
Ο κόσμος βρίσκεται σε οικονομική αναταραχή που προκλήθηκε από την ανακοίνωση του ύψους των δασμών που επιβλήθηκαν από τον πρόεδρο Τραμπ στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, με εξαίρεση τη Ρωσία και ορισμένες «προνομιακές» χώρες, όπως είναι η Βρετανία και η Τουρκία. Μάλιστα η τελευταία μάς ενδιαφέρει ιδιαίτερα αφού δημιουργεί άνισους κανόνες ανταγωνισμού σε αγροτικά κυρίως προϊόντα.
Η εκδοχή του προστατευτισμού του Τραμπ ήταν γνωστή από την προεκλογική του περίοδο. Αυτό που δεν ήταν γνωστό ήταν η σφοδρότητα και η έκταση της εφαρμογής του.
Γι’ αυτό και οι εκτιμήσεις μας μιλούσαν αρχικά για υφεσιακές και πληθωριστικές πιέσεις που θα ασκηθούν από την εφαρμογή της δασμολογικής πολιτικής, κυρίως στις ΗΠΑ αλλά και στην παγκόσμια οικονομία. Τώρα όμως οι εκτιμήσεις μας μιλάνε για αυξημένη πιθανότητα ύφεσης, κυρίως για τις ΗΠΑ, και αυξημένες υφεσιακές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως και της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Να σημειωθεί ότι οι «δείκτες φόβου» για την παγκόσμια οικονομία βρίσκονται στο ύψος της κρίσης της COVID-19 και της κρίσης τού 2008-2010. Μάλιστα η σημερινή κρίση προσομοιάζει περισσότερο προς την κρίση της COVID-19 όπου επικρατούσε ότι «δεν γνωρίζουμε τι δεν γνωρίζουμε» (αναφερόμενοι στη συμπεριφορά του Τραμπ) και λιγότερο με την κρίση του 2010 όπου γνωρίζαμε τι συνέβαινε αλλά δεν γνωρίζαμε το βάθος της έκτασης του προβλήματος (subprimes, χρέη).
Οι έμμεσες επιπτώσεις του δασμολογικού πολέμου για την ελληνική οικονομία φαίνονται να είναι σημαντικότερες από τις άμεσες (2,4 δισ. ευρώ εξαγωγές μας στις ΗΠΑ).
Με άλλα λόγια, ενώ οι άμεσες επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία περιορίζονται σε ορισμένα κυρίως προϊόντα, κυρίως του αγροδιατροφικού τομέα (ελιές, λάδι, φέτα, ψάρια, περίπου 440 εκατ. ευρώ), αφού τα πετρελαιοειδή εξαιρούνται, οι έμμεσες επιπτώσεις μπορεί να φθάσουν να περικόψουν τον ρυθμό της μεγέθυνσης της Ελλάδος (μέχρι 0,7%-1%, Ιούνιος 2025 με Ιούνιο 2026) εφόσον ενσκήψει σοβαρή ύφεση στην Ευρώπη.
Το πόσο σοβαρή θα είναι η επίπτωση στις ελληνικές εξαγωγές είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια διότι σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την εισοδηματική ελαστικότητα των επιμέρους προϊόντων. Εάν είναι προϊόντα τα οποία απευθύνονται σε μεσαία ή υψηλά εισοδήματα αμερικανών πολιτών, τότε μία περιορισμένη αύξηση της τιμής δεν θα έχει επιπτώσεις στη ζήτησή τους.
Αναφύονται δύο ερωτήματα: Το πρώτο είναι εάν υπάρχει η δυνατότητα μίας επιεικότερης μεταχείρισής μας, με άλλα λόγια να εξαιρεθούν των δασμών ορισμένα προϊόντα για τα οποία εξάλλου δεν τίθενται θέμα ανταγωνιστικότητας με την παραγωγή στις ΗΠΑ.
Το δεύτερο αφορά το εάν η Ελλάδα θα μπορέσει να αξιοποιήσει ορισμένα συγκριτικά στοιχεία της γεωστρατηγικής της θέσης (στρατιωτική οργάνωση της ΝΑ Μεσογείου, Σούδα) αλλά και του ενεργειακού χάρτη που εξελίσσεται (βόρειος ενεργειακός άξονας, Αλεξανδρούπολη και νότιος ενεργειακός άξονας, Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ – Αίγυπτος) και έτσι να επιτύχει καλύτερες συμφωνίες.
Προτού όμως φτάσουμε να συζητάμε για τα συγκεκριμένα ελληνικά συμφέροντα, θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η μεγάλη εικόνα της σχέσης ΗΠΑ και Ευρώπης, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαθέτει αυξημένες δυνατότητες προστασίας των χωρών της ΕΕ έναντι τρίτων ήδη από το 2023.
Ο κ. Παναγιώτης Ε. Πετράκης είναι ομότιμος καθηγητής Οικονομικών.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ (ΟΤ) – ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ


Latest News

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Β]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/akinita15-1-600x400.jpg)
Πώς να συμπληρώσετε το έντυπο Ε2 και Ε1 για τα ακίνητα
Φορολογία εισοδημάτων από ακίνητα και οι αλλαγές στα έντυπα Ε2 και Ε1 για την απεικόνιση των εισοδημάτων από ακίνητα

Οι εορτές του Πάσχα και λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων
Με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, κρίνουμε σκόπιμο να αναφερθούμε πως αντιμετωπίζονται από την εργατική νομοθεσία οι ημέρες αυτές

Πώς επηρεάστηκαν τα επενδυτικά καταφύγια από τη διεθνή οικονομική αναταραχή
Η άναρχη και συνάμα επικίνδυνη χάραξη της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ προκαλεί έντονη νευρικότητα στους επενδυτές. Κι εκείνοι, ενστικτωδώς αναζητούν χαμηλότερη μεταβλητότητα.

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Α]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita1-e1727899707686-1024x684-1-600x401.jpg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα
Οι νέες διατάξεις για τα κίνητρα ώστε να μπουν στην αγορά νέα ακίνητα που προέρχονται είτε από βραχυχρόνια μίσθωση είτε ήταν κενά

Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά παρά τις αναταράξεις στις μετοχικές αγορές
Ο τυφώνας Trump έχει σαρώσει τις χρηματαγορές παγκοσμίως, με τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν σοβαρή μεταβλητότητα. Κάποιοι, όμως, βρίσκονται στο απυρόβλητο.
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ergazomenoi-768x512-1-600x400.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]
Υπολογισμός του τεκμαιρόμενου ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος (προ μειώσεων)