
Στις 30 Απριλίου πρόκειται να αρθεί το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους τόσο στη λειτουργία των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, όσο και των προμηθευτικών τους επιχειρήσεων – βιομηχανικών και εισαγωγικών. Καθώς επίσης και στη διακίνηση των καυσίμων.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΟΤ ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος αναμένεται να ανακοινώσει το τέλος των παρεμβάσεων στη αγορά, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει και αυτό τον μήνα να παρουσιάζει εμφανή τάση αποκλιμάκωσης.
Η σχετική εισήγηση θα γίνει από τον γενικό γραμματέα Εμπορίου, Σωτήρη Αναγνωστόπουλο και η τελική απόφαση θα ληφθεί από τον κ. Θεοδωρικάκο. Το κλίμα εν προκειμένω είναι ενθαρρυντικό για την κατάργηση ή μάλλον για τη μη ανανέωση των ρυθμίσεων, που είχαν τεθεί στα τέλη του 2022 από τον τότε υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη σε μία προσπάθεια να καμφθεί το ισχυρό κύμα της ακρίβειας που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Το πλαφόν στον καθορισμό του μικτού περιθωρίου κέρδους στα επίπεδα του 2021, κρίθηκε σκόπιμο να επιβληθεί στα τέλη του 2022
Το πλαφόν και το φαινόμενο του ελατηρίου
Πηγές του υπουργείου μιλώντας στον ΟΤ σχετικά με τον κίνδυνο της εμφάνισης του φαινομένου του «συμπιεσμένου ελατηρίου» δηλαδή για τον κίνδυνο ενός νέου κύκλου ανατιμήσεων μετά από την κατάργηση των ρυθμίσεων, απάντησαν πως δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος λόγω «της επαλληλίας διαφόρων άλλων μέτρων που έχουν ληφθεί».
Και πρόσθεσαν ότι αν παρ΄ ελπίδα υπάρξει τότε «ότι αίρεται μπορεί να επιβληθεί εκ νέου»! Οπως είναι γνωστό το πλαφόν στον καθορισμό του μικτού περιθωρίου κέρδους στα επίπεδα του 2021, κρίθηκε σκόπιμο να επιβληθεί στα τέλη του 2022 όταν το κύμα της ακρίβειας στα ράφια και στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, εξανέμιζε σε ελάχιστο χρόνο το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών.
Ήταν η ίδια περίοδος που εμφανίστηκαν σοβαρές αλλαγές στην συμπεριφορά των καταναλωτών, όπως είναι πχ η εντυπωσιακή ανάπτυξη των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας – το μερίδιο τους πλέον πλησιάζει το 27%. Όλο αυτό το διάστημα κι αφού το κύμα της της ακρίβειας που προκλήθηκε το 2022 άρχισε να περιορίζεται, υπήρξαν δημόσιες και παρασκηνιακές παρεμβάσεις πολλών επιχειρήσεων – και φορέων – «όπου δει»! Χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου – ενώ μέχρι τότε οι παρατάσεις των μέτρων ήταν 6μηνες – η παράταση που δόθηκε ήταν τεσσάρων μηνών. Έφθασε δηλαδή μέχρι τις 30 Απριλίου. Αυτό θεωρήθηκε από την αγορά ως ένα μήνυμα ολοκλήρωσης του χρόνου της παρέμβασης, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι οι επιχειρήσεις θα κινηθούν με «λελογισμένο τρόπο» στην ανασύνταξη των τιμοκαταλόγων τους.
Στο πρώτο τρίμηνο του 2025 ο πληθωρισμός των τροφίμων «εκτονώθηκε» σε πολύ μεγάλο βαθμό
Η πορεία του πληθωρισμού στα τρόφιμα
Πράγματι στο πρώτο τρίμηνο του 2025 ο πληθωρισμός των τροφίμων «εκτονώθηκε» σε πολύ μεγάλο βαθμό – όλοι πλέον συμφωνούν ότι η ακρίβεια αφορά πλέον άλλους τομείς της καθημερινής διαβίωσης των πολιτών πχ στέγαση. Ενώ παράλληλα στην πασχαλινή αγορά γίνεται κατ΄ αρχήν μεταξύ των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, αλλά και μεταξύ των προμηθευτικών επιχειρήσεων ένα πολύ ισχυρός «πόλεμος τιμών» κι όχι μόνο με προσφορές.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των αμνοεριφίων – που η λιανική τους τιμή σχεδόν εφάπτεται της … λιανικής! Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν κάποια αλυσίδα σούπερ μάρκετ θα κερδίσει έστω και λίγα λεπτά από την πώληση των αμνοεριφίων – η τιμή των οποίων κυμαίνεται μεταξύ 11,50 και 12 ευρώ το κιλό!
Εν τω μεταξύ προς μη ανανέωση του πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους, κινείται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και στην περίπτωση των καυσίμων. Οπως είναι γνωστό το πλαφόν αφορά στις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, αλλά και στη λιανική πώληση.
Ηδη το τελευταίο διάστημα τόσο στελέχη των διυλιστηρίων, όσο και ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος, έχουν επισημάνει το γεγονός πως η εφαρμογή του πλαφόν έχει οδηγήσει στην έκρηξη της παραβατικότητας στον κλάδο. Σημειώνοντας μάλιστα ότι το 29% των πρατηρίων βρίσκεται σε κλίμα παραβατικότητας – και πολλά φυσικά έχουν κλείσει. Πρόκειται για μία εξαιρετικά ανορθολογική κατάσταση «οδηγώντας στον τοίχο» τους νομιμόφρονες επιχειρηματίες!


Latest News

«Η Ελλάδα επανακάμπτει δυναμικά στον χάρτη» - Οι πρώτες αντιδράσεις στην αναβάθμιση από S&P
Τι αναφέρουν Χατζηδάκης, Πιερρακάκης και Παπαθανάσης

Έκανε την έκπληξη η S&P - Στο δεύτερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας η Ελλάδα
Τι αναφέρει στο σκεπτικό του ο διεθνής οίκος
![ΙΟΒΕ: Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη – Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/dimografiko-600x375.jpg)
Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]
Το μεταναστευτικό ισοζύγιο, αν και συμβάλλει στην αναχαίτιση της πληθυσμιακής μείωσης σε ορισμένες περιφέρειες, δεν αρκεί για να αντιστρέψει την αρνητική της τάση

Υπουργείο Ανάπτυξης: Στα περσινά επίπεδα οι τιμές κρεάτων στο «Καλάθι Πάσχα» – Διαψεύδονται οι καταστροφολόγοι
Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης για το «Καλάθι Πάσχα»

«Βράχος» τα ελληνικά ομόλογα σε έναν… αβέβαιο κόσμο
Μέχρι τώρα τον Απρίλιο, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων καταγράφουν μία σταθερή πορεία γύρω από το 3,4%

Σήμερα η αξιολόγηση της Ελλάδας από S&P – Το μήνυμα εξ… Ιταλίας και οι προσδοκίες
Εάν επιβεβαιωθούν για αναβάθμιση, ο S&P θα είναι ο δεύτερος μεγάλος οίκος που θα έχει δύο βαθμίδες πάνω από το όριο της επενδυτικής βαθμίδας την Ελλάδα

Νέα μείωση 5,2% στο ποσοστό των ανέργων τον Μάρτιο - Πόσοι είναι επιδοτούμενοι
Παγιωμένα είναι τα στοιχεία της ΔΥΠΑ για την ανεργία των μακροχρόνια εγγεγραμμένων με 1 στους 2 να είναι μακροχρόνια άνεργος

Πτώση 0,3% στον τζίρο της βιομηχανίας τον Φεβρουάριο
Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2024 – Φεβρουαρίου 2025, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2023 – Φεβρουαρίου 2024, παρουσίασε αύξηση 1,8%

Στο 1,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο το α' δίμηνο - Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών
Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2025, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν ροές ύψους 1 δισ. ευρώ
![ΙΟΒΕ: Οι διαφορές Ελλάδας και ΕΕ στο διμερές εμπόριο με ΗΠΑ – Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/exports-600x400.jpeg)
Οι διαφορές Ελλάδας και ΕΕ στο διμερές εμπόριο με ΗΠΑ - Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων [γραφήματα]
Οι εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων από τις ΗΠΑ άγγιξαν τα 1,8 δισ. το 2024 (+40,0%, y-o-y), ενώ το 2018 οι εισαγωγές ήταν μόλις 578 εκατ. ευρώ