισμα σε πάνω από 2 εκατ. φορολογούμενους με χρέη στην εφορία. Το χέρι της εφορίας έφθασε σε σχεδόν μισό εκατομμύριο λογαριασμούς το 2024

Λουκέτα και πρόστιμα της ΑΑΔΕ σε γνωστές ταβέρνες και εστιατόρια για μη έκδοση αποδείξεων
Η ΑΑΔΕ επέβαλε λουκέτα για μη έκδοση αποδείξεων και προστιμα για μη διασύνδεση POS

Ξηλώνεται το πουλόβερ του τεκμαρτού εισοδήματος
Ποιες είναι οι παρεμβάσεις που θα περιορίσουν τις επιβαρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
Στις 25 Απριλίου θα καταβληθούν 1,2 δισ. ευρώ σε 2.482.989 δικαιούχους για πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων

ΑΑΔΕ: Στα 71,3 δισ. ευρώ το συνολικό ποσό των εισπραχθέντων εσόδων το 2024 – Υπέρβαση στόχου κατά 6,3 δισ.
Εντοπίστηκαν 1.706 επιχειρήσεις που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ για το 2023, παρότι παρουσίαζαν κανονική δραστηριότητα, σημειώνει η ΑΑΔΕ

Προς αξιοποίηση των κατασχεμένων προχωρά το δημόσιο
Παίρνει μπρος το σχέδιο αξιοποίησης δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες – Συστήνεται ειδική ομάδα εργασίας

ΑΑΔΕ: Νέος τρόπος υποβολής στοιχείων εργολάβων ή υπεργολάβων τεχνικών έργων άνω των 6.000 ευρώ
Τι προβλέπει απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή