
Δεν χειραγωγεί την αγορά συναλλάγματος η Ιαπωνία για να αποδυναμώσει το γεν, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Κατσουνόμπου Κάτο στο κοινοβούλιο την Παρασκευή, αντικρούοντας τις κατηγορίες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι η Ιαπωνία υποτιμά σκόπιμα το νόμισμά της για να βοηθήσει τους εξαγωγείς.
Ο Κάτο την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα την Ουάσιγκτον, όπου ενδέχεται να έχει διμερή συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, στο περιθώριο της συνόδου των ηγετών των οικονομικών οργανισμών G20 και της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο θα συγκεντρωθούν στην Ουάσινγκτον για τις εαρινές συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που θα πραγματοποιηθούν από τη Δευτέρα έως τις 26 Απριλίου.
Η συναλλαγματική ισοτιμία στο τραπέζι των συζητήσεων
Οι διμερείς συνομιλίες, εάν διεξαχθούν, θα είναι ο κύριος χώρος στον οποίο η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ θα συζητήσουν το ακανθώδες θέμα των συναλλαγματικών ισοτιμιών στο πλαίσιο των ευρύτερων διαπραγματεύσεων για τους δασμούς που ξεκίνησαν την Τετάρτη.
«Η Ιαπωνία δεν χειραγωγεί την αγορά συναλλάγματος για να αποδυναμώσει σκόπιμα το γεν, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι η τελευταία μας ενέργεια ήταν η διενέργεια παρέμβασης για την αγορά γεν», δήλωσε ο Κάτο στους νομοθέτες όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα σχόλια του Τραμπ που επέκρινε την Ιαπωνία ότι δίνει στις εξαγωγές της εμπορικό πλεονέκτημα με την αποδυνάμωση του γεν.
Αν και δήλωσε ότι γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να συζητήσουν θέματα συναλλαγματικών ισοτιμιών, ο Κάτο αρνήθηκε να σχολιάσει τι θα μπορούσε πραγματικά να συζητηθεί. Είπε επίσης ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμη ημερομηνία για την πιθανή συνάντηση με τον Μπέσεντ.
Τα πρόσφατα κέρδη του γεν οφείλονται εν μέρει στις προσδοκίες της αγοράς ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να πιέσουν την Ιαπωνία να συμμετάσχει σε μια συντονισμένη προσπάθεια για την αποδυνάμωση του δολαρίου και τη μείωση του τεράστιου εμπορικού ελλείμματος.
Τον Μάρτιο, ο Τραμπ είπε στους ηγέτες της Ιαπωνίας και της Κίνας ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να μειώνουν την αξία των νομισμάτων τους, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Μπέσεντ δήλωσε επίσης ότι προσβλέπει σε συζητήσεις με την Ιαπωνία σχετικά με τους δασμούς, τα μη δασμολογικά εμπόδια και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Ο κορυφαίος διαπραγματευτής της Ιαπωνίας για το εμπόριο, ο Ριοσέι Ακάζαβα, δήλωσε ότι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες δεν τέθηκαν επί τάπητος στις εμπορικές συνομιλίες της Τετάρτης με τις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι και οι δύο πλευρές παρέπεμψαν σε προηγούμενη συμφωνία μεταξύ των ηγετών τους ότι τα συναλλαγματικά ζητήματα θα αφορούν συνομιλίες μεταξύ των επικεφαλής των οικονομικών τους.
«Εάν η αμερικανική πλευρά το επιθυμεί, ο υπουργός Οικονομικών Kato θα συμμετάσχει πιθανότατα σε συζητήσεις για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες» σημείωσε ο Ακάζαβα σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε συζήτηση μεταξύ των επικεφαλής των οικονομικών των δύο χωρών για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες θα είναι μέρος ενός ευρύτερου πακέτου της διμερούς εμπορικής συμφωνίας.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας
Τυχόν συζητήσεις για το γεν θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Ιαπωνίας, καθώς τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια της και ο αργός ρυθμός με τον οποίο ανεβάζει το κόστος δανεισμού, θα μπορούσαν να δεχθούν επίθεση από τις ΗΠΑ για τη διατήρηση του γεν αδύναμου,υποστηρίζουν αναλυτές.
Μιλώντας στο κοινοβούλιο την Παρασκευή, ο διοικητής της BOJ, Καζούο Ουέντα αρνήθηκε να σχολιάσει τα επίπεδα του γεν και δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια εάν η οικονομία κινείται σύμφωνα με τις προβλέψεις της.
«Θα καθοδηγήσουμε κατάλληλα τη νομισματική πολιτική από τη σκοπιά της σταθερής και βιώσιμης επίτευξης του στόχου μας για πληθωρισμό 2%», δήλωσε ο Ueda όταν ρωτήθηκε από νομοθέτη αν η BOJ, υπό την πίεση των ΗΠΑ, θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της στις 30 Απριλίου-1 Μαΐου.
Με τις αποφάσεις του Τραμπ για τους δασμούς να ταρακουνάνε τις αγορές και να υποδαυλίζουν τους φόβους για παγκόσμια ύφεση, η BOJ αναμένεται ευρέως να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στο 0,5% και να μειώσει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στη συνεδρίαση της 30ής Απριλίου-1ης Μαΐου.


Latest News

«Ευκαιρίες στο χάος» των ΗΠΑ αναζητούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες
Με ράλι προσφορών προσπαθούν να ξεστοκάρουν εν όψει επικείμενων ανατιμήσεων λόγω των δασμών Τραμπ

Η σοκολάτα Ντουμπάι προκαλεί έλλειψη φιστικιών ενώ οι TikTokers τρελαίνονται
Οι παγκόσμιες τιμές φιστικιού αυξάνονται κατά το ένα τρίτο καθώς η ζήτηση για μπάρες γεμάτες με κρέμα συνεχώς αυξάνεται

Unicredit: «Πράσινο φως» υπό όρους για την απόκτηση της Banco BPM
Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως στην UniCredit να προχωρήσει την προσφορά εξαγοράς της Banco BPM

Ιταλία και ΗΠΑ αντιτάσσονται στους «μεροληπτικούς» φόρους των Big Tech
Η Ιταλία συμφωνεί με τις ΗΠΑ να αντιταχθούν στους «μεροληπτικούς» φόρους τεχνολογίας που επιβάλλονται στις Big Tech

Lazard: Προσλαμβάνει πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Αμερικανικής Βουλής
Το νέο απόκτημα της Lazard, Πάτρικ ΜακΧένρι, ήταν γνωστός ως σύμμαχος της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων στο Κογκρέσο

«Παζάρια» της Uber για την απόκτηση της τουρκικής πλατφόρμας delivery Trendyol Go
Η Uber Eats δραστηριοποιείται επί του παρόντος σε περίπου 45 χώρες και σε περισσότερες από 6.000 πόλεις, δημιουργώντας έσοδα 13,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024.

Το Plan B των πλούσιων Αμερικανών - Γιατί ανοίγουν μαζικά λογαριασμούς στην Ελβετία
Η ουδέτερη πολιτική της Ελβετίας, η σταθερή οικονομία, το ισχυρό νόμισμα και το αξιόπιστο νομικό σύστημα προσελκύουν πελάτες

Οι τουρίστες αποφεύγουν τις ΗΠΑ και... στριμώχνουν την αγορά πετρελαίου
Μια πτώση του τουρισμού προς τις ΗΠΑ φαίνεται στα στοιχεία για τη ζήτηση πετρελαίου

Μπορούν 1,6 τρισ. δολάρια να λύσουν το πρόβλημα του κρυφού χρέους της Κίνας;
Το πακέτο μέτρο που ανακοίνωσε η Κίνα τον Νοέμβριο για να στηρίξει τις υπερχρεωμένες τοπικές κυβερνήσεις είναι σε εξέλιξη

Θα μπορούσε ο Τραμπ να απολύσει τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας;
Στο προσκήνιο μετά από 90 χρόνια η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που έμεινε στην ιστορία ως «Εκτελεστής του Χάμφρεϊ εναντίον ΗΠΑ»