Ενώ δισεκατομμύρια δολάρια μπορεί να έχουν εξαλειφθεί από χαρτοφυλάκια ως αποτέλεσμα των δασμολογικών σχεδίων του Προέδρου Τραμπ, το κύριο μέλημα του CEO της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντίμον, δεν είναι οι αγορές.

Αυτό για το οποίο ανησυχεί πραγματικά είναι ότι η επιθετική εξωτερική πολιτική του Λευκού Οίκου μπορεί να προκαλέσει ρωγμές μεταξύ στρατιωτικών και εμπορικών συμμαχιών που έχουν παραμείνει σταθερές από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, επιτρέποντας σε αντίπαλες δυνάμεις να αποκτήσουν περαιτέρω επιρροή.

Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των φόβων του Ντίμον εδώ και αρκετό καιρό, ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Με την Ευρώπη τώρα στο επίκεντρο αυτής της σύγκρουσης και βασικό εταίρο των ΗΠΑ, ο Ντίμον προειδοποίησε το Οβάλ Γραφείο να μην σπρώξει τους πρόθυμους στην αγκαλιά μιας άλλης παγκόσμιας δύναμης. Ντίμον

Η συνοχή του δυτικού κόσμου

«Νομίζω ότι το πιο σημαντικό είναι να μην διαβάζουμε ένα βιβλίο σε 40 χρόνια «Πώς χάθηκε η Δύση»», είπε ο Ντίμον στους Financial Times σε συνέντευξή του.

«Πιστεύω ότι είναι ένα πράγμα για οποιοδήποτε έθνος ή τις Ηνωμένες Πολιτείες να πει «Πιστεύω ότι αυτό είναι άδικο για το εμπόριο, για το κόστος του στρατού», νομίζω ότι υπάρχουν μερικά πολύ καλά σημεία. Νομίζω ότι η Ευρώπη γνωρίζει ότι πρέπει να ξοδέψουν περισσότερα για τον στρατό τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουμε στρατιωτική συμμαχία μαζί τους».

Οι στρατιωτικές δαπάνες είναι ένας καβγάς που ο Πρόεδρος Τραμπ επέλεξε με την Ευρώπη, λέγοντας ότι η ήπειρος δεν κάνει αρκετά για να προστατεύσει τον εαυτό της και αντίθετα βασίζεται στη δύναμη του θείου Σαμ.

Τα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι η ΕΕ πράγματι δεν ξοδεύει τόσα —σχετικά— για την άμυνα όσο οι ΗΠΑ, όπως το Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) διαπίστωσε το 2023, όταν οι ΗΠΑ δαπάνησαν 916 δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνα, που ήταν 3,4% του ΑΕΠ της χώρας.

Αντίθετα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε το 2023 ότι η ΕΕ δαπάνησε συνολικά 326 δισεκατομμύρια ευρώ  για τον στρατό της, που αντιστοιχεί στο 1,9% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

Υπάρχουν ορισμένα κράτη στην ΕΕ και στην Ευρώπη που ξοδεύουν περισσότερα για την άμυνά τους, με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ουκρανία και τη Γαλλία να συγκαταλέγονται στις 10 κορυφαίες χώρες σύμφωνα με δαπάνες σύμφωνα με το SIPRI.

Ωστόσο (με εξαίρεση την Ουκρανία), κανένα από αυτά τα κράτη δεν ξόδεψε περισσότερο από το 2,3% του ΑΕΠ τους για την άμυνα.

Ο Ντίμον πρόσθεσε ότι η υπόθεση να στηρίξει η Ευρώπη τις ιδέες της δεν είναι απλώς στρατιωτική, λέγοντας: «[Είναι] το ίδιο με την οικονομία, πρέπει να κάνουν περισσότερα. Το ΑΕΠ ανά άτομο στην Ευρώπη μειώθηκε από περίπου 70% της Αμερικής στο 50%, δεν είναι βιώσιμο. Νομίζω ότι η Ευρώπη έχει ήδη αναγνωρίσει ότι πρέπει να αλλάξει τους δικούς της κανόνες, κανονισμούς και κατευθυντήριες γραμμές, αν θέλει να προχωρήσει γρήγορα.

«Ο στόχος πρέπει να είναι, κατά την άποψή μου, να ενισχυθεί η Ευρώπη και να τους φέρουμε πιο κοντά. Όχι να τους αδυνατίσουμε και να τους οδηγήσουμε περισσότερο. Νομίζω ότι ο κατακερματισμός του δυτικού κόσμου είναι κακή ιδέα … και μπορείτε να καταλήξετε σε έναν κόσμο που μοιάζει με αυτόν πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου σχεδόν κάθε έθνος προσπαθεί να καταλάβει πώς θα προστατεύσει τον εαυτό του και δυστυχώς αυτό μπορεί να οδηγήσει στη διάδοση πυρηνικών όπλων.”

Πρώτα η Αμερική, όχι μόνο η Αμερική

Σε μια επιστολή προς τους μετόχους που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Ντίμον προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην δώσουν προτεραιότητα στους δικούς τους στόχους εις βάρος των σχέσεών τους με τους συμμάχους.

Ο CEO που πληρώθηκε 39 εκατομμύρια δολάρια για να ηγηθεί της μεγαλύτερης τράπεζας της Αμερικής το 2024 έγραψε: «Εάν η οικονομική αδυναμία της Ευρώπης οδηγεί σε κατακερματισμό, κάθε έθνος θα χρειαστεί να αναζητήσει τις δικές του σχέσεις για να εξασφαλίσει το μέλλον του… Τέτοιες κινήσεις θα έκαναν τελικά αυτές τις χώρες να εξαρτώνται πολύ περισσότερο από την Κίνα και τη Ρωσία – με την πάροδο του χρόνου θα τις καταστήσουν ουσιαστικά υποτελή κράτη.

«Τα οικονομικά είναι η μακροχρόνια κόλλα και το σλόγκαν America First είναι μια χαρά, αρκεί να μην είναι η Αμερική μόνη της».

Ο Ντίμον, ο οποίος θα παραδώσει τα ηνία της JPMorgan κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, επανέλαβε αυτό το σημείο μιλώντας στους FT, λέγοντας ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι η αμερικανική οικονομία είναι η ισχυρότερη στον κόσμο, αλλά αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική εμπιστοσύνη.

Η Αμερική είναι «ακόμα πολύ ισχυρή, αλλά ναι, πολλή από αυτήν την αβεβαιότητα προκαλεί λίγο… ελπίζουμε ότι αυτοί οι δασμοί και οι εμπορικοί πόλεμοι θα καταλαγιάσουν και θα εξαφανιστούν, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να πουν «μπορώ να βασιστώ στην Αμερική»», πρόσθεσε ο Ντίμον.

«Δεν ανησυχώ τόσο για τις αγορές όσο για τη διατήρηση του δυτικού κόσμου ενωμένου, ελεύθερου και ασφαλούς για τη δημοκρατία, και αυτό για μένα σημαίνει ότι πρέπει να θέλετε να ενισχύσετε τις οικονομικές σχέσεις… Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, εννοώ, δεν νομίζω ότι κάποιος πρέπει να υποθέσει ότι έχει θεϊκό δικαίωμα στην επιτυχία και επομένως μην ανησυχείτε γι’ αυτό, δεν μπορώ ποτέ να το θεωρήσω δεδομένο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή