Οι Τσαινάταουν σε όλες τις ΗΠΑ αισθάνονται τις επιπτώσεις του κλιμακούμενου δασμολογικού πολέμου, καθώς οι τιμές των οικιακών αγαθών που εισάγονται από την Κίνα, όπως η παραδοσιακή κινεζική ιατρική, τα αποξηραμένα νουντλς και τα κοσμήματα από νεφρίτη, έχουν ήδη αρχίσει να αυξάνονται.

Την περασμένη εβδομάδα, ένα πακέτο κρακεράκια ρυζιού στο παντοπωλείο Sun Vin στην οδό Mulberry στην Chinatown της Νέας Υόρκης κόστιζε 4,99 δολάρια.
Αλλά αυτή την εβδομάδα, μετά την έναρξη ισχύος των δασμών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα, τα ίδια κράκερ έχουν νέα τιμή: 6,99 δολάρια.

Ενώ ο Τραμπ ανέστειλε τους δασμούς του στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου για 90 ημέρες, ο εμπορικός του πόλεμος με την Κίνα έχει οδηγήσει σε δασμό 145% στα κινεζικά προϊόντα πλήττοντας σκληρά κυρίως τις οικογενειακές μικρές επιχειρήσεις στην Τσάιναταουν.

Πολλές κινεζικές κοινότητες μεταναστών βασίζονται σε επιχειρήσεις στις τοπικές Τσάιναταουν σε ολόκληρη τη χώρα για αγαθά που είναι κεντρικά για την κινεζική κουλτούρα, για τα οποία υπάρχουν λίγες, αν υπάρχουν, εναλλακτικές λύσεις.

«Θα επηρεάσει πολλά» εξηγεί στο Reuters η Jasmine Bai, η διευθύντρια του Sun Vin Grocery, ενός μικρού καταστήματος που διαθέτει κυρίως προϊόντα εισαγόμενα από την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων συστατικών που σπάνια βρίσκονται σε αμερικανικά παντοπωλεία, όπως τα νουντλς με κλωστή φασολιού και η πάστα από σπόρους λωτού. «Στο μέλλον, ίσως έχουμε λιγότερους πελάτες και θα αγοράζουν λιγότερα τρόφιμα».

Οι κάτοικοι της Τσάιναταουν στο Κάτω Μανχάταν ξοδεύουν κάθε χρόνο 1,15 δισ. δολάρια σε προϊόντα και υπηρεσίες λιανικής πώλησης και περίπου το 80% των τοπικών επιχειρήσεων στη γειτονιά εξυπηρετούν άμεσα την κινεζική κοινότητα, σύμφωνα με τις Υπηρεσίες Μικρών Επιχειρήσεων της Νέας Υόρκης.

Αίσθημα χάους

Αυτό το μπρος-πίσω έχει εισάγει μια αίσθηση χάους στις επιχειρήσεις της Τσάιναταουν, τονίζει η Eva Sam, ιδιοκτήτρια του Popular Jewelry στη Νέα Υόρκη, μιας οικογενειακής επιχείρησης γνωστής για αλυσίδες και μενταγιόν με περίτεχνους πολύτιμους λίθους, δημοφιλή στους καλλιτέχνες του χιπ χοπ.

«Οι ξαφνικές αλλαγές και η κλιμάκωση των δασμών καθιστούν σχεδόν αδύνατο να σταθεροποιήσουμε τις τιμές ή να προσφέρουμε συνεπείς τιμές στους πελάτες μας» προσθέτει.

Η Popular Jewelry προμηθεύεται τον χρυσό 24 καρατίων καθώς και τις κομμένες και γυαλισμένες πέτρες νεφρίτη από την Κίνα. Το κατάστημα έχει ήδη αναγκαστεί να αυξήσει τις τιμές κατά 10% στα εισαγόμενα κοσμήματα.

«Είναι πολύ δύσκολο να πάρεις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αποφάσεις, επειδή δεν ξέρεις αν οι δασμοί θα είναι μόνιμοι ή πού θα βάλει τους δασμούς ή αν θα τους αφαιρέσει» τονίζει ο γιός της William Wong.

Τα περισσότερα καταστήματα της Τσαϊνατάουν στη Νέα Υόρκη έχουν προμήθειες μόνο για έναν ή δύο μήνες, σύμφωνα με το Welcome to Chinatown, μια τοπική μη κερδοσκοπική οργάνωση που έχει ως στόχο την υποστήριξη των επιχειρήσεων της γειτονιάς.

Αυτό περιλαμβάνει και το φαρμακείο Villy KX Pharmacy, το οποίο «δεν κρατάει πολλά πράγματα» εξηγεί ο Daniel Dellaratta, φαρμακοποιός που εργάζεται στην Chinatown εδώ και 30 χρόνια.

«Αναμένουμε, μέσα στις επόμενες 90 ημέρες, να δούμε σημαντικές αυξήσεις στα περισσότερα από τα γενόσημα προϊόντα», είπε.

Η παλαιότερη Τσαϊνατάσουν της Αμερικής

Η Τσάιναταουν του Σαν Φρανσίσκο βιώνει επίσης αβεβαιότητα μεταξύ των επιχειρήσεων της, καθώς οι ιδιοκτήτες ελπίζουν σε παραγωγικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, δήλωσε ο Edward Siu, πρόεδρος της Ένωσης Ενοποιημένων Εμπόρων της Τσάιναταουν του Σαν Φρανσίσκο.

«Πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν τι θα επακολουθήσει. Είναι τόσο ανήσυχοι και απογοητευμένοι αυτή τη στιγμή» λέει ο Siu, ο οποίος διατηρεί ταξιδιωτικό γραφείο στη γειτονιά εδώ και 40 χρόνια.


Η γειτονιά, η οποία εκτείνεται σε 30 πυκνοκατοικημένα οικοδομικά τετράγωνα, αποτελεί την παλαιότερη κινεζοαμερικανική κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την υπηρεσία πολεοδομίας της πόλης.

Κατακόρυφη αύξηση τιμών

Πρόκειται για ένα πυκνό δίκτυο κατοίκων και επιχειρήσεων που έχει αντέξει πολλαπλές κρίσεις μετά την πανδημία, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων της αλυσίδας εφοδιασμού και της αργής οικονομικής ανάκαμψης της πόλης.

Η Selena Lee, ιδιοκτήτρια της Linda Boutique, ενός καταστήματος κοσμημάτων από νεφρίτη στην εμβληματική λεωφόρο Grant Avenue της Chinatown, δήλωσε ότι οι τιμές της τελευταίας της παράδοσης τριπλασιάστηκαν καθώς τέθηκαν σε ισχύ οι δασμοί. Ενώ το ακατέργαστο υλικό νεφρίτη στα κοσμήματά της προέρχεται από τη Μιανμάρ, τα τελικά προϊόντα εισάγονται από την Κίνα.

«Αν αλλάξουμε, πρέπει να αλλάξουμε ολόκληρη τη μορφή της επιχείρησης, πράγμα που δεν είναι εύκολο», δήλωσε.

Έλλειψη αποθεμάτων

Η Mei Zhu, η οποία διατηρεί ένα μικρό παντοπωλείο στην οδό Stockton Street, ανησυχεί επίσης για την έλλειψη αποθεμάτων, καθώς οι πελάτες προσπάθησαν να αποθηκεύσουν προϊόντα εν αναμονή των υψηλότερων τιμών.

«Δεν έχει μείνει τίποτα για να πουλήσουμε», δήλωσε η Zhu, δείχνοντας ένα άδειο χαρτόκουτο με την ένδειξη «αλάτι», εξηγώντας ότι πολλοί πελάτες έχουν αγοράσει μέχρι και δέκα κουτιά ταυτόχρονα, παρόλο που το κατάστημά της δεν εισάγει αλάτι από την Κίνα.

Κάλεσε την αμερικανική και την κινεζική κυβέρνηση να λάβουν υπόψη τους ανθρώπους που επηρεάζονται από τις πολιτικές τους, όπως η ίδια και άλλοι Κινεζοαμερικανοί επιχειρηματίες.

«Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε στην επικίνδυνη ζώνη», είπε. «Δεν θέλω ο εμπορικός πόλεμος να γίνει πόλεμος».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή