
Τον ετήσιο απολογισμό για το έτος 2024 έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), όπου παρουσίασε σημαντικά αποτελέσματα στους βασικούς πυλώνες της αποστολής της όπως τη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων, την ενίσχυση της συμμόρφωσης, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρήσεις.
Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΑΑΔΕ, υλοποιήθηκε ένα ευρύ φάσμα ψηφιακών, οργανωτικών και επιχειρησιακών δράσεων που ενίσχυσαν ουσιαστικά την αποτελεσματικότητά και οδήγησαν σε μετρήσιμα αποτελέσματα.
Οι συντονισμένες παρεμβάσεις, όπως η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, η αξιοποίηση των δεδομένων του myDATA και οι στοχευμένοι έλεγχοι, συνέβαλαν καθοριστικά στην αύξηση της συμμόρφωσης, διαμορφώνοντας το συνολικό ποσό των εισπραχθέντων εσόδων στα 71,3 δισ. ευρώ – υπερβαίνοντας τον ετήσιο στόχο κατά 6,3 δισ. ευρώ. Παράλληλα, καταβλήθηκαν επιστροφές φόρων άνω των 8 δισ. ευρώ.
Οι εισπράξεις προ επιστροφών φόρων από ΔΟΥ, ΚΕΜΕΕΠ, ΚΕΦΟΜΕΠ και ΚΕΒΕΙΣ έφτασαν τα 52,9 δισεκατομμύρια ευρώ, ξεπερνώντας τον στόχο των 46,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι εισπράξεις προ επιστροφών φόρων από Τελωνεία ανήλθαν σε 16,0 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι στόχου 15,9 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Τα έσοδα ΦΠΑ από ΔΟΥ, ΚΕΜΕΕΠ, ΚΕΦΟΜΕΠ και ΚΕΒΕΙΣ έφτασαν τα 18,7 δισεκατομμύρια ευρώ, υπερβαίνοντας τον στόχο των 16,8 δισεκατομμυρίων ευρώ Οι εισπράξεις έναντι του συνολικού “παλαιού” ληξιπρόθεσμου υπολοίπου ανήλθαν σε 3,0 δισεκατομμύρια ευρώ, ξεπερνώντας τον στόχο των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ Η εισπραξιμότητα του νέου ληξιπρόθεσμου υπολοίπου έφτασε το 43,7%, σημαντικά υψηλότερη από τον στόχο του 32%.

Φορολογική συμμόρφωση
Σημαντικές ήταν και άλλες δράσεις που ενίσχυσαν τη φορολογική συμμόρφωση. Εντοπίστηκαν 1.706 επιχειρήσεις που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ για το 2023, παρότι παρουσίαζαν κανονική δραστηριότητα.
Μετά την παρέμβαση της ΑΑΔΕ, προχώρησαν σε διορθώσεις, δηλώνοντας επιπλέον εκροές ύψους 60,9 εκ. ευρώ. Αντίστοιχα, για το 2022, 999 επιχειρήσεις που είχαν δηλώσει μηδενικό ΦΠΑ συμμορφώθηκαν, μετά από διασταύρωση με τα στοιχεία της πλατφόρμας myDATA, υποβάλλοντας δηλώσεις ύψους 46,7 εκ. ευρώ. Επιπλέον, 1.423 νομικά πρόσωπα που δεν είχαν υποβάλει καμία δήλωση για το ίδιο έτος υποχρεώθηκαν σε συμμόρφωση, δηλώνοντας συνολικό φόρο 14,8 εκατ. ευρώ.
Η τελωνειακή διοίκηση διενήργησε περισσότερους από 109.000 ελέγχους, αξιοποιώντας σύγχρονα εργαλεία ανάλυσης κινδύνου και διαχείρισης δεδομένων εισροών–εκροών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Γ’ Τελωνείο Πειραιά, όπου κατασχέθηκαν ναρκωτικές ουσίες αξίας άνω των 7 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, εντατικοποιήθηκε η καταπολέμηση της παραβατικότητας μέσω 122.000 εργαστηριακών ελέγχων, δειγματοληψιών και επιθεωρήσεων σε ενεργειακά και αλκοολούχα προϊόντα, τρόφιμα και ύδατα, συμβάλλοντας στην προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.
Στον τομέα της εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων, η ψηφιοποίηση και η κεντρικοποίηση υπηρεσιών απέδωσαν θετικά αποτελέσματα. Μέσω της πλατφόρμας «Τα αιτήματά μου» εξυπηρετήθηκαν πάνω από 2,5 εκ. αιτήματα. Παράλληλα, εκδόθηκαν 930.805 ΑΦΜ και 395.079 κλειδάριθμοι, ενώ πραγματοποιήθηκαν 91.161 ραντεβού σε ΔΟΥ και Τελωνεία.
Όπως δήλωσε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, «Το 2024 ενισχύσαμε τη συμμόρφωση, αξιοποιήσαμε τις νέες τεχνολογίες, αναβαθμίσαμε τις υπηρεσίες μας και σταθήκαμε δίπλα στον πολίτη και την επιχείρηση. Με οδηγό τα αποτελέσματα του 2024 και έχοντας πλήρη επίγνωση των προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας, συνεχίζουμε με συνέπεια και προσήλωση την υλοποίηση της αποστολής μας».


Latest News

Ρεκόρ υποβολής των δηλώσεων - Τρέχουν οι φορολογούμενοι για την έκπτωση 4%
Πάνω από τις προσδοκίες οι φορολογικές δηλώσεις - Με διαδικασίες εξπρές οι επιστροφές φόρου

Ο «μεγάλος αδελφός» της ΑΑΔΕ πηγαίνει σε βαπτίσεις, γάμους και δεξιώσεις
Πρόκειται για το «ψηφιακό μάτι» ή το ψηφιακό πελατολόγιο από την ΑΑΔΕ, το οποίο ενεργοποιήθηκε από την περασμένη Δευτέρα

Αυξήθηκαν οι καταγγελίες για βία και παρενόχληση στην εργασία - Οι κλάδοι
Σε υψηλό επίπεδο το ποσοστό επίλυσης των εργατικών διαφορών βίας και παρενόχλησης στην εργασία - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας

Φακέλωμα και κυνήγι οφειλετών με καταιγίδα κατασχέσεων
Στενό μαρκάρισμα σε πάνω από 2 εκατ. φορολογούμενους με χρέη στην εφορία. Το χέρι της εφορίας έφθασε σε σχεδόν μισό εκατομμύριο λογαριασμούς το 2024

Λουκέτα και πρόστιμα της ΑΑΔΕ σε γνωστές ταβέρνες και εστιατόρια για μη έκδοση αποδείξεων
Η ΑΑΔΕ επέβαλε λουκέτα για μη έκδοση αποδείξεων και προστιμα για μη διασύνδεση POS

Ξηλώνεται το πουλόβερ του τεκμαρτού εισοδήματος
Ποιες είναι οι παρεμβάσεις που θα περιορίσουν τις επιβαρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
Στις 25 Απριλίου θα καταβληθούν 1,2 δισ. ευρώ σε 2.482.989 δικαιούχους για πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων

Προς αξιοποίηση των κατασχεμένων προχωρά το δημόσιο
Παίρνει μπρος το σχέδιο αξιοποίησης δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες – Συστήνεται ειδική ομάδα εργασίας

Οι έξι αλλαγές στις κληρονομιές - Τι έχει κλειδώσει, τι εξετάζεται
Έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις για τις περιπτώσεις διαζυγίου, διαδοχής συγγενών και συμφώνου συμβίωσης, όταν δεν υπάρχει διαθήκη

ΑΑΔΕ: Νέος τρόπος υποβολής στοιχείων εργολάβων ή υπεργολάβων τεχνικών έργων άνω των 6.000 ευρώ
Τι προβλέπει απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή